Tavasz bejöttével rajtunk is elhatalmasodik a zöldségleves utáni vágy. Még én is inkább azt ennék ilyenkor, mint egy bablevest.
Természetes minden tavasszal főzött feleségem is ilyen könnyű levest, de valahogy a gyerekeink nem igazán értékelték, és amikor kérdeztem, mi volt az ebéd, a válasz:
Zöldborsós sárgarépás melegvíz, uborkás tarhonyával.
Hát egy darabig tűnődtem, de a válasz az asztalon várt: tényleg könnyű leves (kevés zöldség, zöldborsó petrezselyemmel díszítve, valamint hentes tokány tarhonyával). A tokány finom volt, ám a leves állaga tényleg a gyerekek jelzőire hajadzott.
Azóta átvettem ezt a tavaszi levest, de felturbózva. Kaptunk a szomszédasszonytól kapirgálós csirkét tisztítva. Ez adta az alapötletet és már nem is hívom zöldséglevesnek, hanem inkább csirkeaprólék leves a becsületes neve:
- 1 adag csirke aprólék (2 láb, 1 zuza, 1 szív, 1 máj, 2 szárny és a háta)
- 2 sárgarépa
- 1 gyökér
- kis darab zeller
- három-négy karfiol rózsa izlés szerint
- 20 dkg mirelit zöldborsó (még nincs friss!)
- egy kis csomó petrezselyem
- 1 kis hagyma
- 10 szem bors, 2 szem szekfübors, csöpp szerecsendióvirág teatojásban.
Felteszem két liter vízben a csirke aprólékot (máj nélkül) főni a teatojással és a gyökér/zeller/hagyma kombóval - meg is sózom, mert én mindent sózok. Kb 30-40 perc múlva mehet bele a máj és a sárgarépa. amikor a sárgarépa megpuhult (kb 5-8 perc) beledobom a zöldborsót és a karfiolt. Ezzel már csak 3-4 percig forralom a levest, majd meghintem az apróra vágott petrezselyemmel, és kész:
Lehet, hogy a hentestokányt is megírom, ha a feleségem elárulja a receptet. A tarhonyát ugyan rámbízza, de a tokányt nem.
Jó étvágyat!
Az utolsó 100 komment: