Rendszeresen sütök itthon. Bolti kenyeret nem vettem/ettem már január óta. Egy kiló elég 8-10 napra, ha nem ajándékozom el a felét elõbb :) Egy szabályt viszont eddig betartottam: melegen nem eszem kenyeret. Hát ezt a szabályt szegtem meg ezzel a kenyérrel.
Soha nem bírtam ellenállni a meleg kenyérnek vajjal. Az nekem a menyország!
Mivel ismét kenyér nélkül maradtam, most megsütöttem a legegyszerûbb kovászos kenyeremet. Semmi más, mint liszt, kovász, só és víz.
Ja! Igérem, hogy visszafogom magam a kenyérsütések posztolásától (csak annyira örülök nekik, hogy nehéz megállni) :)
egy kb 1,2 kg-os kenyérhez:
- 50 dkg BL112 liszt (lehet BL80 is, az fehérebb lesz)
- 30 dkg kovász
- 2,3 dkg só
- 2,5 dl víz
Ez valóban egy puritán összeállítás. A lisztet és a sót elkezdtem kavarni a robotgéppel, majd hozzáöntöttem a kovászt úgy találomra. Ez érdekes módon mindig 30 dkg körül van, egyszer lett csak 40 deka :) Ahogy keveredett, beleöntöttem apránként annyit a vízbõl, hogy középkemény tésztát kapjak. Ezt dagasztattam a géppel 30 percig.
Ekkor kivarázsoltam a keverõszárat, beliszteztem a tálat, a tésztát és duplájára kelesztettem (a tésztát, te!). Ez a meleg szobában 40 perc alatt megvolt. Kitettem egy lisztezett deszkára, ahol visszagyúrtam, majd meghajtogattam, mint a leveles tésztát (mert éppen olyan kedvem volt - magyarázat nincs rá).
Ekkor kettévágtam. A vágás felületén még látszik a hajtogatás, de ez késõbb eltûnik. Nem tepertõs pogácsát sütök ...
Van két kis szakajtóm, azokat kibéleltem tisztaruhával, megliszteztem, és elhelyeztem benne a tésztákat. Tényleg meleg lehetett a szoba, mert 3 óra alatt újra megkelt. Ekkor bevagdostam, amitõl persze kicsit összeesett, de sebaj. Alaposan bespricceltem vízzel, és ment a 220 fokos sütõbe, sütõlapra.
Az elsõ 15 percben rendszeresen spricceltem, majd békén hagytam még 25 percig. Ezek kisebb kenyerek - kevesebb idõ is elég volt az átsülésre.
Nem tudtam megállni, hogy ne vágjam fel még melegen legalább az egyiket.
Megkentem vajjal, meg egy darab szép sonkát is illesztettem a tetejibe, és hamm - be is kaptam a szeletet.
Fantasztikus kenyér - mint amit régen ettem a péknél. A hasam se reklamált miatta ...
A legközelebbi kenyérposztot már csak akkor írom meg, ha valami különlegeset sikerül készítenem.