Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (8) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (48) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (25) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (2) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (33) bőrősháj (2) bors (311) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (7) búzafinomliszt (26) búzasikér (3) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (4) Chipotle (2) churut (3) citrom (70) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (15) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (5) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (11) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (5) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (24) cukor (140) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (5) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (61) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (40) fánk (3) farhát (4) Farkas András (27) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (27) fehérbors (51) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) fekete bors (2) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (437) fokhagymapor (5) fokhagyma granulátum (14) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (11) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (2) galangal (9) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (9) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (56) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (10) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (92) gyömbér (118) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (329) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (20) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (23) jalapeño (24) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (23) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (4) kacsazsír (50) kacsazúza (3) kacsazuza (4) kaffir lime levél (8) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (88) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (17) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (39) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (3) kenyér (27) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (27) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (79) köménymag (24) konyak (3) könyv (2) koriander (30) koriandermag (30) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (17) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (154) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (9) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (22) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (6) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (56) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (42) lime héj (2) lime levél (6) liszt (119) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (24) majoranna (95) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (74) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olivaolaj (129) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (56) oregánó (6) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (32) paprikacsuma (29) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (126) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (22) petrezselyemlevél (2) petrezselyem levél (40) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (85) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (35) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (44) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (3) RL190 (2) RL90 (3) rókagomba (6) római kömény (49) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (77) rozskovász (3) rozsliszt (9) rub (2) rum (16) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (167) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (15) snidling (20) (316) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (47) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (68) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (36) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (63) szerecsendióvirág (50) szezámmag (12) szezámolaj (12) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (38) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (8) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (89) tejfel (62) tejföl (85) tejszín (88) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (211) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (10) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (7) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (223) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (26) vörösbor (27) vöröshagyma (121) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (23) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (36) zellerszár (28) Zhoug (2) zöldbab (15) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (39) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (75) zöldség (3) zöldségalaplé (4) zsálya (42) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (10) zserbó (2) zsír (68) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Óriás adag spenótfőzelék aka parajpüré

2016.05.14. 07:00 Andrass9

Sikerült anyák napjáig halogatni a spenót leszedését a kertbõl. Feleségem az elsõ ágyás után feladta: ennyi untig elegendõ lesz, és még vinni is tudnak a gyerekek.

10.jpg

Itt csak 3 sor volt, közte meg a borsó, ami most nekilódulhat. A másik ágyásban 4 sor van, és ennél sokkalta nagyobbak!

Ennyit hozott be, amikor feladta. Ez 3,2 kg volt összesen - tényleg sok.

11.jpg

A legnagyobb levelet kiváncsiságból megmértem.

12.jpg

A mosogató mindkét része megtelt az öblítéskor, és még ki is maradt egy lavórnyi. Kicsit homokos volt, ezért 4 vízben öblítettem át. Mivel annyira zsenge volt még, a szárát se szedtem le, csak ami már magba akart szökkenni.

13.jpg

Ezután már csak adagonként megrogyasztottam szódabikarbónás vízben és késsel apróra vágtam. Mindig akkor jut eszembe a húsdaráló, amikor kész vagyok, bár gyanítom, az inkább összeroncsolná a leveleket, mint a késes módszer.

14.jpg 15.jpg 16.jpg 17.jpg

Két 35 dekás adagot kimentettem belõle a gyerekeknek kisdobozba, a többihez összeszedtem a hozzávalókat.

  • 1,4 kg blansírozott, aprított spenót
  • 1 liter tej
  • 3 dl tejszín
  • 5 dkg vaj
  • 2 ek liszt (kukoricaliszt gluténmentesnek)
  • 5 girizd fokhagyma
  • kb 8 dkg házi prézli (kukoricadara gluténmentesnek)
  • sok frissen õrölt feketebors

18.jpg

A vajat sok tekerés borssal felhevítettem, majd a beleszórt lisztet zsemleszínûre pirítottam. Ekkor hozzáadtam a fokhagymát, amit megfuttattam a forró vajon. Végül beleborítottam a spenótot, amit gyorsan összekevertem a rántással - így nem lesz csomós.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Felöntöttem a spenót lecsepegett levével, majd beletettem a kõsziklává fagyott tejszínt is. Amikor felengedett, felöntöttem a tejjel és beleszórtam a prézlit. Botmixerrel pürésítettem, és összefõztem.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

Csak magában, egy kis friss rozskenyérrel tálaltam, de mindenki kétszer szedett belõle.

27.jpg

Még ma is azt ebédeljük, pedig a gyerekek elvittek másfél litert belõle. Ma viszont tükörtojásokkal emeltem a tápértékét ...

29.jpg 30.jpg

 

Update!

Pont egy hétig bírta a maradék spenót, amikor elkezdett magba szökkenni. Két fajta volt, a gömbölyû levél, az Matador, a másik valamilyen amerikai mag, - nem emlékszem a nevére - nyílhegy szerű levelekkel. Volt akkora levél, mint egy A5-ös lap!

31.jpg

Feleségem leszedte, én meg feldolgoztam. "Csak" 8,4 kg lett az egyetlen ágyás, nem is fért máshova, csak az ebédlőasztalra!

34.jpg

Ez további 12 doboz félkész spenót a csodahüttőbe :)

Amíg távol vagyok, feleségemnek ezt a rakat paprikát kell öntöznie ...

 

32.jpg

33 komment

Címkék: spenót tej tejszín fokhagyma bors vaj liszt kukoricaliszt paraj prézli kukoricakeményítő

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr858682772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.05.14. 11:05:58

Szép adag. Most akár meg is kockáztatnék egy tányérral. Nálam az új kertben nőtt az új-zélandi fajta Kistesónak. A palánták kiültetéséig vártam a szedéssel, két teszkós szatyor lett tele vele, meg hagytam még párat az aprajából, ahol nem volt útban magnak meg egy kisebb evésre. Tavaly csak végigráztam a felmagzott szárat a kerten, idén inkább ásás után vetek két sort, mert néhol rohadtul útban volt, kikapálni meg sajnáltam.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.05.14. 11:06:46

Átok blogmotor, megette a kommentem.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.05.14. 11:07:42

@Waka: Most meg kiköpte. De viccesek vagyunk...

turósmácsik 2016.05.14. 12:57:31

Mennyi gyönyörűség!!!
Spenótleves beleütött tojással.
Levelesen hagyva, tejszínesen leveles tésztába batyunak.
Fussilire sonkával, vagy baconnal.
Lasagne!!!
És a nagy kedvenc: sós-forró vízben megrogyasztva, olívaolajon paradicsomszeletekkel, bazsalikommal átpárolva borsosan. Köret sültek mellé, imádnivaló!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.14. 13:20:20

@turósmácsik: A levesen kívül mind ettem már, és szeretem is. Levest még nem főztem belőle. Nagyon spenótos vagyok - isteni egy növény!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.14. 13:21:08

@Waka: Köszönöm! Előrelátásom is segített: most jönnek csak a fagyosszentek ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.14. 13:22:28

@Waka: Én kitettem a tiltó táblát a kertbe az új-zélandi spenótra :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.05.14. 15:04:03

@Andrass9: Erre van igény, de szerintem száműzöm majd a Hegyre.

turósmácsik 2016.05.14. 15:15:12

Mi a baj vele? Én azt néztem ki magamnak:O

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.14. 15:24:29

@turósmácsik: Csak annyi, hogy
1, agresszív gyomnövény
2, nincs igazi spenót íze
Elönye viszont, hogy gyakorlatilag egész évben van.

Fenchurch68 2016.05.14. 15:50:16

Spenótos pizza! Spenótlevél salátalevél helyett bármilyen öntettel! Spenótlevelekbe göngyölt bármilyen hús megsütve! Spenót levelestésztában! Spenót spenóttal!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.14. 17:18:10

remek, en is nagyon szeretem
pizzan is tokeletes

vörösbor(de)minőségi 2016.05.14. 17:41:57

@turósmácsik: uccsó mondat nagyon izgalmas.nem gondoltam volna,hogy szivesen barátkozik a bazsalikommal.pazar ízek lehetnek-erre most 2nap zárva minden....:)

Ez vagyok 2016.05.14. 17:50:21

Ha nem fogy el a spenótfőzelék én másnap nokedlit keverek hozzá és bármilyen pörkölttel csak esszük befele :)
Bámulatos, hogy mekkorát bírt nőni a spenótod!
Nekem is kell vetnem, úgy látom!

turósmácsik 2016.05.14. 18:06:55

@Andrass9: Akkor az ötlet elvetve. Nem a veteménybe.

Ez vagyok 2016.05.14. 18:07:50

András, lehet, hogy mégiscsak te csinálod jól a csilikkel, mert én pár hete kiültettem a palántáimat. A paradicsom, bimbóskel és kel látszólag örülnek a szabadságnak, de az is lehet, hogy csak a belenézésem játszik közre, de a paprikák egészen biztosan nem nőttek még csak egy tizedmillimétert sem :(
Viszont a meztelencsigák nagyon környékezik az uborkákat, megérem szemmeltartani őket és agyonvágni a csigavágó késemmel.
Bár, nem igazán panaszkodhatok a mennyiségükre, mert volt pár év itt nálunk, mikor naponta 4-500-at vágtam össze, ma csak 6-ot. Idén összesen is csak olyan százat beleértve a telkemet és még négyszomszédnyi utcarészt.
Tegnap tettem sörös, csigahívogatócseppes edényeket beásva a földbe, egy sincs bennük. Így jártam :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.14. 19:27:23

@Ez vagyok: A csili melegebb éghajlatra szocializálódott növény ...
A meztelen csigák pedig leginkább a parlamentben érzik jól magukat, ott meg csak sör van, csalogatócseppek nincsenek - így azután elkerülik az edénykédet :)

Fenchurch68 2016.05.15. 06:11:49

@Ez vagyok: Tegnap nem vacsoráztam miattad. Nagyon vizuális vagyok, és ez a "csigavágó kés" kiverte a biztosítékot :)
Bár lehetne valami speciális francia konyhai eszköz is, majd inkább erre fogok gondolni.

Ez vagyok 2016.05.15. 09:06:37

@Fenchurch68: Sajnálom :(
Ha picit vastagabb vagy, akkor talán nem is olyan nagy baj, hogy kimaradt a vacsi :)
A csigák sóban agonizálása durvább, mint a gyors halál, szerintem. Tudom ettől eltérő vélemények is vannak ebben a témában.

Ez vagyok 2016.05.15. 09:12:53

@hagyma: Most akkor arra is lehet következtetni, hogy András főzte kaját a piros tányér nem rontotta, hanem javította?
Hú, ehető még az a szint, amit azon tálal? :)
Ui.: csak gonoszkodom:)

turósmácsik 2016.05.15. 09:14:28

@Ez vagyok: Nálam is rendkívül sok csiga sétafikál ebben a vidám, esős időben. Megszemléltem néhány receptet, hogy nem lenne-e érdemes feldolgozni, és megenni őket, legyen értelme a haláluknak, elvégre a kagylót is szeretjük, meg a hurkát is, és a békacombot is. Rántva, citromosan, tartárral, sok-sok hasábbal.
Az még rendben volt, hogy össze kell szedni, meg hagyni kitisztulni, meg utána forró vízbe dobni. Ami megállított az a rengeteg nyálka, amit kidob magából, és attól kell frissre mosni. Képes beszámolót is olvastam, ízé, néztem.
Egyelőre ennyiben maradt a projekt. Összeszedem őket, és kimennek a mezőre.

Ez vagyok 2016.05.15. 09:31:55

@turósmácsik: A házas csigát eszik inkább, a meztelen erre nem alkalmas. Ezt szedik a gyűjtögetők és 180Ft-ot kapnak kilónként.
Egyszer régen én is összeszedtem jó sokat, felforraltam a vizet és mikor bele kellett volna dobni, fogtam és elvittem őket lakóhelytől távolra.
Egy jópár éve vagyok ádáz ellenségük a mezteleneknek, mióta, mint írtam is, évente tízezer felett pusztítok belőlük kb. 1500 négyzetméteres területen.
Idén, el ne kiabáljam, jóval kevesebb találkozott velem :)

Fenchurch68 2016.05.15. 15:34:05

@Ez vagyok: Picit sem vagyok vastag, sőt :)
De már bepótoltam.

Értem én, nagynéném is rengeteget küzd a meztelen csigákkal - feléjük úgy hívják, hogy "kágyilló" - anyám osztrák barátnője szokott küldeni egy granulátumot, ami még a rettenetesen agresszív és undorító narancssárga változatot is távol tartja.
Míg ez nem volt, összeszedte kézzel, aztán betette pár órára a hűtőládába a csigás zacsit, vagdosni nem volt gyomra, a sózás meg a kertnek sem tesz jót.

Ettem már csigát, finom, de sajnos a pucérat tényleg nem lehet megenni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.15. 16:05:06

@Ez vagyok: hat ezert linkeltem, hogy a piros tanyer bizonyos estekben kifejezetten elonyos

Ez vagyok 2016.05.15. 18:29:03

@Fenchurch68: A távoltartás kicsit enyhe arra, hogy a granulátum tetején csiganyálban fetrengő és halódó csigák torlódnak.
Asszem, ma sem bírsz vacsizni, ha elolvastad:)

Ez vagyok 2016.05.15. 18:29:54

@hagyma: Én egyből fogtam a témát :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.15. 19:08:46

@Fenchurch68: A granulátum nekem bevált, de a legjobb a fekete fóliás takarás, azt utálják valamiért, így a veteményben nincs is csiga. Bár állítólag a paradicsomot se szeretik, az meg akad a kertben néhány. A virágosban viszont dzsemborit ülnek. De van ott még valami kígyó is ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.05.15. 19:40:19

2010-ben én is kiszórtam a granulátumot, az első esőig jó volt. Az amarilliszek ki voltak ültetve a kertbe, tövig rágták. Húztam köréjük egy bűvös kört a szerrel, nem volt gond, míg egy szál levél át nem lógott rajta, azon bemásztak, megint csutkára rágták mindet. Az ökörszív paradicsomon átrágták magukat, felül megkezdte, alul kipottyant.

turósmácsik 2016.05.15. 20:21:49

@Ez vagyok: A meztelen eszembe se jutott:OO Csak az éti, ami házas. Hálistennek meztelen csigáink nincsenek.
Az előző lakhelyünkön sok volt, de a granulátum rendberakta a dolgokat.
süti beállítások módosítása