Találtam a csodahüttõben 750 ml-nyi tepertõkrémet. Ezt valõszínû akkor rejtettem el, amikor sok töpörtyûs pogácsával kisérleteztem, hogy megtanuljam az igazit. Gondoltam, hogy most már - lévén profi töpörtyûs pogácsa sütõvé képzett ki Babette_ (vagy hogy is hívják éppen most) - kéne egy újabbat készíteni, de valahogy nekem egy kis salotta hagyma is kivánkozott bele.
Be is gyûjtöttem hozzá mindent:
- 40 dkg finomliszt
- 30 dkg rétesliszt
- 3 tojás sárgája
- 1,5 dl tej
- 1 ek cukor
- 8 dkg élesztõ
- 1/2 dl rum
- 5 dl tejfel
- ----------------
- 70 dkg darált töpörtyû
- 15 dkg disznózsír
- 15 dkg salotta hagyma
- 2 kis evőkanál só
- feketebors
- 1 tojás fehérje a kenéshez
Átszitáltam a liszteket a keverõtálba, mert arra tanított a nagyanyám, hogy a kelttésztához mindig szitáld át a lisztet kisunokám! Belekevertem a sót is, mert én nagyon sósan szeretem, és úgyis főleg én fogom megenni.
A megpucolt salottát az aprítógépben kicsire vagdostam. 3 ek zsíron megbarnítottam és félretettem.
Az élesztõt felfuttattam a tejben a cukorral, majd beleöntöttem a lisztbe. Hozzáadtam a tészta többi anyagát, és a robotgépre bíztam a dagasztást. Annyi tejfelt adagoltam hozzá, hogy közepesen lágy kelttészta legyen. Amikor már szép fényes lett a tészta, kivettem a keverõszárat, és megkelesztettem duplájára.
A darált töpörtyût kicsit felmelegítettem a mikróban, hogy kenni lehessen. A megkelt tésztát kinyújtottam ujjnyi vastagra, majd bekentem a krémmel, tekertem rá sok-sok tekerést a borsdarálóval. Úgy a jó, ha csíp is!. Összehajtogattam háromba, majd belisztezve pihentettem.
Mintegy 30 perc alatt megkelt ismét, ledorongoltam hát a sodrófával és ismét kinyújtottam. Most viszont a megsütött hagymát kentem rá a zsírjával (szintén felmelegítve - úgy gyorsabb, és a tészta majd lehűti).
Ezt is háromba hajtottam, majd betettem a hûtõbe. Már nagyon nem kell neki kelnie, csak pihenni. Fél óra múlva ismét kinyújtottam, kentem egy pár kanál zsírt még rá, és újra hajtogattam. Ez is pihent fél órát a hidegben.
A lehült tésztát nagy igyekezettel megpróbáltam négyzetté nyújtani, de ez nem lett tökéletes. Persze itt nincs is tétje, csak könnyebb a tetejét éles késsel berácsozni. Elõtte azért megkentem egy felvert tojás fehérjével, hogy szép piros legyen.
A nagy pogácsaszaggatóval 25 pogácsát tudtam egy sütõlapra varázsolni, ami ment is a 220 fokos sütõbe.
A dülöngélõ pogácsák 30 percig napoztak, vagy ameddig szép pirosbarnára sülnek, mint alant.
Nem bántam meg a salotta belesütését!