Olvastam SzatmáriFeri receptjét , és nagyon megtetszett. Spárgám csak mirelit van itthon, ezért levesbetét nem lesz, de valami hasonlót azért alkottam.
Az eredeti recept kókusztejet is használt, de én inkább indiai ízvilág felé viszem el a sajátom.
Kellett hozzá:
- 20 dkg sárgaborsó (csak ketten vagyunk), amit még reggel beáztattam
- 1/2 l fagyasztott-sürített csirkemellcsont alaplé (a csont a kutyától lopva)
- 1 kisebb vereshagyma
- 1 kicsi zöldpaprika
- 1 hüvelyknyi gyömbér
- 4 füstölt fokhagymagirizd meg egy sima
- 3 dkg vaj
- 1/2 dl tejszín
- 1 tk Thai zöld curry paszta
- 1 tk currypor
- 1 tk római kömény
- 1 ek olivaolaj (csak ilyen, csinos piros kiszerelésben van itthon :)
- 1 kis csokor petrezselyem levesbetétnek.
- só
A zöldpaprikát vékony csíkokra, majd kockára vágtam. A római köményt serpenyõben megpirítottam (nem találtam a pirinyó teflonomat, így egymás kergették a magok ...), és mozsárban megõröltem.
Egy fazékba olivát öntöttem, amibe beletettem a vajat, a currypasztát (ami valójában egy csilipaszta) és a római köményt. Belereszeltem a gyömbért és a fokhagymát, majd megpirítottam az egészet. Csodás illatok szálltak fel!
Amikor már színe is lett, utánaküldtem a zöldpaprikát és az apróra kockázott hagymát is. Ezt puhára pároltam, majd beleöntöttem a leszûrt sárgaborsót. Hozzátettem a fagyos alaplevet, meg egy liter vizet is. Szerintem az eredeti receptben az 1,4 dl alaplé sajtóhiba - jobb lesz az 1,4 liternek inkább ...
Amíg fõtt, felaprítottam a petrezselymet szárastul. 30 perc múlva a botmixerrel kicsit homogenizáltam, belekevertem 1/2 dl tejszínt, hogy selymesebb legyen és összerottyantottam.
Azon frissiben kitálaltam egy tányérnyit próbaként.
Majd feleségemmel egy tányérnyi híján megettük az egészet.
A csilipaszta csípõssége, a római kömény jellegzetes íze, a gyömbér és a currypor megtette a hatását: tökéletes indiai dahl-t sikerült 45 perc alatt fõzni.