Vettem egy szép, nagy, érett avokádót az Aldiban igencsak barátságos áron. "Ebbõl majd lesz valami" felkiáltással ment a hûtõbe.
Persze csak egy hét múlva jutott az eszembe. Guacamoléhoz nem volt kedvem. Viszont hajt a spenót a kertben, meg hozott a feleségem koktélparadicsomot! Akkor salátát készítek. Igaz, hogy a saláta nem az erõs oldalam, de csak megbirkózom a feladattal.
Összeszedtem amit bele szántam:
- 1 nagy avokádó
- 14 koktélparadicsom
- 2 marék bébispenót
- 3 salottahagyma (lila hagyma is jó)
- 3 ek extraszûz olivaolaj
- 1 lime leve
- 2 dkg kéksajt (kb)
- 1 ág bazsalikom
- bors, só
A mogyoróhagymát kicsire vagdostam. Az avokádót kockacukor méretû darabokra vágtam (persze a héja nélkül), végül felnegyedeltem a paradicsomot. Nálunk ilyen nagy lenne a kockacukor, ha volna ...
A spenótot csak tessék-lássék vagdostam össze, és az egészet egy üvegtálba helyeztem. Összekevertem a lime levét háromszor annyi olivaolajjal egy befõttes üvegcsében, amiben alaposan összeráztam. Még a bazsalikomot is feldaraboltam.
Rálocsoltam a zöldségre a citromos olivát, megsóztam és borsot is tekertem rá, végûl belemorzsoltam a kéksajtot. Két kézzel összekevertem az egészet.
Házi kenyérrel tálaltam.
A fogyasztáskor (és a képen is) kiderült, hogy ennek a kenyérnek az alja nem kelt meg rendesen, szalonnás lett. Ki kell még tapasztalnom a sütõkõ ideális hõmérsékletét!