Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) Jalapeño (3) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (114) kakukkfű (41) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Kacsa egyben sütve rösztivel

2016.04.10. 07:00 Andrass9

4 évesek voltunk! 

 

Volt eddig 970 receptünk és több, mint egy millió oldalletöltésünk.Mivel tudnánk legjobban ünnepelni? Hát egy császári kacsasülttel.

Ez a kacsa kiérdemli a császári jelzõt! Kedves barátunktól kaptuk, és eddig a fagyasztóban bújkált, de most lecsaptam rá. Jönnek a gyerekek ebédre, ezt sütöm meg.

30.jpg

Már csak a körítésen tûnõdtem, amikor feleségem szólt, hogy van 6 darab fõtt krumpli tegnapról. Akkor már csak kevesebbet kell fõznöm. Egyértelmûen rösztit (rösti, hash brown) akartam sütni, nem tócsnit, mert az utóbbi túl zsíros, nem tudná a kacsa szaftját felszívni.

Elõször a kacsának készültem neki, mert idõbe telik, míg megsül (azért közben feltettem a krumplit is főni).

  • 1 szép hízott házi kacsa kb 2,5 kg
  • 1 kilónyi vereshagyma
  • 2 vérnarancs
  • 1 alma
  • sok majoranna
  • himalája só (polgárpukkasztásnak)

20.jpg

A hagymákat megpucoltam, és fél centis karikákra szeltem. Ez lesz a védõpajzs a kacsa és az öntöttvas kacsasütõ tepsi között. Kibéleltem vele a tepsit. A kacsa bõrét bekockáztam - könnyebben kiadja a zsírját, és veszi fel a fûszerek ízét. Sok majorannát szórtam a hasába, majd beletömködtem az almát és az egyik narancsot, meg egy kis hagymát is. Ez segít szaftosan tartani a belsejét.

21.jpg 22.jpg 23.jpg 24.jpg

Kívülrõl is majorannáztam, és bedörzsöltem sok sóval. Ráhelyeztem a hagymaágyra, majd rákarikáztam a másik narancsot. Kitámasztottam a széleket is hagymakarikával. Feleségem épp idõben figyelmeztetett, hogy a narancshéj keserû lehet, ezért azokat lehámoztam, és úgy helyeztem vissza.

25.jpg 33.jpg

Fedõvel takarva betettem a 180 fokos sütõbe elõször csak két órára, hogy majd forgatni kell.

26.jpg

Megforditottam mellével lefelé, hogy szívjon fel az is a szaftból, amibõl már elég sok volt a tepsi alján. Annyi szaftot leszedtem, amennyi majd kell a végén kenegetni, meg a krumplihoz. Sült ez az oldal is bõ egy órát, majd visszafordítottam, hogy ropogósra süssem a bõrét. Persze egy kéz megjelent, és gyorsan lecsípett a kacsamellbõl. Már itt is voltak jelei, hogy a mellehúsa leválik a csontjáról.

27.jpg

Visszatoltam a sütõbe, immár fedõ nélkül és nekiálltam a rösztinek. A krumplik kihültek, elõkészítettem hát a hozzávalókat.

  • 12 szem hajában fõtt krumpli kihûtve és hámozva
  • 2 vereshagyma
  • 5 dkg vaj
  • 2 fokhagyma
  • kacsapecsenye zsírja

41.jpg

A hámozott krumplikat a 4 oldalú reszelõ legdurvább részén legyalultam, vigyázva, hogy húsmentes legyen a krumpli.

42.jpg

A hagymát apró kockákra vágtam, az összes krumplit lereszeltem, és elkezdtem sütni. A hagyma felét tettem egy nagyobb serpenyõbe vajra és kacsazsírra pirulni. A másik serpenyõbe csak vajat és zsírt tettem - feleségem hagyma nélkül kérte a rösztit ...

43.jpg 44.jpg 45.jpg

A kisujjnyi vastag reszelt krumplit nagy lángon pirítottam mindkét serpenyõben, majd meg is fordítottam õket. Ez utóbbi nem mindenütt sikerült tökéletesen.

46.jpg 47.jpg 48.jpg

A második menetre kicsit több krumpli maradt, így vastagabbak lettek a palacsinták. Ezeket már sikeresebben forgattam. Lényeg, hogy jó ropogósra süljön a külseje, a hagyma meg édesre karamellizálódjon ezalatt.

49.jpg 50.jpg 51.jpg 52.jpg

Már csak a kacsát kellett kiemelni a sütõbõl, ami egy óra alatt érte el ezt a gyönyörû pirosbarna színt.

28.jpg

Rösztivel és õszíbarack kompóttal szervíroztam.

29.jpg

Mint alább látható, a húsa egyszerûen elvált a csontjaitól.

31.jpg

Ez egy csodakacsa volt. Puha, szaftos húsa maradt a sütés végére, és még a kicsilyány is megszerette, pedig aggódott a kacsa miatt. El is kérte a maradék felét hazavinni :)

32.jpg

Tanulság legfeljebb annyi, hogy tökéletes alapanyagból jó étel készül (és még meg se kell előtte főzni:)

81 komment

Címkék: alma krumpli hagyma vaj majoranna kacsazsír naracs himalájasó

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr628556362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2016.04.10. 07:25:14

Na, megyek és nyakon vágok egy kacsát.:D

turósmácsik 2016.04.10. 09:03:23

Kacsapecsenye:))) Szeretem nagyon, leginkább a ropogós, lerágcsálható hát-és farrészt, persze azután, hogy ettem előételnek vajpuha mellet, vagy combot.
Ez is jól néz ki!
A röszti is, szerintem készítek pár darabot az ebédhez köretnek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.10. 10:36:50

@látjátok feleim szümtükkel: Csak nem megirigyelted?
Ez a posztban szereplő madár annyira vajpuha volt, hogy hihetetlen! Csak a bőre ropogott rendesen.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.10. 10:41:03

@turósmácsik: Azon tűnődöm, nekem ki adna ötleteket ebédhez vagy köretnek :) Bár olvasok is, nem csak írok, de olyan valahogy nem szokot bejönni, hogy "pont ezt akarom" most megfőzni.
Iróniát félretéve: pont az ilyen kommentekért szeretem a blogot. Ilyenkor mindig elönt valami melegség, hogy "érdemes volt". Köszönöm!

látjátok feleim szümtükkel 2016.04.10. 10:41:16

@Andrass9:

Pedig nem is kínai módra lógatva, meg pácolva, meg kenegetve sütögetted.:D

látjátok feleim szümtükkel 2016.04.10. 10:42:24

Persze most tavasz van, és ideje a karalébénak. Húsgombóccal.

©________ 2016.04.10. 11:00:43

ma étteremben eszünk, de most éhes lettem

Benikuty 2016.04.10. 11:01:36

@Andrass9: az utolsó kép szerint a végén felrobbantottad a kacsát. Ez valami új módszer?
Az alapanyag úgy szemre messze nem hízott kategória, a súlya szerint sem, inkább "versenykacsa".
A mélyhűtött állat bőre hogyan lett ropogós (?), mert az én tapasztalatom szerint ez lehetetlen.

Benikuty 2016.04.10. 11:03:18

@látjátok feleim szümtükkel: nálatok már van új karalábé? Csak mert a boltokban kapható a disznónak való olyan rossz, bár az is jobbat érdemel. Az ára meg horror...

Benikuty 2016.04.10. 11:04:32

@Babette©: a családom is ott eszik, csak olyan "lakás étteremben", és én vagyok a szakács, pincér... :)

©________ 2016.04.10. 11:51:43

@Benikuty: mi meghivast kaptunk egy ugyfeltol, megunnepelni az ugyuk nagyon pozitiv vegzodeset:-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.10. 13:04:02

@Benikuty: Miután lusta voltam kivenni a tepsiből, onnan szedegettem ki a gyerekeknek a különböző alkatrészeket. Ettől van a robbantott kacsa kinézete. Viszont a kicsilyán ennek ellenére kérte, hogy csomagoljunk neki! Ebből a robbantottból!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.10. 13:06:35

@Benikuty: @látjátok feleim szümtükkel: A mélyhűtött állat bőre is remek ropogós lesz, ha először párolom, majd utána nyomom neki a gázt. Viszont a grillt nem annyira szereti - azon megég. Pedig még pekingi kenegetést sem használtam :))
Lehet, hogy versenykacsa volt, mert kevés zsír sült ki belőle, csak elnéztem, amikor előkészítettem. Ettől függetlenül csodás volt!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.10. 13:08:28

@Benikuty: A madarasban van újkaralábé. Zsenge és édes - disznóknak nem adnám.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.04.10. 13:46:40

Köszönök szépen!
Boldog születésnapot nekünk! Megint elfelejtettük. Öregszünk no. :)
Imádom a kacsát, bárhogy elkészítve. Hajdan az Irmapusztáról hozott halastavi pecsenyekacsa volt igen jó.

Ez vagyok 2016.04.10. 14:12:53

Ma én is épp 4 órát sütöttem, de nem kacsát, hanem bajor csülköt, ez is nagyon puha lett, a bőre pedig ropogós. Római tálban 3 órát 150 fokon és egy órát 200 fokon tető nélkül, fújóssal, sörrel öntözgetve. Egyáltalán nem volt zsíros, a bőr alatt egyből hús kezdődött, azért vágtam bele. Sokalltam a púpos teáskanálnyi őrölt babért, majorannát, köményt és borsot, de beletettem a kencébe. Többet is tehettem volna.
Mielőtt még szóvá tennétek a bőr- és zsírmentes húsokat, amiket készítek, még soha nem vettem eddig csülköt. A férjemmel csak a húsát ettük, a gyerekek pedig örültek a sok ropogós bőrnek :)

Ez vagyok 2016.04.10. 14:16:54

@Andrass9: A csülökhöz a köret sváb krumplisaláta, majonézes tésztasaláta és a kacsacomb megmaradt párolt hagymás (1 nagyobb), paradicsomos (2 friss), majorannás kelkáposzta (kb. 1 kg) körete.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.10. 14:51:38

@Ez vagyok: Nagyon ritkán tesszük szóvá, ha valaki másképp főz, mint mi :)
Becsülendő, hogy ennek ellenére belefogtál egy csülökbe, a gyerekek is boldogok lettek!
A krumplisaláta, kelkáposzta jó köretek. Én a tésztasalátától az USA óta lábrázást kapok - de nem nekem kellett megenni ...

Ez vagyok 2016.04.10. 15:23:02

@Andrass9: Igen, ezt észrevettem. Azt is, hogy nem az egymás sértegetése, leszólása az uralkodó műfaj. Ez tokjo :)
Nőnek a datolyaparadicsomok, amiket kértél. Egy hete a nyitott teraszon vannak éjjel is. Lehet, hogy ez a hűvös nem tetszik annyira nekik, de nincs semmi bajuk.
Eddig sárgarépát, céklát, sarjadóhagymát, fokhagymát, metélőpetrezselymet, rukolát, retket, krumplit és zellert vetettem kintre a kertben. A retek és a fokhagyma kelt ki. Ja, meg a dísznapraforgó.

látjátok feleim szümtükkel 2016.04.10. 15:39:51

A tescoban nagyon szép zsenge karaláb volt 79 forintért. Általában ott szoktam venni.
Zsenge sárgarépát a lidiben veszek 280 ft körüli áron, 10 répa van egy csomóan zöldjével együtt ( nyersen eszem, ezért ez jobb, mint a tucatrépa ). Ez biztos nem magyar, mert már vagy két hónapja lehet kapni. Ugyan itt nagyon szép rukkola is van időnként.

Fenchurch68 2016.04.10. 16:16:25

@Benikuty: @Andrass9: Nekünk lidliből volt zsenge karalábé, tegnap este a legnagyobbik leányzó főzte az ember irányításával "töltött" karalábénak (az idézőjel a pucér, ámde belül karalábés húsgombócok mián), nagyon jó lett, csak kevés lett a két kiló húshoz a 12 karalábé. Sebaj, lehet pótolni utólag :)

Nekem a kacsa mint étkezési alapanyag nem rég óta került a látóterembe, de azóta nincs húsleves legalább egy kacsafarhát nélkül, a rozé kacsamell is a repertoár része lett. Egyben még sosem mertem sütni, de lehet, hogy itt az ideje.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.10. 16:17:27

@Ez vagyok: Te sokkal előbbre jársz a veteménnyel. Én egyelőre próbálom magukhoz téríteni a csili és paradicsompalántáimat, amik sikeresen napszúrást kaptak az új LED-es világítástól (a tűző napsütés közel háromszorosát kapták ...)
Azért a cukorborsó már kikelt, a petrezselyem viszont nem. A spenót meg már szedhető, csak a derekam nem szereti :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.10. 16:18:41

@látjátok feleim szümtükkel: Nekünk pont ez a két bolt nincs a hatósugarunkban...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.10. 16:21:50

@Fenchurch68: Most ez akkor karalábbal töltött húsgombóc volt? Két kiló hús az már szép mennyiség!
Mi a kacsába igazán akkor szerettünk bele, amikor a kedves barátunk először kacsát adott - saját nevelésűt. Azt össze sem lehet hasonlítani a bolti kacsával!!!

Fenchurch68 2016.04.10. 16:45:37

@Andrass9: Hja, barátkozni tudni kell :)
Az úgy volt, hogy anno a felmenőink mindkettőnknek klasszikusan csinálták a töltött karalábét, aztán a kedves csalódott a mai gyenge karalábévájókban, és kitalálta, hogy a hússal együtt ledarál egy-két karalábét, és pucér gombócként főzi a többi karalábé közé.
A mennyiség azért volt, mert ugye most nem ketten, hanem öten, esszük szívesen napokig, meg csomagoltunk is, hogy exférj, új nej, és exanyós is örüljön. Édeseim ide gyakorlatilag poggyász nélkül jönnek, van itt mindenük, de hazafelé eléggé fel voltak pakolva - maradt a pizzából is, meg a cheesecake háromnegyede, meg némi csípős kolbász - de nem panaszkodtak, hogy majd cipelni kell :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.10. 16:51:19

@Fenchurch68: Valahogy a mieink sem panaszkodnak. Igaz ugyan, hogy nem üres kézzel jönnek: az üres üvegeket, dobozokat, göngyöleget vissza kell hozni!
A karalábévájót meg ki kell köszörülni, akkor nem lesz baj. Szerencsére a karalábé ezen formáját továbbra sem szeretem, mert ha szeretném, akkor ennem kéne, pedig hogy utálom ... :))

Ez vagyok 2016.04.10. 17:09:52

@Andrass9: Lehet, hogy a mostani jó időkben csak ki kellett volna tenni a palántákat a napra. Én nem az edzés, hanem emiatt tettem ki. Attól is féltem, hogy túl nagyra nőnek bent a fűtőrácson és napon, mire ki lehet ültetni. Nem mindet tűzdeltem egyenként egy edénykébe.
Cukorborsó magot vettem, de nem vetettem el, mert közben más koncepcióra váltottam a kerttel kapcsolatban. A borsó nagyon alkalmas a sikerélményre, mert szépen kikel, emiatt szoktam én vetni :)

Ez vagyok 2016.04.10. 17:21:36

@Andrass9: Nekem is visszahozzák általában a göngyöleget, de többször belefutok mégis abba, hogy kéne, de nincs :)

Fenchurch68 2016.04.10. 17:25:58

@Andrass9: Továbbgondoltam a dolgot, és csináltam már ugyanilyen elvek alapján cukkinis cuccot, az mindenkinek nagyon ízlett. Tervben van más zöldségekkel is.

Benikuty 2016.04.10. 17:57:04

@Andrass9: @Fenchurch68: sajna ezeknek pont annyi íze van, mint pl. a téli paradicsomnak, paprikának ect..., vagy bennem a hiba, mert érzek rajta olyan szagot, hogy kifordul a gyomrom. Megvárom az igazit, abból is a lilát...

Benikuty 2016.04.10. 18:01:53

@Andrass9: a paradicsomokat már fel kellett kötni, egyszer permetezni. Mázlim van, az idi kert védett, teljesen körbenapozott.
Spenóthoz térdre, megérdemli! :D
Kacsát meg addig eszünk, amíg a drága Mama tömni tud. Isten áldja mind a két kezét! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.10. 18:53:53

@Benikuty: Nem véletlenül hívják Hidegkútnak a területünket :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.10. 18:56:41

@Ez vagyok: Érdemes a Metróban műanyag fedeles dobozokat venni. 0,35l-től 1,2l-ig mindenféle van, azonos fedéllel. Átlagára 12Ft/doboz. Abból időnként veszek egy 50-50 db-os sorozatot, az kitart sokáig. Ezen kívül jó a mélyhűtőbe is :)

Ez vagyok 2016.04.10. 18:59:14

@Benikuty: Ne mááá! A datolyaparadicsomot is fel kellett kötni? Mire kötötted, én 160-180-nál szoktam levágni a tetejét.
Kacsold rendületlenül! :)

Ez vagyok 2016.04.10. 19:00:55

@Andrass9: Sok-sok dobozom volt, aztán csak úgy elkoptak :)
Pedig nincs is mélyhűtőm :(

©________ 2016.04.10. 19:37:29

jaj hát 4 évről jut eszembe, minap láttam, hogy pica-pica barátunk igazgatóhelyettes lett:)

©________ 2016.04.10. 19:40:28

számomra az ebéd halászlé volt, rántott harcsa zöldsalátával, meg gesztipürcsi.

Benikuty 2016.04.10. 20:32:54

@Ez vagyok: illetve karóztam. Szép két méteres bambusz rudakat vettem, de ha az kevés, nem fogok zavarba jönni (úgy 3 m-ig) A kacsolás még azért odébb van :)

Benikuty 2016.04.10. 20:34:00

@Babette©: ne fesd az ördögöt a monitorra! :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.10. 20:35:36

@Ez vagyok: Ezek is elkopnak lassan, ezért az utánpótlás.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.10. 20:36:23

@Babette©: Kívánok neki sok sikert! Azt hiszem a gyerekek szerették, mint tanárt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.10. 20:37:52

@Benikuty: Én hálóhoz kötöm, de még nem mertem kiültetni őket. A piacon már félméteres palánták voltak ...

Benikuty 2016.04.10. 20:41:22

@Andrass9: onnan én anyagi megfontolásból elpártoltam a Limpac nevű céghez, a törökbálinti depo-ban vannak. 500-750 ml-s fedelest szoktam venni jó áron.

látjátok feleim szümtükkel 2016.04.10. 20:44:31

@Benikuty:

Ez nagyon jó karaláb volt, szerintem hazai termesztés, évek óta tavasszal ez a minőség kapható. Nem kizárt, hogy valahol a környéken termelik a tesconak, mint pl. a sárgadinnyét egy közeli faluban.

Benikuty 2016.04.10. 20:45:03

@Andrass9: pedig bírják a sarkvidéki kiképzést! Leállnak, de valójában a gyökérzetük bika mód megerősödik, és amikor beindulnak, hamar lelépik a kései ültetésűeket.
Hálót az uborkának vettem.

Fenchurch68 2016.04.10. 20:53:08

@Babette©: Tegnap nekem is sikerült korhelyhalászlét enni egy jó nagy szelet harcsával benne.

Benikuty 2016.04.10. 20:53:42

@látjátok feleim szümtükkel: arra a karalábéra én is vevő lennék, a töltött erősen a gyengém :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.10. 23:38:38

@Andrass9: egeszen kivalo tesztasalatat tudnak csinalni
mondjuk az en melohelyemen
itthon nem csinalunk
mi attertunk az uvegkontenerre
egeszen tokeletesen zar es pazarul tisztithato

Ez vagyok 2016.04.11. 08:19:24

@Benikuty: Mifelénk a kétméteres bambuszrudak a kertben teremnek :) A paradicsomnál nem akkora katasztrófa a hideg és hamarabb combosodik, ha előbb ültetik ki. Lehet, hogy én is bevállalom. Pénteken a kertészek hoztak egy köbméternyi kaszálékot, amit szétterítettem vastagon oda is, ahol még nincs vetemény. Az is ad egy kis védelmet a hideg ellen.

Ez vagyok 2016.04.11. 08:21:48

@Andrass9: Én meg még Hidegkútnál is hidegebb völgyben élek :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.11. 08:50:30

@hagyma: Nekem nem jön be a koncepció sem. Üvegkonténer is van, de azt cipelni pluszban elég nehéz. A levest viszont 1,5 literes befőttes üvegekben viszik.

Benikuty 2016.04.11. 09:19:47

@Ez vagyok: Combosodnak is, élen a Mátyus-féle, és a marmande, üldözi őket a tigriscsíkos. A piros és sárga koktélok a sereghajtók.

Ez vagyok 2016.04.11. 09:21:09

@Andrass9: Á, dehogy! Ott van egy ugrásra. Most 8,4 fok van.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.11. 12:35:03

@Andrass9: :)
azt talan Te is tudod, hogy errefele a parkoloig ki, majd a parkolobol be kell cipelni
ez 2x 10m:)
images.containerstore.com/catalogimages/181374/10062586gGlassContainerBlu_x.jpg
praktikus es nem fogja be a gulyasleves

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.11. 14:53:09

@hagyma: Szó szerint ugyanezeket használjuk itthoni tárolásra. A kicsinyány nem vezet, neki bizony busz, villamos és Metro, ahol cipelnie kell.

Fenchurch68 2016.04.11. 14:59:34

@Andrass9: dettó, nálunk villamos, vonat, metró átszállással, sárga busz, meg negyedórás gyaloglás. Ha csak a konyhapult és a hűtő közötti táv játszik, mi is üveg tárolódobozban gondolkodunk.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.11. 15:26:40

@Andrass9: hat az itt nincs/BMV/
tarolasra is jo:)
de szallitasra is
igenyesebb a muanyagnal, amivel nem mondom, hogy a muanyag igenytelen cask mas
etterembol papirban is hazahozom a maradekot
so
en jobban kedvelem

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.11. 15:27:59

@Andrass9: ja,
tanitsd meg vezetni es johet az uveg:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.11. 15:36:55

@Andrass9: ja ,omdjuk mi nagyon nem tarolunk
a leftover jon haza benne:)
lefagyasztasra marad a muanyag, de az olyan kidobando ize
ha a fiam visz valamit akkor nem kapja meg, mert sosem latnank viszont
/nem a fiamat/
van vagy 100 muanyag a mosogato alatti szekrenyben 100 kulonbozo tetovel
miota uvegre valtottunk komfortosabb let az eletem, mondhatnam stresszmentesebb:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.11. 16:14:13

ja, hogy a lenyegrol is szo essen
liba kacsa johet
nem heti szinten, de ugy felevente jol esne
itt amerikaban meg nem volt reszem benne
nem fofogas az etlapokon sem, meg a haztartasokban sem, olyannyira nem, hogy nejem meg eleteben nem evett egyikbol sem
nade szeptemberben:) megetetem
libamajjal is
van meg otthon igazi jo libamajlelohely?
akar bolt, akar etterem, akar maganzo

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.11. 21:07:53

jo hash brown recept van az SK-n
a tiedet olvasva eppen ez jutott eszembe, hogy fott krumplit erdemes hasznalni a rosztlihez vagy nyerset
/en mondjuk utalom nyersen reszelni, ha megis raszannam magma, abbol mar sztarpacska lenne inkabb/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.11. 22:13:00

@hagyma: SK-t nem nézem. Nem nyerte meg a tetszésemet a két gyerek...
Ritkán készítek hash brownt, pedig szeretem. Valahogy nem jut eszembe :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.11. 22:15:16

@hagyma: Libamájat a Fény utcai piacon egy konkrét baromfistól szoktam mindig venni. Elkészíteni meg magam készítem :)
Most legutóbb kacsamájból készült a "hízott máj zsírjában". Csak a posztot kéne róla megírnom.

Fenchurch68 2016.04.11. 22:39:49

@Andrass9: Anyu is ott veszi :) És ő is az utóbbi pár évben kacsamájat süt libazsírban.

Exférj és új ember szülinapi ajándéka mindig ez. Van két nap különbség :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.11. 23:41:17

@Andrass9: en sem vagyok oda Fordos Z-ert, de jok a kajaik, mint ez is
es en minden gasztroblogra ralepek ami cimlapon elokerul

lehet meg otthon libat tomni es kapni a majat?

megkerdezstem Maryt hogy csinalt-e mar hash brownt
azt mondta igen
megkerdeztem fott vagy nyerskrumplibol?

aki kitalalja a valaszt felajanlok egy Kennedy feldollarost

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.11. 23:42:08

@Andrass9: ja, azert emlitettem az SK-t, mer O nyers krumplit reszelt hozza

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.12. 10:45:22

@Fenchurch68: Azér nálad elég sok furcsa környűlállás akad: Főzöl az ex új nejének, együtt ünneplitek az ex, a mostani (és a leendő?) születésnapját... :) Jót mosolyogtam rajta :)

vörösbor(de)minőségi 2016.04.12. 11:51:58

@Andrass9: velem ez már számtalanszor előfordult.
eszembe nem jutott mit is kéne főzni-és akkor íme a varázslat.

ráadásul már azt is tudom este és éhesen nem nyithatom ki az oldalt!!!

:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.12. 12:36:03

@Andrass9: ker;lek szepen, egeszen pontosan fagyasztottbol:)
bement a boltba oszt kivette a fagyasztobol a zacskosat
eleteben nem reszelt krumplit
en is utalom reszelni, de most megkivantam egy jo sztrapacskat
cask igazi juhturo nehez ugy

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.12. 13:01:38

@Topy: bryndza?

van azert juhturo, cask utanajaros-farmos
juhsajtban erosebbek vagyunk

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.12. 19:57:06

@Andrass9: azt hittem eltel amerikaban:)
ha egy no 2 muszakban dolgozik a coca-colanak, nem fog 3 gyerekre reszelgetni vasarnap reggel
amugy jot rohogtunk tegnap, mert a kerdesre, regen csinaltal-e
termeszetes nyilt igen volt a valasz
hogy fottet reszeltel vagy nyerset kerdesre olyan volt az arca, mintha a marsrol jottem volna:)
aszongya hat vettem fagyasztva olyan alakut amit a mekiben is adnak:)
süti beállítások módosítása