Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (48) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (25) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (33) bőrősháj (2) bors (317) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (7) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (4) Chipotle (2) churut (3) citrom (70) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (15) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (5) csiperke (21) csipetke (15) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (11) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (6) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkíni (25) cukkini (10) cukor (142) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (36) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (62) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (40) fánk (3) farhát (4) Farkas András (29) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (27) fehérbors (52) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) fekete bors (2) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (441) fokhagymapor (5) fokhagyma granulátum (14) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (16) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (2) galangal (9) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (9) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (56) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (2) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (10) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (93) gyömbér (118) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (333) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (20) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (25) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (52) kacsazsir (4) kacsazuza (4) kacsazúza (3) kaffir lime levél (8) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (90) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (32) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (17) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (39) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (4) kenyér (28) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (27) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (81) köménymag (24) konyak (3) könyv (2) koriander (30) koriandermag (30) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (17) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (156) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (10) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (22) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (6) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (57) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (42) lime héj (2) lime levél (6) liszt (119) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (24) majoranna (95) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (75) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (7) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olívaolaj (8) olivaolaj (130) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (56) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (33) paprikacsuma (29) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (127) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (22) petrezselyemlevél (3) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (88) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (35) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (44) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (49) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (78) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (16) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (168) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (20) (321) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spenót (47) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (69) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (36) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (66) szerecsendióvirág (50) szezámmag (12) szezámolaj (12) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (38) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (9) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (90) tejfel (64) tejföl (85) tejszín (89) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (214) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (11) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (7) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (226) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (27) vörösbor (27) vöröshagyma (121) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (24) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (36) zellerszár (28) Zhoug (2) zöldbab (15) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (40) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (75) zöldség (3) zöldségalaplé (7) zsálya (42) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (69) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Currys vöröslencse feltétekkel

2016.04.08. 07:00 Andrass9

A pincében járva találkoztam egy nagy nescafésüveg vöröslencsével. Rég fõztem már, lecsaptam rá. Persze kéne hozzá valami hús is (fehérjét fehérjével ...), ezért keresgéltem valami kisebb darabot a csodahüttõben. Mit tesz a sors: egy 30 dekás darab pacsnit találtam. Akkor megvan kettõnknek a vacsora.

37.jpg

Uton a konyhába - kezemben az alapanyagokkal - sikeresen leejtettem a lencsés üveget. Dühöngtem is rendesen! Most ki kell dobni a nagyját, mert az üvegszilánk nem játék. Lehajolok a nagy üveget felvenni (ez egy 1 literes Taster's Choice Nescafé volt), amikor megdöbbenve állapítom meg, hogy az üveg hibátlan. Pedig csempe padlóra esett, amibõl egy darabot ki is tört! A mûanyag kupakja viszont szilánkokra ment ...

Na szóval sikerült a javát megmenteni, amihez már csak a továbbiakat szedtem össze:

  • 30 dkg vöröslencse
  • 15 dkg vereshagyma
  • 1 ujjnyi gyömbér
  • 1 girizd fokhagyma
  • 1/2 citrom héja
  • 1 kk citromlé
  • 1 tk mustár
  • 1 tk fehérbors
  • 1-1 ek fûszeres csilipaszta
  • 1 ek Anaheim csili krém (nagyon aromás, enyhén csípõs csili)
  • 2 ek currypor
  • 1 dl kókuszkrém (ez olyan, mint a kókusztej, de a híg részét nem tették bele)
  • 2 ek ghí
  • 6 dl alaplé vagy víz

10.jpg

A ghít felforrósítottam egy kis lábasban, majd megpirítottam rajta a csilipasztákat. Ez minden csili és curry alapfeladata, hogy a zsiradékba feloldjuk a paprikák ízanyagait (meg a kapszaicint). Lereszeltem a gyömbért, és azt is a lábasba kapartam.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Felkockáztam a hagymákat picire, rátettem a megpirított paprikára, megsóztam és elkezdtem párolni. A lencsét alaposan megmostam - nem pépet akarok készíteni. Megreszeltem a fokhagymát és a citromhéjat is, amit összekészítettem a borssal és a curry porral. Amikor a hagyma már összeesett, belekevertem a fûszereket.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Az illatok belengték a fél lakást (ezt a lábaskát nem tudom az indukcióson használni), a hagyma teljesen összeesett.

19.jpg

Mehet bele a lencse. Felöntöttem az alaplével, utána sóztam izlés szerint, és beletettem a mustárt és a citromlevet is. Egy pirinyó cukorral pikánsabbá tehetõ ... Felforraltam, majd pici lángon kevergettem.

20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg

A pacsnit felvágtam 2 cm vastag szeletekre.

24.jpg

Reszeltem rá szerecsendiót, megszórtam fehérborssal és egy kis serpenyõbe kanalaztam egy bõ evõkanálnyi ghí-t, amit felforrósítottam. A húsokra csilis sópelyhet szórtam.

25.jpg 26.jpg 27.jpg 28.jpg

A lencse megfótt, a lé nagyját felitta. Belekanalaztam a kókusztejet, egy további kanál curryport, valamint az Anaheim csilit is. Ezt összekevertem, de már nem fõztem tovább.

29.jpg 30.jpg 31.jpg 32.jpg

A hússzeletek épp elfértek a serpenyõben, ahova a sós felükkel lefelé beszuszakoltam. A tetejüket is megszórtam kis csilis sópehellyel. 2 perc múlva (amikor a szeletek széle elkezd fehéredni) megfordítottam, és további 2 percig sütöttem abban reménykedve, a közepe még rózsaszín marad.

33.jpg 34.jpg 35.jpg

A hús felét kivettem magamnak, a másik felét tovább sütöttem a feleségemnek.

Már annyira éhes voltam, hogy azonnal ki is tálaltam a magamét, és meg is ettem (õ csak estére ért haza).

36.jpg

És hogy miért beszéltem többféle feltétrõl?

Másnap délután mindketten megéheztünk. Kicsi lencse még maradt, de hús az nem. A serpenyõt nem mostuk el, ott volt benne a tegnapi ghí meg a pörcök az alján. Belevágtam egy pár virslit, és átsütöttem. (Azért egy pici húscsücsköt még találtam.)

38.jpg

Ezzel most is jóllaktunk!

39.jpg

A vöröslencse jó. A vöröslencse curryvel még jobb, de egy darabka pacsnival vagy virslivel csodálatos!!!

18 komment

Címkék: hagyma mustár fokhagyma curry vöröslencse alaplé fehérbors kókuszkrém citromhéj csilipaszta ghí

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr278527530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.04.08. 17:07:33

Köszönök szépen!
Ide is jöhet. Egy időben a sült virsli a fő főzelék-feltét volt nálam. Pick műbelesből készítettem, jó sűrűn beirdaltam, és ropogósra sütöttem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.08. 17:42:33

@Waka: Én itt elfelejtettem beirdalni, pedig az sokat emel rajta!

Benikuty 2016.04.08. 19:55:12

@Waka: a mostani virsliken az imádság sem segít, nem hogy az irdalás. Tisztelet a "fehér holló" kivételnek.

Benikuty 2016.04.08. 19:55:47

@Andrass9: a látványra gondolsz nyilván...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.04.08. 20:19:20

@Benikuty: Errefelé nincs sok alternatíva, van valamilyen, vacak, meg vacakabb. Pedig olyan sok minden nem kellene hozzá, legfeljebb kevés (sok) hús: www.youtube.com/watch?v=CAn0PBjhwW4

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.08. 20:40:14

@Benikuty: Azért a látványnál kicsit többet ad hozzá: például valami ízt, ami manapság már nincs a virslikben. Jóformán csak Wiesbauer virslit veszünk, mert azt még meg lehet enni, de nem mondanám, hogy sokat fogyasztunk százon...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.08. 21:40:36

ha sutom en is irdalom
vannak jo hot dogok/virslik/ kolbaszok
itt is az van hogy van 99 centes is meg 6 dollaros is
a jot meg kell fizetni
otthon ettem egesz jo juhbelest
de az inkabb fozve jo
es ettem igen jo fott debrecenit is
/a debreceni az nagy kedvenc nalam/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.08. 22:06:26

@Andrass9: pedig van
meglepoen jot ettem
de nem emlekszem honnan szarnmazott
egerben vettuk az tuti

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.08. 22:09:47

a juhbeles virsli is jo volt
a langos so-so
a legnagyobb csalodas a hurka-kolbasz volt
2 helyen is bevallaltam /eger,Bp hold utca/
a kutyadnak sem kinalnam fel

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.08. 22:24:46

@hagyma: Lehet, hogy egy jó hentes készítette.
Lángos szerintem a Fény utcai piacon a legjobb. Én káposztást, meg pörcöst szoktam enni, ha kómába akarok esni :) Sok muzsdéjjal, nem tejfelesen!!!
Hurkát régóta keresek. Eddig csak egy gyártóé tűnt ehetőnek, a borotai hentesé. Májas hurkát viszont az USA-ban ettem a legjobbat: a Margaritás barátnőnk készíti tepsiben, mert nem kap belet.
A madaras grilljében néha jó véreshurka van.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.08. 22:47:04

@Andrass9: sajt es tejfol nalam nem jatszik
cask so es foGhagyma
langost cask egerben ettuk
nem volt rossz, lehet nosztalgia, de regen jobbnak tunt
Tampan /FL/ nagyon jo Magyar hentes volt
de cask volt
igazsag szerint annyira nem hianyzik
eleg ha hazamegyunk
de jo szalami es szarazkolbasz az hianyzik/teli, gyulai, a rendszervaltas elotti/

Benikuty 2016.04.09. 09:43:36

@Waka: @Andrass9: Az MGE által szervezett két virsliteszten volt szerencsém részt venni, ennek eredménye olvasható a Bűvös Szakácson, a kereső segítségével. Magam is nekifutottam egy alkalommal megfelelő alapanyagokkal, béllel stb. a készítésnek, próba jelleggel.
Magamat tájékozottnak gondolva állítom, a helyzet nem javult, sőt figyelve az akkoriban jól szerepelt gyártók termékeit, ROMLOTT.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.09. 11:55:21

@Benikuty: Feltételezem, hogy felmérted, mennyire anyagminőségtől függ a jó húspép készítése! A fűszerezés lehet egyedi, de az anyag sajna nagyon kritikus.
Most hoztam haza 2 pár debrecenit a kedvenc fóti hentesemtől kipróbálásra. Szagra debreceni, alapízre egy rohadtul elsózott debreceni, állagra viszont egy szárazkolbász...
Ne mondd, hogy egy amúgy jó hentes nem tud rendes húspépet beletenni a debrecenibe???? Szerintem nem várta meg, amíg a pép rendesen felveszi a vizet, így a füstöléssel rohadt keményre szárította.
Nagyon kiábrándultam belőle. Maradok a száraz füstölt dolgainál, mert azok nagyon finomak. A kolbásza sem áll a helyzet magaslatán ... viszont egy füstölt szűz vagy karaj - vagy egy rendes hátsó csülök! No azok tökéletesek. Jó a töpörtyűje is, de ritkán sütök töpörtyűs pogácsát :)

látjátok feleim szümtükkel 2016.04.09. 12:28:45

Szép napot!

Tombol a tavasz, kinyílt az orgona, nyílik a gyöngyvirág, és minden fa egyszerre. Már elég sok tavaszt láttam, de ilyen illatfelhőben még nem volt a kertünk soha. Szinte émelyítően édes volt tegnap a levegő. Mára ez csillapodott, de sajnos nem sok eső esett. És nyílik a medvehagyma is.

Jó debrecenit már nem tudnak készíteni, mint ahogy eltűnt a jó lecsókolbász, a jó turista szalámi, és a diákcsemege is. Vannak új fajta készítmények, csak azokat már nem abból a típusú, szárazabb diszóhúsból készítik, mint 30-40 évvel ezelőtt. Akkor még a sertések zömét a háztályiban nevelték, ma a disznógyárban rácsokon, napfényt nem sokat látva "gyártják". Ezek húsa lazább, az izomzat kevésbé rostos, nem is olyan jó. Nekem legjobban a régi füstölt sonka hiányzik, egyrészt mert az nyersen is csuda jó volt, másrészt ma nem is tudnak olyan formát kialakítani, leszedik róla a diót, és csúnya, húsnélküli valami marad.

Persze aki ezen szocializálódik, annak ez a csúcs.

Benikuty 2016.04.09. 13:13:38

@Andrass9: én azt mondom, amit az általad belinkelt cikk alá kommenteltem. A debreceni "hadműveletben is részem volt", de ez kiderül, ha figyelmesen olvasol.
Hosszabb ez a történet, mintsem írásban bele szeretnék menni, de az sem véletlen, hogy nem mentem bele a virsli témába.
Új füstölt kolbászon és delikátesz grillereken dolgozom, illetve már készen vannak. Értelmesebb terület...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.09. 22:01:33

en nem tudom
a debereceni job volt az atkosban, roppant, froccsent a zsir:)
es nem nosztalgia
mert a 90-es evekben meg otthon eltem
nagy husuzemek voltak es job volt 90 elott
a gyulai is a teli is
es frissen a kenyergyari kenyer is OK volt
ezek a zacskos szeletelt szarok a kenyer halala
itt is vagy sutunk, vagy francia pekseg a bazis
süti beállítások módosítása