Lehet bármilyen más tésztával készíteni, ami van otthon, vagy szimpatikusabb. Én a fussili mellett tettem le a voksot - rengeteg szószt képes felvenni (és ezért nem kellett lemennem a pincébe ...)
Az egész úgy kezdõdött, hogy nem tudtam ellenállni a piacon a pórénak, és egy zacskó friss spenótnak. Kiraktam az ajtó mögé a hidegre, majd el is feledkeztem róla. Feleségem szólt pár nap múlva, hogy van spenótom is. Rohanás ki, ellenõrzés: semmi baja! Pheeew - akkor ezt most azonnal meg kell fõznöm.
Sokat gondolkodtam, miket tegyek bele, meg mi van itthon, míg összeállt a fejemben ez a recept. Lehet, hogy a poszt kicsit sok képbõl áll, de most így jött ki a lépés.
Pedig alig van hozzávaló:
- 50 dkg durumtészta (fussili, penne, bármi, ami jól felveszi a szószt)
- 50 dkg spenót (vagy 22 dkg mirelit - egy fél zacskó)
- 1 nagy póréhagyma
- 6 girizd fokhagyma
- 1/2 piros kaliforniai paprika
- 10 szem olajbogyó
- 6 szem koktélparadicsom
- 7 dkg pancetta
- 2 dkg füstölt karaj
- 10 dkg sült paradicsom
- 1 dl tejszín
- 1 ek mustár
- 4-5 ek olivaolaj
- 3 dkg gorgonzolás krémsajt (mert ezt találtam a hüttõben)
- só,bors
Elõször is a spenótot sok vízben megmostam, hideg vízbe áztattam. A hasaalja szalonnát felszeleteltem csíkokra, és 2 ek olivaolajon kisütöttem a zsírját. Azért csak ilyen keveset használtam, mert ez volt az elsõ alkalom, hogy magam pácoltam, és igencsak sós lett. Ezt még tanulni kell! Amint az egyik oldal megsült, megforgattam.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A póréról levágtam a nagyon zöld részét - az néha túl rostos már. Hosszában elfeleztem, mert így lehet a legjobban kimosni folyó víz alatt belõle a homokot. Felül belefolyatom, alul kiszalad belõle a víz (meg a homok is), ezután vékony félholdra vágtam.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A sonkát nagyon vékony szeletekre vágtam, majd apró kockára daraboltam. Ez helyettesíti most a prosciutto-t. A megsült szalonnaszeleteket kivettem a zsírjából, leitattam papíron, és egy részét elmajszoltam. A maradékot meg nem mertem a kutyának adni, mert annyira nagyon sós volt!!! A helyére dobtam a sonkakockákat, amiket kicsit átsütöttem. Felszeleteltem vékony csíkokra a paprikát - gyönyörû színe van!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Adtam még 3 ek olivaolajat a serpenyõbe, és beleborítottam a pórét meg a paprikát. Picit megsóztam, és lefedtem.
Amíg a hagyma párolódott, felszeleteltem egy picsi csilipaprikát (ami NAGYON csíp:), az olajbogyót karikákra, a koktélparadicsomot negyedekre. A csilit hozzáadtam a már összeesett póréhagymához, hogy az olajba kioldódjon a kapszaicin. Felvágtam a spenótot is laskára.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A fokhagymákat összezúztam, és hozzáadtam a póréhoz. A sült paradicsomból is kivettem 3 nagyobb példányt, meg a sajtot is elõkészítettem, hogy el ne felejtsem. A póré is összeesett, amennyire kellett.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Nagyra vettem alatta a lángot, ráborítottam a spenótot és összerottyantottam. Amikor a spenót teljesen összeesett, beletettem a már elõkészített anyagokat.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Jól összekevertem, hogy mindenbõl jusson mindenfelé, hozzáadtam a mustárt is, majd a végén beleöntöttem a tejszínt. Szórtam bele egy pici reszelt parmezánt és felöntöttem a tészta fõzõvizébõl két merõkanálnyival. A keményítõ segít még selymesebbé tenni a szószt.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Összerottyantottam az egészet, majd beleborítottam a frissen kifõtt tésztát. Jól összeráztam-kevertem. Ezzel a szószban a tészta még egy kicsit fõtt is, és jobban hozzáragadt.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Hogy miért nem jutott eszembe piros tányéron szervírozni? Akkor kokárdának is viselhettem volna ...
Minden esetre frissen reszelt parmezánnal tálaltam.
Nem nagyon szoktam dicsérni a receptjeimet, de ez nagyon izlett!!!