Lehet bármilyen más tésztával készíteni, ami van otthon, vagy szimpatikusabb. Én a fussili mellett tettem le a voksot - rengeteg szószt képes felvenni (és ezért nem kellett lemennem a pincébe ...)
Az egész úgy kezdõdött, hogy nem tudtam ellenállni a piacon a pórénak, és egy zacskó friss spenótnak. Kiraktam az ajtó mögé a hidegre, majd el is feledkeztem róla. Feleségem szólt pár nap múlva, hogy van spenótom is. Rohanás ki, ellenõrzés: semmi baja! Pheeew - akkor ezt most azonnal meg kell fõznöm.
Sokat gondolkodtam, miket tegyek bele, meg mi van itthon, míg összeállt a fejemben ez a recept. Lehet, hogy a poszt kicsit sok képbõl áll, de most így jött ki a lépés.
Pedig alig van hozzávaló:
- 50 dkg durumtészta (fussili, penne, bármi, ami jól felveszi a szószt)
- 50 dkg spenót (vagy 22 dkg mirelit - egy fél zacskó)
- 1 nagy póréhagyma
- 6 girizd fokhagyma
- 1/2 piros kaliforniai paprika
- 10 szem olajbogyó
- 6 szem koktélparadicsom
- 7 dkg pancetta
- 2 dkg füstölt karaj
- 10 dkg sült paradicsom
- 1 dl tejszín
- 1 ek mustár
- 4-5 ek olivaolaj
- 3 dkg gorgonzolás krémsajt (mert ezt találtam a hüttõben)
- só,bors
Elõször is a spenótot sok vízben megmostam, hideg vízbe áztattam. A hasaalja szalonnát felszeleteltem csíkokra, és 2 ek olivaolajon kisütöttem a zsírját. Azért csak ilyen keveset használtam, mert ez volt az elsõ alkalom, hogy magam pácoltam, és igencsak sós lett. Ezt még tanulni kell! Amint az egyik oldal megsült, megforgattam.
A póréról levágtam a nagyon zöld részét - az néha túl rostos már. Hosszában elfeleztem, mert így lehet a legjobban kimosni folyó víz alatt belõle a homokot. Felül belefolyatom, alul kiszalad belõle a víz (meg a homok is), ezután vékony félholdra vágtam.
A sonkát nagyon vékony szeletekre vágtam, majd apró kockára daraboltam. Ez helyettesíti most a prosciutto-t. A megsült szalonnaszeleteket kivettem a zsírjából, leitattam papíron, és egy részét elmajszoltam. A maradékot meg nem mertem a kutyának adni, mert annyira nagyon sós volt!!! A helyére dobtam a sonkakockákat, amiket kicsit átsütöttem. Felszeleteltem vékony csíkokra a paprikát - gyönyörû színe van!
Adtam még 3 ek olivaolajat a serpenyõbe, és beleborítottam a pórét meg a paprikát. Picit megsóztam, és lefedtem.
Amíg a hagyma párolódott, felszeleteltem egy picsi csilipaprikát (ami NAGYON csíp:), az olajbogyót karikákra, a koktélparadicsomot negyedekre. A csilit hozzáadtam a már összeesett póréhagymához, hogy az olajba kioldódjon a kapszaicin. Felvágtam a spenótot is laskára.
A fokhagymákat összezúztam, és hozzáadtam a póréhoz. A sült paradicsomból is kivettem 3 nagyobb példányt, meg a sajtot is elõkészítettem, hogy el ne felejtsem. A póré is összeesett, amennyire kellett.
Nagyra vettem alatta a lángot, ráborítottam a spenótot és összerottyantottam. Amikor a spenót teljesen összeesett, beletettem a már elõkészített anyagokat.
Jól összekevertem, hogy mindenbõl jusson mindenfelé, hozzáadtam a mustárt is, majd a végén beleöntöttem a tejszínt. Szórtam bele egy pici reszelt parmezánt és felöntöttem a tészta fõzõvizébõl két merõkanálnyival. A keményítõ segít még selymesebbé tenni a szószt.
Összerottyantottam az egészet, majd beleborítottam a frissen kifõtt tésztát. Jól összeráztam-kevertem. Ezzel a szószban a tészta még egy kicsit fõtt is, és jobban hozzáragadt.
Hogy miért nem jutott eszembe piros tányéron szervírozni? Akkor kokárdának is viselhettem volna ...
Minden esetre frissen reszelt parmezánnal tálaltam.
Nem nagyon szoktam dicsérni a receptjeimet, de ez nagyon izlett!!!