Nem tudom, miért éppen a locsolóknak ajánlom, de én a feleségem locsolóinak sütöttem hirtelen felindulásból. A legközelebbi locsolás még egy év, adjuk csak kedvenc vendégeinknek ünnepi alkalom nélkül is.
Motoszkált a fejemben egy ideje ez a recept a divány.hu-ról, meg volt még egy vajastésztám a hûtõben, amit fel akartam dolgozni. Az alapötlet a zöldborsókrém, amit lehet saját elképzelésekkel turbózni.
Szokás szerint mindent (majdnem) összeszedtem a sütés elõtt:
- 270g vajas leveles tészta, amit 2 órája kivettem a hűtőből
- 25 dkg mirelit zöldborsó
- 3 dkg vaj
- 3 ek tejfel (krémsajtot nem találtam itthon)
- 3 dkg ementáli jellegû sajt
- 3 dkg érett Camembert sajt
- 1 hosszû ág bazsalikom (20 levélnyi?)
- 8 szem magozott kalamata olajbogyó (mert volt a hûtõben)
- 1/2 piros kaliforniai paprika
- 1 szelet gépsonka (nincs a képen)
A vajat felforrósítottam (sikerült egészen barna vaj állapotig elvinnem), majd beleszórtam a zöldborsót. Megsóztam, borsoztam és egy kávéskanálnyi cukrot is szórtam mellé. Feltettem a kislángra fedõ alatt párolódni. Kihengergettem a leveles tésztát, pogácsaszaggatóval készítettem korongot meg karikát. Megkentem az egészet felvert tojásfehérjével és megszurkáltam a közepét a korongoknak. Kicsit egyszerűbb lett volna a dolgom, ha visszahűtöm a tésztát, mert így nagyon ragadt.
A korongokra tettem a karikákat, a kis korongokat pedig a kimaradó tésztával szintén sütõlapra helyeztem. Két sütõlapot is elfoglaltak, de van két rácsom a sütõhöz, így egyszerre tettem be a 200 fokra elõmelegített sütõbe 15 percre.
Mivel kell a kosárkában a hely, félúton lenyomkodtam a közepét. A zöldborsó elfõtte a levét, lehûtöttem hát a mosogatóban. Belereszeltem a keménysajtot, hozzáadtam valamennyit a Camembertbõl, még sóztam és elkezdtem keverni. Ekkor jött a tejfel hozzá, majd a botmixer, amivel pépesítettem. A vége felé hozzáadtam a bazsalikomlevelet (micsoda illat támadt!!!)
Nem álltam meg kóstolás nélkül. Kellemes édes-sós krém markáns bazsalikom felhanggal.
A kisült kosárkák közepét lenyomtam, a megbarnult sütőpapírt kidobtam.
Felszeleteltem a dekorációt:
Megtöltöttem a kosarakat púposra a zöldborsó pürével.
Körbehurkoltam egy vékony sonkaszelettel és megpakoltam a díszítéssel.
A maradék aprótésztával együtt tálaltam.
Rájuk kellett szólni, hogy csak EGY DARAB FEJENKÉNT :)