Találtam a csodahüttõben egy kétszemélyes oldalas, befûszerezve, meg volt itthon még egy kis savanyúkáposzta maradék. Elkezdtem bújni a netet, hogy ebbõl mit lehetne készíteni.
Nem sok, de annál érdekesebb receptek bukkantak fel. Volt egy recept Bódi Margótól krumpligancával, de kicsit macerásnak itéltem, nomeg a cukrosoknak se tesz jót, ha a krumpli mellé még lisztet is esznek. Viszont volt egy pár hasonló, ám egyszerû fogás, amit ötvöztem az alábbi receptben.
Az összetevõk kevesen vannak:
- 70 dkg sertés oldalas
- 40 dkg savanyúkáposzta
- 70 dkg krumpli
- 1 fej vereshagyma
- 2 ek zsír (most kacsazsírt találtam)
- 3 babérlevél
- 3 girizd fokhagyma
- szegfübors, bors, kömény
Felkarikáztam a hagymát, a fokhagymát (öregszik már, ki kéne szedni a csírakezdeményt, de még nincs rossz íze). Az oldalast csontokra szétvágtam és megsóztam (amikor fûszerezve teszek el húst, azon soha nincs só), megköményeztem. Serpenyõbe tettem a zsírt, amin nagylángon körbepirítottam az oldalasokat (természetesen az indukcióson, a teraszon :).
A serpenyõbõl egy fedeles jénai tepsibe öntöttem a kisült zsírt, és szétkentem az alján. Beleszórtam a felkarikázott hagymát, hogy megágyazzak mindennek. Meghámoztam a krumplit, és elkezdtem vékonyan beleszeletelni a tepsibe. Megsóztam, borsoztam a réteget, majd betakartam vékonyan káposztával.
Rápakoltam az oldalasokat, amit körbeburkoltam a káposztával. Fűszereztem babérral és a megtört szegfüborssal, majd újból krumplit szeleteltem. Az egészet lefedtem a maradék káposztával, és rákapirgáltam a pörcöket is a serpenyõbõl.
Rátettem a tepsire a tetejét és betoltam a 200 fokos sütõbe két órára. Ekkor levettem a tetőt, sütöttem még vagy 40 percet, hogy megpiruljon a teteje (nem elég meleg a sütõm ...)
Kivettem egy adagot (kis munka azért volt vele, mert rendesen lesült az aljára a krumpli), hogy megkóstoljam:
Beebédeltünk belõle. Én ezt reggeliztem másnap.
Tanulság az van több is:
1, Sokkal több káposzta (legalább egy kiló) kellett volna ehhez a mennyiséghez, így csak mutatóban volt emitt meg amott belõle.
2, Krumpliból se ártott volna még egy réteg, de ez az én izlésem.
3, A tepsi alján vastagabb hagymaréteg és egy fél pohár víz talán megelõzte volna a lesülést.