Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • kocsmagomba: @Kumari aki Nilüfer: így van, nem kell túlbonyolítani ma is szedtem vagy 4-5 kilót, lesz ebből pi... (2024.10.05. 14:23) Vadmalac raguleves
  • Andrass9: @Kumari aki Nilüfer: Nekem nagyon jól esett a hurka és a kolbász is. Sajnos ez édeskevés a hűtő ür... (2024.08.28. 20:57) Karaj Rossíni a'la Széll Tamás
  • Kumari aki Nilüfer: @látjátok feleim szümtükkel: Na látod, ez tényleg egy elfogadható érv. (2024.08.11. 15:51) Kolbászos, kacsamájas tükörtojás
  • látjátok feleim szümtükkel: Vajon mit jelez a természet? A kertünkben 2023-ban kikelt egy tő bögrevirág, ami szépen áttelelt,... (2024.08.08. 11:24) Rókagombapaprikás puliszkával
  • Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel: Ha fasírt nem is, de egy paprikás puliszkával készült :) blogkocsma.b... (2024.07.16. 12:06) Spenótos-besameles palacsinta
  • látjátok feleim szümtükkel: @kocsmagomba: Nálunk sok éven át volt béka az udvarba, az idén még nem láttam és nem hallottam e... (2024.07.03. 14:09) Lisszabon 6 napja képekben

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (41) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (41) kakukkfü (114) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (140) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (109) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (400) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (73) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (71) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (240) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (257) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Képek a kertről - Frissítve

2016.03.19. 07:00 Andrass9

Képek a kertrõl - ami éppen megtetszett. A sorrend kicsit összevisszára sikeredett. Ez egy gyűjtemény 2013 óta a számomra érdekes képekből.

A veteményesem 40 m2, amin meg kell termelnem az éves paradicsom, zöldbab, spenót, csili paprika és egyéb szükségletünket.

Természetesen ez ekkora területen elég nehéz, de az intenzív termesztés jó hatásfokkal működik. A locsolást csepegtető rendszer biztosítja, amivel igény esetén akár tövenként is szabályozhatom, mennyi víz jusson ki a növényhez. Például a különféle paradicsom bokrok más-más elbánásban részesültek. Az egész területet behálóztam ezekkel a 6 mm átmérőjű csövekkel, amik mindenhova a szükséges vizet szállították. Telepítése elég gyors (lebontása még gyorsabb), vízkibocsájtása pedig optimális, hisz nem párolog el, nem kedvez a leveleken a gombáknak. Csak annyit locsolok vele, amennyi kell a termésnek. A rendszer egy programozható locsolóórán van, ami naponta hajnalban locsolt 15 percet - legalábbis a nagy hőség idején.

A talajt ahol lehetett, porózus fekete fóliával borítottam, ami benn tartja a vizet, de az eső átmegy rajta. Az alatta növő gyomnövények pedig egyszerűen megsülnek :) Sajnos a fóliát nem tudtam a spenót alatt használni, így azt  továbbra is bő vízben kell megmosni! Most megpróbálok keskeny csíkot tenni, vagy ha megnő addig a fű, akkor friss mulcsot a sorok közé.

 

10.jpgUborka locsolófejjel 11.jpgKét sor petrezselyem 15 cm-es csepegtetővel, közte karóbab izzadócsővel 12.jpgA zellerek is kaptak saját fejet 13.jpgEgy kis gyöngyvirág (sok lett idén)
14.jpgCukorborsóvirág I. 15.jpgMájusi cseresznye 16.jpgA gyümölcsfák nagy része. Mögöttük húzódik a vetemény. Még csak a hálók látszanak, amikre majd felfutnak a növények. 17.jpgCukorborsóvirág II.
18.jpgParadicsomtő locsolása locsolófejjel. Ez kb 25 cm átmérőben locsol, ha teljesen nyitva van. 19.jpgKerti tó tavirózsákkal borítva. Így nem forrósodik fel nyáron a víz. 20.jpgIdén különlegesen sok virág nyilt egyszerre a tavon! 21.jpgCsepegtetős locsoló elosztófeje. 9 szabályozható kör indul ki egy nyomásszabályzós fejből. Ebből 3 van.
22.jpgA füge hamar érőre fordult! 23.jpgSelyemakác virága 24.jpgEgy a sok közül 25.jpgMocsári hibiszkusz
26.jpgÖkörszív/Lucullus mutáns I. 27.jpgÖkörszív/Lucullus mutáns II. 28.jpgKecskeméti bőtermő a támrendszeren. Többet ezt a fajtát nem ültetem - nincs íze, és kényes. 29.jpgAz első saját padlizsán
30.jpgParasztparadicsomként adták, 78 dekás volt a legnagyobb! Befőzni ideális, alig van leve és magja. 31.jpgSárga koktél paradicsom, csudafinom édes.

32.jpgCseresznye koktél. Elég kevesett hozott.

2014-ben egészen más fajtát fogok palántázni.

33.jpgZöldbab másodvetésben. Éppen elkezdett   volna teremni, amikor elfagyott :(
34.jpgMucsu zöld alma. Idén "csak" 240 kilót hozott a fa. 35.jpgKülönféle paradicsomok. A középső kettő Wakától kapott flamingó rózsaszín ökörszív. Szépen termett! 130.jpg2014 január 9. Annyira meleg van, hogy már lehet vetni. Elszórtam hát egy sornyit a lilavirágú cukorborsóból és két sor kötözősalátát.

131.jpgRengeteg macska     jár be a kertbe és nagyon szeretik, ha frissen gereblyézett földet találnak.

Én meg nem! Ezért a csirkeháló.

132.jpgMég novemberben eldugtam az őszi fokhagymát. Most először fólia alá, hogy ne kelljen kapálni. 133.jpgA tavalyi (február 6-án vetett) petrezselyem mögötti ágyásba most január 6-án vetettem 3 sort.

 

Ha kérdések vannak, szívesen válaszolok a kommentekben.

 

Hiánypótló bemutató a nekem legjobban bevált karópótlóról

 

Alapvető alapanyag a "növényháló" vagy "növényfuttató háló" vagy "növénytartó háló", amit 10x10cm es vagy annál nagyobb rácskiosztásban lehet kapni.

Érdemes nagyobb kiszerelésben venni, úgy olcsóbb. Nekem a 10x10-es és a 15x15-ös vált be, de ez egyéni izlés kérdése. A nagyobb lyukúba könnyebb beleügyeskedni a paradicsomot de nem bír akkora súlyt.

Másik fontos anyag a keret, amit én 8mm-es betonvasból készítettem. (10-es erősebb lenne ...). A legegyszerűbb keret a 6 méteres szál U betűvé hajtásával keletkezik. Erre érdemes öreg slagot felhúzni, úgy nem rozsdásodik.

A háló általában 1,2m széles, a vasnak legalább 30 cm mélyre kell a földbe mennie, ez adja, hogy az U betü szárai legalább 1,5méteresek. Ezzel kapunk egy 3 méter hosszú kordont. Mivel nem kell, hogy a földig érjen a háló, adjunk még 25-25 centit a szárakhoz. Az így kapott 2,5m hosszúság már megbírja a komolyabb paradicsomokat is, de csak 1,4 méter magas lesz.

Magasabb hasonló kordont én hegesztéssel készítem, de 12-es rézcső toldóelemekkel akár moduláris magasságot is elő lehet állítani hegesztés vagy forrasztás nélkül (ráadásul télire szétszedhető!).

Alább az uborkához használt 3 méter magas kordon látható. Eredetileg ölesbab nőtt mellette, de az uborka jobban bejött nálunk. Ez a magasság már eléggé bizonytalan, a kordon akár szél hatására is hajlonghat, ezért én általában kikötöm a kerítéshez műanyag madzaggal. Az uborkát szeptemberben már létráról szedem :) Középre egy slagba húzott vasszál van, amit szintén a kerítéshez rögzítek.

50.jpg

Az alábbi egy magasabb (toldott lábbal) a lugas vagy koktél paradicsomokhoz, amik csak nőnek és nőnek. Az előtérben viszont a San Marzano vagy Lucullus paradicsomokhoz (determinált növekedésű fajták) készült alacsony háló látszik. A földet én minden esetben fekete takarófóliával védem a gyomtól és a kiszáradástól.  Lehetne szénával is takarni, de akkorára nem nő meg a füvem :) A komposztot meg tavasszal beleforgatom a földbe.

51.jpg

Az itt látható San Marzano kordonján látszik, hogy kéne középre egy kiegészítő láb, mert már behajlott. Ez a kockás talajtakaró szívósabb, mint a lyukacsos vékony. Ezen kívül a kocka segít a szabályosabb távolságra való ültetésben is!

52.jpg

A bikaszív paradicsomok a súlyuk és a növekedésük miatt erősített kordonokat kapnak. Nagy terhelésnél összefogom őket egy keresztvassal is, amit a kerítésoszlophoz kikötök. Volt már, hogy 4 ilyen kordon egymás mellett egyszerűen lefeküdt a földre a súly és a szél miatt - akig tudtam kibogozni őket!

53.jpg

A kertben persze kinőnek gerillaparadicsomok is, amiket nincs szívünk kihuzkodni. Egy párnak jut hely a feleségem virágoskertjében, de a többit azért megtámogatom bambuszkarókkal. Akár még a komposztból kinövő darabot is :)

56.jpg

 

34 komment

Címkék: paradicsom padlizsán csepegtetés Lucullus kecskeszarv

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr315480589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Foxylady 2016.03.19. 09:04:46

Nagyon szép gyűjtemény, látszik a törődés, igazán büszke lehetsz rá!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.19. 10:34:49

@Foxylady: Köszönöm! Mostanában sokan érdeklődnek (kezdő és haladó kertészek), mit és hogyan. Ehhez lenne a pár kép is segítség, különös tekintettel a talajtakarásra és a csepegtető öntözésre.

A fickó 2016.03.19. 15:29:00

Tök jó a kerted. :) Miért nem tudtad spenót alatt használni a talajtakarót? Sóskához például én is szeretném használni. Tápoldatot is tudsz kijuttatni a csepegtető rendszerrel?
Kaptam a palánták világításához a barátomtól 250 W-os fényvetős fémhalogén lámpát, trafóval. Ő a korallokhoz használt kettő is a tengeri akváriumánál. Az izzó színhőmérséklete ezért 10.000K. Úgy tudom, hogy a növények vegetációs időszakában 4.200K körüli, vagy alatti színhőmérsékletű fényt a legjobb. Te milyen világítást használsz? Használhatom a 10.000-est, vagy vegyek mást? Ártani nem használ? :) Nem olcsók ezek az izzók. :(

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.03.19. 17:50:20

Köszönök szépen!
Szép. A cukorborsónak gyönyörű virága van, én is fotóztam nyakra-főre.
Ma megint felástam egy jó darabot a gerillakertben. Holnap irány a Hegy, borsóvetés és hagymaültetés. Az őszi fokhagymám már 10 centis.

Ez vagyok 2016.03.19. 18:11:58

A fügédet nagyon értékelem. Én két éve vettem egy Babits fügét. Már akkor tele volt kis fügécskékkel, amelyek nem értek meg télig. Tavaly több füge volt, amelyek szintén nem értek be. Mi van vele? Kb. fél méteresek voltak az ágai és 30 füge volt rajta. Télre nagyon betakarom, valószínű ezért maradt meg és hozta újra a kis fügéket.
Óriási a kerted:) (Nem a mérete.)

Benikuty 2016.03.19. 18:45:33

@Waka: a hagymát jó mélyre ültesd!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.19. 18:47:47

@A fickó: Egyszerűen sajnáltam felhasogatni csíkokra, pedig tudnám úgy is használni :)
A 4200K nekem nagyon alacsonynak tűnik (amugy ez a nap fényének színhőmérséklete :). Nem is ideális a növényeknek, tehát nem jól tudod. Nagyon sok benne a zöld, meg az infravörös, amit a növény nem hasznosít egyáltalán. Az igazi GrowLights az 8400K-s, míg a DayLight (nekem egy évig csak az volt) az 6500K.

A fémhalogén nem rossz, de nagyon sok olyan hullámhossz van benne, ami csak veszteség, mert a növény nem hasznosítja. Gyakorlatilag kb 50% hőben elvész. Fényárama kb megegyezik a neoncső fényáramával: 70-80 lumen/watt. A fénycsőben létezik hullámhosszra hangolt is: kifejezetten növények növekedésére. Célszerűen 2-3 féle csövet érdemes használni, hogy legyen benne rendesen vörös (warmwhite szabvány csövek, 2700k), sok kék (DayLight 6500K), de ezekben sok a zöld is, ami nem kell a növényeknek, és UVA - UVB a kékkel, ezek a GroLux/GrowLight csövek 8400K.
Az optimális világító eszközök a LED-ek, mert azok csak azon a hullámhosszon sugároznak, amire készítették őket. Általában 420nm és 650nm hullámhosszú diódákból rakják össze az elemeket. Hatásfokban is a legjobbak közt van: 80-140 lumen/watt.

lumenet.hu/novenyvilagito-fenycso ahol találsz megfelelő day- és growlight csöveket (én legalábbiss náluk vettem tavaly). Összesen 7 cső van betéve, ami mintegy 350W total fogyasztás a ballaszttal együtt (nem kevés!!), viszont szépen betakarja a 4 m2-es terepasztalt mindössze két arasszal a növények teteje felett. Persze ahogy nőnek, úgy megy a lámpa is feljebb. Ez 10000-11000 lumen fénymennyiséget ad. Most megpróbálom a ledeket: 400W ami 40000 lumen. De ez csak teszt lesz, ugyanis a neoncsövek tökéletes setétzöld levelű palántákat produkáltak terméssel együtt a pincében.

10000K az jó lenne, de egyrészt ágyúval verébre, másrészt a gatyád rámegy a fényre. Egy lámpa nem lámpa, csak, ha elég messze van, akkor viszont négyzetesen csökken a fényáram a növény felületén. Ha felszerelsz a fémhalogénedhez egy rakat tükröt, hogy szétosszad a fényt, akkor az se lenne rossz, hiszen van vagy 20000 lumened (bár elég sok felesleges tartománnyal).
(A fiam leginkább videoprojector izzójaként használta :)

Szóval az én konklúzióm: beszerzési árban a fénycső, üzemeltetésben pedig a LED a megfelelő megoldás.
Szerintem.

Benikuty 2016.03.19. 18:48:30

@Ez vagyok: nem az én üzletem:), de igen fagyálló és bőtermő füge csemetét tudok közvetíteni, az itteni piacról. Nekem kettő is van, és a növényvédelmüket leszámítva csak a gyönyörűség van bennük.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.19. 18:52:01

@Ez vagyok: A fügédet próbáld szélárnyékos helyre telepíteni, ahol sok nap éri, télen pedig nincs akkora fagy. Nekem közvetlenül a sötétvörös házfal mellett nő, ami visszasugározza a begyűjtött hőt. A mi éghajlatunkon nagy kevés fügének érik be a második termése (amit te októberben szedtél - volna). Ha elég nagy lesz a bokor, akkor az első termést már június végén szedheted, a másodikhoz viszont továbbra is hosszú vénasszonyok nyara kell.

Benikuty 2016.03.19. 18:54:32

a füge egyik gyakori ellensége, sajnos nagyon terjed :( anovenydoki.hu/amerikai-lepkekaboca/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.19. 18:57:25

@A fickó: Miután ritkán, és keveset tápozom a földet (vetés előtt foszfor a gyökérnek, virágzás kezdetekor pedig kálium a termésnek, a lényeget megkapja a komposztból), ezért még nem készítettem tápadagolót a csőbe.
Amúgy sem biztos, hogy mindenhova ugyanaz a táp kell ...

Benikuty 2016.03.19. 18:57:51

@Andrass9: a klímaváltozással ezek az alapvető szempontok már nem bírnak akkora jelentőséggel, de ebben akkor is egyetértünk. A nagyobb fáról tavaly a harmadik termésnek majdnem volt sansza...

Ez vagyok 2016.03.19. 19:00:44

@Benikuty: Köszi, élek vele. De előtte még idén megtartom a régit, adok neki még egy esélyt.
Tudod a nevét az ajánlott fügének?

Ez vagyok 2016.03.19. 19:03:41

@Andrass9: Igen, ez is azon fügék közé tartozik, aminek a második termése nem érik be. Első meg nincs :(
Mennyi idő múlva lesz "elég nagy bokor"?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.19. 19:07:34

@Benikuty: Nekem csak kettő sikerül. A második se mindig, de valóban a globális felmelegedés elviszí az időjárásunkat mediterrán irányba, ami kedvez a fügének :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.19. 19:09:20

@Ez vagyok: Nekünk kb 3m magas, és ugyanekkora átmérőjü bokor van. Ezt időnként visszavágom, hogy kezelhető méretű legyen.
@Benikuty: által hivatkozott kártevő tavaly érte el a mi fügénket, de nem volt hosszúéletű ...

Ez vagyok 2016.03.19. 19:16:13

@Andrass9: Ez érdekes, mert az enyémnél a tavalyelőtti ágak visszaszáradtak és tőből hajtott újat. Aztán mire megnőtt és megnőttek rajta a kisfügék október lett és éretlenségben maradtak.

Benikuty 2016.03.19. 20:24:28

@Ez vagyok: azt nem tudom, csak hogy igen nagyok a gyümölcsök, fának neveltem a kezdetek óta, hogy ne terüljön szét. Megkérdem a kertésztől!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.03.19. 20:33:24

@Benikuty: 5-8 centis árkot szoktam húzni, abba igazgatom bele a dughagymát, utána gereblyével ráhúzom a földet és le is tömködöm.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.19. 21:01:10

@Ez vagyok: Az első termés a régi ágakon nő. A második hajlamos a friss hajtáson megjelenni. Valószínü kéne egy marék 10-16-25 NPK + Mg a tövéhez, hogy erősödjön a kis csenevész ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.19. 21:04:29

@Waka: Nekem van egy ültető tüském, amivel csak kiszúrom a likat, belepottyantom a hagymát és kicsit elgereblézem, majd iszapolom. A tüske kúpos, így könnyen tudom a mélységet szabályozni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.19. 21:07:21

@Ez vagyok: A mienk kb 25 éves, és vagy 10 éve ilyen nagy már. Arra emlékszem, hogy nagyon takargattuk kicsi korában télre.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.03.19. 21:26:56

@Andrass9: Én a zsinór mellett húzott árkot alkalmazom egy csomó növény vetéséhez/ültetéséhez, kukorica, krumpli, borsó, hagyma, az apró magvakról nem is beszélve (nyilván sekélyebbre).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.19. 22:33:13

@Waka: Nekem születésem óta abszolut hallásom és nikkelezett szemmértékem van. Madzag ... bah, húzok én egyenest anélkül is. A kérdés csak az, hogy hol lesz a vége :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.20. 00:11:36

@A fickó: Egy apró trükk! Az világítás spektrumát egy nagyon egyszerű eszközzel magad is megnézheted: egy CD lemez tökéletesen szétbontja a fényt az összetevőire.

Benikuty 2016.03.20. 14:22:47

@Waka: fél lábbal a leginkább hatékony a taposás, bár szerintem hiába.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.03.20. 16:06:22

Köszönök szépen!
@Andrass9: Egyenest húzok én is, de párhuzamost is kell. :D
@hagyma: A kutyát földfelszínre ültetjük, maximum teszünk alá valamit, ha hideg.
@Benikuty: Annyira szerintem nem kell tömöríteni.
Hagyma, borsó a földben, szedtem egy szatyor galambbegysalátát a tojásos nokedli mellé. Piszkosul elfáradtam ma is, nagyon elszoktam a kerti munkától a télen.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.03.20. 17:45:09

@Waka: ha a kutya hideg,a kkor mar nem ultetjuk sehova

A fickó 2016.03.21. 00:30:50

@Andrass9: Kösz a fentebbi (fénytani) tanácsokat is, igyekszem majd ezek szerint eljárni. :)
Én azért belehasítok abba takaró szövetbe - ne ropogjon az a spenót/sóska/tépősaláta. :D
A CD, mint spektroszkóp - érdekes ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.21. 09:25:28

@A fickó: Semmi meglepő nincs a CD ilyetén való felhasználásában. A fényt már régóta vagy prizmával, vagy üvegbe sűrűn karcolt vonalakkal bontották színeire. A CD-n rengeteg sűrű vonal van :)
Az utólagos hasítással az csak a gondom, hogy nem tudok olyan precízen sorba vetni, hogy ne akarjon szegény kis magonc a fólia alatt kikelni. Viszont eleve felhasogatva is le lehet tenni a sorok közé, amit ki fogok próbálni (most van elegendő fóliám).
süti beállítások módosítása