Ezt a szószt kifejezetten a vejemnek fõztem, mivel ez a lyányom sem szereti a gombát. Ez nálunk jellemzõ a család összes nõnemû tagjára, bár a kicsilyány a gomba szárát szereti (go figure). Beestünk egy procc élelmiszerboltba - tán, mint a Culináris odahaza. Gyönyörû áru, csillagászati árak. Errefelé azonban néha még ez is megengedhetõ. Itt ütköztem a madarasból már ismert simeji gombába, de találtam friss rókagombát is.
Akkor már csak Lucullus paradicsomot kell venni, és mehet is a szósz. Persze az is van, de nem is hasonlít a saját termésre ...
Begyûjtöttem hozzá mindent:
- 60 dkg friss, húsos paradicsom
- 15 dkg fehér shimeji gomba
- 15 dkg rókagomba
- 2 nagy salotta hagyma
- 1 magyar zöldpaprika fele kimagozva
- 1 kubai zöldpaprika
- 2 girizd fokhagyma
- 1 kis csomó petrezselyem
- 1 nagy csomó bazsalikom
- 10 dkg paradicsompüré
- olivaolaj (kimért oliva egy libanoni boltból)
- 2 tk barnacukor
- 2 szárzellerszár
- kis ágacska kakukkfü
- 2 ek morzsolt oregano
- feketebors
- só
A hagymákat, zellert, paprikákat megtisztítottam, apróra kockáztam, majd 2 ek olajon megpároltam. A végefelé a fokhagyma is belekerült. Közben felforrt a víz is a paradicsom hámozásához.
A meghámozott paradicsom levét kinyomtam, a húsát felkockáztam és sóval, barnacukorral egy tálban összekevertem. A zöldfûszereket belevágtam a párolt hagymás fazékba, összekevertem.
Egy-két perc kevergetés után beleborítottam a paradicsomot is. Tíz perc rotyogás után már sûrû szósszá fõtt. Ezalatt a gombákat megtisztítottam és feldaraboltam falatka méretre.
Egy serpenyõbe öntöttem 3-5 evõkanálnyi olivaolajat. Beleaprítottam 4 bazsalikomlevelet, majd tetejébe szórtam a gombákat.
Lefedtem, mert párolni/fõzni akartam a gombát, nem pirítani. Eresztett is rendesen levet (a gomba 90%-a víz), szép tarka volt a zöld levéltõl. Ezalatt belekevertem a paradicsompürét, egy merõkanálnyit a tészta fõzõvízébõl és a száraz fűszereket a rotyogó paradicsomszószba, amiből kivettem egy kislábasba a nagylyánynak, majd a maradékba beleborítottam a gombát a serpenyõbõl. Összeforraltam.
Egy kis parmezánnal díszítve szolgáltam fel (magamnak egy csorba tányérba) csak villával.
Parmezán nélkül jobb volt ...