Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • szivar: @látjátok feleim szümtükkel: "...de olyan puha volt, mint ami frissen jött ki a kemencéből." Nem ... (2021.09.21. 23:25) Minek nevezzelek?
  • látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Vágd kisebbre! (2021.09.20. 19:43) Káposztás húsos csont
  • szivar: @Andrass9: Akkor te jobban jártál, mint én a füstölt húsvéti sonkával. Nem szaladt szét, csak mozg... (2021.09.15. 02:21) Feles zöldborsópüré
  • Andrass9: @Andrass9: Mármint a reptérre :) (2021.09.14. 20:22) Lazac a pácban
  • Andrass9: @Isley: Valóban, a Metróban szokott lenni. Általában ott veszem, de mostanában egyre drágább ... (2021.09.10. 15:17) Gyors de ciki
  • Andrass9: @nyisztor: Köszönöm a tanácsot, még soha nem hallottam erről. Jövőre bizisten kipróbálom! (2021.09.10. 11:02) Elfogyott a ghí - újat kell készíteni

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (11) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (54) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (5) bazsalikom (60) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (12) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (35) bőrősháj (2) bors (336) borsikafü (5) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (13) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (35) citromlé (44) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (15) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (28) csirkecomb filé (10) csirkeláb (2) csirkemáj (13) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (6) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (15) csombord (3) csont (4) csontalaplé (7) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkíni (25) cukkini (10) cukor (146) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (38) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (3) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) égerfa (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (63) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (44) fánk (3) farhát (4) Farkas András (32) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (28) fehérbors (55) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (100) fekete bors (2) feles borsó (4) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (459) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (16) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (17) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (66) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (96) gyömbér (122) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (9) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (347) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (22) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (4) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (5) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (3) kacsazsír (55) kacsazsir (4) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (95) kakukkfű (39) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (35) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (19) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (41) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (5) kenyér (29) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (4) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (83) köménymag (26) konyak (3) könyv (2) koriander (31) koriandermag (32) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (161) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (11) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (24) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (14) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (61) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (43) lime héj (2) lime levél (6) liszt (128) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (99) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (79) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (8) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (37) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (9) olivaolaj (134) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (63) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (8) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (32) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (131) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (34) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (149) petrezselyemgyökér (23) petrezselyemlevél (10) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (92) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (10) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (5) prézli (38) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (14) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (45) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (51) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (82) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (17) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (174) sárga laska (3) savanyúkáposzta (6) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (342) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (47) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (72) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (25) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (39) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (11) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (67) szerecsendióvirág (54) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (40) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (22) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (92) tejfel (67) tejföl (85) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (221) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (10) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (46) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (240) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (28) vörösbor (28) vöröshagyma (121) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (25) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (56) zellergumó (45) zellerlevél (40) zellerszár (30) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (42) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (78) zöldség (3) zöldségalaplé (10) zsálya (46) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (73) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Rozsdás marhaszelet

2016.03.01. 07:00 Andrass9

Egy szép nagy darab Angus marhacomb köszönt ránk a madarasban a lejárós hûtõben. Mivel azonnali fogyasztásra szántuk, nem volt gond a határidejével. Nagyon rég volt már rozsdás marha, ebbõl azt akarok csinálni.

24.jpg

Angus marhából rozsdás szeletet? Mooaaaaargiiit??? Na és? Annyiba volt, mintha Holstein-fríz tejmarhát vennék. Ízre viszont ... ha azt zongorázni tudnám.

Sokféle összetevõt szedtem sorba:

  • 60 dkg marhacomb
  • 4 vereshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 2 ek disznózsír
  • 1 dl fehérbor
  • 1 paradicsom
  • 1 ek liszt
  • 1/2 zacskó hagymaleves- vagy hagymadip por
  • 1 tk kakukkfü
  • 1 tk majoranna
  • 2 babérlevél, 5 szem borókabogyó
  • 1 tk durvára tört bors, koriander keveréke
  • 1 kicsi csilipaprika
  • 1 kk citromhéj reszelve

10.jpg

A combdarabot felszeleteltem kb 1,5 cm vastag szeletekre. Megszórtam a száraz fûszerekkel, majd liszttel. A kuktában felforrósítottam a zsírt, és minden szeletet pirulásig lesütöttem rajta.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Csak nem álltam meg, hogy ne meózzak egy szeletet, mielõtt folytattam az eredeti recept készítését. Ha rajtam állt volna, itt befejezem a munkát, és megeszem így ahogy van ... No dehát nem úgy van az, a feleségem is enne valamit, tehát feldaraboltam a hagymákat szép nagy darabokra. Rákapartam a pörzsanyagokra a kuktában, belekarikáztam a pici ámde csípős csilit, és adtam mellé egy deci fehérbort, hogy segítsen feloldani a lesült finomságokat.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Mindezt addig kevergettem, míg síma lett a kukta alja. Ekkor belevágtam még a fokhagymát, a paradicsom húsát, és megfejeltem a húsokkal és a szaftjával. Beleszórtam a citromhéjat, felöntöttem 2 deci vízzel, és bezártam a kuktát.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Ötven percig piszergett, ami alatt csináltam egy zöldborsós/kukoricás rizst hozzá. Feltálaltam:

23.jpg

Semennyi idõ alatt be is laktunk. Remek omlós volt a hús: érdemes volt a jó minõséget használni. Ha setétebbre pirítom a húst, biztos tényleg rozsdás lenne ...

47 komment

Címkék: hagyma paradicsom fokhagyma bors majoranna babér liszt borókabogyó citromhéj marhacomb kakukkfü hagymalevespor

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr208419832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Topy 2016.03.01. 08:42:28

erre most beneveznék... csak úgy, reggelire...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.01. 09:47:27

@Topy: Per pillanat nincs belőle, de egy kiadós húsleves velőssonttal most fő?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.01. 09:48:02

@Andrass9: Ja, te a minap húsleveseztél. Akkor tárgytalan.

látjátok feleim szümtükkel 2016.03.01. 13:04:51

@Andrass9:

Erre meg két centis egyes rózsa hajtása, kinyílt a törpe irisz, virágzik a szibériai mézbogyó, és tobzódik a hunyor.
Viszont a sok eső miatt nem lehet rámenni a földre, illetve rá lehet, de minek?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.01. 13:13:40

@látjátok feleim szümtükkel: Nálunk is csak elsűlyedni lehet. Viszont megindult a spenót! A téltemető levirágzott, a hóvirág is. Hunyor szép, valamint a tőzikék is szépek. Van egy rakat krókusz is.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.03.01. 14:09:54

alapjaban kuktaellenes vagyok
egy jo borsostokanyt csinaltam volna belole /kuktamentesen/
krumplis vagyok, de ez a koret tokeletesen megy hozza

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.01. 14:52:59

@hagyma: Ennek a receptnek az eredete még a te gyerekkorod elé nyúlik vissza, amikor Holstein fríz marha sem volt a boltban, csak kivénhedt magyar tarka állatok, amik már tejet sem adtak. Ezek megfőzésére találták ki a kuktát, mert különben álló nap meg éjt főzhetnéd. A legolcsóbb combból is lehetett így puha ételt varázsolni!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.03.01. 15:02:11

@Andrass9: nade ez amarha mar nem az a marha volt
hat gyerekkoromban valoban leginkabb levesnek keszult a marha
mikor en mar kezdtem fozogetni akkor mar ment a porkolt es a tokany is
itt es most meg mar minden van:)
/azert a kuktat szerintem mar szuletesem utan helyzeztek otthon forgalomba:)/
nekunk is volt
ecsanyam neha hasznalta gyorsasag vegett
akkoriban a nok hazamentek munka utan es foztek vacsorat naprol napra

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.03.01. 16:54:00

Köszönök szépen!
Ez megint jó falat lehet, bár ilyet még nem ettem. Attól lenne rozsdás, ha jól lepirítanád?
A hétvégére én már ásni terveztem, de azt fújhatom. Mindegy, van még metszeni való, meg egy kis rendcsinálás.

A fickó 2016.03.01. 16:56:58

A kuktát, a csúcskonyha is újra felfedezte magának (vagy el sem felejtette). :D Egy pressure cooker nagyon fájín dolog, például gyorsan lehet bennük aromadús, friss hatású alapleveket készíteni. Bizonyos aromák kioldódásának megmaradásának, a kollagén gyorsabb hidrolízislének kedvez ez a zárt, nyomás alatt lévő környezet, ahol a víz sohasem forr. Érdemes kipróbálni. :)

www.chefsteps.com/activities/pressure-cookers

www.chefsteps.com/activities/pressure-cooked-brown-chicken-stock

www.chefsteps.com/activities/pressure-cooked-blond-chicken-stock

András is , a lehető legjobbat cselekedte, ezzel a hússal, "ha már meg kellett főznie erősen", mert így készült el gyorsan és maradhatott szaftos.
Mondjuk én még dobtam volna a végén a tetejére népi szikkasztott pirított gombát és házi tarhonyával ettem volna. "Mifelénk" :DD

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.03.01. 17:13:49

@A fickó: nade kuktaban hogy hasznalod a maghomerot?
naugye
marhacombot nem foznek kuktaban
rovidleven fent
bar eppen tegnap mondtam rakivantam marhahuslevesre, delutan megyek is a henteshez
/nade azt sem kuktaban/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.01. 17:20:05

@A fickó: "Mifelénk" a gomba tiltólistás - feleségem ki nem állja :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.01. 17:21:21

@hagyma: Nagyon jó lett a húslevesem. Nem kuktában, de remek alapanyagokból!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.01. 17:22:08

@Waka: Attól rozsdás, mert barnásvörösre kell lesütni a húst, csak én most elpénecoltam ...

turósmácsik 2016.03.01. 19:47:31

Végre! Évtizedek óta szeretem a rozsdás szeletet, de kevesen ismerik, vagy készítik, pedig egyszerű, de remek pecsenye!
Én jobban megpirítom, és teszek rá gombát is, mit az előttem szóló javallotta, és több borókabogyót. Amiből főzés közben jelentősen sokat rágcsálok:))))))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.01. 20:16:36

@turósmácsik: Én többnyire a folyékony változatát fogyasztom főzés közben a borókának :)

turósmácsik 2016.03.01. 21:41:55

@Andrass9: könnyű, enyhén pezsgő, friss, hideg rozé! Amellett lehet főzni. Szigorúan szép pohárból, nem kábulatig, csak az ízek harmonizálásához szükséges mennyiségben. Mellette beszélgetés, családi élet mehet.
Jó, tudom, ez olyan sznobos, de akkor is jó.

Ma leveles tészta alapon sütöttem kolozsvári kockákon pirított-párolt, fűszerezett cukkinikarikákat reszelt sajttal megszórva. Lazán elfogyott a nagy tepsinyi adag.
Újabban rákattantam a borsikafűre, bár az leginkább a gomba nagy barátja.

Fenchurch68 2016.03.01. 22:26:00

Ha az ember hazafelé jövet nem hozott volna az aldi/lidli vonalról egy "sertés paraszttálat" - így hívják, csontos tarjaszeletek egy nagy darab csülök meg némi oldalas - akkor valami marhaságot vennék elő a mélyhüttőből, és megfőzném a poszt. Nem csak hogy nem főztem ilyet soha, de még nem is ettem, viszont igény volna rá.

@turósmácsik: A familiáris belső szlengben a "családi élet" egy understatement a... hát, szóval tudjuk mire, azt meg főzés közben nem, mert annak tapasztalataim szerint sosem lesz jó vége. (Mármint láttam filmeken, hogy leég a kaja, meg ilyenek.)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.03.01. 22:59:13

@Fenchurch68: azt akartad mondani, hogy fozes kozben hulyeseg dugni?

A fickó 2016.03.02. 00:12:19

@turósmácsik: Én is gyakran az adott bor mellett (alatt) főzök, így a legegyszerűbb hozzáhangolni az ételt. :) Családi életet élni nem jó, főleg komolyabb ételek esetében, mert elvonja a figyelmet a főzésről. Ilyenkor hamar megtörténik a baleset. :)
A borsikafű (csombor) nagyon hasonlít a kakukkfűre, az meg majdnem mindenhez való, többek között a gombához, a cukkinihez is, ennek folyományaként a borsikafű sem rossz ezekhez. :) Ez a fűszer is a legjobb frissen, ha van, káposztás ételekhez pedig kötelező. :)

turósmácsik 2016.03.02. 07:06:29

Frivol társaság!:) A családi élet azt jelenti NÁLUNK, hogy a kezem alá dolgoznak, körülöttem zsezsegnek, és beszélgetünk. Vagy csak emberrel mesélünk egymásnak a napról.
Az ebédlőasztalon nem dugunk, a konyhapulton sem, mert kényelmetlen.

látjátok feleim szümtükkel 2016.03.02. 07:37:34

@hagyma:

Attól függ, mit akarsz berántani.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.02. 07:57:13

@turósmácsik: Ez jó! Feleségem mostanság cukkíniőrült :) Állandóan különféle cukkínis spagettiket készít, de van a hűtőben két leveles tésztám. Bizistem elcsapom egy cukkínijét kipróbálni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.02. 07:59:21

@Fenchurch68: Ebből már nem tudsz jól kijönni :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.02. 08:00:44

@turósmácsik: A borsikafüvet én is megszerettem. Nő a veteményesben, mint a dudva - használom hát rendesen. Bezzeg, ha vetném, soha nem kelne ki ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.02. 08:01:39

@hagyma: Nem célszerű! Leég a rántás, vagy hasonló balesetek ...

turósmácsik 2016.03.02. 08:16:26

@Andrass9: Én másfél csomagra tettem három kis formásat. Kettőre nagyon kevés lesz az egy, nem lesz szaftos, zöldséges, csak tésztás.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.02. 08:42:48

@turósmácsik: Akkor csak egy tésztát sütök meg :) Úgyis csak kisérlet - hátha ezt sem szereti ...
A tésztát akkorára nyújtani, mint a tepsi, vagy kell perem is neki?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.02. 08:45:28

@Andrass9: Ha jól nézem, van egy pici jénai tepsim, az pont jó lesz. Elrohanok gyógytornára, azután jövök, és megsütöm.
Posztolom a végeredményt :)

medvedr 2016.03.02. 08:50:07

@turósmácsik: A szavazatomat főzősörre és a fröccsre adnám, akár rozéból, akár száraz fehérből. Szép pohár az kell hozzá, érdekes módon, még főzéskor is. Sajna többet is eltörtem főzés közben (mármint szép pohatrat), de sebaj azért kell.
Sört szabad e nagy burgundis 4 dl es borospohárban ? (Tudom, hogy nem ez a legnagyobb probléma világon.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.02. 12:13:25

@medvedr: Néhány nagyobb sörfőzdében találkoztam a burgundis pohárral. Szépen mutat benne, és nekem úgy is izlett ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.02. 12:24:32

@turósmácsik: Semmi szaft adalékot (tejszín, tojás) nem használsz hozzá? Elnézést a kérdezősködéssel, de elképzeltem valami hasonlót, és valahogy nem látom a végét :)

turósmácsik 2016.03.02. 19:43:18

@Andrass9: Nem, semmit, mert a cukkini adja a nyelhetőséget:)) remekül csúszik:)).

turósmácsik 2016.03.02. 19:52:27

@medvedr: NEM! (sör-burgundis pohár)
A poharakat kell törni, mert akkor lehet utána vásárolni új készletet, ami örömet okoz. Nálunk a komódban (pohárszékben) vannak a nagyon szép, régi, történettel rendelkező darabok, ezekre vigyázni kell, mert gyilkolok értük, és a rendszeres használatú, kellemes küllemű, de pótolható darabok.

Ha leülök elkortyolni egy több éves csipkelikőrt, akkor azt a nagymamám papírvékony, finoman metszett, aranyszegélyű talpas pohárkájából teszem. Ha (ritkán) blackvelvetezem, akkor kristály whiskyspohárból kortyolom. A puncshoz, bóléhoz vannak kristály füles csészék, de a Becherovka eredeti, tejüveges, felesként csúszik.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.03.02. 20:06:27

Köszönök szépen!
Most keveredtem haza, fáradt vagyok, mint a kutya. Egy tányér tökfőzelék, aztán irány az ágy.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.02. 21:03:15

@turósmácsik: Én is úgy éreztem, hogy ez egy ragu. Akkor a ragut tegyem a tésztára, és mint egy quiche-t süssem meg?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.02. 21:03:40

@Waka: Jó pihenést, jó tökfőzeléket!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.02. 21:10:07

@turósmácsik: Valahogy még nem ért el ennyire a fogyasztói társadalom szele :)
Nálunk a poharak nagy becsben állnak. Feleségemmel már akkor kezdtük a gyűjtésüket, amikor nem is ismertük egymást. Most négy szekrénybe/pohárszékbe se fér a közös gyűjtemény (ami általában csak 2-2 pohárból áll, hisz sok pénzünk nem volt anno) maradéka (azért itt is törnek a poharak, ha ritkán is). Rengeteg gyönyörű salgótarjáni és ajkai pohár, meg cseh poharak. És persze a múlt század elejéről nálunk is van metszett, vékony kristály... (nekünk is voltak nagymamáink :)
Rendszeres látogatói voltunk a Haas és Cjzek(?), meg az Ajkai Kristály boltoknak.

turósmácsik 2016.03.03. 08:05:33

@Andrass9: Iszonyat egyszerű:
Félkarikára vágod a cukkinit, besózod. Kb. fél órát hagyod állni. Előveszed a deszkát, felkockázod a kolozsvárit, beleszórod a serpenyőbe/lábasba, megpirítod. Ha jó szagú, piros, akkor a kinyomott cukkinit ráborítod, átsütöd, közben fűszerezed: borsikafű, kakukkfű, oreganó, bármelyik jó rá. Borsozod. Kettőt forgatsz még rajta, nem kell túlpárolni, maradhat ress. Lezárod a ragu alatt. bemelegíted a sütőt forróra.
A leveles tésztát formára nyújtod, ha egyet használsz fel, akkor nem a nagy tepsi, hanem az eggyel alatta levő méret kell. Mi vékonyan szeretjük a tésztát, de kisebb tepsiben vastagabb lehet. A sütőpapíros tepsibe emeled a tésztát, a ragut ráborítod, elteríted rajta a durvára reszelt sajtot, és a sütőbe tolod. Nagy lángon kb. 30-40 perc kell neki.
Forrón szeleteld, tálald, úgy a legjobb, de hidegen is finom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.03. 09:06:01

@turósmácsik: Köszönöm szépen! A ragu része világos volt, a tészta nem :)
Iván receptjeit a valóságban élveztem, az írottakat keveset olvastam ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.03. 14:24:38

@turósmácsik: Már benn is van a sütőben. Pont akkora készül el, hogy a feleségem hazaér (remélem).
süti beállítások módosítása