Tudom, nem egy csuda recept, viszont nagyon sokunkban csodás gyerekkori emlékeket ébreszt. Tipikus vasárnapi étek volt, de általában krumplipürével és húslevessel.
Valamelyik nap feleségem kívánta meg, készítettem hát neki egy adagot, de nem pürével, hanem hagymás krumplival, mert azt is szeretjük. Amúgyis épp akciós volt a csirkecomb a csodahüttőben (ha nincs elég hely, akkor egy régebbi árut előveszek, hogy most pedig ezt eszünk).
Elõször feltettem a hagymás krumplinak a krumplit fõni, valamint a hagymát dinsztelni. Ezen kívül még kacsazsírt használtam hozzá.
A hagymát felkockáztam.
Nagy serpenyõben pároltam, míg a krumpli fõtt. Kivételesen nem hajában fõztem, mert gyorsabban akartam végezni. Csupán összekockáztam, és ment a sós vízbe a hagyma mellé.
Épp elkészült, mire a hagyma is megpirult - összekevertem hát, kicsit megtörve. Azért nem lett olyan, mintha hajában főzném a krumplit, mert így sokkal több vizet felvett a krumpli.
A panírhoz 4 tojást ütöttem fel, jól megsóztam. A combokat megszórtam kevéske Jamaican Jerk fûszerrel (abban van só is). Házi prézlit vettem még elõ, mert azzal finom ropogós lesz minden rántott dolog. Amióta ennyire pocsék a bolti prézli (kenyérmorzsa, de legalább beismerik), azóta rászoktam, hogy magam készítsem a saját prézlinket. Néha van akciós szendvicskifli (az olyan stangli szerűség, és vajjal készül), akkor veszek 20-40 darabot, amit megszárítok nagy tepsiken, majd sütőben kicsit megpirítom. Ezután azon melegiben megy a robotgép káposztareszelő kése alá, ami durvább morzsákat generál. Meglepően hasonlit ízre is a japán Panko morzsához, csak sokkal olcsóbb :) Ziplock zacskóban eláll fél évig is gond nélkül.
Szabályosan liszt-tojás-panír sorrendben megbundáztam...
A régi ízekbõl hiányzott a disznózsír, de mostanában kókuszzsírban készítem az ilyesmit. Kevésbé szagos, és jobbam bírja a hevítést. Ezenkívül állítólag mindent gyógyít :)) Mind az 5 combbal végeztem. Általában max 3 ekkora darab húst teszek a jó öreg bonyhádi lábasba, amiben bő 2 liter zsíradék tartja a hőt az indukcióson. Az első 3-5 perc fedő alatt megy, de utána adok neki rendesen hőt is. Így szaftos marad, de ropogós a panír.
Természetesen szokás szerint túl sok tojást törtem meg a panírhoz. A maradék tojásba megy a maradék liszt, és feleségem kicsipkedi csipetkének, amit megszárítunk: úgy tesszük üvegbe szûkebb napokra. Persze néha inkább adok egy kis szódabikarbónát hozzá, és kisütöm az olajban, mert jó ám az hús nélkül is!
Az igazi dõzs érzése csak klasszikus befõttel jön elõ. Most egy 3 és egy 7 éves õszibarackot nyitottunk ki hozzá.
Szaftos-ízes hús, omlós törtkrumpli. Pont ez kell nekem!
Jó volt az másnap is, meg hidegen is reggelire. Egy óra munkával lett 3 étkezésnyi ennivalónk.
Jamaican Jerk fűszer:
- szegfübors
- Scotch bonnet csili paprika pehely
- szegfüszeg
- fahéj
- újhagyma
- szerecsendió
- kakukkfü
- fokhagyma
- barna cukor
- gyömbér
- só