A B/4-es papír mérete 250X340 mm. Nagyjából.
A cél egy édes-krémes, tömény, de ízes, igazi ünnepi sütemény elkészítése volt. Fél éve érleltem az ötletet, spekuláltam a hogyanon és a milyenen, aztán összeállt a terv. Alapnak a mézes krémes tésztáját használtam. Kábé. Pár malőr ugyan esett, de a sütemény végül kelkészült.
Hozzávalók a tésztához:
- 60 dkg búzafinomliszt
- 10 dkg sertészsír, vagy vaj
- 3 evőkanál méz
- 2 dl tej
- 1 db L-es tojás
- 12 dkg kristálycukor
- 1/2 tasak sütőpor
- csipet só
Krém 1:
- 15 dkg étcsokoládé
- 5 dkg vaj
- 1 dl tejszín
- 10 dkg finomra darált dió
- 0,3 dl rum
Krém 2:
- 4 dl tej
- 2 tojás sárgája
- 3 evőkanál kristálycukor
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- 2 teáskanál étkezési keményítő
- 10 dkg kókuszreszelék
Krém 3:
- 3 dl tejszín
- 3 evőkanál kristálycukor
- 10 dkg durvára őrölt pirított mogyoró
A tetejére:
- 2 tojás fehérje
- 2 evőkanál porcukor
- csipet só
Már előző nap elkezdtem az előkészületeket, a diót ledaráltam, a mogyorót megpirítottam, és azt is felaprítottam.
Másnap reggel a lisztet összekevertem a sütőporral, megsóztam, hozzáadtam a zsírt, és összemorzsoltam.
Beletettem a cukrot és a mézet, beleütöttem a tojást, és hozzáadtam a tej egy részét.
Végül az összes tej belement, alaposan összegyúrtam, és négy egyenlő részre osztottam. Betettem a hűtőbe pihenni.
Míg a tészta nyugodott, elkészítettem a krémeket. A cukrot felolvasztottam.
Felöntöttem a tejszínnel, kevergettem, míg a cukor teljesen elolvadt és a krém besűrűsödött.
Beletettem a mogyorót, kicsit még forraltam rajta és kész.
2 dl tejet a cukorral és a vaníliakivonattal felforraltam. A másik 2 dl tejet kikevertem a két tojássárgájával és a keményítővel.
A felforrt vaníliás tejhez öntöttem a tojásosat, és újból felforraltam.
Mikor a krém besűrűsödött, beletettem a kókuszreszeléket, egyet rottyantottam rajta és ez is kész.
A csokoládét a vajjal gőz fölött megolvasztottam.
Hozzáadtam a tejszínt, alaposan elkevertem.
Beletettetem a diót, kikevertem és félretettem hűlni. Később, mikor meghűlt, nyakon öntöttem a rummal, és azzal is elkevertem.
Ha már mértekkel dobálózom, akkor precízen kell csinálni. Kiszabtam hát egy hungarocell lapból a B/4 méretet, és ez szolgált sablon gyanánt. A tésztát kinyújtottam. Ráterítettem a sütőpapírra, a sablon segítségével kivágtam a megfelelő méretű lapot.
A tésztát a sütőpapírral áthúztam a tepsi aljára. 3-as fokozaton 15-20 perc alatt sültek ki a lapok, egy rácsra tettem őket, míg teljesen ki nem hűltek.
Nem volt más hátra, mint összeállítani a süteményt. Az alsó lapra rákentem a rumos-diós-csokis krémet.
Erre jött következő lap és a vaníliás-kókuszos massza.
Majd a karamellás-mogyorós.
A legfelső tésztarétegre cukros tojáshabot készítettem. 2 tojás fehérjét 2 evőkanál porcukorral gőz fölött felvertem, és a tésztára simítottam. A süteményt egy nagyobb tálcával letakartam másnapig, hogy a tészta meg tudjon lágyulni valamennyire.
A sütemény éppen olyan lett mint vártam. A rum éppen jól érezhető, a mogyoró roppan, a kókusz, az meg kókusz. Nagyon édes, nagyon finom, nagyon tömény. Négy kis kocka egy tányér halászlé után éppen elég vacsoráig.
A maradék tészta sem ment veszendőbe, Összedobtam egy kis tortát belőle, hogy már aznap is megkóstolhassam.
Persze pár tanulságot ismét sikerült leszűrnöm, de ez nem is csoda, hiszen ez egy magam kitalálta, eleddig még soha nem sütött sütemény. Világpremier!
Szóval, a csokoládés krémbe nem kell 5 deka vaj, sőt ha belegondolok, semennyi sem kell belé, ott a tejszín, az majd lazítja. A túl sok vaj egyszerűen kicsapódik. Az összes krémet hígabbra kell készíteni, mert nem igazán puhult meg a tészta. Aztán a tojáshab. Két tojásfehérjéhez nem két evőkanál porcukor kell, hanem legalább tíz. A többi stimmel, és azt hiszem, ez elég jó arány. Lesz még ilyen, persze nem túl gyakran.
Ps.: András, ha mégis szeretnél mákos gubát posztolni, nosza, én biztosan nem eszem édességet Húsvétig.