A receptet legkedvesebb gyerekkori barátnõm küldte nekem karácsonyi jókívánságként. Mivel én nem sütök (és nem is nagyon eszem) beiglit, ezért kipróbálás nélkül posztolom. Külön felhívom a figyelmet a hozzáfûzött kommentekre, azok sok-sok év tapasztalatain alapulnak!
"Nem felejtettem el, amit ígértem, csak most jött el az ideje a beigli sütésnek.
Csatolom a receptet, amit már évek óta finomítok, mert mindig kimarad belõle valami titok - most pl. kiegészítettem a bébi almareszelõ fontosságának kiemelésével. Az alaprecept persze nem változik, a nagymamámtól örököltem, csak a trükkök már természetesnek tûnnek.
És mellékelek pár képet is, hogy nem csalás, nem ámítás.
Kár, hogy az illatokat nem tudom továbbítani! Isteni lett!"
Köszönöm és boldog Karácsonyt!
Kelt tészta, valójában diós + mákos kalács (de pozsonyi kiflinek is jó).
3 rúd lesz belõle, normális nagyobb tepsiben (40 cm). Ha rövidebb a tepsi, 4 rudat csináljunk.
50 dkg finomlisztet összedolgozunk 25 dkg Liga margarinnal (vagy 20 deka vajjal, de a Liga jobb, és a többi margarin nem az igazi).
Futtatott élesztõt készítünk 1,5 dl langyos tejbõl, 4 dkg élesztõbõl, egy kiskanál cukorból és egy kiskanál lisztbõl.
Hozzáadunk a tésztához 6 dkg porcukrot, egy lapos mokkáskanál sót, 3 tojás sárgáját, 1 egész tojást, és a hozzáöntött élesztõvel jól összegyúrjuk. Míg el nem válik a kezünktõl.
3 egyforma cipóra osztjuk és 15 percig kelesztjük.
Ezalatt 1-1 kicsi almát reszelünk a lehetõleg elõzõ nap elkészített TÖLTELÉKbe:
20 dkg darált dió, 20 dkg cukor - 1,5 dl forró vízbe beönteni és összefõzni, 1-2 perc.
20 dkg olajosra! darált mák, 20 dkg cukor - 1,5 dl forró vízbe beönteni és összefõzni, 1-2 perc.
Rögtön beletenni mindkettõbe késhegynyi fahéjat, 5 dkg mazsolát (a gyerekek utálják, ezért én nem teszek bele, pedig jobb lenne), és 1/2 citrom reszelt héját. Hagyni jól kihûlni (azért jobb egy nappal elõbb megcsinálni, hogy jól összeérjen).
Az almát bébi almareszelõn reszeljük, nem sajt-, fõleg nem káposztareszelõn, hogy lazítsa a tölteléket!
Téglalap alakúra nyújtjuk a cipókat és megtöltjük a töltelékkel. A harmadikat értelemszerûen fele-fele dióval-mákkal.
Vigyázva tekerni össze, hogy ne legyen szoros! A tepsibe téve, meleg helyen kb. 1 1/2 óráig kelesztjük, majd tojásfehérjével jól megkenjük.
Elõmelegített sütõben lassan, kb. 45 percig sütjük.
Eszébe se jusson senkinek tejet rakni bele, mert nem áll el és elrontja az ízét! Akárki akármit mond is.