Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Majdnem pekingi kacsa

2015.12.14. 07:00 Andrass9

Még húsvét táján történt, hogy két szép vadkacsa bújt ki a csodahüttõbõl (Isten áldja az ajándékozóját!). Gondoltam, hogy most pedig csakazértis pekingi kacsaként fogom elkészíteni. Olyant még soha nem alkottam, ezért komoly irodalmazásba fogtam a témában.

33.jpg

Minél tovább olvastam, annál jobban elkeseredtem. A legtöbbet a Bûvös szakács cikkébõl  tanultam. Ez a munka legalább négy nap. Kéne egy 300-350 fokos speciális kemence, egy kompresszor vagy nagyobb pumpa, hajszárító vagy ventillátor meg minden furcsaság hozzá ...

Nahát errõl szósenincs. A sütõm max 220C-t tud varázsolni (el is kéne egy gázszerelõt csalogatni, hogy vegye nagyobbra a maximumot és kisebbre a minimumot), ezzel kell élnem.

Elõször is a kacsa bõrét kompresszorral vagy pumpával fel kellene fújni, hogy elváljon a testétõl. Mivel az egyetlen pumpámon csak nevetett a kacsabõr, kézzel alányúltam, ahol tudtam. Ezután több menetben le kell forrázni a kacsát. Ehhez a mosogatóra tettem egy rácsot, amire a madarakat fektettem.

10.jpg

Teavízforralóban forraltam ötször vizet, amivel leforráztam a bõrét. Minden forrázás után megtörölgettem, és hajszárítóval megszárítottam. Ezután konyak híjján egy üveg barackpálinkát vettem elõ a 65 fokosból.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A pálinkával a lelkesedésemet próbáltam szinten tartani, de leginkább a kacsát masszíroztam, hogy a bõre még jobban kiszáradjon. 4 órán át hagytam száradni a madarakat. A cél, hogy pergamenszárazságú legyen! Amíg az alkohol párolgott, mézet, sót, juharszirupot és sherryecetet elegyítettem kis láng felett. A megszáradt kacsabõrt ezzel az édes, sűrű sziruppal kenegettem. Irtó vicces volt, mert nem fogta be, hanem összeugrott gyöngyökbe a szirup a zsíros bõrön. Vagyis a szárítási manõver sikertelen volt.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Azért valamennyit felvett a bõr, mert közben is szárítgattam a hajszárítóval.

19.jpg

Ekkor kivittem a hideg kamrába, és 12 órára magárahagytam, hátha tovább szárad, de minden esetre biztos, hogy pácolódik.

20.jpg

Másnap lemostam róla a mézes pácot, mert a család nem lelkesedik az édesített húsokért. Megtöltöttem a madarak hasát zöldfûszerekkel a kertbõl (fõleg kakukkfü, de egy kis oregano is került), és a sütõtepsi rácsára fektettem õket. Fedaraboltam 2 kilónyi hámozott krumplit, 70 dekányi vereshagymát, és egy alaposan megzsírozott tepsibe sózva összekevertem. Volt egy fél kilónyi barna csiperkém is, amihez fehér és feketeborsot, sok vajat, fokhagymát és kakukkfüvet készítettem elõ. Egy jénait kivajaztam és beleszórtam a fokhagyma és a kakukkfü egy részét.

21.jpg 22.jpg 23.jpg 24.jpg

Erre rátelepítettem a megmosott gombákat kalapjukkal lefelé. Sóztam, borsoztam és vajat daraboltam a tetejére. Mindkét tepsit betoltam a sütõbe, és egyszerre átsütöttem õket.

25.jpg 26.jpg 27.jpg

A kacsát a szomszédasszony sütõjébe vittem, hátha neki melegebb (és nálam meg nem fért már be). 2 óra alatt csodásan megsült!

28.jpg

Megkentem egy kis mézes maszattal, és a saját sütõm grilljében rápirítottam, majd a filézõkéssel tettem az asztalra.

29.jpg

Bár palacsintát nem sütöttem hozzá, de vékonyra vágott zöldséggel (uborka, újhagyma és retek) készültem.

35.jpg

Jött az igazság pillanata, fel kell szeletelni. Szomorúan jelentem, hogy nem lett olyan ropogós a bõre, mint a pekingi kacsának :(

30.jpg

Azért elfeleztem, hogy majd így fogok mindenkinek osztani belõle.

31.jpg

Krumplit, a zöldséget és gombát is (annak, aki kért) tálaltam a kacsaszeletek mellé.

32.jpg

A pekingi kacsa hagyományaihoz ragaszkodva, a lefarigcsált csontvázból levest fõztem, mert az így dukál (viszont azt már nem fényképeztem).

34.jpg

Tanulság 1: A vadkacsa nem adja olcsón a bõrét

Tanulság 2: A pekingi kacsák 2,4 kg-os, külön erre a célra kitenyésztett madarak

Tanulság 3: Csak akkor fogjunk bele, ha az elsõ két tanulságot tudomásul vettük, valamint van nagyon forró sütõnk, szárítóhelységünk és sok-sok idõnk hozzá.

Ezek nélkül csak egy nagyon finom sült kacsában lesz részünk.

Nem véletlen, hogy ez az étel akkora becsben van még Pekingben is!

36 komment

Címkék: kacsa krumpli hagyma méz zsír uborka fokhagyma vaj retek oregano újhagyma juharszirup kakukkfü barna csiperke sherryecet

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr77951088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.14. 07:57:15

regota keszulok a kacsara /nem arra/
nem vadra es nem pegingire /tokom se fogja pumpalni a kacsat:)/
sima mezei sultkacsara
de enni ennem
kis szejtant meg elbirt volna, csaxolok
karira mar lehet tenyleg megsutom eletunk elso kacsajat, /ha nem ut be makoseffekt/

©________ 2015.12.14. 08:15:46

akkor ezek szerint attol pekingi, h szaraz a bore?
Kicsit kepzetlen vahyok pekingi kacsa teren

látjátok feleim szümtükkel 2015.12.14. 08:23:46

A pekingiek által sütögetett kacsa tejelesen más típusú, puhább húsú, és más jellegú, zsírosabb és vastagabb a bőre is. A vadkacsa nem véletlenül vad. Paprikásnak a legfinomabb ( galuskával sajnos:( ), de szokják egészben is sütni alapos párolás után.
Biztosan nem volt rossz, miután a fagyasztásra még kapott egy nap pácolást is, így a hús rostjai jobban felpuhultak.

Topy 2015.12.14. 08:50:34

@hagyma: javaslom a mákos kacsát, akkor egy füst alatt le van tudva! :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.14. 08:57:11

@Topy: a makosteszta megvolt, cask kesett
a kacsa is kesik, mar thanksgivingre gondolkodtam rajta,/ koztunk szolva mar tavaly karacsonyra is/ de lehet cask husvetra less
az elet nem loverseny

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.12.14. 17:55:44

Köszönök szépen!
Voltaképpen nem lehet rossz falat, de a pekingihez bizony más feltételek kellenek. Hajdan Irmapusztáról kaptam minden évben húsz darab 7 hetes halastavi pecsenyekacsát. Olyan 2,5 kg körüli átlagsúlyúak voltak, abból lett volna érdemes kipróbálni, de sajnos megettük sülve-főve.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.12.14. 18:10:56

@Topy: Szerintem ezt a kacsát is az ex-nek kéne megsütnie (hamár a mákostésztát megcsinálta hagyma helyett), és akkor hármasban ünnepelhetnének ...

turósmácsik 2015.12.14. 22:29:39

Hát te egy hős vagy! Ilyennek nekiállni:OOO
Én csak olvasgattam róla, és szeretnék elmenni egy olyan helyre, ahol tisztességeset lehet kapni. Vagy 25 éve ettem igazit, és az nagyon ott volt, azóta csak halovány utánzatokat.
Vagy annak is az idő szépíti meg az emlékét.

Boar... 2015.12.14. 23:20:17

Biztos, hogy ezek vadkacsák voltak? Világos is, a lyukakat sem látom...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.14. 23:53:53

@Andrass9: mioert unnepelnenk harmasban?
nem vagyunk haragban de nem tartjuk a kapcsolatot, de van egy kozos fiunk, aki szintenn szereti a makostesztat
ilyen egyszeru
az unnepi vacsorankat nem a 23 evvel ezelott elvalt exem fogja kesziteni
teketizi men
a problema az, hogy karacsonykor tradicionalisan sonkat sutunk es lehet nem valtoztatunk, mert a tradiciok fontosak
@Boar...: ranezesre vadkacsanak tunik, de lehet tenyesztett

A fickó 2015.12.15. 01:41:08

Amíg a bőr kontaktusban van a szaftos hússal, a büdös életben nem lesz olyan üvegszerű és ropogós, de mégsem száraz, mint a pekingi kacsa. Otthoni körülmények között külön kell elkészíteni a bőrt, rávarrva egy rácsra ahogyan Blumenthal teszi, a többi húst meg konfitálni, illetve szuvidálni. Én már régóta külön készítem a normál vagy szuvid kacsamellhez, csirkéhez is a bőrt. Ez a Blumenthal megoldás remek, mert így nem ugrik össze a bőr vékonyabb lesz. Így, vagy úgy, de a bőrnek teljesen ki kell száradni.
Ez még egy régebbi bőr-csipszes ételem, ma már vékonyabb bőrt tudok készíteni a feszített módszerrel - és itt még a mell sem szuvidált.:)

afickofakanallal.blog.hu/2013/03/18/kacsamell_narancsmartassal_es_ropogos_toltott_palacsintaval

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.15. 07:22:15

@A fickó: hat en egyre inkabb hajlok ra hogy nem konfitalok es szuvidalok
betolom a sutobe rascra oszt jonapot, de haz aidojaras engedi, leginkabb kiprobalnam nyarson

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.12.15. 14:08:32

@Boar...: Pedig szitává lőttem!!! Lehet, hogy ezért nem tudtam felfújni???

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.12.15. 14:09:56

@Praliné.: Igen, a pekingi kacsa lényege a bőr. Eredendően a húsát nem is szolgálták fel az udvarban, azt a szolgák ették. Az uraságok csak az üvegszerű bőrre izgultak fel :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.12.15. 14:13:31

@A fickó: Jó a recepted, de én inkább szumátrai feketesóval készíteném el: az sokkal inkább passzol a kacsamell ízéhez!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.12.15. 14:15:32

@turósmácsik: Egész jót adtak a Moszkva téri Ping étteremben, de úgy emlékszem, előre meg kell rendelni (ők se tartanak ilyen fajta kacsát a hűtőben ...) Talán Wang mester is készít, de nála még nem jártam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.12.15. 14:19:09

@hagyma: Apropó szejtán: a Whole Foods Marketben és a MarketBasketben is egy-egy polc van szejtánnal megrakva ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.15. 14:54:37

@Andrass9: tolem aztan johet szemben velem a csicsokaval egyutt az utcan kart karba oltve...

ma rantott csirke virslis babbal

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.15. 15:18:35

@Andrass9: amerikai babfozelek virslikarikakkal dusitva
szeretem a rantottcsirket babbal enni
ebben most van virsli is
/szejtan nincs/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.12.15. 15:59:57

@hagyma: Pedig a virsi helyett tehetnél bele szejtánt, hamár proteinkúrán vagy ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.15. 16:15:56

@Andrass9: en ebbe nem tehetek semmit
ezek keszen erkeztek ket kulonbozo helyrol es nagyon orultem hogy passzolnak egymashoz
van meg sultsonkam is, meg hokiflim, meg gyumolcssalata
ebbol kell ma gazdalkodnom
tegnap megint ceges parti volt, holnap megint....
ev vegi a hangulat
meg par napot melozok az iden4-5-ot
most azon agayalok, hogy 7vegere kene valamit fozni

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.15. 16:17:49

na nem most, majd szombaton, most meg cask agyalok, hogy mit
amit mar regen ettunk es unnep elotti
na meg van idom kitalalni

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.12.15. 16:56:29

@hagyma: Készíts egy nagy adag snowcrab-et fűszeres vajjal, kukoricával, minikrumplival. Szuper vacsora. Fogom posztolni is, amint lesz erőm írni.
Most éppen a jetlag fáradalmait próbálom leküzdeni. Annyira rázós volt az út, hogy semmit se aludtam a repülőn, pedig máskor végigalszom az egész utat.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.12.15. 17:43:44

Köszönök szépen!
Reszeltem egy üveg tormát a kínai rokonoknak, ki is folyt a szemem, ráadásul ma hoztam el az új szemüvegem, folyton mellényúlok a billentyűnek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.15. 18:18:25

@Andrass9: ilyesmit mi nem eszunk cask vendegsegben, vagy annyit eszel amennyit akarsz etteremben
semi otletem
lehet csinalok egy lecsot

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.12.15. 19:57:42

@Waka: Ha kifolyt a szemed, minek a szemüveg? Viszont a rokonok megtanulják, hol lakik a magyarok vezére! Bár lehet, hogy ők is használnak wasabit, ami azért jobban csíp, mint a mi tormánk ... de azt kis japánok reszelik :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.12.15. 19:59:15

@hagyma: Akkor főzz gulyást. Egyszerű és remek eledel! 10 embernek főztem a napokban, huszan ették ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.15. 20:16:26

@Andrass9: de en kettonek fozok
es az utobbi 2 hetben volt paprikaskrumpli, rakottkrumpli, meg sertesszelet krumplival
szoval most egy ideig se krumpli se csicsoka
egyre inkabb ugy velem lecso less szombaton
es vasarnap reggelire
estere rendelunk pizzat
szombatig el vagyunk latva, sot meg sok is es mi etelt nem dobunk ki

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.12.15. 20:53:11

@Andrass9: Nem engedi, hogy az asztalra cseppenjen. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.12.15. 23:29:16

@Waka: Zsugorított esernyő fejjel lefele ... :)

Ez vagyok 2016.01.22. 16:07:31

Sziasztok!
Én még nem írtam ide, de olvastam, hogy kételyeket okozott a pergamenbőr kialakítása. Hátha valakit tettekre sarkall, mert igazából elég egyszerűnek tűnik.
A klasszikus kínai szakácskönyvben lévő recept szerint a kövér kacsát egy szitában kb. 2 liter tűzforró vízzel körbe-körbe alaposan leforrázzuk, míg a bőre azonnal összezsugorodik és fényes lesz. A felesleget itassuk le, de hagyjuk nedvesen. 3 dl forró vízzel elkevert 2 evőkanál mézzel locsolgassuk úgy, hogy az aláfolyt levet visszaöntve a csészébe megismételjük. A kevésbé hozzáfért helyeket ecseteljük be. 2 S alakú henteskampóval a vállizületnél fogva szellős helyre akasszuk 10-24 órára, míg a bőr pergamenszáraz nem lesz.
Sütés: mellével felfele drótrácson alatta egy forróvizes tálcával (ebbe csöpög a zsír is) 180 fokra előmelegített sütőben süssük 20 percig. 2 fakanállal, úgy hogy az egyiket a hasába dugjuk, óvatosan fordítsuk meg hogy a bőr ne sérüljön és 25-30 percig süssük. Fordítsuk ismét a mellével felfele és újabb 20 perc jön. Vegyük ki a sütőből, mert kész van.
Ha csak 6-10 órát szárítjuk, kenjük be a kacsa bőrét és hasüregét a következő páclével: 4 tk só, 4 tk cukor, 1,5 tk ötfűszerkeverék, 2 tk gin (mei-kuei-lu bor helyett).
Ugyanúgy kell sütni, de ekkor kantoni sült kacsának hívjuk a pekingi helyett :)
Őszintén én még nem csináltam, de ebből a szakácskönyvből számosat elkészítettem úgy, hogy pontosan követtem a leírást és még semmit nem rontottam el és tökéletes kajákat főztem.

látjátok feleim szümtükkel 2016.01.23. 08:01:27

@Ez vagyok:

Szia! Nagyon jókat írtál, csak ezek a pekingi kacsák nem olyanok, mint a magyar kacsák, amiből csöpög a zsír. Én egy olyan filmt láttam, ahol a kacsákat ipari mértekben sütő étterem szakácsa mutatta, hogy a kacsa bőre alá a nyakánál levegőt kell fújni, így az elválik a hústól, majd ezt követően lógatva sütik forró zsiradékban. Ezt otthon a kis konyhában nem lehet megcsinálni.
Régen a falusi asszonyok, csak úgy, símán besózva betették a húst a lernibe, és ropogósra megsütötték. Még a tepsi se telfon, hanem csak eccerű bádog volt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.23. 10:02:05

@Ez vagyok: Üdvözlégy nálunk!
Én is hasonló módon próbáltam, csakhogy (ahogy @látjátok feleim szümtükkel: is mondta) ez a fajta kacsa nem alkalmas erre a célra. nem válik el a bőre a zsírtól (viszont remek kacsatöpörtyűnek :))
süti beállítások módosítása