A csontleves elkészítését nem részletezem, abból van már ezer is a blogon. A májgombóc viszont elég kritikus a családban. A gyerekek imádják! Ha tehetnék, mindig azt ennének. Kétfélét is lejegyeztem, egy posztba sürítem õket.
Egy dolog biztos csak: májból kell készíteni. Lehet csirke, borjú, kacsa vagy pulyka, de azért a legjobb íz a sertésmájból kerül ki, abból viszont nincs poszt...
Az elsõ változat:
- 4 kacsapecsenyemáj (vagy pecsenyekacsamáj? Lényeg, hogy nem hizlalt.)
- 1 zsemle
- 1 dl tej
- 1 tojás
- 1 kis vereshagyma
- pár szál újhagyma
- pici petrezselyem
- 1 dkg vaj
- 1 ek majoranna
- sok tekerés feketebors
- só
Ritkán kapni szép kacsamájat. Ezt se lett volna szabad gombócba tenni, inkább kirántani kéne. Node inkább feltettem a csontlevest bezöldségelve kislángra. Felkockáztam a zsemlét, és nyakonöntöttem a tejjel. A hagymákat picire aprítottam. A petrezselymet is. Felhevítettem a vajat, majd belekevertem a hagymákat dinsztelni.
A májakat deszkán kézzel elkapirgáltam. Némi belsõ ér, meg ín kijött belõle a kutya nagy örömére. A megpárolt hagymát lehûtöttem, a zsemlébõl kinyomtam a tejet és a tojással együtt mindent egy tálba tettem. Ekkor kiloptam a velõscsontot a levesbõl, és megreggeliztem :)
Hozzáadtam a majorannát, borsot, sót és a petrezselymet is a májhoz, majd villával összedolgoztam a keveréket. A csontleves már elkészült, abból kivettem egy kisfazéknyit, amiben a gombócokat fõztem. Mivel a csontleves mindig több napra készül nálunk, nem merem a lisztes gombócot benne főzni, hátha megindul másnapra.
A gombócok formázásához a kétkanalas módszert próbáltam alkalmazni, ahol az egyik kanálból a másikkal kanyarintjuk ki a tésztát, és az ettõl szép gömbölyû lesz. Gömbölyû-e?
A második gombóc három hónappal ezelõtt készült. Itt picit más a hozzávalók listája:
- 20 dkg csirkemáj
- 1 zsemle
- 1 dl tej
- 1 ek gríz
- 1 tojás
- 1 kis vereshagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 1 girizd fokhagyma
- 1 ek majoranna
- 1 kk zsiradék
- só, bors
A petrezselymet apróra vágtam, a fokhagymát lereszeltem. A zsiradékon megfuttattam a petrezselymet. Beledobáltam az aprítógépbe a májat, tojást, fûszereket és a felvágott hagymát. Ebbõl a gép egy pépet készített.
A zsemlét megáztattam a tejben, majd kinyomtam belõle a felesleget, és csak ezután vagdostam össze. Hozzákevertem a májpéphez, beletettem a grízt és a zöldpetrezselymet, amit fakanállal összekevertem.
Hagytam állni vagy fél órát, hogy a gríz felszívja a nedvességet. Most jobban sikerült a kétkanalas akció, tényleg "formásabbak" lettek a gombócok.
Nem emlékszem már, melyik izlett jobban a gyerekeknek, de én a grízzel készültre szavazok a halmazállapota miatt, viszont ízesebb volt a kacsamájas/dinsztelt hagymás változat.