Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (41) kakukkfü (114) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Kerekrépa fasírt

2015.11.08. 07:00 Waka

Nem volt szerencsém idén a gyökerekkel. A sárgarépa és a petrezselyem igen ritka szép lett, a paszternák a gerillakertben viszont ki sem kelt. Július közepén jó mélyen felkapáltam a helyét, szépen elgereblyéztem, és vetettem egy sor karalábét meg egy sor kerékrépát. Megszórtam egy kevés NPK műtrágyával, két bő marék kapormaggal, aztán vártam az esőt. Várhattam én, kuka meleg jött, nem eső, augusztus végén könyörült meg rajta az időjárás, és esett értékelhető mennyiségű csapadék. Nem is kellett több, a kerekrépa magok nyilván térdelőrajtban várták a nedvességet, mert viharos sebességgel bújtak ki a földből, és nyújtóztak az ég felé. A karalábét viszont megette a rosebb, nem élte túl a sivatagi klímát. A szeptemberben lehullott közel 150 mm esőnek hála a növekedés töretlen volt, bár a hűvös reggelek azért már visszafogták a tempót.
A hosszú hétvége előtti pénteken hozták a ganét. Előző nap elmentem a gerillakertbe, hogy átvigyek pár szerszámot a trágyahordáshoz az új kertbe. Végigjártam a kerekrépát. Szép volt, egy-két öklömnyi példány is akadt már köztük. A kapor is kiserkent, jókorára megnőtt, éppen jókor, mert ígértem valakinek egy csokorral. Elvittem a szerszámokat, kicsit dumáltam a szomszéddal, akivel felesben hozattuk a ganét, aztán nekiveselkedtem, és kinyűttem az összes paradicsomot, tököt-babot, karót. Kihordtam mindent, csinos kupacba rendeztem. Kinőtt a galambbegy saláta is az ősszel elszórt magból, szedtem egy zacskóval. Hazafelé menet ismét a gerillakert felé vettem az irányt, a kaporszedést elintézendő. Csipegetem a zsenge szárakat, nézem a kerekrépát. - Basszus, valami nem stimmel. - Míg odavoltam, valaki leszedte a répa javát. Dühödten csörtettem végig az elhagyott kerteken, de semmi nyomát nem leltem. Sietős lehetett a dolga, nyilván szárastul belegyűrte a szatyrába, vitte el. Nagyjából sejtem, ki lehet a hunyó, de rajtakapni még nem sikerült. Egy darabig dúltam-fúltam magamban, aztán leszedtem, ami viszonylag szebb volt, hazavittem, és kivágtam az erkélyre.
Na, ebből a kerékrépából lett fasírt a hétvégén. Nyilván a többségnek már tele van a hócipője a leglehetetlenebb alapanyagokból készült ételeimmel, de ezeket a kényszer szüli, és talán másnak is adhat ihletet.

10.jpg


Hozzávalók:

- 50-60 dkg különféle zöldség
- 5 zsemle
- 2 kisebb fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 2 egész tojás
- 0,5 dl étolaj
- 2-3 dl tej
- só
- fekete bors
- piros paprika
- szükség esetén némi zsemlemorzsa

Mikor Szépszeművel kitárgyaltuk a hétvégi étlapot, erősen csóválta a fejét, amiért bő olajban terveztem kisütni a fasírtot. Hogy az mennyi olajat fel fog színi, aztán tocsog majd benne nagyokat. Győzködtem én, hogy nekem elég egyféle mumussal leszámolni, nem kell egyből az összes ellen harcba indulni, de csak csóválta rosszallóan. Így maradt a belekevert olaj és a sütőpapír. Majdnem tökéletesen be is vált.

A zöldségeket meghámoztam. Kicsit keveselltem az alapanyagot, hozzácsaptam a hűtőben árválkodó negyed zellert is.

1.jpg2.jpg
A zsemléket felkarikáztam, meglocsoltam tejjel, és hagytam dagadni.

3.jpg
A répákat, a zellert és a vöröshagymát a V-Gyula legfinomabb részével lereszeltem, megsóztam, és hagytam állni 10 percet.

4.jpg
Hozzáadtam a kifacsart és összenyuszkolt zsemléket, ráreszeltem a fokhagymát, kicsit még sóztam, megborsoztam, megpaprintottam, beleöntöttem az olajat, és beleütöttem a két tojást is. Alaposan összegyúrtam. Kicsit híg lett, ezért két jó marék zsemlemorzsával sűrítettem. Esküszöm, csak maszatos kézzel nem tudtam fotózni, utána meg elfelejtettem.

5.jpg
A tepsit kibéleltem sütőpapírral, és elővettem a legnagyobb pogácsaszaggatómat. Az eszköz hajdanában ananászkonzerv doboza volt, abból készült valami rég elfeledett pogácsaprojekt számára. A szaggatót a papírra tettem, belemertem egy jó kanál masszát, elegyengettem, és lehúztam a formát. Egy tepsire kilenc darab fért rá, két tepsire való lett.

6.jpg7.jpg
Az első adagot csak simán betettem a harmadik emeletre. 10 percig négyes fokozaton sütöttem, hogy kicsit megkapja a hő, ne folyjon szét.  Mint kiderült, esze ágában sem volt szétfolyni. Utána jött 20 perc hármason, de igencsak elkezdett pirulni az alja, a teteje viszont még puha volt, ezért levettem kettesre, úgy fejeztem be. A második adagnál betettem a tepsi alá a régi alumínium tepsit, hogy ne érje alulról közvetlenül a hő. Hármason kezdtem neki, még fél óra múlva sem akart sülni. Kivettem az alsó tepsit, és hármason befejeztem.

8.jpg
Az első sütésnek a közepe maradt kicsit szívós, a másodiknak az alja sápadt. Lehet, hogy bő olajban kisütve tocsogna valamelyest, de az biztos, hogy prímán meg lehetne pirítani minden oldalról.

9.jpg
Rizst főztem hozzá, meg egy csilivel és fokhagymával ízesített, tátrai rablóval turbózott sajtmártást. Jó volt, talán a legjobb fogás, amit eddig kerekrépából kihoztam. Nem hús, még mindig nem, de lassan eljön annak is az ideje.

11.jpg

42 komment

Címkék: tej tojás vöröshagyma fokhagyma zsemle feketebors kerekrépa tarlórépa kerékrépa

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr728053632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2015.11.08. 08:14:11

Nekem is jó lenne, de sajnos liszt van benne.:( Majd kigondolom mivel lehetne pótolni, de sajnos kerek répám sincs. Nálunk nem nőtt meg ekkorára még sosem. A galambbegy viszont úgy kikelt, mintha vetettem volna, pedig csak elszórtam a magot, úgy mintha kapor lenne.

A fasírtot nem kell mindg bő zsiradékban sütni, kevésben is lehet, csak akkor hosszabb a sütési idő, és csak kis lángon lehet sütni, hogy teljesen átsüljön a belseje is. Szerintem ezek jól érezték volna magukat serpenyőben.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.08. 10:40:47

Jónak látszik és szépen van elkészítve. A kerekrépa nem tartozik a kendvenc alapanyagaim közé, de egyszer megpróbálnám.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.08. 10:41:44

@látjátok feleim szümtükkel: Kevés zsírban és fedő alatt szoktam sütni, hogy jobban átforrósodjon, oszt a végén pirítom ropogósra.

©________ 2015.11.08. 11:30:52

@látjátok feleim szümtükkel: én is kevésben szoktam a berét, ha cukkiniből van, akkor is, mert annyit szív fel, amennyit nem szégyell.

látjátok feleim szümtükkel 2015.11.08. 11:34:48

@Andrass9:

Így jó, mert a saját gőzében megpuhul, nem marad nyers és nem is ég le, viszont szép pirosra süthető.

látjátok feleim szümtükkel 2015.11.08. 11:38:40

Padlizsán nagyon szereti magába szívni a zsiradékot, ezért azt gondolják sokan, hogy nem is lehet megsütni rendesen. Ez azonban nem igaz, mert kevés zsiradékra téve, fedő alatt kis lángon jól megpuhul, nem esik szét, és a végén lepirítható, de nincs tele zsíradékkal. Minél tovább pároljuk a födő alatt, annál jobban szétesik. Ha időben levesszük a födőt, akkor szép darabos marad, és lepirítva olyan, mitha grilleztük volna.

látjátok feleim szümtükkel 2015.11.08. 12:04:24

Azért volt sikerem is az idén, 10 tő lila karfiolból kettőnek lett szerteágazó virágja, egynek meg szép kerek karfiolrózsája.

Medvedokit nem látta valaki? Lenne birkaügyben kérdésem, szerintem ő tudna rá válaszolni.

©________ 2015.11.08. 12:21:27

@látjátok feleim szümtükkel:

(juh: kérődző, tehát a kecskéből és marhából tudsz kiindulni. Bármi is a kérdés;))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.08. 13:41:48

@Csupacsí: a zsiraf is kerodzo, abbol is kiiundulhat

Fenchurch68 2015.11.08. 14:43:54

@látjátok feleim szümtükkel: Darált szezám- és/vagy tökmaggal szoktam sűríteni a zöldségfasírtokat. Egyszer karfiolt darált dióval, mert nem volt más kéznél, az is nagyon jó lett.
A nagyonpaleósok nyílgyökérlisztet használnak, de nekem alapelvem, hogy amit "normál" táplálkozás mellett nem vennék meg, azt most se fogom :)
Mi nagyon néha eszünk kukoricát vagy rizst, szóval akár a rizsliszt is szóba jöhetne, csak én szeretem a szezám vagy a tökmag ízét.

látjátok feleim szümtükkel 2015.11.08. 15:11:48

@Fenchurch68:

Jó az ötlet, szerintem minden, ami nem okoz gondot, megehető. Most tanulmányozom ezeket a minden féle lisztpótlókat. Piskótát szoktam darált dióból.

Egy szép ötlet:

www.kiskegyed.hu/kiskegyed-konyhaja/kiskegyed-konyhaja/igy-keszits-lila-hagymaviragot-20-perc-alatt-pofonegyszeru-es-buszke-lehetsz-ra-video-142646

látjátok feleim szümtükkel 2015.11.08. 15:14:45

@Csupacsí:

Csak birkából tudok kiindulni, mrt onnan van a tapasztalat.

Gyakran főzők birkapaprikást, és tapasztaltam, hogy van amikor a húsra nem kell vizet öntei, mert elég ami benne van, máskor meg nem győzőm pótolni, mert magába szívja, mint egy szivacs. A végeredmény mindig jó, és a főzés módja is ugyan az. Szeretném tudni mi ennek a jelenségnek az oka.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.11.08. 16:36:27

Köszönök szépen!
Update: péntekre a szerszámokat is ellopták a kertből, kívánom, hogy a nyomoronc élete végéig gürizzen velük.
@Andrass9: Bekészítettem a szatyorba a többi mellé.
Kinn voltam ma a Hegyen, elültettem 70 gerezd fokhagymát. Sikerült garantáltam magyar fokhagymát szerezni, nem is nagyobbak, mint egy jól megtermett dió, annak a külső gerezdjeiből szedtem le. Felástam egy jó darab földet is, piszkosul fáj minden porcicám.

medvedr 2015.11.08. 18:43:05

@Waka: Na az ritka, hogy kapát lopjanak

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.08. 19:43:38

@Waka: Költse gyógyszerre az illető, hogy a franc esne belé.

A fickó 2015.11.08. 20:22:27

Uhh, kerekrépa (turnip), de imádom glasszírozva húsok mellé. Minden, ami a karalábéban és a retekben jó azt hozza, plusz szaftosan roppanós tud lenni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.11.08. 22:26:16

@medvedr: @Andrass9: Az a baj, hogy ott a Gerillakert vidékén lassan én vagyok az utolsó Mohi Kán. Az én "birodalmam" az utolsó művelt darab a parlag földek között. Le-lejárogat még pár szomszéd, de olyan nagyon nem szaggatják az istrángot. Mostanság, hogy itt az Ősz, én sem járok arra minden nap, az ásást is tavaszra halasztottam, bizony az jár be, aki csak akar. Vittek már el ezt-azt, de a szerszámot békén hagyták eddig. Remélem, utoléri a kívánságom a tolvajt.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.11.08. 22:27:12

@A fickó: Ezt a glasszírt kipróbálom, szerintem céklával.

medvedr 2015.11.08. 22:27:38

Ha víztartás a kérdés akkor nem tudom. Ha hús amúgy jól sikerül. Vannak a pse és dfd húsok amik a vágással, stresszel vannak összefüggésben de ilyenkor. Minőség komolyan romlik. Szóval, hogy normál húsnál miért an ez nem nagyon tudom. Nyilván a kor és a fajta illetve a takarmánx szerepet játszik, de nem tudom.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.08. 23:02:21

hat nekem ez a kerekrepa inkabb takarmanynak tunik, bar Wakatol a szejtan ota semmin nem lepodok meg
fasirtot semmikeppen nem lehet belole csinalni, mert a fasirt az husbol van:)
uff

látjátok feleim szümtükkel 2015.11.09. 07:08:14

@medvedr:

Kösz, én is a fajtára és a takarmányozásra gondoltam. Főleg a fajtára, mert csak az utóbbi években tapasztalom ezt a jelenséget.Igazi sziki birkát mostanában nem is nagyon kapni, hiszen már alig vannak legeltetet nyájak, és akkora a fű a legelőkön, hogy az ember úgy érzi perzsaszőnyegen jár. Ha legel is a birka, nyomják takarmánynal, hogy minél előbb vágóvá váljon.

látjátok feleim szümtükkel 2015.11.09. 07:14:19

@hagyma:

A kerekrépa nagyon olyan, mint egy jó ízű retek. A fasírt meg nem csak húsból készül, ezt csak a városi hústól begyöpesedett agy gondolja. Valamikor nem volt hús, és fasírt sem, csak minden féle vagdalt, amit tojással összegyúrva egyben meg lehetett sütni. Tojás az volt, mert a falusi ember azt meg tudta nevelni. Húst csak az urak ettek, a hagyma félék meg csak csemegének, azt is néha. Ők a kenyeret és a vöröshagymát díjazták.:O

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.09. 13:03:36

@látjátok feleim szümtükkel:
-retekbol sem csinalok fasitrtot
- az agyam nincs begyopesedve, megha varosban is elek
- hus mindig is a magayar konyha kozponti eleme volt
- tojast nem kell nevelni
- barmit lehet fasirtnak nevezni, de a fasirt eredetelig vagdalt HUS
uff
/termeszetesen aki nemigen ehet hust es kiserletezik, az OK, cask az nem fasirt:)/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.09. 13:05:20

je, most latom, hogy en hagyman es kenyeren elek:)
nameg ezis:)

A fickó 2015.11.09. 13:30:17

@Waka: Ha nem ehetsz húst, de ha igen akkor is nyugodtan készíts növényi demi-glace-t és ezzel is glasszírozhatod a zöldségeket. Ez ételízesítőnek sem utolsó (egyfajta növényi "magdi").

www.chefsteps.com/activities/umami-bomb-vegetarian-demi-glace

Persze sima cukorral, mézzel, szirupokkal, akár finomabb BBQ szósszal. Vagy amit szerény személyem követett el nemrég whiskey-s szósszal:

afickofakanallal.blog.hu/2015/11/08/whiskey-s_szosszal_lakkozott_sous_vide_sertesszuz_es_hasselback_batata_fuszeres_joghurttal#more8059862

Ha nem eszel húst azt ne vedd figyelembe, bár tökéletesre készült. :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.11.09. 18:23:13

Köszönök szépen!
@hagyma: A lepénykék definíció megfelel?
@A fickó: Köszönöm, alkalmasint kipróbálom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.09. 18:31:28

@Waka: Itt maradt a kapros mustáros szósz, meg a meggylekvár :(

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.11.09. 20:11:21

@Andrass9: A cicába! Egyel több ok, hogy újra elmenjek hozzátok. Valahogy összehozom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.09. 21:22:31

@Waka: Hiába no, öregszem. Pedig ki is készítettem az előszobába.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.09. 22:08:37

@Waka: tolem hivhatod fasirtnak:)
van itt mar vegaburger szojafasirt stb.
en cask szoltam, elvtarsak, a fasirt legeyn fasirt
@Andrass9:
kedvencem a csipkelekvar
jovore kiprobalom a csipkebort

Fenchurch68 2015.11.10. 10:17:02

Mikor ide költöztem, és kezdtem átvenni a hatalmat :), először kicsit félve kezdtem a "növényi vagdaltakat", gombással és kelkáposztással. Aztán mikor először elhangzott a "Mi lesz ebédre?" "Fasírt." "Miből?" "Gombából" "Lehetne hozzá pár szem karfiolos-répás is?" párbeszéd, megnyugodtam :)
A kelkáposztás a nagy kedvenc, főleg, ha előtte kibélelem a muffinsütőt baconnel, és abba kerül az anyag.
A kerekrépa nagyon finom, én még csak a németeknél ettem. Ha néha kapok nagy fehér retket (sörretek?) azt szoktam főzni, sütni, rántani, az is finom.
A paleo sem arról szól, hogy állandóan óriási sült húsokat eszünk töpörtyűkörettel, desszertnek meg libazsírral leöntött csülkös pacalt. Hetente kétszer eszünk húst általában, plusz az a pár karika kolbász vagy szalonna, ami bekerül egy rántottába. Úgyhogy nekem mindig jól jön ilyesmi ötlet, mint ez a kerekrépás.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.10. 11:28:51

@Fenchurch68: aki paleon el az ugy autentikus ha kikoltozik egy barlangba

Fenchurch68 2015.11.10. 19:32:15

@hagyma: Én vevő lennék rá, embert nehéz lenne meggyőzni, szereti a mosogatógépet.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.10. 19:45:49

@Fenchurch68: en is
jovore ki is koltozunk a hegyekbe, ha nem is barlangba, de kozel es tavol nem less ember cask medve meg ilyenek
moso es mosogatogep az asszony reszortja
igy alakult ki
/mosogatasban azert resz veszek, magyaran elmosogatok magma utan mielott gepbe megy/

paleorol meggyozhetetlen vagyok
miert egyek ugy ahogy gondoljuk, hogy a paleokori oshulye zabalt?:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.11.10. 20:48:07

@Fenchurch68: Örülök, hogy sikerült ihletet adnom.
@hagyma: A medve is finom, főleg a talpa. A paleo egy divat, sokan sokat profitálnak belőle. Az ősember biztosan egészségesen kajált, ha éppen volt mit, és 25 évesen volt aggastyán, ha nem vitte el addig a T-rex. :D Persze, lehet "természetes módon" étkezni, de ebben a rohanó világban mégis ki a fenének van rá érkezése (ideje, pénze vagy lehetősége) erre? Marad, hogy a lehetőségeinkhez mérten - már, ha elszánjuk magunkat - megpróbáljuk.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.11. 05:55:18

@Waka: medvet meg sosem ettem, talpat sem...
en termeszetes modon etkezem
eszek kenyeret, zoldseget
gyumolcsot
halat
hust
kefirt joghurtot
iszok tejet
sort
neha bort is
ennel termeszetesebb nincs

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.11. 09:35:27

@hagyma: Csak a mákostésztát hagyod ki ... :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.11. 11:43:01

@Fenchurch68: Szerintem nem is kellene a ti étrendeteket paleonak hívni! Teljesen normális kajákkal tömöd az embert, hogy le is fogyjon (
süti beállítások módosítása