Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (3) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Kacsa pékné módra

2015.11.04. 07:00 Andrass9

Csodás házi kacsát kaptunk barátainktól a minap! Ezúton is köszönet érte! Csak ketten vagyunk, hát a kisebbikre szemet vetettem, hogy azon frissiben meg is sütöm. Igenám, de hogyan? Annyiféleképpen csináltam már, hogy most kivételesen hallgattam a feleségemre, aki szerint csak só, maximum pici majoranna.

25.jpg

De valami körítés is kéne. Ekkor ugrott be, hogyha csülköt lehet pékné módra készíteni, akkor kacsát miért ne lehetne. Vagy legalábbis hagymás tepsiskrumpli köretet készítek hozzá a sütõben.

A kacsát még elõzõ este besóztam, majorannáztam és zacskóban a hideg sarokba állítottam a hûtõben.

10.jpg

Másnap azután megirdaltam kicsit a bõrét linóvágó szikével, ami csak a bõrt vágta, nem ment le a húsáig. Így könnyebben kisül belõle a zsír, és ropogósabb lesz a bõre is (gondolom én). Rácsra fektettem, amit egy tepsire helyeztem. A tepsibe öntöttem 3 deci vizet: jó lesz majd locsolgatni a kacsát néha, meg nedvesen tartja a levegõt is a sütõben. Már elkezdte kiadni a zsírját, amikor eszembe jutott a fényképezés ... A sütõt maximumra állítottam (220C). Most van 35 percem, hogy a krumplit is elõkészítsem.

11.jpg

Összeszedtem a pékné módra anyagait is:

  • 1,6 kg Hópehely krumpli (ez szétfõvõs fajta, tehát sütésre ideális), bár 2,5 kg is elfogyott volna
  • 3 fej hagyma (lehet 5 is!)
  • 1,5 dl kacsazsír

12.jpg

A zsírt el lehet hagyni, ha egyenesen a kacsa mellé teszi az ember a krumplit, de én most saját tepsiben gondolkodtam, mert inkább sütni, mint párolni szándékoztam a krumplit. Minden esetre a hagymákat meghámoztam, nyolcba, vagy 12-be vágtam mérettől függően. A krumplit is megtisztítottam, cikkelyeket vagdostam, mert így lesz olyan vékony része is, ami roppanós keményre tud majd sülni. Besóztam, összekevertem a hagymával (kicsit szétnyomogattam a hagymadarabokat, hogy levelére essen szét). Újra megsóztam, majd rálocsoltam a kacsazsírt.

13.jpg 14.jpg 15.jpg
16.jpg 17.jpg 18.jpg

Beleborítottam a krumplit egy nagyobb jénai tepsibe, amit beraktam a kacsa alá egy második rácsra a sütõbe. Ránéztem a madárra is, meglocsolgattam a szaftjával, megfordítottam a rácson, hogy a melle legyen alul, majd lejjebb vettem a sütõt 180C-ra. Idõnkét meglocsoltam, meg a krumplit is ellenõriztem, hogy áll.

19.jpg 20.jpg 21.jpg

Egy óra 45 perc, amit a kacsa a krumplival a sütõben töltött a 180 fokon. Ekkor bekapcsoltam a grillt, rápirítottam a kacsa bõrére, majd kitettem a tálaló tányérra pihenni.

22.jpg

A kacsának kell kilónként 10 perc pihenõ, mielõtt felvágjuk. Addig viszont a krumpli napozott a grill alatt gyakori keveréssel, hogy sok ropogós része legyen, mert azt nagyon szeretjük. Elkészült az is, lehet tálalni.

23.jpg

Feleségemnek egy fél mellét bontottam le, magamnak meg egy combot egy szárny társaságában választottam. Szedtem krumplit is, amikor hirtelen további ropogós bõr jelent meg a tányéromon a kacsamellrõl :)

24.jpg

Ebbéli örömömben dupla bõrrel falatoztam a combot:

26.jpg

A pékné krumpli is csodás volt, a hagyma édesre sült, kicsit karamellizálódott is.

28.jpg

Eredetileg Babette receptje szerinti ecetes uborkát szolgáltam még fel (finom lett!), de feleségem megjelent egy üveg 2011-es birskompóttal. Nos ez az IGAZI kiegészítés, nem a savanyúság. A kacsahús a birsalmával csodásan harmonizált, mint ez a szárny is igazolja:

29.jpg

Nagyon gyengék voltunk! Ketten csak a kacsa felét voltunk képesek megenni, pedig fiatalabb koromban egyedül is megettem egy fél kacsát Csehországban ...

30.jpg

Az íze tökéletes volt. Tényleg nem kívánt semmi fûszerezést. A só jól átjárta, élveztük a friss házikacsa minden cseppjét. A kisült 3 deci zsírt pedig üvegben eltettem szűkösebb időkre.

A maradék felet megettük másnap, de még az apró csontokat is leszopogattuk.

59 komment

Címkék: kacsa krumpli hagyma majoranna kacsazsír

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr408046124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

©________ 2015.11.04. 07:36:38

:-D

Nalunk levesse avanzsalodott a kacsa egy resze.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.04. 08:27:21

@Csupacsí: Nem volt szívem szétbombázni :) Az aprólék viszont leves lesz!!!

látjátok feleim szümtükkel 2015.11.04. 10:14:00

@Andrass9:

Lehet azt a levest úgy is főzni, hogy a kész húslevesbe jó adag bírsalmát belekockázni, majd amikor puha, egy kis tejföllel behabarni.

Fenchurch68 2015.11.04. 12:43:30

Hű, de szép!
(Én is mindig dupla bőrt eszem, a kedves nem szereti hál'istennek.)
Mindig túlaggódom a kocsonyát, az a kényszerképzetem, hogy nem fog rendesen megalvadni, erre most úgy megkötött, hogy focizni lehetne vele. Épp most mondta az ember, hogy kér még egy adag húsleves ízű gumicukrot ebédre is :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.04. 14:11:33

ez kedvemre valo etek
iden mar tenyleg sutok kacsat vagy libat
az tarthatatlan, hogy kedves nejem meg sosem evett
a birsalmay kihagyom /bar az amcsi receptek szinte mind valami gyumolccsel talaljak/
de feltetlen egy kis parolt lilakaposztat cask melledobnek, mar cask a hagyomanyok vegett
fel lehet dobni kis szejtannal is
foto alapjan pont ilyen allagura kivanom a kacsat is a krumplit is, meg egy kis igazi jo majat kene hozza szerezni
lehet thanksgivingre kacsa less pulyka helyett

A fickó 2015.11.04. 14:50:33

@Fenchurch68: A pekingi kacsát is a bőre miatt készítik, az a fő attrakció - a hús csak melléktermék. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.04. 15:53:12

bar most libas napok jonnek
lehet hetvegen szetnezek libaugyben

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.04. 16:13:06

@Fenchurch68: Jó is az a gumicukor, de azért én jobban szeretem, ha kocsonya állaga marad és nem lehet vele labdázni :) Ahogy az előrejelzést nézem, én még várok a kocsonyagyártással (egy kicsit).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.04. 16:15:27

@hagyma: Azt hiszem tavaly már végignéztük, hol tudsz venni kacsát. Nagyon jó étel, ezzel a krumplival meg egyenesen fenséges. Elvileg csinálhatod csak mellből és combból, akkor azt ráteheted a krumplira egyben készítendő (kevesebb lesz a zsírja, nem ázik el a krumpli tőle.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.04. 16:17:11

@A fickó: Nomeg a kacsaleves is melléktermék. Viszont olyan finom, hogy nekem más nem is kellene. Párszor végigettem már pekingi kacsa vacsorát rendes kínai étteremben, és igencsak szerettem!
De leginkább a bőrét.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.04. 16:18:00

@hagyma: Ugyaez a módszer működik libánál is, csak adj még egy órát a sütésre, mert a liba sokkal nagyobb!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.04. 16:26:23

@Andrass9: nem is ertem, ha zselatint nem tesz bele, akkor az nem kothet tul
nem mindenkeppen egeszben ilyen modon, nagyon fasza racsos tepsim van,, az jo kacsanak, libanak
mul;tkor abban sutottuk a szuzpecsenyet
az jo
a krumplival elboldogulok
kacsatol libatol fazok kicsit mert sosem sutottem, de elsore minden jol szokott sikerulni
/masodjatra nem, utana beall a rend/
olyan mint a hanglemez vagy a film
/van kacsa itt 10 percre is, liba nehezebb, de nem a beszerzes a fo gond, akar elot is vehetnek, de nem fogok:)/
ha nem melozok thanksgivingkor, akkor belevagok

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.04. 16:56:14

@hagyma: Ha fotózod, akkor posztolom :)
Idén pulyka lesz thanksgivinkor, és Amerikában. Nem én sütöm, csak felvágni fogom, mint 20 éven át tettem pár évvel ezelőttig. Fotózni viszont nem fogom, mert vendég leszek, oszt úgy nem illik ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.04. 16:57:00

@hagyma: Zselatin nélkül is lehet túl kemény a kocsonya, ha túl sok a kollagén anyag a vízhez viszonyítva.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.04. 17:07:22

@Andrass9: oh nem hiszem sem fotosnak sem ironak nem vagyok jo
a pulykat egyiken sem szeretjuk igazan, pedig nejem sok generacios amerikai, de a hagyomany az hagyomany es egyszer meg lehet enni egy evben, foleg a remek koretekkel
de most elgondolkodtam a liba-kacsa megoldason, baaaar az is valahol a csirke es a pulyka kozott van, a pulykahoz kozelebb
na majd kiderul
meg az sincs kizarva, hogfy valahol kint eszunk
szeretem ezeket a nagy kozos amerikai "buffeket"

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.04. 17:11:58

@Andrass9: najo
akkor leve sem less
ha 99 szazaleka kollegen:)
en akar egy fej fokhagymat is teszek bele es ha a viz jol ellepi a kollegent, akkor az megalvad es nem less tul kemeny
az nem less iden sem
magamnak nem fozok kocsonyat

Fenchurch68 2015.11.04. 18:27:45

@hagyma: Másfél kiló "kocsonya-alapanyag" volt benne - bőr, fül, lábacskák - meg egy kiló húsos csont, egy fej fokhagyma, egy egész vöröshagyma. Víz amennyi ellepi, plusz 2-3 ujjnyi. Múltkor pont ezekkel az arányokkal épphogy rezgős lett, most meg alig lehet elharapni.
De nem panaszkodom, egyrészt az ember ezt evett reggelire, ebédre, és most kérdezte meg, hogy lehet-e kocsonyát vacsorázni :) másrészt az én koromban már nagyon időszerű pótolni a kollagént.
Csak lestük egymást, hogy a másik milyen perverzen eszi a kocsonyát: ő teljesen natúr, csak megborsozza, pirítóssal; én meg citromlével, pirospaprikával és lilahagymával.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.11.04. 19:24:29

Köszönök szépen!
Príma, jöhet is, ahogy van. Ma voltam a laborban a leletekért, húgysav az alsó értéket közelíti. Még konzultálok a háziorvossal, aztán összedobok valami hústartalmú ételt.
@hagyma: Van is egy receptem. Szejtánnal tömött kacsa. Valódi palóc különlegesség.
@Andrass9: A levessel egyet kell értenem, az egyik legjobb ebből a madárból készül.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.04. 19:38:02

@Fenchurch68: Nagyon sok múlik azon, mennyi ideig főzöd és mennyit hagysz elgőzölögni a levéből.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.04. 19:39:37

@Waka: Akkor indulhat a kocsonyaszezon? Gratulálok! Remélem a köszvény se bánt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.04. 19:40:37

@Waka: Majd kapsz a 4 mancstól a kacsatömésért!!!! Bár a szejtán nem olyan durva, mint a kukorica, ami szúr :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.11.04. 20:36:24

@Andrass9: Azért nem fogom túl nagy vehemenciával belevetni magam a húsevésbe, mert annak hamar sírás lenne a vége. Havonta 1-2 alkalom, akkor is főleg madár meg hal. Jelenleg tünetmentes vagyok, csak néha sajdul meg a bokám.
Nokedlit kell készíteni a szejtánból, attól a kacsa öntömővé válik. :)

Fenchurch68 2015.11.04. 21:06:59

@Andrass9: (Küszöb alatt bekúszva, tudom, hogy már a "k" betűs szó használata is shocking: egy órát főztem sípolástól épphogy-egyesen, kuktában.)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.04. 21:28:49

@Fenchurch68: jah kerem, ha kuktaban keszult, akkor nem is kocsonyarol beszelunk:)
attol meg lehet jo etek persze

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.04. 22:28:20

@Fenchurch68: Ez rendben is van, megfelel kb 5 óra normál főzésnek, viszont a magasabb hőfok több kollagént old ki az anyagból!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.04. 22:52:02

@Andrass9: kocsonyat kuktaban fozni, raadasul szezonon kivul / magyaran huttobe is rakni kellett/ a veg kezdete

ennel mar cask a kuktas szejtan durvabb

Topy 2015.11.05. 09:10:34

@hagyma: annál is durvább a kuktás mákos tészta! :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.05. 17:09:27

@Topy: meggondolando
kuktaba beleteszdk vizet
valami szaraztesztat, 20 deka makot
azutan hagy szoljon vagy 10 percig /elso sipolas utan/
jo lehet az

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.11.05. 17:21:00

Köszönök szépen!
@hagyma: A kocsonyát az esetek többségében a hűtőbe kell rakni kihűlés után, mert máshol vagy túl hideg, vagy túl meleg van neki.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.05. 18:11:19

@Waka: hat nalunk dermedes utan kerul/t/ be a huttobe
mert eleve 16 tanyer el sem fert volna
egyebSt persze par tanyer rogton kihules utan bekerult, hogy gyorsabban dermedjen, mert maeg ejfel elott enni akartam:)
a tobbire ranyitottuk a konyhaablakot:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.05. 18:14:20

@hagyma: @Waka: Ha pont jó volt az idő hozzá, mindig ment a teraszra megkötni. Más esetben a spájzablakban építettem belőlük hifitornyot, mert az az ablak mindig nyitva van. Hűtőben még nem próbáltam, csak a szakácskodásom kezdetén egy pici tálkányit, hogy megköt-e a lé. Mindig megkötött :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.05. 18:15:20

@hagyma: 10 perc alatt szarrá fő az a tészta! Simán, fazékban is csak 8 perc kell neki (max).

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.05. 18:36:04

@Andrass9: szerinted komolyan akarok akostesztat kuktaban:)?
meg kocosnyat se
de ha megis akkor betartom
legyen sipolas utan 5 perc

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.05. 18:41:03

@Andrass9: most olvasom az indexen, hogy a gellert szallo borfesztivaljan less pekingi liba, meg libas szusi
ilyenek
nem lehet rossz

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.05. 19:23:58

@hagyma: Én is olvastam Wang mester kisérletéről. Ha nem lennék lusta, meg is kóstolhatnám.
Ami meg a kuktás mákostésztát illeti, szerintünk te biztos, hogy el tudnád készíteni, hisz milyen sikeresen megfőzted legutóbb is ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.05. 19:27:35

@Andrass9: igenis sikeresen megfoztem
kicsit csusztak a hataridok, de az elet nem habostorta
most a libara koncentralok/ a kacsadtol jutottam idaig, de lehet megis kacsa less, kiderul/
de meg az sem biztos, mert lehet akarok dolgozni thanksgivinkor, lehet nem
ha ugy dontok melozok, akkor Mary pulykazik

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.05. 19:35:48

@hagyma: Lyóvanna :)
Én meg gyúrok BlackFriday-re, bár már semmire sincs szükségem ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.11.05. 19:45:02

@hagyma: @Andrass9: Nyilván, ha olyan 0-6 fok van, akkor nem kell a frigider. De ha melegebb, nehezen köt meg, ha hidegebb, akkor megfagyhat. Nyilván itt a panelban túl sok opció nincs, marad a hűttő.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.05. 20:07:51

@Andrass9: most hogy mondod
valamit tenyleg venni kene
megeri amugy
utobbi 3 ev
comptercsere
tv csere
moso es szaritogep
butort mar nem veszunk koltozes elott
a masodik szamu kocsit kene lecserelni deaz nem feketepentekes ugy
talan a forgoszekeket lecserelem, eleg kopottak
@Waka: igy van 0-6 kozott kell kocsonyat kesziteni panelkonyhaablakot ranyitni:)
/ami befert a huttobe mi is betettuk, de en nem szeretem a muanyagos megoldast, rendes melytanyerbol meg sok nem fert be
mondjuk a kocsonya gyorsan fogyott

Fenchurch68 2015.11.05. 20:14:05

@Waka: Kinn hagytam tálakban a konyhapulton, aztán elmentem aludni. Ember megrémült, és hajnalban betette a hüttőbe, de elmondása szerint már megkötött, mint nagyanyó a sálat.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.05. 20:23:48

@Fenchurch68: Berakta a nagyanyót a hüttőbe?????
Vagy csak a sálát???

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.05. 20:24:29

@hagyma: Computert kell vennem a gyerekeknek, de még nem tudom milyet.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.05. 20:45:24

@Fenchurch68: ha' mert tul sok volt benne a kollegize:)
viccet felreteve jo korcsonya megalszik /nem megkot!, megalszik/ 6 fok folott is
kotni valoban nagyanyo kot /edes es gyorsan kot= cukorbeteg nagymama haha/
meg a beton
a kocsonya megaluszik

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.05. 20:47:43

ja persze hidegen jo, nalunk is a huttoben KOTott ki

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.05. 20:49:05

ja es annal szarbb nincs ha megfagy a kocsonya
az kuka

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.05. 21:38:29

@hagyma: Tévedsz! Le is lehet fagyasztani! Viszont fogyasztás előtt ki kell melegíteni, és hagyni újra megaludni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.05. 21:39:39

@hagyma: Az nem mehet, nem kompatibilis senkivel és semmivel. Bár tényleg jók, de az egy más műfaj.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.11.05. 21:46:57

@hagyma: Az sem rossz, csak épp ajtaja nincs a panelkonyhának, és a zegernye bejut mindenhová.
@Fenchurch68: Előbb-utóbb úgyis hidegre kellett tenni, romlékony ez is.
@Andrass9: A nagyanyót a befőtt szokta eltenni.
Attól függ, mire kell a masina. A Lenovo gépeket dicsérik mostanában.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.05. 21:54:27

@Andrass9: nem tevedek
ismerem
szar:)
nekem
mindennel kompaitbil;is
foleg az almaval
akkor marad a dell vagy a HP

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.05. 22:14:48

amugyis, akinek le kell fagyasztania a kocsonyat
az ne is fozzon/en nem is fozok, mert Mary nem eszi es kb 12 tanyer szokott lenni, vagy tobb, de lefagyasztani sosenem
nekem 3 napig reggeli vacsora
minimum

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.05. 22:57:00

@Csupacsí: Nem, kinn veszem meg. HP ENVY 17.3 touch screen Core I7 12 GB memory, 1 TB drive. Pillanatnyilag ezt nezem. Refurbished 700 USD.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.05. 23:00:29

@Waka: Lenovo rohadt drága, legalábbis az a kategória, amit most nézek. Gyári felújított gép teljesen megfelelő, és féláron van. Vehetek hozzá 2 év teljes garit 30% pluszért, amiben az is benne van, ha lehúzom a WC-n :) És még mindig sokkal olcsóbb, mint egy vadiuj masina.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.06. 01:36:08

@Andrass9: Lenovo draga???
gyari felujitott???
ne legyel fogtechnikus!

Topy 2015.11.06. 11:49:58

@hagyma: ha hosszú távra akar gépet akkor sajnos indokolt egy erőmű, mert mostanság már a laptopok nem bővíthetők - sokba még a meghajtó is be van forrasztva;
jellemzően csak a gamereknek szánt gépek bővíthetők, de azok eleve szteroidon hízlalt vasak, áruk valahol messze, messze egy távoli galaxisban...
erőmű kategóriában viszont már a Lenovo is drága; úhogy baromira nem mindegy, hogy refurbished vagy new

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.06. 16:00:35

@Topy: hat en mindenbol az ujra torekszem
jo vettem mar kocsit hasznaltan, meg most a haz sem uj less, de minden mas ujonan az igazi
nekem

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.11.06. 19:49:14

@Andrass9: Hát, ha az új halálcsillagra kell központi agynak akkor OK. :)
süti beállítások módosítása