Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (72) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (283) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (15) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (68) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (13) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (8) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (59) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (24) cukkini (10) cukor (135) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (11) fahéj (35) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (412) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (3) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (6) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (54) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (85) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (305) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (18) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (22) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (9) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (45) kacsazsir (4) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (6) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (84) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (10) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (20) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (27) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (149) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (50) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (39) lime levél (6) liszt (113) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (87) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (52) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (69) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (122) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (55) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (9) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (122) paradicsomlé (26) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (32) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (15) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (142) petrezselyemgyökér (20) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (78) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (43) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (13) rozmaring (72) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (47) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (9) shimeii (2) shimeji (5) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (282) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (45) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (34) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (60) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (5) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (85) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (205) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (42) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (212) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (16) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (23) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (52) zellergumó (39) zellerlevél (33) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (71) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (61) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Thai csilis oldalas chipotlés rizzsel

2015.10.15. 07:00 Andrass9

A csodahüttõt kértem meg, hogy segítsen valami ebéd ötlettel. Még soha nem okozott csalódást, ahogy most is rámmosolygott egy kis kétszemélyes oldalas. Rég ettünk oldalast, legyen az az ebéd.

41.jpg

Most, hogy az összes csilibokor ontja a paprikákat, valami csilis dolgot kell készíteni. Ebben vagy a mexikói, vagy a thai konyha segíthet. Az utóbbihoz folyamodtam a Google segítségével. Kerestem "thai chili pork rib recipes" kifejezést, amire persze többezer találat érkezett, de csak az elsõ tizet olvastam végig. Ezekbõl állítottam össze a saját receptemet.

Mindenekelõtt lementem a kertbe csilit szedni. Nem csípõs ételre vágytam, hát a mexikói TV paprikák között keresgéltem. Azért becsúszott a Guajillo paprikák közé egy Spicy Fiesta és egy Hibyrd Peeper is (ez utóbbi szintén "csipmentes"). A többi már jött magától.

  • 60 dkg sertés oldalas csontokra vágva (ú.n. konyhakész oldalas :)
  • 25 dkg nem csípõs csilipaprika (Poblano, Anaheim, Ancho, Guajillo, stb.)
  • 1 vereshagyma (lehetett volna fehér, de azt tartalékolom a csilikrémekhez)
  • 8 girizd fokhagyma
  • 2 cm gyömbér
  • 1 lime leve
  • 1 thai citromfû (citromnád?)
  • 1 ek kurkuma
  • 2 ek szójaszósz
  • 1 ek Tamari szójaszósz
  • 1 ek rizsecet
  • 1 ek halszósz
  • 1 ek gombás szójaszósz
  • 1 ek osztrigaszósz
  • 1 ek méz
  • 1 dl fehérbor
  • 1 kk õrölt bors

10.jpg

Elõször is alaposan besóztam a húst, és félretettem pihenni, amíg a pácot elkészítem.

11.jpg

Nem akartam, hogy csípõs legyen a szósz, ezért kimagoztam a paprikákat (ahogy sikerül módszerrel). Felkockáztam, mert úgy az aprítógép is jobban szereti. A citromfûrõl lehúztam a már szálas külsõ burkot, és felkarikáztam. A gyömbért meghámoztam és iciripiciri kockákra vágtam.

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

Ezt mind beleszórtam az aprítóba, majd belefacsartam a lime levét is. Már megint sikerült egy lecseppenõ lime levet lefényképezni!!!

16.jpg

A hagymát csak durvára vágtam, a fokhagymákat pedig megroppantva lehámoztam és a girizdeket megfeleztem az aprító számára. Mindezt a paprikák tetejére halmoztam a gépben. Végül rákanalaztam a folyékony adalékokat és rászórtam a száraz fûszereket is. Só nem kell, a halszósz és a szójaszószok sósak!

17.jpg 18.jpg 19.jpg 20.jpg

Elindítottam az aprítót. Egyszer-kétszer az oldaláról letoltam a fennragadt darabokat, de végül pépesedett szépen. Ekkor jutott eszembe a méz, amit kifelejtettem, hát gyorsan azt is belecsurgattam.

21.jpg 22.jpg 23.jpg 24.jpg

A pácoló paszta elkészült. Egy jénait kikentem olivával, hogy ne ragadjon le a hús. Bedörzsöltem/bekentem a páccal a bordaszeleteket, és a jénaiba helyeztem a csonttal lefele. Ekkor kellett volna betenni a hűtőbe érlelni...  Beleöntöttem még egy deci bort is, majd lefedve a 200 fokos sütõbe tettem.

25.jpg

Ekkor keletkezett pont két órám, ami alatt elkészíthettem a rizst is.

  • 20 dkg B osztályú rizs (igen, lehet köpködni, de az is rizs, csak több a törött szem benne)
  • 1 nagy ek ghí
  • 1 kk chipotle paprika (füstölt jalapeno)
  • 1 tk só
  • 4,5 dl forró víz (igen, forrásban lévõ, nem csak forróvíz)

26.jpg

Egy kisebb serpenyőben felmelegítettem a ghít, majd megpirítottam benne az õrölt füstölt csilit. Ráborítottam a leöblített rizst, amit rendszeres keveréssel lepirítottam.

27.jpg 28.jpg 29.jpg 30.jpg

Ezalatt a mikróban felforraltam a vizet a sóval. Ráöntöttem a forró rizsre, amibõl persze lett haddelhad - zubogott/fortyogott, mint egy rendes tûzhányó! Levettem a lángot kicsire alatta, és 9 percig hagytam lassan fõni, amikorra majd az összes vizet elfõtte. Ekkor lefödtem a serpenyõt.

31.jpg 32.jpg 33.jpg 34.jpg

A lángot elzártam, a serpenyõt letakartam két konyharuhával, majd megfõ a saját gõzében.

35.jpg

Másfél óra múltán levettem a húsról a jénai tetejét, megforgattam a szószban a húst, pótoltam a nedvességet egy deci vízzel és visszatoltam a sütõbe, hogy ez a fele is kérget kapjon.

36.jpg 37.jpg 38.jpg

Feleségem pont idõre futott be. Kivettem a sütõbõl az oldalast, és az asztalra tettem egy csipesz társaságában.

39.jpg

Odakészítettem már a tavaly nyáron eltett miniuborkát. A rizsre egy kanálnyi szaftot is mertem a jénaiból.

40.jpg

Nagyon jó lett!!!

De:

Ha csak magamnak készítem, 3 ek mézzel dúsítottam volna a pácot, hogy olyan ragadós legyen a megsült hús.

Lehet ezt csípős csilivel is készíteni.

Több recept is említette, hogy készítsük együtt csirkecombbal, amit csak egy óra oldalas sütés után tegyünk a jénaiba - ezt legközelebb okvetlenül így csinálom.

A legfontosabb pedig, hogy - bár a pác íze beivódott valamennyire a húsba - hagyjuk állni a bepácolt húst pár órát, vagy akár egy éjszakát. Nekem most idõre kellett készítenem, hosszas pácolásra nem volt idõm.

51 komment

Címkék: hagyma méz fokhagyma szójaszósz rizs bors fehérbor gyömbér kurkuma ecet citromfű lime oldalas chipotle csilipaprika ghí citromnád Ancho Gigantea

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr97953270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

©________ 2015.10.15. 08:10:40

A kis piros ontottvassban, ha emlekszel ra, majdnem pont ugyanigy csinalom, csak nem fozom, amikor a forro viz jol zubog a rizsen, lefedem es elzarom a gazt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.15. 10:31:57

@Csupacsí: Az is pont elég, ha öntöttvasan készül, csak ez a serpenyő egy ócska alaminijum :)

Fenchurch68 2015.10.15. 11:42:11

Főzőláda módszer nagyon jó :)
Tegnap rizslevest főztem, nem ismertem soha, itt rekonstruáltam a kedvesem gyerekkori emlékei után, és hirtelen felindulásból beledobtam főzés közben egy fél kiló csirkemájat. A levesnek jót tett, a májat összeturmixoltam némi szalonnazsíron megüvegesített hagymával, saját csilivel meg egy kis dijoni mustárral, úgyhogy vacsorára paprikában tálalt házi májkrém volt. Nem tudom, meddig áll el, úgyhogy a maradékot inkább beletöltöm pár fej gombába és megsütöm.
(Elvileg rizst sem ennénk, de annyira megkívántam. Mindig lepirítom, a kedves csodálkozott rajta először, náluk nem volt szokás, csak simán megfőzni.)

látjátok feleim szümtükkel 2015.10.15. 14:53:17

@Andrass9:

Nem az edénytől van íze az étlnek.:D

Ki keresett fekete mustármagot? Most láttam nem is nagyon drága.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.15. 16:18:52

@látjátok feleim szümtükkel: Itt arról volt szó, hogy az öntöttvasban nem kell 8-9 percet se főzni, csupán bebugyolálni, mivel a vasnak van annyi tartalékolt fajhője, ami megfőzi a rizst.
Én kerestem, de tegnap megleltem a spájzban :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.15. 16:20:36

@A fickó:
Az autentikusság kedvéért kell egy kis kapor is bele, mert az az igazi dill pickled uborka ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.15. 16:21:35

@Fenchurch68: Rizslevest én sem ismerem, kivéve a paradicsomlevest, amibe több marék rizs fő.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.10.15. 18:02:09

Köszönök szépen!
Príma, jöhet! Már a hozzávalók olvasásába beleszédültem.
Azt hiszem, egy kis szejtánnal el fogom készíteni.
@Andrass9: Egy kedves ismerősnél ettem tavasszal tejfölös rizslevest. A benne főtt zöldséget kemény tojás sárgájával összeturmixolta, és visszatöltötte a fehérjébe, az volt a második.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.15. 19:13:04

@Waka: Érdekes a tojásötlet! De én megeszem a levesből a zöldséget :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.15. 19:14:18

@Andrass9: Butaságot mondtam! Nem fajhője, hanem hőkapacitása van az edénynek.

Topy 2015.10.15. 19:17:21

@Waka: én azt ismerem, ami füstölt hússal (csülök, húsvéti sonka maradéka, sonkacsont, sonkabőr) és kaporral készül, a végén tejföllel behabarva, egy kis ecettel savanyítva
hidegen is igen finom

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.10.15. 20:47:54

@Andrass9: Én is megettem. :D
@Topy: Prímán hangzik, csorog a nyálam. Hús nélküli változat is van?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.15. 22:15:50

@látjátok feleim szümtükkel: Épp most fejeztem be az olvasását :) Szívesen eltöltenék ott egy ilyen eseményt mint szakács, de akár vendégként is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.15. 22:16:49

@Waka: Csak a csontot és a bőrt tedd bele ... az hús nélküli :)

Topy 2015.10.15. 22:32:11

@Waka: nagyon kell bele a füstölt íz! :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.10.15. 23:30:55

@Andrass9: hat szakacskent semmikeppen
vendegkent megtesszuk nehanyszor
a fiatalembernek meg sok az ujdonsag, en 15 eve mozgok ilyen vagy hasonlo ettermekben-konyhakban
enyhe tulzassal hamarabb lennek mosogayo mint szakacs
most a nagygore chefet kiveve, bar az sem leanyalom
minoseget kell csinalni nagyuzemi modon rettento kis helyen

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.16. 10:16:17

@hagyma: A nagyon kicsi hely itt is megvan, pláne, amikor a feleségem is benn kavar a konyhában ...

©________ 2015.10.16. 11:50:48

off
valakinek ajánlottam a pogácsás posztot,
és eszembe jutott, hogy el akartam mesélni, újabban milyen rosszak a sütőporok, már kétszer is előfordult, hogy nem sikerült a süti.
ti nem tapasztaltatok ilyet?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.16. 12:42:59

@Csupacsí: Nálunk csak elfogyott, ezért jött a jó öreg szódabikarbóna :) Az még működik!

Topy 2015.10.16. 12:56:24

@Andrass9: mielőtt kitalálták, szarvasagancsport használtak
Blumenthal elég bevállalós, de még szerinte is konkrétan szar :)

látjátok feleim szümtükkel 2015.10.16. 13:43:58

@Andrass9:

Én inkább vendégként, mert jónak ítéltem az ételeket, és teccik a tálalás rendje és ideje is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.16. 14:20:38

@Topy: Az nem véletlenül viagra helyett használták?

Topy 2015.10.16. 15:28:47

@Andrass9: azt hiszem ebben a részben volt: www.youtube.com/watch?v=p-q_xA1IksU
viszont ahogy nézem, ez meg van vágva ahhoz képest amit nálunk adtak, ebből hiányzik a por kóstolása, meg hogy kipróbálták a piskótát agancsporral is
úgy 3:30 környékén maradt belőle valami

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.16. 16:31:16

@Topy: Az eredetit nem láttam, de ezt nagyon élveztem! Köszönöm szépen!!!

Topy 2015.10.16. 17:04:57

@Andrass9: utánanéztem, épp nem adják nálunk egyik csatornán sem;
nálunk 60 perces epizódokkal adták -
Heston Blumenthal: A brit konyha legjava címmel

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.10.16. 18:07:01

@Andrass9: latatlanban a Ti konyhatok mereteben dolgozik 4-5 szakacs mindenhol
tegnap elott a fiam hoteljeben volt Burbon Dinner elnevezesu vacsora
5 fogas
es 5 whiskey

Mary hozott 3 szelet T-Bone-t
az osszsulya 4.93 lb.
nem kicsik:)
meg steakburgonyat
hogy holnap hogy fogok felkelni lyen vacsora utan,a zt nem tudom
pedig holnap 16 orazok
/reggeli ebed vacsora, utobbi 400 fore politkusoknak/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.16. 19:15:01

@hagyma: Sajnos nincs olyan nagy konyhánk, dehát csak egy szakács dolgozik benne egyszerre - minek nagyobb?
A szakácsnaplós blogban látott T-bone 3 lbs volt darabonként ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.10.16. 20:25:02

@Andrass9: akkoranak nincs ertelme
ezt sem tudom, hogy eszem meg, megha csonttal is, de egy T-Bone tobb mint hetven deka es nagyon szep darab
es less hozza steakkrumpli meg asparagus

nemm arra celoztam, hogy nagy a konyhatok, hanem felelmetesen kismeretu konyhakban dolgoznak itt a hotelek es ettermek zomeben

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.10.16. 20:31:11

mondjuk $ 60 volt es Harman megesszuk elorelathatoan egy vacsorara
dehat eccer elunk:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.10.16. 20:32:08

Köszönök szépen!
@Andrass9: Éppen az a legkritikusabb rész, ennyi erővel betolhatnék egy kiló csirkelábat is. (Nem mondom, hogy nem tolnám be.)
@Topy: Füstölt só?
@Csupacsí: Mostanában nem vettem - bár éppen aktuális lenne, mivel elfogyott, fel is vésem gyorsan -, de a régebbivel nem volt baj.
@hagyma: Ez afféle makkoltatás, jól meg kell tömni a bendőjüket, meg kell itatni alaposan őket, aztán be lehet adni a süket dumát.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.10.16. 20:35:08

Piszkosul rám tört a takonykór - szerintem a főnököm kórokozóit kaptam el -, teljesen be van dugulva a fejem. A hétvégét ágyban töltöm.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.10.16. 20:47:10

@Waka: nem vagom melyik resza a makkotatas?

a burbon dinner volt?
az en T-Bonom less?
vagy a holnapi vacsoraztatasunk?

bar mondjuk egyikre sem igaz

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.16. 21:24:22

@Waka: Volt ott egy :) jel is ...
@hagyma: A Burbon Dinnerről volt szó szerintem. Én arra nem mennék, mert ki nem állhatom a Burbont :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.16. 21:25:43

@Waka: Rumos tea citrom, cukor és egy kalmopyrin. Jobbulást!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.10.16. 21:44:26

@Andrass9: en sem szeretem, sot egyaltalan nem iszom tomenyet
de
1. van aki szereti
2. etlapot megnezve jo kajak voltak, jo helyen
es nem a whiskey volt a lenyeg
a fogasokhoz adtak kis kostolot kulonleges italokbaol
en is jobban szeretem, ha borra fuzik fel
ez ilyen volt

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.10.16. 22:07:25

@hagyma: Ha 400 politikus egy helyen eszik, az makkoltatás. Netán egyenként befizettek egy menüre?
@Andrass9: Láttam. Cétea, méz, paracetamol. THX!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.10.16. 22:22:34

@Waka: fenet
kongresszusfele less
kozben esznek, amugy eleg olcso menut
salata, csirke
elhiheted egyik sincs raszorulva
/mincs kizarva hogy fizetik, itt nem ritka, nem emlekszem a BEO-ra, mert ugye ki is fizetne??/
szoval nem enni jonnek

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.10.16. 22:32:48

sot ezek altalaban tamogatjak a partot, szenatsu-kongresszuzi stb jeloltet/

Topy 2015.10.16. 23:43:16

@Waka: hát szerintem nem lenne olyan... vagy nagyon sós lenne :)
szoktam reggelire túrókrémet csinálni, finomra vágott füstölt sonka, kapor, egy ki sjoghurttal fellazítva
nekem nagyon bejön ez a füstölt sonka-kapor ízkombináció :)
legalább egy kis füstölt csontot főzz bele, vagy azt sem szabad?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.17. 09:15:45

@Topy: Semmi kollagén nem mehet, ha jól tudom. Azért is tréfáltam a bűrkével. De füstölt sót tudok Wakának adni, azt csináltam nemrég.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.10.17. 12:36:56

@Topy: Semmi olyasmi, amitől jó egy étel. Bőrke, ín, csont, belsőség (!).

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.10.17. 18:40:08

@Waka: demokrata part noi tagozat, valoszinuleg fizetik a fogyasztasukat
ki fizetne?
en?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.17. 23:48:34

@hagyma: Errefele úgy szokás, hogy még a teát is az adófizetőkel fizettetik meg ...