Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • szivar: @látjátok feleim szümtükkel: "...de olyan puha volt, mint ami frissen jött ki a kemencéből." Nem ... (2021.09.21. 23:25) Minek nevezzelek?
  • látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Vágd kisebbre! (2021.09.20. 19:43) Káposztás húsos csont
  • szivar: @Andrass9: Akkor te jobban jártál, mint én a füstölt húsvéti sonkával. Nem szaladt szét, csak mozg... (2021.09.15. 02:21) Feles zöldborsópüré
  • Andrass9: @Andrass9: Mármint a reptérre :) (2021.09.14. 20:22) Lazac a pácban
  • Andrass9: @Isley: Valóban, a Metróban szokott lenni. Általában ott veszem, de mostanában egyre drágább ... (2021.09.10. 15:17) Gyors de ciki
  • Andrass9: @nyisztor: Köszönöm a tanácsot, még soha nem hallottam erről. Jövőre bizisten kipróbálom! (2021.09.10. 11:02) Elfogyott a ghí - újat kell készíteni

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (11) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (54) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (5) bazsalikom (60) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (12) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (35) bőrősháj (2) bors (336) borsikafü (5) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (13) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (35) citromlé (44) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (15) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (28) csirkecomb filé (10) csirkeláb (2) csirkemáj (13) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (6) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (15) csombord (3) csont (4) csontalaplé (7) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkíni (25) cukkini (10) cukor (146) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (38) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (3) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) égerfa (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (63) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (44) fánk (3) farhát (4) Farkas András (32) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (28) fehérbors (55) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (100) fekete bors (2) feles borsó (4) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (459) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (16) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (17) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (66) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (96) gyömbér (122) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (9) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (347) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (22) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (4) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (5) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (3) kacsazsír (55) kacsazsir (4) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (95) kakukkfű (39) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (35) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (19) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (41) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (5) kenyér (29) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (4) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (83) köménymag (26) konyak (3) könyv (2) koriander (31) koriandermag (32) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (161) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (11) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (24) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (14) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (61) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (43) lime héj (2) lime levél (6) liszt (128) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (99) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (79) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (8) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (37) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (9) olivaolaj (134) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (63) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (8) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (32) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (131) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (34) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (149) petrezselyemgyökér (23) petrezselyemlevél (10) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (92) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (10) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (5) prézli (38) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (14) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (45) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (51) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (82) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (17) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (174) sárga laska (3) savanyúkáposzta (6) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (342) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (47) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (72) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (25) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (39) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (11) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (67) szerecsendióvirág (54) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (40) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (22) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (92) tejfel (67) tejföl (85) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (221) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (10) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (46) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (240) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (28) vörösbor (28) vöröshagyma (121) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (25) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (56) zellergumó (45) zellerlevél (40) zellerszár (30) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (42) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (78) zöldség (3) zöldségalaplé (10) zsálya (46) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (73) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Marhafarok avagy ököruszály leves

2015.10.09. 07:00 Andrass9

Manapság már nem kapni ökörfarkat, mert ökör is alig van. Annak farka persze vastagabb, több a hús rajta, de én csak egy kisebb marhát lõttem a Fény piacon. Úgyis vendégek jönnek vasárnap, jó lesz levesnek. (Az elõzõ marhahúsleves úgy eltûnt, mintha nem is fõztem volna).

23.jpg

Majd mindenki úgy készíti, ahogy én az igazán erõs húslevest, így azután nyugodtan láttam hozzá, abban már van gyakorlatom.

A farkat a hentes feldarabolja csigolyákra, ha kérik. Én már eleve úgy láttam meg a pulton :)

  • 70 dkg marhafarok
  • 30 dkg csontos marhalábszár
  • 3 sárgarépa
  • 1 nagyobb fehérgyökér
  • 2 nagy zellerlevél
  • 1/4 zellergumó
  • 1/2 karaláb
  • 1 vereshagyma
  • 1 zöldpaprika
  • 1 pici paradicsom
  • 2 girizd fokhagyma
  • szerecsendióvirág, feketebors, szegfübors, szerecsendió darabka
  • olivaolaj a kenéshez

10.jpg

A fûszereket, fokhagymát, a zöldpaprika csumájával egyetemben egy teatojásba rejtettem, ne kóvályogjanak a levesben. A kép életlen lett, mert kinyomtam véletlenül a makro beállítást.

13.jpg

Egy nagyobb tepsit kikentem vékonyan olivával, hogy ne ragadjon le rá semmi.

11.jpg

A zöldségeket megtisztítottam, nagyobb darabokra vágtam. A hagymát csak kettõbe szeltem, de a héja rajtmarad. A zellerdarabot és a karalábot is feleztem. A paprika csumája a teatojásban, de a húsa szintén a tepsiben. A húsokkal együtt mindent a tepsibe rámoltam, és az olajos ecsettel kicsit megkenegettem. Ment a 220 fokos sütõbe 40 percre, vagy amíg el nem kezd barnulni benne minden. Ekkor még megforgattam a darabokat és a grillel rásegítettem 5 perccel a piritásra.

14.jpg 15.jpg 16.jpg

Mindent beletettem a 8 literes fazékba, amit teleöntöttem hideg vízzel. Kislángon felforraltam, majd egész picire vettem, és letakartam fedõvel. Nekem olyan pici lángom van, hogy lefedve is csak éppen mocorog a leves! Gyorsan a zellerlevelet is bétettem, majd magára hagytam 8 órára. Éjszakára kivittem a hidegbe, hogy a zsír kimerevedjen rajta.

17.jpg 18.jpg 19.jpg 20.jpg

Másnap szûrõkanállal lezsíroztam, kiraktam a zöldségeket belõle egy tálba, és a levest ebéd elõtt felforraltam. Fõztem hozzá cérnametéltet is egy kislábasban.

21.jpg

Jutott szépen mindenkinek belõle az asztalnál.

22.jpg

A kutya se panaszkodott ...

A maradék a hûtõben várta a másnapot, amikorra már majdnem kemény kocsonya lett belõle. Jó volt az hidegen is, meg utána felmelegítve:)

49 komment

Címkék: hagyma paradicsom fokhagyma bors sárgarépa lábszár gyökér szerecsendió zöldpaprika marhafarok cérnametélt zellergumó zellerlevél karaláb szerecsendióvirág szegfübors

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr837908832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

medvedr 2015.10.09. 11:30:52

Hadd kezdjem azzal, hogy ahány ház, annyi jó húsleves, és ennek mentén írom, hogy a mi szokásunk szerint milyen:
1kg húsból levest főzni, nekem nagyon furcsa-mondhatni szentségtörés. Ez ilyen izé. Minimum. Ahol elkezdődik: 1,5 kg farok,+ 0,5 kg nyak és még valami. Szegy borda fartő akármi. A csontos lábszár helyett borda vagy szegy lenne a javaslatom, a velőből kijövő zsír szerintem a direkte csontlevesbe, jó, ámbár ez megint csak a mi szokásaink egyike. Inkább olyan 3 kg hús, amiből a cupákos mellett, legalább 1 kg színhús is van. Zöldség is több -5-6 közepes sárgarépa 3-4 fehérrépa egész kis zellegumó fél karalábé, zellerlevél pár darab, pár szál petrezselyem-zöld, 1 zöldpaprika, kelkáposzta, karfiol ha akad, de paradicsom nem. Hagyma egészben héjastól. A marhahúsleveshez nem pirítanék, de ez ízlés kérdése lehet. Fokhagyma marhahúslevesbe nem igazán passzol, soha nem rakok bele egy kísérlet után. A fűszer só , egész bors-zöld és fekete, jócskán. A leves betét kérdés cérnametélt avagy csigatészta. Leggyakrabban az utóbbi győz, nem tudom miért. (Bolti, bár szoktunk gyúrni más ügyekből kifolyólag, azért a házi csigatésztát nem vállaljuk.) A leveshúst mi külön fogyasztjuk, torma angol mustár Collmans, és francia mustár. Szószok: ma már nem igen főzünk hozzá, de alma és paradicsom mártás. Szóval a marhahús leves nálunk majdnem egy koplett étkezés. Maradék hús, reggelire mustárral kenyérrel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.09. 14:08:35

@medvedr: A mennyiségre vonatkozó megjegyzésedet a családod méretére és fogyasztási képességeire való tekintettel elfogadom. Ha nem 4 személyre főzök, nálam is több megy bele. Amit elmondtál alig tér el a posztbabn találhatótól, talán csak a fokhagyma iránti viszolygásod nem értem, de ez is egyéni izlés kérdése. A csontos lábszárt a csodahüttő adta, az ott található nyak túl nagy adag volt - az komplett, 8 személyes húsleveshez van eltéve.
Tényleg az a szerencse, hogy mindenki másképp csinálja :)

©________ 2015.10.09. 14:10:22

@Andrass9: én se rakok fokhagymát húslevesbe

medvedr 2015.10.09. 14:40:15

@Andrass9: Persze, ezzel kezdtem, hogy ahány ház annyi jó húsleves. Az eltéréseket jelentősnek éreztem, azért is gondolta, hogy írnom kell róla, bár lehet, hogy tényleg nem olyan nagy a különbség.

látjátok feleim szümtükkel 2015.10.09. 15:27:51

Nekem most ez a leves is nagyon jó lenne tészta nélkül is, a sok zöldséggel.

©________ 2015.10.09. 15:30:19

@Andrass9: erre priviben válaszoltam:))))

©________ 2015.10.09. 15:33:53

@Andrass9: látod, milyen óvatosnak kell lenni:)

Topy 2015.10.09. 16:48:27

brit tudósok megállapították: a galaxys visszafelé olvasva szikszalag

Fenchurch68 2015.10.09. 18:32:54

@Andrass9: kinek a pap csinos fia :)
Ez a farok tetszik!
(Jó, elásom magam, nem úgy gondoltam.)

vörösbor(de)minőségi 2015.10.09. 18:35:04

@Andrass9:

véletlenül nem maradt ki valamennyi hús a felsorolásból?
csak azért kérdem,mert egy nyócliteres fazekat felöntve az majdnem 6litenyi viz....

vagy húsoscsont?ami se nem hús se nem csont:))
igy aztán nem érdemelte meg a stáblistán a felsorolást?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.09. 19:33:49

@Fenchurch68: Akkor mi már tudjuk, hogy mondd, te kit választanál :)
A farok tán a legjobb levesalap. Nézzél szépen a hentesfiúra, oszt próbáld ki!
(Jó, elásom magam, nem úgy gondoltam.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.09. 19:48:34

@vörösbor(de)minőségi: Csak az volt benne, ami a képen van. A lábszár tán kicsit nagyobb lehetett, mint 30 deka. Viszont nem lett belőle 6 liter, hisz a főzés alatt sok víz elpárolgott - nem mindig volt rajta a fedő.
Amúgy, ha nem lett volna elegendő bele a farok és a hús, akkor nem is kocsonyásodott volna...

látjátok feleim szümtükkel 2015.10.09. 20:12:29

Egy könnyú, de csucsu vacsora:
Két kisebb padlizsánt vékony szeltekre vágtam, és telfony grillserpenyőben addig sütöttem, amíg megpuhult. A sült padlizsánt kisebb kockára vágtam, és egy tálba tettem. Közben a padlizsán szeletek közt megsütöttem egy gerezd fokhagymát is, és azt is összevágva a padlizsánba tettem.Megpirítottam a serpenyőben egy félmarék dióbelet, amit kihűtve és összevágva a keverékbe tettem. Karikára szeltem két kisebb mucsu almát, megrilleztem és aprítás után a padlizsánhoz kevertem. Oliva olajjal nyakon öntöttem, sóztam, borsoztam, majd a nagyon ízes keveréket mind megettem.:D

©________ 2015.10.09. 21:34:23

Pont van marhafarok a metroban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.09. 22:27:30

@Csupacsí: Miért olvastam ezt én marhapofa a metróban-nak????

Tán, mert pár napja kaptam marhapofát a Fény piacon, és abból is kell valamit alkotni idővel.

A fickó 2015.10.10. 00:27:23

Hát én akkor most jól nem mondom meg, hogy csinálom a marhahúslevest. :D
Na, jó. Másfél kiló hús (3 féle kb. fél kilós koncokban) 40-50 deka csont, 5 lityis fazékba. Klf. zöldségek, csak a hagyma pirít. 3 óra főzés. Uszkve 3 liter jó kis erős tiszta leves lesz. Mindez kettőnkre. A húst nem is bírjuk megenni, de a lé az jó ízes lesz. Fokhagyma meg minden levesbe kell és kész.
Nem szoktam sokáig főzni a leveseket, mert elillannak az aromák, kevésbé lesz friss ízű lesz a leves. Pár óra amúgy is elegendő a zselatin és más fehérjék kioldódásához és a zselatin, illetve a fehérjék hidrolíziséhez, vagyis aminosavakká történő bomlásához. Na,ez jó tudományos lett, de most ásom bele (egy éve) magam épp a molekuláris gasztróba és tele vagyok szakirodalommal. Most éppen növényi demi-glace-t készítettem és embertelen jó lett, de ez mondjuk nem molekuláris cucc.
Most medvedr-ral értek egyet több hús, miegymás és zöldség kell 8 literes fazékba. Hm....tudom, ahány ház, de az ízek miatt főzünk.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.10.10. 00:27:51

nem sokat tudok hozzafuzni9
2 girizd fokhagyma nem arthat
/lehet tobb hus se, ezt latni kellett volna/
egy szem krumplit beledobtam volna
es nalam is megverte a cernat / mint dokinal/ a csiga

látjátok feleim szümtükkel 2015.10.10. 06:05:28

@Andrass9:

Vettem. 50 ft/kg, és apró, de valami csudásan jó.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.10. 07:51:58

@hagyma: Szerintem a csiga azért nyerőbb, mert nem olyan sok vékony mászkáló szál, hanem egyértelműebben lehet kanalazni. Ettől függetlenül csigát mi főleg baromfilevesbe teszünk, mert ez így alakult ki az elmúlt 50+ év alatt :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.10. 07:56:26

@A fickó: Azt a 3 óra főzést értem, de tapasztalatom szerint az egy egészen más leves, mint ami egy éjszakán át mozog a kislángon. Mi nagyon sok húslevest eszünk, ezért is merek véleményt nyilvánítani :)
Pont ez a jó a húslevesben, hogy oly sokféleképpen lehet készíteni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.10.10. 13:54:38

Köszönök szépen!
Jöhet, bár az orvosom biztos közém lövetne. Én inkább a kevés hús, sok zöldség híve vagyok.
Két napja paprikát szedek, mosok, tisztítok, csumázok, szelek, darálok. Tegnap elkezdtem kinyűni a töveket, és lecsipegettem a termést. Két bolti kosár lett teli, de nem tudtam mind leszedni, rám esteledett a kertben. 15 720-as üveg van itthon, zicher, hogy nem lesz elég az ecetesnek, és még kicsi üveget is kell kerítenem, mert érett paprika is van egy vödörrel.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.10.10. 16:30:13

Megmenekültem! Zed hozott egy szatyor üveget. 17 üveg ecetes paprika. A krémet holnap készítem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.10. 16:55:16

@Waka: Eléggé egy cipőben járunk! Én felszedtem 3 féle csilimet, mind a három enhye, vagy nem is csíp. Ancho Gigante, Anaheim, Guajillo. Lett 3 vájdlingnyi. Azt hiszem, sokat fogok aszalni belőle, mert ezek használatát sok receptben látom, ahol csak rehidratálják, és úgy megy az ételbe. (NEM KELL ÜVEG HOZZÁ!!!) Persze lesz krém is. A töveket felnyűtem felaprítottam a komposztba. Átlapátoltam a legkisebb komposztálómat a tavasszal használandó tetejére, és ezzel nyitottam új komposztálót a konyhai zöldhulladéknak. Lett hely kettőben a gyümölcsfaleveleknek, valamint a még felnyűvendő paradicsomtöveknek.
Paradicsomot is szedtem: 8 kiló parasztparadicsom (Brutus), darabja 45 deka. Meg a maradék 5 kiló ökörszivet is. Rengeteg zöld maradt a töveken :(
Ja, és le kéne szedni még az apró paradicsomokat, mert jöz az éjjel a nagy eső - de már nincs rá erőm.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.10. 18:47:20

Feldolgozás helyett irány a traumatológia. Feleségem térdében valószínűleg szalagszakadás van a nagy kertészkedés eredményeképpen:(

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.10.10. 20:19:25

@Andrass9: Fasza. Remélem, nem lesz nagy baj.
Én a paradicsomot hagytam a cicába, érett már nem volt, lecsipkedtem pár nagyobb zöldet, a tálcán tán beérik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.10. 23:25:10

@Andrass9: Megúsztuk izomhúzódással. Állítólag néhány nap, és meggyógyul!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.10. 23:26:35

@Waka: A nagy zöldek nekem beértek tálcán tiszta pirosra két hét alatt, de csak 1 órányi nap sütött rájuk. Most is leszedtem pár nagy zöldet - majd meglátjuk mi lesz belőle.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.10. 23:27:32

@Topy: Nem akarsz vizes biciklista lenni holnap ??? :)
Na jó, jár erre busz is ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.10. 23:29:06

@vörösbor(de)minőségi: Van egy pár csípős paprikatövem (Dorset Naga, Habanero, meg Carolina Reaper), ha téliesítés érdekel.

zikat 2015.10.11. 10:52:55

Nagyon jol nez ki a levesed.
Nalunk az ököruszalybol nem husleves keszül. Hanem daralthussal deritett (mint az erolevesnel), vörösborral, whiskyvel izesitett leves. Szine majdnem mint a tea, az ize pedig menyorszag. Hu, de megkivantam, ha kapok a heten ökörfarkat meg is csinalom.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.10.11. 11:49:43

@Andrass9: Jobbulást kívánok!
Pár Carolina reaper mag érdekel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.11. 13:20:20

@zikat: A darálthúsos módszert már kitanultam és nagyon szeretem (a kutya is!!!). A színe egész sötétbarna.
A vörösbor, whisky ízesítésről írnál pár mondatot?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.11. 13:22:03

@Waka: Kérdés, hogy lesz-e. A 26-i héten Füredre megyünk, esetleg egy kis példányt becserepezek, és leviszem neked, hogy teleltesd te :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.11. 13:22:53

@látjátok feleim szümtükkel: @Waka: Már gyógyulófélben van: kávét követel reggeli előtt :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.10.11. 15:02:38

@Andrass9: Rendicsek. Van a melóban egy helyiség, ahol a leandert szoktuk teleltetni, az éppen jó lesz neki.

Topy 2015.10.12. 15:21:14

@Andrass9: erkélyt pakoltunk...
két év pereskedés után végre megkezdődött a ház felújítása, ki kell rámolni az erkélyről, mert festik a zárófalakat, plafont;
adná magát, hogy vigyük le a pincébe, viszont onnan is ki kell majd pakolni - legalábbis részlegesen -, mert szigetelik a födémet a földszinti lakások felé
így maradt a folyosóra pakolás - bármelyik tűzoltó sírva kaparná a falat, ha meglátná mi van a folyosón!
az erkély cuccain felül három redőny is ott van, mert a szigeteléssel érintett ablakokról le kellett szedetni, hogy tudjanak dolgozni (kíváncsi vagyok, hogy visszaférnek-e majd a helyükre, vagy még át is kell majd alakíttatni...)

zikat 2015.10.12. 16:29:06

@Andrass9: A lepiritott hust, zöldseget (együtt 1,5-2 kg)öntöm fel 2,5-3 dl vörösborral, majd amikor kb. a felere elfott, akkor öntöm fel olyan 2 l vizzel. A whisky talalas elott kerül bele, de csak modjaval, vagyis evokanallal adagolom hozza. (2-3 mindig eleg) Tenyleg isteni leves, ha megcsinalom es nem feledem lefotozom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.12. 17:44:09

@zikat: Nagyon jól hangzik. Ha fotózod, akkor posztolom is :)
Köszönöm előre ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.12. 17:44:59

@Topy: Nem férnek vissza ...
Holnap jön a garázskapus. Szerencsére csak a kocsinak kell kijönnie a garázsból :)

Topy 2015.10.14. 08:50:03

@Topy: veszek lottót...
összefutottunk a gondnokkal: mára bejelentkeztek a tűzoltók ellenőrzésre
süti beállítások módosítása