Ha már van kenyér bundában, miért ne legyen szendvicsben is? Az alapötletet látjátok feleim szümtükkel olvasónk adta , amit már posztoltam. Most viszont újabb szintre emeltem a gondolatot.
Fehérjehiányom volt már reggel, tehát tojás. Van még sajt és füstölt fõtt comb is, akkor legyen szendvics. De imádom a bundáskenyeret, ezért bundásszendvics mellett voksoltam.
Volt itthon szikkadt kenyér, mert akkoriban hetente hoztam 1 kovászos parasztkenyeret a madarasból, ami kitartott gond nélkül a következõig. Ez alap a bundáskenyérhez. Habár a friss meleg kenyeret is ki lehet sütni tojásban, de az egy más mûfaj :)
- 6 szelet kenyér párosával egyformára vágva
- 3-5 ek kacsazsír
- 3 tojás
- 1 dl tejszín
- 5 dkg ementáli típusú sajt (mert ez volt itthon)
- 3 szelet valamilyen sonka
- 3 mokkáskanálnyi csilipaprikakrém (lehet csípõs is)
- só
A tojásokat felütöttem egy tányérba, hozzáöntöttem a tejszínt, megsóztam, és jól összevertem villával (ilyenkor számolom a villacsapásokat, és általában kétszázig bírom :). Megáztattam benne a kenyérszeleteket, amiket azután egymásra pakoltam. Tapasztalatom szerint ennyi tejszínnel felöntve egy teljes karéj kenyér egy tojást szó nélkül felszippant.
Egy nagyobb serpenyõbe kanalaztam a kacsazsírt. Akkora edény kell, amiben 2-2 kenyérszelet elfér egyszerre.
A feltornyozott kenyerek mellé felszeleteltem a sajtot, megkentem a sonkákat egy-egy mokkáskanálnyi csilikrémmel.
Most már csak sütni kell. Kettesével beletettem a zsírba a kenyereket úgy, hogy mindkét szelet egymáshoz illõ oldala süljön ki. Kitettem egy tányérra, rápakoltam a sült oldalra a sonkát, majd a sajtot és lefedtem a másik kenyérrel.
Ezeket is feltornyoztam, ahogy készültek.
Végül mindhárom szendvicset - melyeknek külsõ oldaluk még nyers tojásos volt - a serpenyõbe helyeztem. Éppen elfértek hárman. Letakartam a serpenyõt, hogy jobban átmelegedjen a szendvics. Amikor megsült az elsõ oldaluk, akkor megforgattam õket, majd papírszalvétával leitattam a felesleges zsírt (olyan szerintem persze nincs, hogy "felesleges zsír").
Ecetes jalapeno paprikával dekorálva tálaltam magamnak a kissé túlsült szendvicseket.
Csudajó falatokhoz jutottam: a fehérje, szénhidrát és zsírszükségletemet fedeztem egy kis idõre.
Tán nem ártott volna a két kenyér közé kanalazni egy kis tojásos lét, akkor jobban összesülne, de már késõ ...