Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (48) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (25) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (33) bőrősháj (2) bors (317) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (7) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (4) Chipotle (2) churut (3) citrom (70) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (15) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (5) csiperke (21) csipetke (15) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (11) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (6) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkíni (25) cukkini (10) cukor (142) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (36) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (62) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (40) fánk (3) farhát (4) Farkas András (29) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (27) fehérbors (52) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) fekete bors (2) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (441) fokhagymapor (5) fokhagyma granulátum (14) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (16) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (2) galangal (9) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (9) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (56) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (2) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (10) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (93) gyömbér (118) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (333) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (20) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (25) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (52) kacsazsir (4) kacsazuza (4) kacsazúza (3) kaffir lime levél (8) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (90) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (32) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (17) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (39) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (4) kenyér (28) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (27) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (81) köménymag (24) konyak (3) könyv (2) koriander (30) koriandermag (30) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (17) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (156) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (10) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (22) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (6) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (57) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (42) lime héj (2) lime levél (6) liszt (119) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (24) majoranna (95) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (75) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (7) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olívaolaj (8) olivaolaj (130) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (56) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (33) paprikacsuma (29) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (127) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (22) petrezselyemlevél (3) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (88) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (35) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (44) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (49) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (78) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (16) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (168) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (20) (321) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spenót (47) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (69) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (36) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (66) szerecsendióvirág (50) szezámmag (12) szezámolaj (12) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (38) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (9) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (90) tejfel (64) tejföl (85) tejszín (89) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (214) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (11) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (7) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (226) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (27) vörösbor (27) vöröshagyma (121) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (24) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (36) zellerszár (28) Zhoug (2) zöldbab (15) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (40) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (75) zöldség (3) zöldségalaplé (7) zsálya (42) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (69) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Két mustár házilag

2015.09.23. 07:00 Andrass9

Megirigyeltem Waka akcióját, meg musthoz is jutottam, tehát mustárokat kell készítenem. A többesszám jelen esetben kettõre vonatkozott, mert ez még csak egy kisérlet.

23.jpg

Évek óta pakolok ide-oda több doboz klasszikus angol mustárport, ami az alapja a kedvenc mustáromnak, a Colemans-nak. Ezen kívül van egy üvegcsényi kommersz mustárpor a Hannaford nevû élelmiszeráruházból, az USA-ból. Vettünk ugyan Wakával az Ázsia Bt-ben barna mustármagot, de az istennek nem találom sehol, ezért az kimarad.

Itt az alkalom összehasonlítani õket. Természetesen minden más fûszer azonosan került mindkettõbe:

  • 40 g mustárpor
  • 10 g mustármag (hazai)
  • 1,25 dl must
  • 1 dl fehérbor
  • 1,5 ek fehérborecet
  • 3 ek langyos víz (szükség szerint)
  • 1 késhegynyi gyömbérpor
  • 1 késhegynyi fehérbors
  • 3 késhegynyi kurkuma
  • 1 késhegynyi cayenne bors
  • 2 késhegynyi só

10.jpg

Persze a képen nincs ott minden, de a lista a mérvadó.

Elõször is feltettem a mustot és a bort is egy-egy üvegedényben a gázra besüríteni. Hogy miért nem egyetlen edénybe tettem? Hát azt én se tudom :) Mindkettõt a harmadára redukáltam. A must egész sûrû szirup lett (19,5 cukorfokos must volt)! (a mért súlyokban benne van az edény súlya is.)

11.jpg 12.jpg 14.jpg 15.jpg

A must rendesen habzott a fõzés alatt - mellette kellett állni kanállal, hogy ki ne fusson.

13.jpg

A mustármagot a mozsárba öntöttem, ahol hosszas munkával középfinomra sikerült megtörnöm. Persze messze nem annyira símára, mint a bolti porok, de viszont állítólag a frissen tört mustármagban van az erõ!

16.jpg 17.jpg 18.jpg

Ezt még átszitáltam, és a maradék szemeket is megzúztam, csak nem fotóztam.

Két egyforma 2 decis befõttesüvegbe mértem ki a hozzávalókat. Az eltérõ színek ne zavarjanak meg, az csak a sorrend miatt látszott az egyikben vagy a másikban.

19.jpg

Alaposan összeráztam, hogy elkeveredjen, majd belekanalaztam az ecetet, a sürített must felét (2,5 ek), a sürített bor felét (2 ek) és összekavartam egy-egy kiskanállal.

22.jpg

Mivel nagyon sûrûek lettek, 2-2 evõkanál vízzel még felhigítottam õket.

Félretettem lezárva a hûtõbe, hogy összeérjen, mert így még nem tudok véleményt nyilvánítani. Annyi már most biztos, hogy nagyon csípõs lett mindkettõ, viszont a Colemans állaga símább, mint a Hannafordé.

Most, hogy írom a cikket, jut az eszembe, hogy bizony a só kimaradt belõle. Gyorsan utántöltöttem, a keveréskor meg kiderült, hogy már besûrûsödött, tehát még egy-egy evõkanál vizet is belekevertem.

24.jpg

Mustárt persze lehet csak magból is készíteni, de annak porításánál figyelni kell, nehogy felforrósodjon, mert hajlamos a megkeseredésre! Ha túl csípõsnek ítéljük, fel lehet forralni, amivel sokat csökkenthetõ az ereje.

Eltelt 4 nap, muszáj volt megkóstolni! Vettem egy csomag nádudvari Debrecenit, mert rákívántam. Az meg kért hozzá mustárt is. Hát legyen! Itt a próba ideje. Feleségem is benevezett a tesztbe, lévén mustárrajongó. Neki nem árultam el, melyik a melyik.

25.jpg

 A Colemans alapú mustár vitte a pálmát! Lényeges eltérés nem volt, ám ennek selymesebb a textúrája és jobban harmonizált a must édességével. Szerencsére van még vagy 40 deka ilyen porom, meg lehet kapni is a Culinárisban (vagy a Hegyvidék procc delikátjában).

26.jpg

Rendesen "tiszticcsa" az ember orrát ...

68 komment

Címkék: bor mustár gyömbér kurkuma mustármag must fehérbors cayenne bors borecet

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr847795206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.09.23. 07:14:07

virslit szinte mar cask sutom, de a debrecenit fozve szeretem
jo mustar fontos hozza
meg egy kis torma

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.09.23. 07:16:22

na meg az a kenyer amia foton van
nalam meg plusz 3 szelet
es napszaktol fuggoen tej, sor vagy froccs melleje

©________ 2015.09.23. 08:07:47

Hogyan keszitika csiptelen mustarokat?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.23. 08:30:12

@hagyma: Én is megettem még 2 debrecenit további két kis kenyérrel. Tormát nem vettem elő. mert a mustárteszt volt a feladat!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.23. 08:39:00

@Mókamata (beállítja a mókaszintet): Megfőzik. Minél tovább főzöd, annál többet veszít az erejéből.

Topy 2015.09.23. 09:00:43

már én is bekészültem, hogy ha kapok valahonnan jó mustot, akkor beindul a mustárüzem :) mondjuk én először a kevésbé fűszeres felé tervezek elindulni, nagy klasszikusunk :) nyomán : pasztortuz.blogspot.hu/2013/01/hogy-volt-retrospektiv-mustar.html

Benikuty 2015.09.23. 10:14:59

amíg kremsi mustár kapható Párkányban Horcsica néven, soha nem kísérleteznék. persze játszadozásnak jópofa...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.23. 11:09:25

@Benikuty: Egymás közt a csúnya is lehet szép ...
Azt tudjuk, hogy a te kedvenced a kremsi. Én az angol mustárra esküszöm, bár a jó öreg gorcsica is jöhet. Ehhez képest ez a házi mustár nem is lett olyan rossz :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.23. 11:11:32

@Topy: Nekem a PO-féléből hiányzik valami savasság. Borecet, vagy nagyon száraz bor redukálva. A mustban nagyon sok a cukor, és kevés a sav. Nekem.

©________ 2015.09.23. 13:39:32

@Andrass9: az én kedvencem meg a bajor:)

B.

©________ 2015.09.23. 14:00:19

@Topy: te! hát képzeld, ideológiailag képzetlen vagyok!
a számlán az volt, hogy cser és tölgy.
megjön az autó, erre bükklevele van.
nézema wikit, kiderül, hogy
1. a csertölgy egy létező fa (és nem cser vagy tölgy)
2. a bükkfafélékhez tartozik

namondom, szépen állunk, a gyíkemberek ezt is elintézték.
úgyhogy most közszolgálatilag ismeretterjesztek.

:DDDDDD

Topy 2015.09.23. 14:09:27

@A csertölgy egy bükkfa.: és tényleg közhasznú vagy, most már azt is tudom, hogy a bükk az valójában tölgy :)

hu.wikipedia.org/wiki/Csert%C3%B6lgy

Csertölgy
Rend: Bükkfavirágúak (Fagales)
Család: Bükkfafélék (Fagaceae)
Nemzetség: Tölgy (Quercus)

Topy 2015.09.23. 14:31:50

pár napig Ausztriában voltunk cégesen, voltak érdekes tapasztalásaim

a szálláshelyen kaptunk gulyást: nagyon jó volt, szerintem :D kellemesen csípett, viszont mintha a botmixert tolták volna végig rajta, nem volt mibe beleharapni (mint kiderítettük, az egyik szakács magyar volt, vszeg az ő kezét dicséri, hogy tényleg gulyás íze volt)
(ez egyébként egy holland kézben lévő hely, itt inkább visszafogott, nemzetközi "szabványkonyhát" vittek; mondjuk az almásrétesük nagyon finom volt)

ellenben két alkalommal is érdekes kísérletnek lehettünk tanúi: hogyan főzzünk friss alapanyagokból zacskóslevest; jelentem a kísérlet sikerrel járult - a marhahúsleves meg egy már nem t'om milyen korrekten hozta a zacskós ízeket, szvsz elég lagymatag lett a leves, ám túltolták lestyánnal - zacskóslevesek, egyes "vegeták" ( www.fuszerkert.hu/fuszernovenyek/lestyan/ )jellegzetessége - így korrekten jött a zacsi fíling

viszont Dachstein-ben (www.lodge.at/ ) nagyon finom sütőtöklevest kaptunk - látványra bizarr, mint amikor a mosogatólevet felöntöd valami tejes cuccal és a tetejét megtolod a panírozott holmi sütéséből származó fáradtolajjal - de ízre nagyon jó volt

itt viszont olyan levest kaptunk, hogy még a magyar pincérek sem tudták megmondani, mi az :D www.schafberg.net/lang1/index.html

az azonban feltűnt, hogy ahol úgymond hagyományos osztrák kaját kaptunk, az szvsz nagyon sós volt

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.09.23. 19:41:35

@Andrass9: az helyes
az anyukam foztje mellett a legnagyobb sikere a kenyernek volt otthon Marynek
es a debrecenit is nagyon szerette
probalt is hasonlot venni itt, de remenytelen
a debreceni az hungarikum

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.09.23. 19:52:47

mustar az van minden mennyisegben es minosegben
ebbe a faba en sem vagom a fejszemet
most is van vagy 7 fele itthon

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.23. 20:32:38

@hagyma: A lényeg, hogy olyat találj, ami izlik! Onnantól már egyszerű az élet :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.09.23. 20:49:32

@Andrass9: mindig valtozik melyiket kivanom jobban
milyen a hot dog , a kolbasz, a sima yellow is eleg a lencsebe
minden mustart kedvelek vegulis
ugyhogy mustarkerdesben IS egyszeru az elet:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.23. 21:00:14

@Topy: Az Apfelstrudelt nagyon jól készítik a sógorok!
Lestyán a nagylyány kedvence, mindig kell neki Maggi levest vinni :)
A sós kaját én nagyon szeretem, pedig ...
Lassan elfogy a veteményben a csili - már 10 kilót szüreteltem róla!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.09.23. 21:27:25

csontos serteskarajom van
mondjatok valami lusta receptet
hogy ne kelljen vele melozni de jo legyen
/rantott kizarva, valami sutos, krumplival, nezem a neten is de hatha innen job jon, egy tuti nem akarok vele 10 percnel tobbet dolgozni:)
krumplit nem pucolom

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.09.23. 21:29:36

Köszönök szépen!
Mindkettőt próbálnám.
Az általam használt arányokat érdemes tartani, nálam is be kellett állítani a megfelelő sűrűséget. Érdekes volt, mikor legutóbb készítettem, az első nap igencsak keserű volt, de aztán összeértek az ízek. Van még valamennyi valódi orosz mustárporom, ha minden jól megy, kapok utánpótlást. Érdekes, hogy Németország tele van orosz bolttal, itt meg alig. CMAK esetleg.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.09.23. 21:53:53

asse baj ha pacolni kell, mert holnap sutom

@Waka: orosz-lengyel stb bolt itt isvan szinte minden varosban
itt is
Magyar cuccokkal is, de nem olyan
bar mar otthon sem olyan
ezek a 7 dekas muanyagba ontott teliszalamik...
hat so

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.23. 21:55:04

@hagyma: Egyben, vagy szeletben van a karajod?
Ha egyben, akkor elég gyorsan megy. Fűszerezed, körbepirítod, majd sütőbe vele. Kis víz és a krumpli is mehet mellé.
Szeletben - mivel lusta vagy :)
Só, bors, mustár (hogy a témánál maradjunk), mindkét oldalát nagyon forró olajos serpenyőben 1-1 percig pirítod, majd felkarikázott hagymával lerakod a tepsibe. A krumplit csak negyedeld, sózd, és úgy rakd köré. Önts alá fél doboz sört, és sütőbe 180-ra kb 35 percre.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.23. 21:56:48

@hagyma: Ezektől a 6-7 dekás kiszerelésektől én is hideglelést kapok. Bár pont a téliszalámiból annyit sem eszem meg. Csak 5 dekát szoktam kérni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.23. 21:59:46

@hagyma: ha egyben van, bele is tölthetsz egy-két olasz kolbászka belsejét, de az már extra munka :) A víz helyett ott is nyerő a sör. Erősebben sózd, mintha szelethús lenne, mert a só nagyrésze a szaftban ér véget. Ha letakarod baconnel, akkor kevésbé ég meg, de, ha elég zsíros, akkor nem kell.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2015.09.23. 22:02:54

A Pásztortűzön megénekelt székely mustár egy alapnak tekinthető.
Édesebb a nálunk megszokottnál, azon kívül nem kell neki hosszú főzés, hamar elillan az ereje.
Süllőcske mesélte, hogy erre az alapra nagyon érdekes kompozíciókat lehet építeni, sokféle változat létezik a derék góbé atyafiaknál.

András! Ha a magot beteszed a fagyóba, onnan kivéve könnyebb lesz összezúzni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.23. 22:08:27

@Waka: Az a kesertű íz a túl gyors darálástól lett. Megkeseredik, ha felforrósodik a mag. Orosz boltok még vannak a Lukojl benzinkutaknál.
www.arbat.hu és házhoz is szállít. Gyakorlatilag csak Budapesten vannak. A szálítási feltételeket meg nem lehet megnézni. A weblapjukból itélve ezek már nem is biztos, hogy működnek. 2014-es a legfrissebb hír.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.23. 22:10:49

@PO: Köszönöm az infót! Elolvastam az oldaladat, mielőtt belefogtam :) Van olyan darálóm, ami lassan darál és lisztet készít. Nagyobb mennyiséghez azt fogom használni, de most csak a kiváncsiság vezérelt... (meg nem is találtam a fekete magomat, amit Wakával együtt vettünk az Ázsia Bt-ben)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.09.23. 22:11:49

@Andrass9: szeletben van az utobbi tetszik
ez a so bors mustar mar akar ma is ramehet es vissza a hutobe?

meglatom jonak hangzik
meg egy kis fokhagymat is elbir asszem

mar a teliszalami sem a regi, regen eleg volt frissen szeletelt 10 deka
szelet vajaskenyer 2-3 karika
ebbol kijott 4 is
paprika pari stb. tej
komplett vacsi
en tizenevesen nagyon kedveltam a hidegvacsorakat

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.23. 22:11:51

@PO: Valamint fontos volt, hogy megmaradjon az ereje, ezért nem is főztem :))))

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2015.09.23. 22:15:02

@Andrass9: Úgy emlékszem, Erdélyben nem ez a közönséges mustármag járja, hanem fekete... Igaz lehet ez?
Amit az Ázsiában vettetek, az milyen féle?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.23. 22:15:41

@hagyma: Nyomhatsz rá fokhagymát, az mindenbe jó, csak a pirításnál megéghet, ezért csak akkor tedd rá, amikor tepsibe rámolod a szeleteket. A sört ne feledd beleönteni. Elvileg a pácoláshoz is használhatod, és utána a páclevet öntöd a tepsibe. Berakhatod már ma a hűtőbe, finomabb is lesz úgy.
A szalámit papírvékonyra kell szeletelni. Nekem úgy jön ki leginkább az íze, és valóban, 10 dekával 4 nagy karaj kenyeret megrakhattunk.

Topy 2015.09.23. 22:16:05

@Andrass9: neked biohazard táblát kellene kiraknod a kertedre! :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.09.23. 22:18:13

@Andrass9: ha valami van itthon, akkor sor van
azt tuti nem felejtem el
meg minden mas is
hat en inkabb vastagabban szerettem, de ha szeletelve kertuk, akkor majdnem papir volt, ha nem is annyira, mint ez a muanyag
na holnapi kaja eldolt
leveszem a fagyasztobol
este pac
holnap sutes

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.23. 22:20:58

@PO: Hát ha én tudnám? De nem találom sehol :(
Amúgy 3 féle mustár van, fekete, fehér és barna. A barna egészen más ízű, rengeteg olajat tartalmaz és nagyon csípős. A fekete közel áll a fehérhez. Lehet vele dekorálni is a fehéret, ha egyben hagyott szemeket keversz bele.

Topy 2015.09.23. 22:21:18

@Waka: németeknél komoly orosz diaszpóra van, így elég sok cuccot eleve ott gyártanak (egyszerűbb, mint EU-n kívülről importálni)
nálunk az Arbat üzleteket érdemes keresni( www.arbat.hu/ )

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.23. 22:21:51

@Topy: Ez csak egy udvarias figyelmeztetés volt, hogy lassacskán nem lesz mit látnod :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.09.23. 22:23:19

@Andrass9: nade milyen mustar a legjobb reaja?

Topy 2015.09.23. 22:26:42

@Andrass9: agusztus végi
www.facebook.com/Arbat-Gurmans-Orosz-specialit%C3%A1sok-1681549755406751/timeline/
csak most már Gurmans-Russ néven kell keresni az üzleteket

Topy 2015.09.23. 22:27:52

@Andrass9: vettem az adást :), de isten bizony meghalni nincs időm az utóbbi időben...
már szégyellem is magam, hogy ennyi idő alatt képtelen voltam eljutni...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.09.23. 22:33:26

@Andrass9: A gránit mozsárral olyan gyorsan nem tudok darálni.
@PO: Barna volt, sok infó nem volt róla. A képen a jobb oldali: m.cdn.blog.hu/bl/blogkocsma/image/must%C3%A1r/3.jpg
Én nem is főztem, csak forráztam a mustármaglisztet, elég erős lett.
@Topy: Elég nagy a káosz az oldalon.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.09.23. 23:27:41

levettem a fagyasztobol
azt hittem 6 szelet
kiderult 3
minimum 2 cm szeles-vastag?
mindegy ma bepacolom, azutan majd less valami holnap
lehet a karajcsontig beszelem es teszek bele valamit

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.09.24. 03:00:17

na a husok pihiznek a hutoben
pacba ment minden ami akezem ugyebe kerult
fokhagymatol a mustarig
holnap kiderul
/vagy beborul/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.24. 10:21:22

@Topy: Nagy gond nincs, mert találtam még egy félkilósat a kamrában :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.24. 10:23:10

@hagyma: Amelliket kiválasztod. Ki is számolhatod ecc pecc kimehecc ... :))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.24. 10:27:11

@hagyma: Majd számolj be róla, milyen lett! A zacskóvá alakítása jó gondolat, azt megtöltheted valamivel (sajt,kolbász,sonka, vagy sárgarépa,póréhagyma stb.)

Topy 2015.09.24. 11:19:49

@Andrass9: akkor jó!
megfázás, osztálytalálkozó, céges távollét, bringatúra, maradék időmet meg a munkahely-fogorvos-szájsebészet Bermuda háromszögében töltöm :(

nem túl megnyugtató érzés, mikor két, láthatóan tanácstalan fej bámul be az ember szájába... mondjuk az egyik eleve rosszul indított, mikor a problémától kb. hét centire tapogatva elkezdett okosakat mondani - de úgy voltam vele, hogy elég ciki lenne szólni, végül a kollégája udvariasan rávezette a problémára :)
de tegnap elkészült a CT, jövő kedden viszem vissza, remélem vége
(ugyan nem értek hozzá, de mivel a képeken semmi extra nem látszik, vszeg a fogorvosomnak lesz igaza, közben viszont volt itt egy valag antibiotikum, két szájsebészet...)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.24. 14:53:51

@Topy: Ezért nem irigyellek! Hivatalosan is elfogadom az igazolásodat :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.09.24. 19:46:35

@Andrass9: nem let zascsko levagtam a control es felbe vagtam
az majd megy levesbe/ a csont/

meg a pacban all
4 korul kezdek neki
meg sosem pacoltam sertest
van abban minden
a krumpli adott

es este GO Giants!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.09.24. 21:03:39

megpucoltam a krumplit is / cask meg kellett mert oregecske volt/
most mar cask megkergezem, tepsi es nyakon ontom a paclevel
en is igen kivancsi vagyok milyen less igy sorostol worcseszterestol meg stb.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.09.24. 21:04:15

es yellow mustarostul naturlich

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.24. 21:59:12

@hagyma: A csont melleti hús a legfinomabb, de így viszont lett 6 szeleted. Az elején vagy 30 percig takard le alufóliával, hogy párolódjon puhára. Kérge már úgyis van.
Azt hiszem jót fogsz enni!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.09.24. 22:24:35

@Andrass9: fel is less hasznalva a csont is valamihez
en is azt hiszem
bar asszem kell annak 1 ora is
majd kiderul
ratolom a paclet, folia es olyan 350 F-re gondoltam
a lenyeg hogy Marynek izeljen, en megeszem a cipotalpat is:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.24. 22:55:50

@hagyma: Én tettem volna kis köménymagot (caraway seed) is, de azt nem biztos, hogy Mary szereti. A sertéshúshoz nagyon jó fűszer.
350-en egy óra, igen az jól hangzik. Akkor lesz omlós. Ellenőrizd félidőben, nem kell-e még sör rá.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.09.24. 23:01:46

@Andrass9: sor mar cask nekem
bekerult a sutobe
komenymagot nem annyira szeretjuk, de volt a pacban 8 fele fuszer minyima
less ami less
hogy megesszuk az tuti:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.09.25. 00:10:03

igen jo lett:)
es keves
holnap rantok 4 szeletet a maradek krumplihoz

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.25. 08:20:39

@hagyma: Gondolom az a 6 vékony szelet nem tett ki egy poundot, az meg kevés. Persze lehet rantott húst is sütni :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.09.26. 02:01:24

@Andrass9: majd kilo volt
a krumplihoz volt keves, til sok krumplit sutottem
de ma befejeztuk, meg van kis maradek krumpli, de holnap rantotthus less, mar levettem a fagyasztobol
az 6 szelet
eleg nagy szerpenyom van, de kloppfolas utan 2-nel tobb nem fog beferni
egyszer kiprobaltam a rantotthust sutoben
nekem nem jon be
en nagyon forro olajban es gyorsan rantom
ugy less porhanyos

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.26. 21:06:02

@hagyma: Nekem meg úgy lesz igazán szaftos, ha az első oldalát fedő alatt sütöm, és csak a másik felét szabadon.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.09.26. 22:00:36

@Andrass9: de en nem akarom hogy szaftos legyen, jo porhamyos legyen
1-2 per mindket oldalan

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.26. 22:12:16

@hagyma: A halálom a száraz rántott karaj :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.09.26. 22:15:41

@Andrass9: nem less szaraz porhanyos less
nem szivja tele magat zsirral
neha teljesen vekonyra kiklopfolom, tanyer meret es akkor percent belul is eleg a sutes
de ma a koztes vastagsag less, szolid klopffal es forro olajjal
süti beállítások módosítása