Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • szivar: @látjátok feleim szümtükkel: "...de olyan puha volt, mint ami frissen jött ki a kemencéből." Nem ... (2021.09.21. 23:25) Minek nevezzelek?
  • látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Vágd kisebbre! (2021.09.20. 19:43) Káposztás húsos csont
  • szivar: @Andrass9: Akkor te jobban jártál, mint én a füstölt húsvéti sonkával. Nem szaladt szét, csak mozg... (2021.09.15. 02:21) Feles zöldborsópüré
  • Andrass9: @Andrass9: Mármint a reptérre :) (2021.09.14. 20:22) Lazac a pácban
  • Andrass9: @Isley: Valóban, a Metróban szokott lenni. Általában ott veszem, de mostanában egyre drágább ... (2021.09.10. 15:17) Gyors de ciki
  • Andrass9: @nyisztor: Köszönöm a tanácsot, még soha nem hallottam erről. Jövőre bizisten kipróbálom! (2021.09.10. 11:02) Elfogyott a ghí - újat kell készíteni

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (11) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (54) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (5) bazsalikom (60) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (12) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (35) bőrősháj (2) bors (336) borsikafü (5) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (13) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (35) citromlé (44) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (15) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (28) csirkecomb filé (10) csirkeláb (2) csirkemáj (13) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (6) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (15) csombord (3) csont (4) csontalaplé (7) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (25) cukor (146) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (38) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (3) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) égerfa (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (63) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (44) fánk (3) farhát (4) Farkas András (32) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (28) fehérbors (55) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (100) fekete bors (2) feles borsó (4) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (459) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (16) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (17) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (66) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (96) gyömbér (122) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (9) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (347) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (22) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (4) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (5) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (3) kacsazsír (55) kacsazsir (4) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (95) kakukkfű (39) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (35) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (19) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (41) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (5) kenyér (29) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (4) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (83) köménymag (26) konyak (3) könyv (2) koriander (31) koriandermag (32) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (161) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (11) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (24) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (14) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (61) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (43) lime héj (2) lime levél (6) liszt (128) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (99) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (79) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (8) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (37) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (134) olívaolaj (9) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (63) oregánó (6) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (8) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (32) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (131) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (34) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (149) petrezselyemgyökér (23) petrezselyemlevél (10) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (92) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (10) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (5) prézli (38) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (14) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (45) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (51) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (82) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (17) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (174) sárga laska (3) savanyúkáposzta (6) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (342) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (47) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (72) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (25) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (39) szegfűgomba (4) szegfüszeg (11) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (67) szerecsendióvirág (54) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (40) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (22) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (92) tejfel (67) tejföl (85) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (221) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (10) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (46) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (240) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (28) vörösbor (28) vöröshagyma (121) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (25) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (56) zellergumó (45) zellerlevél (40) zellerszár (30) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (42) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (78) zöldség (3) zöldségalaplé (10) zsálya (46) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (73) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Gazdag krumplipaprikás bográcsban

2015.08.28. 07:00 Andrass9

Ismét Gárdonyban jártunk a barátainknál és kedvenc szomszédasszonyomnál (tudod, aki a szalontüdõt fõzi nekem ...). Tökéletes töltöttpaprikával fogadott minket, pedig hõség az volt rendesen, olyankor mazochizmus fõzni a lakásban! Én minden esetre esti fürdõzés helyett palacsintákat ettem Petrocsellinél (a parti étterem és büfé neve). Azután jót ettünk másnap is: tojáslevest!!! és tökfőzeléket (feleségemnek maradt zöldségleves és töltöttpaprika tegnapról). Végül harmadnapra jelentkeztem egy bográcsos valamire. Eredetileg lecsó volt a terv, de a háziak lecsaptak a paprikáskrumplira. Jó, akkor azt fõzök.

25.jpg

Az egész csapat (nélkülem) elment bevásárolni még elõzõ délután, így lett minden, mi kellett.

A paprikáskrumpli alapból nem egy nagy durranás, de megfelelõ betétekkel igencsak fel lehet csavarni!

  • 2 kg krumpli (volt benne mogyorónyitól gyerekfejnyiig minden - úgyis nekem kell meghámozni...)
  • 4 méretes vereshagyma (Inyesmester, légyszíves csukd be a szemed)
  • 1 zöldpaprika (és a csumája, mert csuma mindenbe kell)
  • 1 pici pritaminpaprika (mert találtam a hûtõben)
  • 6 dkg csemegeszalonna
  • 6 dkg kolozsvári szalonna
  • 1 szál csabai füstöltkolbász
  • 1 szál (kb 70 dkg!!!) lecsókolbász (errõl csak akkor értesültem, amikorra megfõtt az étel.)
  • 2 ek pirospaprika
  • 2 dl paradicsomlé (saját számtól vontam meg!)
  • víz

A szalonnákat, kolbászt felaprítottam a paprikákkal és a hagymával együtt. Ezek nagyon forró bográcsba mennek, nincs idõ menet közben kockázgatni õket.

10.jpg

Mikor mindezeket felvagdostam, megkértem a ház urát a tûz elkészítésére. Egyrészt mindenki a saját tûzrakóhelyét ismeri a legjobban, másrészt már régebbi tapasztalatom szerint nagyon jó kis tüzeket tud rakni! Kikentem a vadonatúj inox bográcsot a szalonnahéjjal, biztos ami zicher. A begyújtás után azonnal beletettem a szalonnát, hogy kiolvadjon a zsírja, és pörccé süljön össze.

11.jpg

Az így készített zsírba mentek a friss paprikák (csumástul) és a hagyma. Amikor a hagyma már kezdett átlátszó lenni, béöntöttem a kolbász/kolozsvári keveréket is, hogy a füstöltkolbász paprikája is kioldódjon a zsírba. Ilyenkor már nem félek a megégéstõl, mivel a hagyma kordában tartja a hõmérsékletet. A húsos szalonna is megpirult, a kolbász is kiadta a színét, hozzájuk kevertem hát a pirospaprikát.

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

Ezt viszont lesütöttem szépen zsírjára, mielõtt a krumplit belekevertem volna. A forró zsíron a krumpli picit pirult, meg kevergettem is, hogy egyenletesen fedje be a paprikás zsír. A pirítást befejezendő, beleöntöttem a paradicsomlét.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

Felöntöttem mintegy 2 liter vízzel, felforraltam. Megsóztam és magárahagytam.

20.jpg

Egy óra múltán éppen készültem, hogy leveszem a maradék parázsról a bográcsot, amikor beevezett a lecsókolbász. 6 darabra vágtam, meghámoztam és ment a bográcsba. A parázsra pedig néhány véknyabb ágacska, hogy azért kifõjön a kolbász is.

21.jpg

Ennek 10 perc már bõven elég volt.

22.jpg

Volt, ki sok lével ette, mert szereti villával belepasszírozni a krumplit a szaftba (pl. én)

23.jpg

Volt, aki nem tudta kivárni, hogy lefotózzam a rövid lével tálalt adagját.

24.jpg

És mindenki kovászos uborkákat evett hozzá, meg kenyeret.

Egy gyakorlati haszna is volt a fõzõcskézésnek (azon túl, hogy maradt nekik másnapra - nem kellett fõzni), miszerint megmutattam a kolbászhámozás trükkjét, ami mûködött a csabai szárazkolbászon és a lecsókolbászon is:

Kell egy lapnyi papírtörölközõ. A kb arasznyi kolbászdarabot csap alatt bevizezem, rácsavarom a papírtörölközõt, amit még megnedvesítek, majd várok pár percet, ami alatt a héj felpuhul. Ekkor a papírt leveszem, hosszában vékonyan bevágva elmetszem a héját, ami alá nyúlva egyben könnyedén lejön a kolbászról.

Ha majd egyszer eszembe jut lefotózni, akkor illusztrálom is, de én sok-sok éve így hámozom a kolbászt.

67 komment

Címkék: krumpli hagyma paradicsomlé kolbász szalonna pirospaprika zöldpaprika lecsókolbász

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr587722296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

©________ 2015.08.28. 07:16:57

Poszt olvasasa utani parbeszed

En: olyan kar, hogy nem szereted a paprikas krumplit
O: hatttt.....mondjuk csinalhatsz, akkor legalabb lesz itthon kaja*

*lasd vizsgaidoszak:-)

Fenchurch68 2015.08.28. 08:47:01

Ahh, köszönöm a kolbászhámozós trükköt, ez működik szárazkolbásszal is? Mert én megeszem a héját, az ember meg finnyás.
Tegnap tejszínes-tárkonyos csirkeragut csináltam karfiolrizzsel, megették ebédre, elmentünk a kisdeddel shoppingolni, és négy körül megettek még egy-egy teljes adagot uzsonnára. Az ember már nem vacsorázott, viszont a kisded megkérdezte éjfél körül, hogy van-e még a sült kolbászból. Volt. Megette egy lavór sajtszósszal töltött sült krumpli társaságában. Most kel a pizzatészta, azt hiszem, reggeli lesz belőle.
Ruházni sem egyszerű őket, de még mindig inkább, mint etetni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.28. 09:23:35

@Laborfalvi Roza: A házigazda is hasonlóan nyilatkozott (a felesége szerint), aztán két tányérral is belapátolt belőle :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.28. 09:27:37

@Fenchurch68: Mint a posztban is írtam, működik szárazkolbászon is. Sőt - eredetileg arra fejlesztettem ki. Az, hogy működött a lecsókolbásszal, nekem is meglepetés volt, mert azt nem tudom miből van :)

A gyerekek nagyon tudnak enni, ezzel egyetértek. Náluk jobban tán csak az élettársaink tudnak ...

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2015.08.28. 13:23:27

@Laborfalvi Roza: Soha nem tudtam hogy mi a különbség a paprikás krumpli meg a krumplipaprikás között ? Homályosítsatok már föl !

Topy 2015.08.28. 13:47:33

@Andrass9: bár lehet, hogy akkor stílusosabb a Hobbi Gilda...

©________ 2015.08.28. 14:52:56

@Andrass9: most nagy magyar szinesznok vagyok.

©________ 2015.08.28. 14:54:55

@Az amatőr hagyományörző: en se, krumlipaprikasrol nem hallottam meg.
Viszont itt vasban tudtam meg, hogy a paprikas krumpli lehet rovid level is.

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2015.08.28. 15:46:35

@Laborfalvi Roza: Ugyanez a dilemmám van a csirkepaprikás és a paprikás csirke esetében ! Olvasmányaim alapján a csirkepaprikás tiszta sor , leegyszerűsítve : csirkepörkölt + tejföl , összefőzve , a paprikás csirke pedig : csirkepörkölt sok paprikával főzve , nem fűszerpaprikával , hanem lecsópaprikával ! Hallotta ezt már valaki ?

Topy 2015.08.28. 16:00:03

@Az amatőr hagyományörző:
szerintem:
a tejfölös az a tejfölös paprikáscsirke vagy tejfölös csirkepaprikás
a csirkepaprikás vagy paprikáscsirke meg úgy köszül, hogy a dinsztelt hagymára megy a paprika, majd ha kiengedte magát, megy rá a hús
a pörkölt meg az, amikor először a hús pörkölődik, rotyog, az őrölt paprika később megy bele

:)

a lecsópaprikás csirke meg valami újragondolt ráczcsirke, ha nincs benne paradicsom :)

©________ 2015.08.28. 16:19:36

@Az amatőr hagyományörző:

Nekem meg a csirkepaprikás és a paprikás csirke ugyanaz
(En a porkoltekbe is rakok paradicsompaprikat)
Uh a porkoltmeg a paprikas kozott a tejfolos habaras a kulonbseg

Topy 2015.08.28. 16:26:34

@Laborfalvi Roza: cz-vel jobban néz ki! így olyan, mint a pácsó! :D

Boar... 2015.08.28. 18:35:37

Ha valami nagyon vékony, hitvány oldalas kerül az ember keze ügyébe, az is ugorhat a paprikás krumpliba.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.28. 18:46:11

@Boar...: Nagy igazságod vagyon! Sajna nem ismertem a háziak mélyhűtőjét ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.28. 18:47:54

@Laborfalvi Roza: Akkor a Petőfi jó választás, nem? Most temették újra Morvaiék :)

©________ 2015.08.28. 18:55:43

@Topy: valoban. Egyebkent azegyik szomszed falu neve Pacsony. Ugy is ejtem, ahogy a pacsonal megtanultam, Pac-sony-nak:-):-):-):-)

©________ 2015.08.28. 18:55:49

@Topy: valoban. Egyebkent azegyik szomszed falu neve Pacsony. Ugy is ejtem, ahogy a pacsonal megtanultam, Pac-sony-nak:-):-):-):-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.28. 19:31:55

60 palacsintát sütöttem felavatni az új palacsintasütőimet. (A régieket a nagylyány kivitte az USA-ba)
A házunk előtt épul a kutyaügyességi pálya, ami egy libikókából, egy háztetőből és egy magaslesből áll. Nem is ez az érdekes, de holnap lesz az ünnepélyes átadás (egyelőre csak az első, de a focipályát is négyszer adták át), emiatt iszonyú takarítás zajlik és Potemkinfalu építés. Egy BokKat reggel 7 óta rohangál megállás nélkül fel és alá. Teríti a feketeföldet, simítja a murvát, elrejti a kifolyt betont, stb :) Vittem neki 2 frissen sült palacsintát, hogy éhen ne haljon szegény.

Én még embert így meglepődni nem láttam!!!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.08.28. 20:51:19

Köszönök szépen!
Ez bizony igen jó étel, nálunk az egy hetes vadkempingezés utolsó napján, a sokféle maradék kolbászból, szalonnából, készül ebédre, a megpuhult paradicsomokkal és a töppedt paprikákkal. Estére hidegen (monstre adag készült, jutott belőle vacsorára is), lekísérve a megmaradt nyakolajjal. Reggel kissé bizonytalan, kései sátor csomagolás.
10 üveg ecetes jalapeno az üvegben, 2 kiló csípős paprikakrém érik némi sóval, holnap turmix és töltés. Elment vele az egész délutánom.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.08.28. 20:52:45

@Andrass9: Még most is ott bókol a Kisbüdösben egy vodka felett, és próbálja feldolgozni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.08.28. 23:48:43

egyik kedvenc kajank, nehogy fozzek megint Hetfon
en is hosszabb leven szeretem, de nem torom benne ossze a krumpli
ja, van aki rovid level szereti, sot van ki nokedlit is szaggat bele
enn altalaban uborkasalatat csinalok hozza, de igazi jot csiposen kicsit
nem latom a fustolt kolbasz meretet, mer' az fontos, hogy sok legyek
/kolbaszt nem pucolok, nekem jo pucolas nelkul is/
es naturlich jofele kenyerrel
@Andrass9: persze, hogy meglepodott, mikor soritalt vart

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.28. 23:54:20

@Waka: Nem tudom :) Minden esetre este 1/2 10-kor még hallottam a gépet dolgozni. Holnap délutánra kell készen lenniük ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.28. 23:57:41

@hagyma: Vannak olyan kolbászok, amiket kötelező megpucolni. Erre példa a bajor Weiswurst, amit reggel töltenek, és délre már el kell, hogy foggyon. Ott például azt mondják, hogy kötelező kiszedni a burkából. Állagára inkább a hurkára hajaz, mint a kolbászra.
Sört nem adok dolgozó embernek :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.28. 23:59:51

@Waka: Pepecs munka, rengeteg csutkát kell leszedni. Nomeg a jalapenot is fel kell karikázni. Most drukkolok, hogy a paradicsom kibirja a töveken addig, míg kicsit lehül az idő. Ebben a hőségben nem sütök SEMMIT! Még paradicsomot sem!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.08.29. 00:28:56

@Andrass9: nem kedvelem a Weisswurstot:)
sot egyaltalan nem kedvelem a bajor kolbaszokat
amikor issza nem dolgozik

vörösbor(de)minőségi 2015.08.29. 08:51:22

:)) kiszombor.azaz kis-zombor mint település.egyszer kapásból ugy olvasták fel ahogy hirtelenjében látta a tívíben a zillető-utána volt nevetés és valaki kijavította izibe..

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.29. 10:19:18

@Honthy Hanna: Kéne egy mini appot írnod, ami óránkét váltogatja a nevedet egy előre elkészített listából (akár véletlenszerűen is)
Én nem vállalom, mert
1, se okostelefonom,
2, még nem változtattam nevet :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.29. 10:35:21

@vörösbor(de)minőségi: pác sót máig is pácsónak olvasom. Nem áll rá a szemem :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.29. 10:38:27

@hagyma: Kiadósan reggeliztem. Egy szem gomba (16 dkg), 3 tojás, kis fej hagyma, 6 dkg kolozsvári szalonna 1 girizd fokhagyma, mokkáskanál csiliszósz, 2 szelet kenyér és 1/2 csupor aludtej. Most megyek is aludni :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.08.29. 11:41:42

Köszönök szépen!
Ebéd kész, paprikák a dunsztban. Megyek felszedek egy-két kosár krumplit.

©________ 2015.08.29. 11:52:38

@Andrass9: nem kell óránként. kisegítősöknek elég a napi.

©________ 2015.08.29. 11:54:11

@Waka: nálunk fől az ebéd, jókai bableves, sajtos pogácsa lesz hozzá.
ha elkészül, mert későn raktam fel a babot.
aztán röfögés, este meg Savaria Karnevál és macskabeszerzés, mert az utolsó kicsi is megpurcant:(

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.08.29. 14:53:45

@Andrass9: en meg elotte vagyok, valoszinu konzervbe zart voros lazac less
mae gy hete betettem a huttobe, mert hidegen szeretem, de ddig meloztam minden nap, szoval nem igazi reggeli,de 3 nap off
delutan ebed-vacsora a Bellagio Bistroban
meg sosem voltam
de kaptam ajandek utalvanyt
megnezzuk
etlapjuk jol nez ki, kicsit hosszu, nagyon baratsagos arak
van soruk picherben, nagy baj nem erhet:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.08.29. 14:57:02

@Honthy Hanna: a macska vacsorara lesz?
@Andrass9: mielott kijavitassz + t

látjátok feleim szümtükkel 2015.08.29. 15:46:38

@Honthy Hanna:

Legközelebb adj vitamint a cicunak, az jót tesz neki. Ja és ne etesd tejjel, meg kenyérrel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.29. 15:49:21

@Honthy Hanna: A franc! Azt a feketét elhoztam volna :( Részvétem! Én kaptam egy fekete-fehéret, rosszabb mint 3 gyerek...
m.cdn.blog.hu/ma/maincoon/image/andrass9/nina/01.jpg

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.29. 15:51:48

@hagyma: :) Jó étvágyat és jó sörözést!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.29. 15:52:37

@látjátok feleim szümtükkel: Szerintem meg inkább a kutyákkal kellene valamit kezdenie szegénynek ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.08.29. 16:05:12

@Andrass9: hat nagy sorozes nem less 1 pitcher kettonknek lajtos sorbol...
azzal meg vezetni lehet

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.29. 16:46:37

@hagyma: ja, hogy lópisit isztok ... Az más, akkor nem szóltam. Én kétszer ittam Budlite-ot, először és utoljára, de a MillerLight se jobb.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.08.29. 16:52:16

@Andrass9: en szerete a busch lightot es a natural lightot is
tokeletesen megfelel egy ilyen delutani ebed-vacsorahoz
tudom nem erhet fel egy soproni aszokhoz, vagy kobanyaihoz
dehat szegeny ember vizzel foz

©________ 2015.08.29. 17:35:13

@látjátok feleim szümtükkel: akkor nem kapja el a kutya, ha kenyerrel etetem a macskat?

©________ 2015.08.29. 17:38:56

@Andrass9: fekete mami? O par nappal elles utan eltunt es a picik is.
Afehermaminak 3 picije volt, a puli sorra kinyirta oket, ajogy lepotyogtak a padlasrol, az utolsot egy incidens utan bementettem az istalloba aminek zarhato az ajtaja(tudod,kozepen), tetvetlenitettemmeg a szemet apolgattam naponta ketszer, ugy tunt oke a dolog, deegynap elkezdett kihulni. Akkor ereztem, hogy eltorott a bordaja , s valoszinuleg atszurta a tudejet, ahogy allandoan tornaszott.

©________ 2015.08.29. 17:39:40

@Andrass9: egyesszam. CsaK a pulival van gond.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.29. 18:12:13

@Honthy Hanna: Nem hiszem, hogy a pulit rá tudod beszélni a macskaszerető életmódra :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.29. 18:14:58

@hagyma: A soproni és a kőbányai sem sör nekem. A lényeg, hogy azt iszol, amit szeretsz! Azt nem lehet kritizálni. Nálunk vannak olyanok, akik azt isszák, ami olcsó, pedig utálják. Vacak életük lehet ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.08.29. 18:44:29

@Andrass9: igy van
nap kozben /delutan, koraeste, este ittho netezve/ nem iszok erosebb minosegibb sort
az megmarad ha igazan vacsorazni megyunk mint a multkor
az ausztral sor jo volt:)
esetleg meg feherbor johet szoba olyankor, de az mar tyenyleg kesoi vacsoran
/arra is gondolni kell, hogy itt vezetni is kell/
kicsit magasabb a vernyomasunk mint a normal igy a vorosbor kiesik
2 centi jo Magyar pantlika jol; jonne hetvegenkent reggel

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.29. 19:43:57

@hagyma: "A mediterrán országok statisztikái bizonyítják, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás, különösen a főétkezésekhez elfogyasztott egy-egy pohár vörös bor megivása szívvédő hatású, részben azért, mert csökkenti a vérnyomást. Spanyol kutatók most igazolták, hogy az a vörösbor, amelyből kivonták az alkoholt, még hatásosabb vérnyomáscsökkentő, mint az eredeti bor."
Talán nem kéne levenni a listátokról :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.08.29. 19:54:06

@Andrass9: a vorosbor emeli a vernyomast
ha vorosborbol kivonjak az alkoholt, akkor az mar nem vorosbor
nekem a feher tokeletes
a vorostol erezhetoen felmegy
tudnek copyzni pro es kontra
egyenfuggo is lehet
en nem iszom vorosbort jo regenh a rossz tapasztalatok miatt
bar a sor sem csokkenti, de hat 2-3 kisdobozos lajtos, nem oszt nem szoroz
viszont otthon reggelente 2 centit palinkaztunk minden reggel
kifejezetten jot tett, kulonosen a nejemnek, neki valojaban magas neha
en mar maradok a tradicioimnal sorocske, neha feherbor
sok viz
semmi colafele, szensavas barmi

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.29. 20:19:02

@hagyma: Én sok vörösbort ittam (jóval többet, mint amennyit kellene), de a vérnyomásom nem bánta. Ez valószínűleg egyede válogatja. Most, hogy nem iszom semmit, a vérnyomásom ugyanott van, mint 3 éve. Persze lehet, hogy a gyógyszer tartja karban.
Ja, nekem meg az a sör nem sör, amiből kivonják az alkoholt :) Valamiért most itthon is elterjedt, hogy csak 4,2%-ra főzik a söröket :(
Bezeg egy jó IPA a maga 9%-val, az volt ám valami.
SamAdamsnek volt 11%-a is! Az már bor töménység.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.08.29. 20:30:05

@Andrass9: na, ez nem alkoholmentes
igaz cask 4,5 korul vaN ,de nekem doszt eleg
es nekem izlik
ennyi
ha nem izlene, masfajtat vennek
gondolom , tudod, hoghy valasztek az van

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.29. 20:56:01

@hagyma: Nekem nem az esetem ez az étterem. Elképzelhető, hogy jók az olasz fogásaik, de a görög specialitásuk csak a gyrosra szorítkozik.
Viszont ajándék lónak ne nézd az ízét, jó étvágyat kívánok!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.08.29. 21:07:46

@Andrass9: nem is etterem cask bisztro:)
igy van potyakaja es meg sosem voltam naluk
az is lehet sima burgert eszek
Mary valami olasz tesztat akar, oszt felezunk
pizza kizarva
gorog szoba johet
majd este beszamolok
arakat nezve nagy csodara nem szamitunk:)
megyunk is

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.29. 22:11:49

@Topy: Itt van róla 4 kép is:
maincoon.blog.hu/2015/07/27/legalabb_felevente_legyen_macska
Most már egy kicsit nagyobbacska. Saját hosszának háromszorosát ugorja meg felfele(közel 1,5 méter magasra tud felugrani, semmi sincs biztonságban).

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.08.29. 22:30:24

Köszönök szépen!
@Honthy Hanna: Jó mulatást! A cicákat sajnálom. :(
@Andrass9: Ha sör, akkor üveges Gösser, esetleg Budweiser Budvar (cseh). Amúgy sört az iszik, aki lusta elmenni a kútra vízért. :D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.08.29. 22:31:28

A krumpli várakozáson felül teljesített, vannak akkora Chérie burgonyák, mint az alkarom.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.08.30. 00:53:44

@Waka: vizet az iszik a lusta elmenni sorert
/jelzem eleg sok vizet iszok, napkozben cask azt, hat nem kutrol hanem ilyen muanyagfalkkonbol
dassani a kedvenc/

hat a bisztro az volt amit vartam
uj epulet de cask-cask videki hangulat, lelkes de ennek megfelelo felszolgalas
Mary spagettit evett, belekostoltam, jonak tunt
en maradtam a hamburgernel es ma nem is feleztunk
nem vagyok nagy tesztas
/a spagettit villaval es kanallal hoztak ki, megmutattam a nejemnek mi okbol, de utana megoldotta cask villaval a fokhagymas kenyerrel neha besegitett/
ja a tesztahoz jart egy salata, hogy mig megeszed addig kifozik a spagettit, jo eljaras/
a dupla cheeseburger atlagos volt, semi meglepo
a pitcher sor neve Oktoberfest volt, nem volt rossz
en meg kertem egy pohar helyi sort, azt last call-nak hivtak, kifejezetten tetszett
az egesz jattal egyutt / es jo jattot adtunk a szamlahoz kepest 40 dollarba falt, abbol 25 ajandek volt
legkozelebb kiprobaljuk a pizzat, nagyon kozel van hozzank
/ps. azert meg mukodnek a beidegzodesek, mikor eppen fizettunk, bejott egy rendor es vett fel to go bozos kajat (gondolom a rendororsnek), elottunk az ures pitcher 2 sorospohar, mondom Marynek, varjunk mert itt egy rendor, megvonta a vallat, hogy na es? a melletunk levo parkoloban allt es szinte gyidoben szalltunk kocsiba, dehat 0.8-ig legalis es a 2 pohar nem volt tobb az tuti, nem is szorakozott/
most ejtozes van
kiados adagok voltak
a gorogot nem kostoltuk, majdnem mind baranyos /birkas/ volt azt meg nem szeretjuk

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.30. 08:57:41

@hagyma: Az Octoberfest a Samuel Adams egyik legjobb söre. Ez egy bostoni sörfőzde, de nagyon kinőtték magukat, az egész keleti parkon lehet kapni.
2 pohár sör megengedett, vagy egy whiskey. Az után még végigmész a záróvonalon egyenesen gyalog :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.08.30. 13:44:42

@Andrass9: jo is volt, bevallom meg sosem ittam
/Samuel Adamsot igen,, oktoberfestet meg emlekeim szerint nem
de a helyi last call is igen jo volt
/tudom mennyi a megengedett, cask a regi reflexekrol szoltam, hogy itt nem problema, ha egy rendor mellett beguritassz 1 sort, azutan beulsz a kocsiba es elhajtassz/
tudom otthon mas a torveny, zero tolerancia van
aprosag de job, hogy megihatok 1 pohar sort, ha ugy gondolom
süti beállítások módosítása