Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • szivar: Ma olyan finom vacsorát készítettem... Begorombultam, kerestem egy nyársat, némi rőzsét és az udva... (2022.05.17. 19:44) Zöldség(es) leves
  • Waka: Tálalva! (2022.05.13. 12:55) Penne szósszal
  • Andrass9: @Monika Anna Gézáné Galamb: Érdemes volt posztolni - sokat megfőztem már belőle. Ilus néni nyelvez... (2022.05.09. 15:24) Ilus néni receptes füzete I.
  • Kumari aki Nilüfer: A Lidlben hatvanért vettem mélyalmost,, a piacon-állítólag házi, kukoricás, mindenesetre egy szeré... (2022.05.04. 09:12) Pulykaszárny a fűszertemetőben
  • Kumari aki Nilüfer: @Waka: Mi meg is ettük:D Grízgaluskás zöldségleves, kolbászos paprikás krumpli uborkasalátával. (2022.04.23. 13:18) Bácskai rizses hús ismét
  • kocsmagomba: @szivar: jó (2022.04.13. 21:49) Öri harira

A nap vicce


Címkék

A1 (9) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (8) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (21) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (12) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (15) babapiskóta (2) babér (41) babérlevél (60) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (6) bazsalikom (61) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (13) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (36) bőrősháj (2) bors (345) borsikafü (7) bouquet garni (2) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (17) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (15) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (38) citromlé (46) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (16) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (4) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (11) csirkeláb (2) csirkemáj (15) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (17) csombord (3) csont (4) csontalaplé (8) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkíni (25) cukkini (11) cukor (150) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (38) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (28) disznózsír (3) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (17) édes chili (2) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (44) fánk (3) farhát (4) Farkas András (33) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (29) fehérbors (57) fehérhagyma (10) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (101) fekete bors (6) feles borsó (4) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (477) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (17) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (20) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (8) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (66) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (100) gyömbér (123) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (353) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (22) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (4) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (6) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (24) jalapeño (25) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (57) kacsazsir (4) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (98) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (28) kapor (35) kapormag (7) káposzta (18) kapri (4) kapribogyó (20) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (43) karalábé (14) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (26) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (19) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (30) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (4) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (21) kömény (85) köménymag (28) konyak (3) könyv (2) koriander (31) koriandermag (34) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (164) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (11) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (26) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (17) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (31) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (14) leveles kel (2) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (21) lilahagyma (61) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (44) lime héj (2) lime levél (6) liszt (131) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (100) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (57) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (84) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (14) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (7) olaj (18) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (38) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (141) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (7) oregano (64) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (7) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (36) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (133) paradicsomlé (30) paradicsompüré (37) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (152) petrezselyemgyökér (24) petrezselyemlevél (15) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (97) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (10) porcukor (10) póréhagyma (30) pörkölt (10) portobello (5) prézli (40) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (46) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (55) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (86) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (19) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (52) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (53) salsa (3) San Marzano (6) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (184) sárga laska (3) savanyúkáposzta (7) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (9) sertéscsont (2) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (353) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (48) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (73) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (40) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (11) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (7) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (69) szerecsendióvirág (55) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (40) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (24) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (93) tejfel (68) tejföl (88) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (226) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (10) tüdő (2) túró (33) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (46) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (247) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (25) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (17) vargánya (18) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (28) vörösbor (30) vöröshagyma (127) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (10) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (26) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (59) zellergumó (50) zellerlevél (41) zellerszár (32) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (79) zöldség (3) zöldségalaplé (13) zsálya (47) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (76) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Kínai csípős csili szósz házilag (la jiao jiang 辣椒酱)

2015.08.24. 07:00 Andrass9

Megindult a csiliszezon - pirosodnak már a paprikák. Most a Spicy Fiesta-ból érett be másfél kiló. Kerestem a neten valami egyszerûbb receptet, amit persze módosítok kicsit.

30.jpg

Amit találtam, rögtön megkedveltem:

"La jiao jiang (辣椒酱) gyakran használt szósz/ízesítõ a kínai ételekben. Ha szereted a csípõs ételeket, la jiao jiang új barátoddá válik. Kézben tartod, símogatod, és elnevezed Bélának. Átöleled és dorombolni kezdesz."

Hát lehet ezt a receptet nem kipróbálni ilyen bevezetõ után?

A kínai név direkt fordítása csípõs paprika paszta. Pont ezt akartam készíteni!

Kicsit többféle és nagyobb mennyiségû alapanyagot használtam a hivatkozott receptnél:

  • 1,5 kg Spicy Fiesta csilipaprika
  • 3 pritaminpaprika higításnak
  • 1 kis marék Thai BirdEye csili (még nem érik, de azért csíp)
  • 1 Habanero, hamár találtam a kertben 6 tövet...
  • 5 csõ Thai zöld csilipaprika, mert rengeteg van
  • 4 frissen felszedett kicsi vereshagyma
  • 3 fejnyi mogyoróhagyma (hogy ezt miért hívják mogyoróhagymának, amikor hosszúkás?)
  • 4 szál újhagyma
  • 6 girizd fokhagyma
  • 1 nagy hüvelyknyi gyömbér
  • 2 citromnád, hogy egy kicsi Thai beütése is legyen
  • 1/8 lime, mert az illatos
  • 1,5 dl olivaolaj, ami segít kioldani a kapszaicint
  • 8 dkg Himalája só (felvágok ám rendesen :)
  • 2 ek Thai halszósz
  • 2 ek japán rizsecet
  • 2 ek cukor

14.jpg

A Spicy Fiestát már csak akkor fotóztam le, miután az érettet a feleségem leszedte nekem (én nem látom a pirosat, és az árnyékban egyszerûen nem találom meg az érett paprikát).

10.jpg

Ez a paprika egyszerûen csodálatos:

13.jpg

Ezen kívül pedig igencsak csíp. Azt viszont nem sikerült kiderítenem, mekkora az SHU-ja, mivel ez egy hibrid, és csak egy cég forgalmazza. (Már tavaly sem tudtam kitalálni.)

Megpucoltam, és darabokra vágtam a hagymákat.

15.jpg

Ment az egész az aprítóba. Beleöntöttem az oliva felét, hogy levesesebb legyen az aprításkor. Az olaj másik felét felforrósítottam. A péppé darált hagymákokat a forró olajba öntöttem. Utánadobtam a megzúzott citromnádat, meg a lime darabkát. A gyömbért lereszelve kevertem az olajba.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

Megmostam a paprikákat és leszedtem a szárát. A magot, csumát, mind meghagytam, mert abban van az ereje. Ezt a mosás során azután tapasztaltam is ...

20.jpg

Elõ a húsdarálót! Tavalyi rossz emlékeimbõl tanulva nem késsel saraboltam össze, inkább ledaráltam. Csudamód tudna csípni bõrön keresztül is! Belekerült a habanero és a pritamin is az apró zöld csilikkel egyetemben.

21.jpg

A citromnádat és a lime darabkát ekkor kivettem az olajból. Ami ízt tudott, azt már átadta. A ledarált masszát azután az aprítóba kanalaztam két részletben, amivel megpróbáltam igazán pépesíteni. Úgy tûnik, ki kell fennem az aprító élét: a magokat érintetlenül hagyta. Beleborítottam a hagymás olajba, majd kislángon fõztem vagy egy órányit fedõ alatt.

22.jpg 23.jpg 24.jpg 25.jpg

Mivel a magok még a pasztában grasszáltak, belenyomta a lábasba a botmixert. Na, annak már semmi sem tudott ellenállni, és igazi pép lett belõle.

26.jpg

Elõvettem 24 paradicsompürés kisüveget, ami a leggazdaságosabb mini befõttes üveg. Kupakkal és 80g finom paradicsompürével együtt mindössze 69Ft volt most a Metróban. A pürét átteszem 3,7 dl-es üvegbe, ahol kidunsztolom, és késõbb abból fogyasztunk. Minden kisüvegbe tettem kb fél centinyi vizet, rátettem a kupakot (de nem szorítottam rá), és ment a mikróba 8 percre. Ezalatt rendesen felforrt mindegyikben a víz, és a vízgõz sterilizálta még a kupakokat is.

27.jpg

Egy szószos merõkanállal azután betöltögettem a forró üvegekbe a csilipasztát, rászorítottam a kupakot, fejreállítottam és kész. Az utolsó üvegbe már nem jutott annyi, hogy tele legyen. (Van olyan befőzés, ahol pont annyi az alapanyag, mint amennyi üveget készítettünk elő?) Visszaállítgattam az üvegeket, és kivártam, hogy mindegyik kupak bepattanjon, azaz vákum alakuljon ki belül. Amelyik ilyenkor nem szívja be a kupakot (mély hangja van, ha megkocogtatom), azt kinyitom, lemosom az üveg peremét, kitisztítom a kupakot (ha nincs másik), és a mikróban újra felforralom. Most nem volt ilyen renitens üvegcse.

28.jpg

Már csak a cimkéket kellett kinyomtatnom. A csípõsséget a beletett habanero (300.000) és a Thai Bird Eye (100.000) segített megemelni, így 20.000 es 50.000 közé saccolom, ami közel tízszerese az ErõsPistának.

29.jpg

Vacsoránál teszteltem egy hústekercsen és rizsen. Igencsak finom lett, de én azt hiszem, inkább Jolánnak fogom hívni ...

Update:

Feleségem rittyentett egy gyors paradicsomlevest ebből a lengyel püréből. Nem nézte a cimkét. így a  harmadik üvegcse az én Spicy Fiestám volt...

65 komment

Címkék: hagyma fokhagyma olivaolaj lime salotta mogyoróhagyma citromnád Thai csili Spicy Fiesta

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr57724570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

©________ 2015.08.24. 10:42:59

a képet néztem, madár is van benne?:DDDD

©________ 2015.08.24. 10:44:55

olvasom:

csomó helyen kapni orvosi gumikesztyűt, hányszor mondjam el:))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.24. 11:06:34

@Déryné: Nem tudom melyik képet nézted, de madárról nem tudok a pasztában :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.24. 11:06:56

@Déryné: Van itthon 300 darab, csak mindig elfelejtem...

©________ 2015.08.24. 11:37:43

@Andrass9: az első képen az összetevők között van egy thai madar;)

medvedr 2015.08.24. 12:51:12

Citromnád honnét?

Fenchurch68 2015.08.24. 12:53:32

Kellemesen csípős paradicsomleves lehetett.

Anyabisztro Brigi 2015.08.24. 14:06:40

Milyen mikród van, amibe be tudod tenni a kupakkal együtt az üvegeket? Az enyém felülírná - rövid ideig - az aug 20-i tüzijátékot...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.24. 14:37:58

@medvedr: Fény utcai piac Ázsia fűszerbolt a 0. szinten az olasz delikát mellett. 250Ft/darab

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.24. 14:38:35

@Fenchurch68: Khhhhhmmmm ... még most is izzadok, ha rágondolok :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.24. 14:46:47

@Anyabisztro Brigi: Bármely mikróba be lehet tenni a szabvány kupakot. Több posztban is megírtam már, hogy a mikró frekvenciáján a kupak nem alkot zárt hurkot, ezért nem is jelentkezik terhelésként a magnetronnak. Önmagában nem is forrósodik fel, tüzijáték sincs. Kb tíz éve (ha nem több) mikróban dunsztolunk, ahova 7 db 0,7-es üveget lehet egyszerre betenni, annak 15 perc kell. Ügyelni csak arra kell, hogy hagyjuk lehülni egy-egy akció után legalább 10 percig magát a mikrót.
Ezt azért nem hangoztatják, mert vannak olyan furmányos kupakok (pl. a csatosüveg!) amik hurkot alkotnak. Azok túlterhelik a mikrót. Az aranyozott szegélyű porcelán csészén akkora áram folyik, hogy tényleg szikrázik. Egy villa is rendes villámgenerátorrá válik, mert a csúcsok között elég magas feszültség alakul ki (nyitott hurok kis légréssel), és ívet húz.
Egyszerűbb annyit mondani, hogy fémet ne tegyenek a mikróba...

látjátok feleim szümtükkel 2015.08.24. 15:07:37

Jó étvágyat a dupla élvezetet nyújtó leveskéhez.:D

Egyébként a paprikakrém csucsu.

Fenchurch68 2015.08.24. 15:21:01

@látjátok feleim szümtükkel: Dupla? Tripla! (Másnap reggel könnyezik a szemed, és megtörlöd...)

Anyabisztro Brigi 2015.08.24. 15:28:56

@Andrass9: köszönöm, eddig ezzel a jó hírrel nem találkoztam :-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.08.24. 15:58:23

@Andrass9: hat en ha cask lehet kerulom a mikro hasznalatat
/muanyagba pl sosem melegitek, de egyebb eteleknel is erzek minosegromlast/
dehat neha szukseg torvenyt bont, ha sietek, akkor hasznalom
/ezek a kupakok meg lehet mar nem is fembol vannak/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.24. 15:58:30

@látjátok feleim szümtükkel: Sajna kiöntöttük, ezért nem tudom, hogy harmadszor is jó-e.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.24. 16:02:26

@hagyma: A kupakok továbbra is fémből vannak, ha nem is bimetál ...
Műanyagban valóban nem szerencsés melegíteni, de üvegben nyugodtan, nem lesz más az íze.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.08.24. 16:21:29

@Andrass9: de kicsit mas ize less
mondjuk egy levesnel talan nem tunik fel annyira
ez bizonyitott
meg azutan vannak bizonyos etelek amiket tonkre is vag
teszem azt rantott csirke
meat loaf
sult krumpli
stb.
szoval van ketto is, de mi ha lehet kihaggyuk

ott a tuzhely meg a suto
persze ha van egy nagy fazek leves, nem labasozok, melytanyer, mikro lecet:)

ilyen csili elrakasra gondolom tokeletes es praktikus
nem tudom en meg eletemben nem "raktam" el semmit

©________ 2015.08.24. 16:26:48

@Andrass9: madárszem az üvegben? nem meggyőző;)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.08.24. 20:27:24

hu, megyunk hazat nezni 4-re
tavol-kozel nincs szomszed
100 m-re a folyo
1 acre
3+2
foton jol nez ki, de iden nem tudunk koltozni
azert megnezzuk
meg a szemeimet, megcsinaltatom eletem elso szemuveget /olvaso mar volt/ ma bemerik a szemeimet

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.24. 20:40:05

@hagyma: Mennyit kérnek érte? Csak kíváncsiságból.
Szemüveg sajna kell. Nekem például 4 db van.
1 utcára, 1 olvasni, egy matatni/főzni és egy a számítógéphez. Czakundpakk 220.000 Ft ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.08.24. 20:49:54

175 ezer
itt Asheville korul nem dragak
radasul 8 eves cask
es minden van benne central hutes, kandallo, futes, nagy a nappali, a terasz
es 1 acre nekem doszt eleg
foton nagyon jo, de mentunk mar ugy fotora, hogy ra sem ismertunk:)
/meg nem tudom, ha OK le tudjuk e foglalozni januarig, szoval varialunk, nem kapkodjuk el ez mar a vegleges less
ma a six feet under elott:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.08.24. 20:53:12

vagyis hat vannak dragak is, hatar a csillagos eg, de nem vagyunk luxusra
tenyleg nem cask aazert mert nem is futna
kettonknek nem kell uszomedences palota
meg a 3+2 is tobb mint szukseges, de 200-ig belefer
es 30 perc asheville

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.24. 21:03:00

@hagyma: Jól hangzik. Akkora föld az már kellemes méret, tudsz kis veteményest kiszakítani belőle. kecskének viszont nem nyerő, mert mindent lelegelne :) (Majd kapok mindjárt Babette-től - vagy hogy a csudába hívák éppen - a fejemre ...)
Úszómedence csak költség meg nyűg.

medvedr 2015.08.24. 21:16:52

@hagyma: Sok szerencsét! Szerintem bármilyen ingatlant venni óriási lutri, még úgy is, hogy alaposan megnézed/megnézeted valami szakértővel. Úgyhogy hajrá, drukkolok, hogy bejöjjön.

©________ 2015.08.24. 21:19:48

@hagyma: ne add fel tul koran. Egyik ugyfelunk 81 eves, a mostani hazat 60 evesen epitette, es most epit egy masikat, h odakoltozzon.

©________ 2015.08.24. 21:20:42

@Andrass9: :-):-):-)

Eyg villanypasztor azert 99%ban hasznal.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.08.24. 21:28:19

Köszönök szépen!
Az a paprika erősen hasonlít arra a hybrid pepper-re, amit tavaly kaptam tőled, és amiből idén is vetettem pár tövet. Nekem nagyon bejött, bőven terem, és az íze isteni. Hosszú, kábé ujjnyi vastag, húsos, haragoszöld, éretten piros, édes és kellemesen csípős.
Nálam is itt a szezon, a múltkori befőzéssel elfogyott az összes üveg. Ma telefonáltam kettőt, a két konyháról kaptam 25 db erős pistás üveget, plusz 10 720 ml-est.
Ezt a verziót is ki fogom próbálni, kell egy kis változatosság. Lehet, hogy megtolom egy kis paradicsommal.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.24. 21:35:04

@medvedr: Nekem nagy szerencsém volt az amerikai házammal. Jókor is vettem (93-ban), lenn voltak az ingatlanárak, meg a kamat is relatíve alacsony volt. Sajátrésznek meg adott a cégem annyit, hogy elviselhető lett a havi részletem is. Most pont a dupláját éri, de ez mindegy is, mert a nagylyányék imádják.
3 hálószoba, 2,5 fürdő, magas belterű nagy nappali, teraszok, étkező, konyha (gáztűzhely!), garázs. "Full finished basement", ami a kertre nyílik, mert lejtős a telek, és az a fele már nincs föld alatt a háznak. Központi légfűtés és légkondi (az bizony zajos).
Az volt a szerencsém, hogy az ingatlanos már ismert, mert egy évvel előtte ő talált nekem bérlakást, és már tudta, mik az elvárásaim (mint például a gázsparhelt). Saját telek nincs, mert ez egy lakótelep, cserébe nyírják a füvet és karbantartják a házat is kívül. A szomszéd viszont 20 méterre van, nem úgy, mint hagymánál.
Ezért kértek 104.000 USD-t az összes háztartási géppel együtt, amiknek még a garancialevelei is megvoltak. Első tulajtól vettem, aki nagyon odafigyelt mindenre.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.08.24. 21:37:13

@Andrass9: meg nagy is
lehet ott fuvet nyirni, vetemenyes vagy viragos modjaval
ahogy elneztem a fotokat par fa sem kizart
cask fu van@medvedr: ez nem nagy lutri ne bonyolult hazak ezek
padlo van mindenhol, belepsz az ajton ott a nappali, nyitott konyha, jobbra egy halo-furdo
balra ketto + furdo porcs
konnyen attekintheto es uj haz
@Déryné: en semmit nem adok fel, mit adnek fel? 54 eves vagyok, itt a berlemeny megszokott dolog, de most eljott az ideje, hogy nem akarok embereket latni:)
akarok privat teruletet
kozeli folyot horgaszni de kozel ashevilleig, mert meg 7 evig melozunk ashevilleben
idonk mint a tenger es mostani lakohelyunk is perfekt egy to mellett, de lakopark, szoval vannak szomszedok, en meg eletterete akarok

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.24. 21:39:20

@Waka: Egyáltalán nem hasonlit a hybrid-re, de nem baj :) Ennek széles válla van kb 4 cm, 25 cm hosszú és nagyon vastaghúsú. A hybrid az vékonyhúsú és toll vastagságú, bár tényleg hosszú. Ez utóbbi még nem érik, nem is bíztam benne, hogy a fogott mag kihajt, mert ezeknél a hibrideknél ezt nem lehet tudni. Végül lett 8 tő abból is.
Az erőspistás üveg jó lövés volt!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.24. 21:46:42

@hagyma: Akkor nincs basement és csak kis padlásod van, igaz? Ez akkor kezd kritikussá válni, amikor a rengeteg cucc már sehol se fér el :)
Azt alaposan nézd meg, nem látsz-e a sarkokban vagy a fal mentén apró fűrészport. A carpenter ants nem vicc, egy év alatt megeszik a tartópillért! Ha padlószőnyeges, akkor le kell hozzá alaposan hajolnod.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.24. 21:52:55

@medvedr: @Waka: Ha van Metró a közelben, vagy haverod, aki jár oda, akkor nekik van ez a citromnád feldolgozva, olcsón. Tavaly én használtam bőven. Kicsit enyhébb az ize, mint a frissnek, de ez nem meglepő. Az alábbi posztban van róla kép is a második kép bal felső sarkában:
blogkocsma.blog.hu/2014/09/18/thai_csili_paszta_hazilag_i

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.08.24. 22:20:04

@Andrass9: Azon a képen, ahol elvágva fogod, épp úgy néz ki. A hybrid nálam már érik, van pár piros, de nekem zölden, ecetesen jobban bejött.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.24. 23:23:24

@Waka: Igaz, az egy megtévesztő kép, mert a vékonyodó vége felé vágtam el. Nekem nem tudom, van-e már piros, majd megkérdem a feleségem :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.08.25. 01:01:40

@Andrass9: padlos
van kocsibeallo 2 kocsira
es van lerakva az udvarban egy egesz meretes storage sead
tetszik, de meg van par honapunk
nezlodunk nezelodunk, nem hajt a tatar
jol erezzuk itt magunkat

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.08.25. 13:18:13

@Andrass9: jaja shed,:) de azert nem kunyhonak forditanam jelenesetben
egesz tisztes meretu talan szerszamoskamra
errefele nagy divat, van hol ketto is van
szoval raktarral nem less gond
az a legkisebb problema
mer ha meg nincs veszek egyet a walmartba:)
ez egy manufactured house volt, de kifejezetten az igenyes fajtabol, tehat ne ilyen mobil kontener badoghazra gondolj
meg sokeselyes az ugy

ma viszont lencsefozelek less meg fasirt meg tort krumpli, mer nagyon raerek

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.25. 14:14:01

@hagyma: Ja igen, azok kamrák. Itthon is lehet venni.
Még van egy adag a tegnapi lencséből a hüttőben :) Krumplit nem szoktam lencséhez enni.
Ebéd: rántott velő petrezselymes krumplival, tartárral ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.08.25. 14:21:23

@Andrass9: a krumpli a fasirthoz keszul
deeee
a fasirt jo a lencsehez is
igy keszul a mai triumviratus ez 2-3 negy napra eleg less
jo kenyeret kaptam
salata keszen
van masfel kilo vegeyes daralthus /marha-sertes/
de most meg reggeli kenyer-sonka-kenomajas-kefir- retek zodhagyma, zodpaprika, paradicsom/

nalunk a belsoseg megszunt, jo, a kenomajast meg nem adtam le:) de nejem abbol sem eszik

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.25. 15:11:35

@hagyma: Komoly menü tervezés :)
Gyorsan összedob a feleségem egy cukkínis spagettiszószt, és eszük spagettit (is) ebédre.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.08.25. 15:46:37

@Andrass9: nalunk az ebed nem letezo fogalom
ketszeri etkezes van
kozos szabadnapokon reggeli 9-10 korul azutan 5-6 korul vacsora
meloban osszevissza
az elobbi az igazi:)
cukkini tovabbra is NOOOOOOO!:)

Fenchurch68 2015.08.25. 16:05:24

@hagyma: a cukkini csak vivőanyag :) egyszer Balcsin a nagynénéméknél éppen értek a cukkinik, egy hétig csak azon éltünk. Csináltam spagettiszószt, rakott, töltött cukkinit, cukkinifasírtot, tócsnit, salátát, főzeléket, "almás" (cukkinis) pitét, muffint és még lettek volna ötleteim :)
(Mikor indultunk haza, kaptunk egy nagy láda cukkinit otthonra is, és nem gázoltam el a nagynénit.)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.08.25. 16:50:58

@Fenchurch68: nalam ez mar valook let volna

sosem tudom eldonteni es minden recept mast mond, a fasirott forro, vagy nem tul forro olajban jo sutni, esetleg lehet-e sutoben?
mondjuk sosem rontom el /nagyon/ en olyan 4-es fokozatra szavazok

Benikuty 2015.08.25. 17:03:45

@Fenchurch68: kész csoda, ezer módon elkészíthető. Egyszer rég valaki egy blogon azt írta, hogy besokallt tőle, én meg csak néztem...azt meg hogy kell? Ha összecsapna a fejem felett, elő Börner Gyulát, aztán egy marék kaporral be a jégbe. Télen inkább az mint pl. a lidis szar (bocs)mélyhűtött tök.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.25. 17:12:25

@hagyma: Ha rendesen prézlibe forgattad a húspogácsát, akkor kell neki egy kis olaj. Akár középforró olajban, akár 360 fokos sütőben úgy. hogy megspricceled olajjal a pogácsákat, és úgy teszed sütőlapra.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.25. 17:15:17

@Fenchurch68: Azokban az években, amikor még termeltem cukkínit a kertben, akkor én voltam a te nagynénid. Azután elterjed a liszteske (üvegházi molytetű), és minden kabakost és káposztafélét száműztem a veteményesből.
Manapság már a bolti kelkáposzta is nyüzsög a liszteskétől :(
Amúgy sok cukkíni fogy nálunk is.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.08.25. 17:17:28

@Andrass9: OK
nana prezlit kap, ugy szeretjuk
fent sutom olajban, szokas szerint
akkor a villanyon a 4-es kb OK
es majd megforgatom a hejjaban fott krumplit az olajban kicsi, nagyon kicsi petrezselyemmel
ezt akrumplit fozes utan pucolni kell
/eleg oregecske russet/

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.08.25. 17:42:55

Köszönök szépen!
Kész a krumplifőzelék, volt még egy kis dugi sonkalé a fagyasztóban, és most az ecetet sem felejtettem ki belőle. Tegnap szedtem fel hozzá frissen impala burgonyát, nagyon ízletes fajta és igen hamar meg is főtt.

Fenchurch68 2015.08.25. 18:04:50

@hagyma: Cukkinifasírt? :D
Szerintem is alul-felül olajozva sütőben. Mostanában a rántott cuccokat is úgy csinálom, még nem volt panasz.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.08.25. 18:20:19

@Fenchurch68: en maradok a serpenyonel
ugy 3 korul neki is latok

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.08.25. 21:06:56

na, neki is latok
sok ez a hus, mire kisutom elmegy a hajam

Benikuty 2015.08.25. 21:25:13

@Waka: szerintem a ropogósra sütött hagyma jó lenne hozzá...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.25. 22:01:18

@látjátok feleim szümtükkel: Sokkal nagyobb szerencsém volt: felfedeztem egy kiskocsmát, ahol van, meg néha rántott borjúláb is :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.08.25. 22:27:35

@Benikuty: Nem rossz ötlet, de főtt bele hagyma. blogkocsma.blog.hu/2014/04/12/krumplifozelek_fasirttal_325
A szejtán már tervezési fázisban, abból készülhet valami hasonló célra.
süti beállítások módosítása