Beindult a csiliszezon a kertben, sorban érnek a paprikák. Az elsõ a Georgia's Flame fantázianevû paprika, ami szép vastag húsú és közepesen csípõs (1500 SHU - a cseresznyepaprikánál valamivel enyhébb).
Mivel ez most egy ehetõ csípõsségû paszta lesz, ezért a thai változatot készítettem.
Találtam a metro áruházban Thai citromfû pasztát, ami leegyszerûsítette a dolgomat. Legnagyobb meglepetésemre volt a boltban salotta hagyma (mogyoróhagyma) is!
Lássuk az összetevõket:
- 9 salotta hagyma
- 2 ek durvára õrölt feketebors
- 5 Georgia's Flame csili
- 3 KungPao csili
- 5 Thai Orange csili
- 3 saját húsos csili (nevét nem tudom, de nagyon csípõs)
- 1 fej fokhagyma
- 3 thai citromfû vagy 2 ek citromfûpaszta
- 2 ek gyömbér (friss vagy szárított)
- 2 ek cukor
- 2 ek só
- 3 lime leve, egynek a héja is
- 2 ek Worcestershire szósz
- 3 ek olvia olaj
Elõször is megzúztam a feketeborsot a mozsárban, mert ennyit darálni már eltartana egy ideig a kézi borsdarálóval. Azután lehámoztam olyan 3 ujjnyit egy gyömbérbõl, és lereszeltem.
Gumikesztyût húztam (kicsit nagyon nagy volt a kezemre, de valahogy elboldogultam vele), és kimagoztam a KungPao-t, valamint a nagy csiliket is. A csípõsségét majd a végén állítom be a Thai csilivel.
Megtisztítottam a fokhagymát, hagymát. Lereszeltem egy lime héját és mind a háromnak kicsavartam a levét. Szóval mindent elõkészítettem, mintha Thai ételt fõznék :)
Elõvettem a daraboló gépemet (mi a magyar megfelelõje a "food processor"-nak? Talán konyhai robotgép?), amibe az összes elõkészített anyagot beledobtam, öntöttem és vagy két percig nyomtam a gombot, mint ...
Szép egyenletesen összeszecskázta a pasztát a gép, jöhetett a kóstolás. Persze nem csípett gyakorlatilag semennyire sem, így beledobáltam még 5 igen csípõs Thai Orange csilit, amitõl már valamennyire csípett. Kapott hát 3 kis piros húsos csilit - amit már vagy 6 éve termesztek saját magról és fogalmam sincs, hogy hívják - na végre igencsak erõs lett! Ezután - mivel a gõzök és gázok nagyon marták szemem, torkom - kivittem az egészet a teraszra egy nagy serpenyõbe, amit fröccsenésgátló hálóval letakarva a legkisebb teljesítményen szépen besûrítettem, mert a hagyma és a csili is sok levet adott a keverékbe.
Fél óra alatt körülbelül a harmadára pároltam be.
Összesen 5 pici (70 g) üvegcse lett belõle. Ezeket a mikróban kidunsztoltam és jól lezártam.
Nagyon ízes paszta, remek curry alapanyag, vagy akár egy finom csili szósz is készíthetõ belõle.
FRISSÍTÉS
Mivel itt a csili szezon, egy másik különleges pasztát is megmutatok, amit tegnap fõztem. Az apropója, hogy párunknak van ebbõl a csiliból, és ez elég különleges.
Aji Cristal névre hallgat. Az Aji család nem Capsicum annuum család, hanem a Capsicum baccatum család tagja. Ez utóbbi fajta jellemzõje az erõsen gyümölcsös íz, bár szintén elég erõs (SHU 50000). Mivel a gyümölcsös íz sárga állapotában a legerõsebb, ezért ennél nem kell megvárni, amíg beérik.
- 1,3 kg Aji Cristal paprika
- 2 db bogyiszlói paprika (mert volt itthon)
- 10 dkg durva szemû só
- 1 mokkáskanál citromhéj
- 1 ek méz
- 1 ek oliva olaj
- aprítógép, gumikesztyû
Mivel ez a paprika nem piros, ezért használtam bogyiszlóit "higításnak". A zöldpaprikát kiereztem (elég lesz a csili csípése), feldaraboltam és ment az aprítóba a csöpp citromhéjjal. Ezzel a gyümölcsös íz mellé egy pici citrusos illatot is elrejtünk a krémben.
A csiliket is kimagoztam, mondván elég erõs lesz az anélkül is. Mind belefért az aprítóba.
Beleszórtam a sót, megkapta a mézet (cukorral is lehet készíteni - csak egy kevéske kell bele) és az olajat is. Ha egy kis NaBe-vel tartósítjuk, fele só is bőven elegendő.
Egy fazékban felforraltam, hogy besûrítsem, de nem volt rá szükség - elég sûrû pép lett így is.
Kóstolás után derült ki, hogy oly rendesen magoztam-ereztem a paprikát, hogy nem maradt semmi ereje. Nosza fogtam vagy tizenöt csilicsumát, alaposan összedaráltam az aprítóval, hogy a mag is szétmenjen és belekevertem a fazékba. Jó alaposan átforraltam, majd a botmixerrel véglegesítettem a pépet. Üvegcsékbe töltöttem és a mikróban sterilizáltam.
Kupakot rászorítottam, felcimkéztem és ez is költözött le a kamrába.
Remek karácsonyi ajándék lesz! Különösen a magas üvegcsék, azok igencsak mutatósak.