Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • szivar: @látjátok feleim szümtükkel: "...de olyan puha volt, mint ami frissen jött ki a kemencéből." Nem ... (2021.09.21. 23:25) Minek nevezzelek?
  • látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Vágd kisebbre! (2021.09.20. 19:43) Káposztás húsos csont
  • szivar: @Andrass9: Akkor te jobban jártál, mint én a füstölt húsvéti sonkával. Nem szaladt szét, csak mozg... (2021.09.15. 02:21) Feles zöldborsópüré
  • Andrass9: @Andrass9: Mármint a reptérre :) (2021.09.14. 20:22) Lazac a pácban
  • Andrass9: @Isley: Valóban, a Metróban szokott lenni. Általában ott veszem, de mostanában egyre drágább ... (2021.09.10. 15:17) Gyors de ciki
  • Andrass9: @nyisztor: Köszönöm a tanácsot, még soha nem hallottam erről. Jövőre bizisten kipróbálom! (2021.09.10. 11:02) Elfogyott a ghí - újat kell készíteni

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (11) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (54) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (5) bazsalikom (60) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (12) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (35) bőrősháj (2) bors (336) borsikafü (5) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (13) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (35) citromlé (44) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (15) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (28) csirkecomb filé (10) csirkeláb (2) csirkemáj (13) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (6) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (15) csombord (3) csont (4) csontalaplé (7) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkíni (25) cukkini (10) cukor (146) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (38) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (3) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) égerfa (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (63) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (44) fánk (3) farhát (4) Farkas András (32) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (28) fehérbors (55) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (100) fekete bors (2) feles borsó (4) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (459) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (16) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (17) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (66) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (96) gyömbér (122) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (9) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (347) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (22) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (4) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (5) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (3) kacsazsír (55) kacsazsir (4) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (95) kakukkfű (39) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (35) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (19) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (41) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (5) kenyér (29) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (4) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (83) köménymag (26) konyak (3) könyv (2) koriander (31) koriandermag (32) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (161) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (11) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (24) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (14) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (61) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (43) lime héj (2) lime levél (6) liszt (128) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (99) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (79) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (8) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (37) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (9) olivaolaj (134) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (63) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (8) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (32) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (131) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (34) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (149) petrezselyemgyökér (23) petrezselyemlevél (10) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (92) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (10) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (5) prézli (38) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (14) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (45) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (51) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (82) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (17) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (174) sárga laska (3) savanyúkáposzta (6) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (342) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (47) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (72) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (25) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (39) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (11) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (67) szerecsendióvirág (54) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (40) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (22) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (92) tejfel (67) tejföl (85) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (221) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (10) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (46) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (240) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (28) vörösbor (28) vöröshagyma (121) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (25) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (56) zellergumó (45) zellerlevél (40) zellerszár (30) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (42) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (78) zöldség (3) zöldségalaplé (10) zsálya (46) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (73) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Egyben sült fasírt ahogy a nagy víz túloldalán készül: a meatloaf

2015.08.22. 07:00 Andrass9

Gyakori vendég nálunk az egyben sült fasírt, amibe vagy rakunk keménytojásokat, és akkor Stefánia vagdalt lesz a neve, vagy trükközünk mindenféle töltelékkel, vagy gombócozás, prézlizés, olajban sütögetés helyett egyszerûen egyben kisütjük a keveréket. Régen tényleg késsel vagdalták apróra a húst, de manapság már csak darált húsból készül.

31.jpg

Amerikában az egybensült fasírtnak (meatloaf - húskenyér) nagy hagyománya van, és legalább annyi receptje, ahány sütõ van az országban, meg még egy.

Pont ezt az egyet mutatom most be.

Nagyjából azonos összetevõkkel dolgoznak arrafelé is, de azért van benne néhány extra (E betûkkel nem meghatározható) adalék.

  • 60 dkg vegyes darált hús (nem kell soványnak lennie)
  • 5 dkg füstölt szalonna (bacon is jó)
  • 1 nagyobb fehérkenyér sercli (tán 25 deka?)
  • 1 nagy vereshagyma
  • 3 tojás
  • 3 girizd fokhagyma
  • 2-3 ek vaj
  • 2 dl tej
  • 1 ek Worchestershire szósz
  • 2 ek A.1. szték szósz, fûszeres változat
  • 1 ek kechup
  • 1 ek csipmentes csilipaprikaszósz
  • feketebors, só, szerecsendió

10.jpg

2 tojást feltettem fõni keménytojásnak egy pici lábaskában.

Felkockáztam a kenyér felét (minél szikkadtabb, annál jobb) és 1 ek vajon megpirítottam. Nyakonöntöttem annyi tejjel, amennyit felvett, és megrottyantottam.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Megvágtam a szalonnát és a másik felét a kenyérnek, amit robotgépben megaprítottam, majd belekevertem a tejes kenyeret is. A megpirított kenyér ad egy különleges ízt a keveréknek, nem érdemes kihagyni.

15.jpg 16.jpg 17.jpg

A darált húsba beletettem a harmadik tojást, sót, a csilipaprikakrémet, kechupot. Megdinszteltem a hagymát a maradék vajon. Belekanalaztam a húskeverékbe a robotgépbõl a kenyérpépet is. A dinsztelt hagymába a legvégén beleaprítottam a fokhagymát is, így nem keseredik meg.

18.jpg 19.jpg 20.jpg 21.jpg

Amikor a hagyma kicsit meghült, alaposan összedolgoztam a húspéppel. Szórtam rá vagy 8 tekerésnyi feketeborsot, reszeltem kis szerecsendiót bele és megsóztam. A keménytojások sárgáját belemorzsoltam, a fehérjét megaprítva adtam hozzá.

22.jpg 25.jpg 23.jpg 24.jpg

Tapadásmentes alufólián (lehet szilikonos sütõpapíron is) vizes kézzel megformáztam. Ezzel ugyan eltértem az amerikai módszertõl, ahol a leggyakrabban szögletes, hosszúkás tepsiben készül, úgy olyan formája lesz, mint a WonderBread-nek (hamár húskenyérnek hívják, hasonlítson is...). Tetejére csepegtettem az A.1. szószt, valamint meglocsoltam egy kanálnyi Worchestershire szósszal.

26.jpg

Szilikonecsettel szépen elkenegettem a felszínén a szószokat.

27.jpg

Beküldtem a 180C-os sütõbe 70 percre.

28.jpg

Mivel elég hóka volt a teteje, rákapcsoltam még a grillt 5 percre.

29.jpg

Na, ez már hasonlít!!

Kitálaltam magamnak két szeletet, amit a felsorolt szószokkal és egy kis tormás mustárral (Krensenf) díszítettem. Persze, hogy miért nem rendeztem el dekoratívabban? Nem baj, legközelebb a piros tányérra kerül :)

30.jpg

Mivel a vagdalt elegendõ kenyeret tartalmazott, ezért csak mikro méretû uborkákkal, vagy éppen anélkül ettem meg.

32.jpg

A szósszal bekent külsõ kifejezetten kellemes ízû kérget adott a vagdaltnak, nem lesz olyan zsíros, mintha mondjuk baconbe csomagolnánk. Az apróra vágott keménytojás meg belesímul a vagdaltba, nem jelentkezik külön, mint a Stefániában.

45 komment

Címkék: tej tojás kenyér hagyma mustár fokhagyma bors vaj szalonna darálthús ketchup szerecsendió A1 csilipaszta Worchestershire

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr367695400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2015.08.22. 08:18:16

Ha ezt gluténmentesen is meg lehet sütni ( esetleg kenyér helyett krumpli? ), akkor nagyon jó.

©________ 2015.08.22. 08:20:21

En seszeretem az egesz tojast a stefaniaban, ezert ossze szomtam vagni aprora, pici soval es sok petrezslyemmel jalmozom a kozepere.

Ez amegkenes tetszik!

Benikuty 2015.08.22. 10:30:18

@látjátok feleim szümtükkel: szerintem inkább bulgurral próbáld ki.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.22. 10:50:29

@Benikuty: Nem ajánlom. A glutén a megtört búzában is benne van.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.22. 10:51:27

@látjátok feleim szümtükkel: Próbáld meg cukkínivel helyettesíteni a kenyeret. Nekünk az nagyon bevált a töltöttpaprikánál rizs helyett.

Fenchurch68 2015.08.22. 11:08:05

@látjátok feleim szümtükkel: cukkini is játszik, de ha fontos benne a pirított íz, akkor én aprított, pirított karfiollal csinálnám, sütés után becsszóra nincs karfiolíze. A múltkor sima fasírtba bolti, dobozos pirított hagymát is tettem, nagyon finom volt benne.
@Kate Tae: Kösz az ötletet, nekem mindig problémás volt a stefánia, levagdosni a tojások végét? vagy lesz olyan szelet, amiben nincs sárgája? nálad a megoldás.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.08.22. 11:51:25

Köszönök szépen!
Ez is jó falat. Nálam a baconnel bélelt püspökkenyérforma jött be, szerettem a pirult szalonnakérget rajta. A húst magam daráltam, úgy egy kicsit darabos maradt.
Azért az a 25 dekás sercli jó egy darab. :)
A hosszú hétvége termése eddig egy kondér halászlé, 8 liter paradicsomlé, 6 liter paradicsom ivólé, 12 üveg szederdzsem és egy másfél kilós kenyér. Ma még paradicsomszedés, holnap meg elkezdem a Hegyen az őszi munkákat, meg szedek szemzőágat, hétfőn reggel küldöm a kertésznek. Kezdek elfáradni, lehetne már hétfő, az irodában kipihenem magam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.22. 13:03:48

@Waka: Lehet, hogy kisebb volt, nem mértem, csak saccoltam a keletkezett pép mennyiségéből.
Mi a különbség a paradicsomlé és a paradicsom ivólé között?
A szeder rásült a bokorra :( Feleségem nem eszik halat, így halászlé se lett.
Így azután nekem dolgozni kell hétfőn :)

vörösbor(de)minőségi 2015.08.22. 13:24:43

@Fenchurch68: ez de nagyszerű ötlet.ipari mennyiségű piritott hagymám van itthon,és azon gondolkoztam mihez mibe hova?
hát most megírtad:)
jó sok is mehet bele? vagy csak éppenhogy...

Benikuty 2015.08.22. 15:56:58

@Andrass9: akkor talán a jó öreg grécska...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.08.22. 16:31:03

en szeretem,
Mary maskeppen csinalja, de ahogy irtad
ahany haz annyi meatloaf
ez a nejem dolga
ha fasirt keszul az az en reszortom
egyszer csinaltam stefaniat is, de az olajban sult fasirtomat jobban kedveli

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.08.22. 18:13:06

@Andrass9: Az ivólébe zellert, frissen őrölt fekete borsot és sót tettem ízesítésnek. A szeder jól bírta, igaz, nád nő a tövében. Kilenc liter szörp van eddig meg a dzsem. Még lesz valamennyi, holnap le is szedem a következő adagot.

látjátok feleim szümtükkel 2015.08.22. 18:55:53

Nekem ez a háromnapos eső elvitte a szép paradicsomot is, lefeketedett a legtöbbnek a levele ( korompenészes ), és az esőben megszaporodtak a liszteskék is.:(

Fenchurch68 2015.08.22. 19:03:56

@vörösbor(de)minőségi: Minél több, annál jobb! Most megnéztem, nekem 15 dekás volt a doboz, de térfogatra azért ez akkora, mint a nagyobbik tejfölöspohár, azt egy fél kiló darált húsba borítottam bele, és elviselt volna akár még többet is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.22. 21:26:34

@látjátok feleim szümtükkel: A korompenész nem a lisztecskék, illetve valami levéltetű miatt van? Azok nedveire szokott megtelepedni.
Valami tisztességes rovarirtóval (Mospilan, Actara, Apache, Karate, Decis) is be kellene fújnod a növényt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.22. 21:32:02

@vörösbor(de)minőségi: @Fenchurch68: Én is az ipari mennyiséget javaslom, de mielőtt mind elhasználod, nézz rá a Roast Beef receptre, amin a hagymalevespor helyett használhatod ezt a pirított hagymát.

Amugy pont ezen hagymáskodásaitok mián megfőztem életem legjobb reszteltmáját csirkemájból. 40 dkg májhoz 4 nagy vereshagyma vékony hosszanti szálakra szelve, kis karamellizált cukorra, sózva, fedő alatt kacsazsírban dinsztelve, karamellizálva félbarnára. Ekkor egész forróra hevítve bele a csirkemájat, ami 5 perc alatt elkészült. 2 dl száraz fehérborral felütve, sózva királyi lett! Feleségem kétszer is vett belőle :)

látjátok feleim szümtükkel 2015.08.22. 23:32:56

@Andrass9:

Esső előtt két naponként permeteztem kompletten. Az esőben meg nem lehetett.:(

látjátok feleim szümtükkel 2015.08.23. 09:27:40

@Andrass9:

Rovar és gombaölőkkel, több félével is.

látjátok feleim szümtükkel 2015.08.23. 09:28:14

Héromnapos esőben meg semmivel, és ez alatt hízott a gomba.:(

Benikuty 2015.08.23. 11:35:10

@látjátok feleim szümtükkel: hetente nyomtam a paradicsomoknak a Miltox Speciált Keratívval, kontakt gombaölőként, megelőzés gyanánt. Ha már elterjed, késő bánat. A leveleket is leszedem alul úgy 20 cm magasságig, hogy ne fertőződjenek a talaj felől.
A felszívódó rovarölőkkel (nem szabad forgalmúak, de ettől még hozzájuk lehet jutni) én az érés idején már tartózkodnék, kontakt meg mint az ima, annyit használ...

látjátok feleim szümtükkel 2015.08.23. 16:27:25

@Benikuty:

Erre felénk minden korompenészes néhány éve, még a fü közt is akadnak penészes foltok egy-egy eső után. De pl. most is párás meleg van, szél meg semmi.
A közelben több kertet nem művelnek, amik tele vannak gyümölcsfákkal, ezekben nem permeteznek és megül a párás levegő meg a korompenész.

Amikor ide költöztünk, nem volt moha meg zuzmó , 5-10 év meg elszaporodtak.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.08.23. 17:32:34

Köszönök szépen!
Megjöttem a Hegyről, a föld még sáros ásni nem lehet. Kihordtam a múltkor levágott gazt, meg kipucoltam a diófák alját. Megtisztítottam a salotta hagymát, szedtem egy kis körtét. Megvannak a szemzőágak is, holnap reggel viszem a postára. Hazafelé korábban indultam el, elmentem mogyorózni, már érik, néhol potyog, szedtem egy fél bevásárlókosárral. Most még főzök holnapra valamit, aztán pihenek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.23. 19:36:12

@Waka: Jóestét!
Nálunk már nincs sár, de nem áskálódtam. Feleségem leszedett 10 kiló paradicsomot, holnap megsütöm. Ezután permeteztem bordói lével. Idén csak azzal kezelem a paradicsomot, meg Mospilánnal a tetvek ellen.
Lekopogom, még csak egy fura betegség ütötte fel a fejét, amitől a levelek tizedakkorák lesznek, és eldob minden virágot a növény. Nem tudom kideríteni micsoda. A tünetek szerint ez egy gyomirtóval fertőzött trágya vagy komposzt. Csak az nem világos, hogy olyan növény is elkapta, ami nem is látott trágyát, mert magától kelt ki. Egymás mellett közvetlenül az egyik beteg, a másik szépen nő. Szomorúan, de tudomásul vettem.
Kikapáltam a pitypangot, kijavítottam a kerti LED-es világítást, de vasárnap lévén nem vágtam füvet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.23. 19:44:01

@látjátok feleim szümtükkel: A moha nálunk kb 10 éve jelent meg, talajjavítással el tudnám tüntetni, de lusta vagyok. A zuzmóra azt mondta a kertész, az annak a jele, hogy tiszta a levegő. A dión és az őszibarackfán tenyészik nagyobb mennyiségben.
Idén az önkormányzat kitisztította az "elhagyott kerteket", meg az új sportpálya is sok elvadult fa és bokor kivágását eredményezte. Tán emiatt, de idén alig láttam kártevőt. A cseresznyét, meggyet a sárgalappal védtem meg, a sárgabarackot majdnem tövig kivágtuk, szintúgy a beteg nektarint és a beteg télikörtét is. Ezek már öreg leharcolt fák voltak.
Nem is csináltam tavaszi lemosó permetezést, elég volt az őszi.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.08.23. 19:46:59

7-ik hazassagi evfordulonk volt, kimentunk egy steakhouseba
a valasztas most az outbackra esett
szokas szerint ket kulonbozo steaket rendeltunk egy sirloint es egy new York stripet
persze volt elotte eloetel, meg salatak, azokkal nem is volt gond
a foetelt szokas szerint mar eves elott megfeleztuk
hat a sirloin meg cask cask de a a new York strip, mint a cipotal, sot gumicsizmatalp
nem akartam varialni, valamennyit ettem belole, a fel sirloinnal eleg is volt, de egy darabig az outback kilove
/legutljara kifogastalan volt/
steakhosek kozul tovabbra is a txas roadhouse a nyero nalam a long hornnal karoltve
jovo 7 vegen karpotolnom kell magam

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.08.23. 20:05:55

@Andrass9: Lekopogom, a paradicsomoknak egyelőre nincs komolyabb bajuk. Az alsó levelek sárgulnak kicsit - főleg a luculluson -, de a tetejük hajt, mint a bolondgomba, a napokban meg kell kötöznöm megint, csak már túlnőttek a 2 méteres karókon. rengeteg a zöld paradicsom, és érik is szépen. A zuzmót az utóbbi húsz évben figyeltem meg a Hegy környékén. A völgyben szinte minden fát beleptek, a bodzák törzse sárga, rengeteg a kiszáradt fa. Sajnos kertben is egyre több fára telepszik rá, főleg a dióra és a mandulára.
@hagyma: Le kell vonni a tanulságot. Azért irigyellek a problémáid miatt. :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.08.23. 20:24:42

@Waka: levontam
nem megyunk egy darabig az outbackbe:)
azert ne gondold,, hogy napi, vagy akar heti szinten steakhouseba jarunk
de azert szakitunk idot ettermezni is, mert annak is meg van a varazsa
mint ahogy az itthon fozesnek is
/ mondjuk gyakrabban eszunk "kint", mint sutunk-fozunk az teny, 1-2-szer utunk ossze valamit itthon 2 hetente, de mind a ketten kajakozelben melozunk, szallodaban/

en, foleg jelen helyzetben nem tudnek ennyit kerteszkedni, sokat melozunk es osszevissza, tovabba kert sincs:)/
jovore ha koltoZunk normalis hazba valami kisebb, nagyon kicsi vetemenyt azert terveek
pari, paprika,uborka borso, mak, marihuana:)/

látjátok feleim szümtükkel 2015.08.23. 20:50:25

@Andrass9:

Nem régen olvastam sárgalap házi készítését, ha megtalálom, megírom. Így olcsóbb, mint boltban venni.

Valamikor régen olvastam, hoyg a liszteskét olyan permettel kell megszórni, amitől összeragad a szárnyuk. Mondjuk egy kis cukros víztől ragadna, de azt a gomba is szereti sajnos.Katicabogár enné a petéit, de alig láttam az idén.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.23. 20:59:02

@látjátok feleim szümtükkel: Valóban nem olcsó, de a permetszer sem az. Így legalább vegyszer nélküli cseresznyét eszünk. Ha megtalálod a receptjét, azt szívesen venném.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.23. 21:04:08

@hagyma: Outback: 3-szor küldtem vissza benne ételt, többen nem látogattam. Texas Roadhouse-nak van még egy dobása, ott eddig kettőnél tartok. LongHorn van a közelben, de még nem néztem meg. A gyerekek a Texasra esküsznek, így oda járunk.
Gratulálok a 7. évfordulóra, ez szokott a kritikus év lenni a házasságban :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.23. 21:07:49

@Waka: Én eleve levagdosom az alsó leveleket, meg feljebb is ritkítok, hogy több fény jusson be és szellősebb legyen. Amúgy roppantul nőnek a bikaszivek, de még a lucullus is növekszik, pedig az meg szokott állni. A koktél viszont elég lassan fejlődik.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.08.23. 21:20:42

@Andrass9: en korulbel;ul 3-szor voltam ott, eddig OK volt, ha nem is kiemelkedo
de ez konkretan xar volt
felejtve
texas jo
long horn is
mind a 3 kb 20 percre van, nem tudom, miert eppen az outback mellett dontottunk
a sor jo volt, csapolt fosters
/nalunk mar nincs 7 evezes:) ez mar eletfogytig tart, ha 7 vet kibirtunk egyetlen veszekedes vagy akar hangos szo nelkul, nagy dolgok mar nem tortenhetnek:)/
es nem vagyok celeb, hogy lecsereljem 20 evesre, bar az adottsagaim meg lennenek hozza:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.08.23. 21:22:55

mondjuk az igazsaghoz hozzatartozik, hogy apetaizer 2 salata, 2 steak sultkrumplikkal 4 nagy sor tipsel egyutt volt 90 dollar
szerintem valamit elneztek, de bannya kanya:)
dehat ha jo steaket akarok, akkor legyen ketszer ennyi, de jo
xart magamnak is tudok csinalni $ 20-ert:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.08.23. 21:29:28

@Andrass9: Az esőtől beindul a lucullus is, főleg ilyen hosszú aszályos időszak után, minden öntözés ellenére. Van egy "furcsa" lucullusom - majd írok róla bővebben -, egyszerűen meg van kergülve.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.08.23. 21:29:56

@hagyma: Azért csak kellet csípnem egyet... :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.23. 21:39:48

@hagyma: a 90 valóban alacsony ezért a menüért, de az Outback nem volt drága, ahogy én emlékszem. Ja és rohadt hideg volt benne: 62-re állitották az AC-t. Végül el is tüntek a közelből.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.08.23. 21:41:57

@Waka: az OK, de igenis gond, hogy rakeszulsz egy jo steakre es nem az:)
to go boxba hazahoztuk amaradekot, de szerintem szemet less
pedig mi aztan elvetve dobunk ki kajat
/legszivesebben visszakuldtem volna, de lehet a minoseg volt rossz, vagy a szakacs hulye es akkor masodikra sem less job, mindegy oda tobbet nem megyunk az tuti/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.08.23. 21:49:43

@Andrass9: itt OK volt kiszolgalas, korulmenyek, sokan is voltunk, cask a kaja...
hat olcsobb mint a texas vagy long, de nem ennyivel
a legolcsobb a lancok kozul a TGI Fridays, az olive garden, meg az apllebees, ahol meg ugyahogy van steak
az utobbi nem is olyan rossz, dehat messze van az igazi steakektol
persze nem lancok kozott van meg par jol bejaratott helyunk a varosban
mondjuk azok a legjobbak

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.23. 22:31:18

@hagyma: TGI-ban jó a fish&chips, Olive Garden ... nekem nembejön, AppleBees: kedvencem a ribletjük, de ettem már sizzling sirloint is náluk. A steak nem az erősségük.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.08.23. 22:51:35

@hagyma: Hogy a cicába ne lenne gond. Ha velem történne ilyesmi, már be lenne szántva a hely (virtuálisan, of course).

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.08.23. 22:56:13

@Andrass9: hat igen ezek inkabb ettermek mint steakhousek
olive gardenben szeretem a breadsticksuket, a shrimpet, de a jomul;tkor a new York stirp is sokkal job volt mint az outbeckes
nem az a tipikus vacsorazohely
koradelutan ha eppen enni akarunk valamit es arra vezet az utunk....
elfogadhato

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.08.23. 23:15:27

@Waka: hat azt nem vallalom, cask ignoralom:)
tul fogjak elni Ok is en is
süti beállítások módosítása