Sikerült ismét lejutnunk Füredre, aminek igencsak örültönk. Jó a hely, szép a város, jókat lehet enni arrafelé (meg másfelé is), de errõl majd máskor.
Éppen akkor volt egy Street Food/Gourmet Fesztivál, amikor ott jártunk. A helyszín a SunCity, ami már eleve gyanússá tette a dolgot, mivel az a komplexum egy halálraitélt csõdtömeg. Érdemi programot nem láttunk még benne, de ezt az is okozhatja, hogy nem a mi korosztályunknak készült. Egy kicsit hasonlít a Beloiannisz városra: mediterrán épületek, sok kicsi mulató, színpad, messze más lakott területtől, ezért lehet zajongani is.
Alant egy kevéssé sikerült TexMex kutyulék.
A program este 6-kor kezdõdött, és hajnali 5-ig tartott. Kimentünk az elsõ nap nyolckor, mert érdekelt az esemény (nomeg hátha lehet posztot írni róla). Ingyenes fedett parkolás (nem, az a rokkantparkoló egy másik sorban volt), nincs belépõjegy.
Kicsit lassan találtunk be a tényleges eseményre, de a bükkfafüst odavezetett. Mivel én nem ittam, ezért a kocsmákat nem próbáltuk.
A fény ide is betette a lábát. Én csak nemrég tudtam meg, mi is az: szódásított vodka (szódásszifonban készítik) valamilyen szörppel... Nem bántam meg, hogy újdonság volt :) Nem sok vendéget láttunk elõtte, de állítólag itt csak éjfél körül kezdõdik az élet.
Volt egy Jimmy's Bar & Restaurant, ami nekem nem tûnt vonzónak. Ki is hagytam.
A Kolbice márkát már Budapesten próbáltuk: egy tölcsér formájú kenyérszerûségbe tesznek 4-5 kis kolbászkát, amit mindenféle szósszal lehet nyakonöntetni. Kifejezetten ízes, remek borkorcsolya!
Az elsõ StreetFoodCart, ami a szemebe ötlött, egy krumplisütõ. A krumplit egy állványos fúróval és egy hámozókéssel vékony spirálra vágják (Wakának van manufakturális változata), majd kisütik. Némi fûszer, speciális majonézek és valami üdítõ: meg is van a gyors étel.
Felkeltette a kiváncsiságunkat egy TexMex truck, ami Jalapenoval hirdette magát. A nyitókép is náluk készült, de azután láttuk, ahogy befejezik azt a tortillát és már nem is nagyon vágytunk rá.
Eztán találtam meg az elsõ olyan kocsit, ahol ettünk is! Az elsõ MAGYAR PULLED PORK FOODTRUCK névre hallgató kisautó felõl csodás illatok szálltak fel. A látvány is szép:
az ár tán egy kicsit magas.
A szendvics viszont fantasztikus!!!! Tökéletes cole slaw-val (amerikai majonézes káposztasaláta), vörös cheddar sajttal és BBQ szósszal tornyozták meg a villával széttépkedett disznó lapockát (én lemondtam a kovászos uborkáról, szerintem inkább ecetes jalapeno paprika kellett volna hozzá). Hosszasan elbeszélgettünk a fiúkkal, akik láthatóan teljes mellbedobással csinálják a furgont. Nekem csak az akác füstölés nem jött be, de majd kitanulják a fiúk ezt is. A weblapjuk pedig csak egy link a Facebook oldalukra . Úgy látszik, ma már csak a fácsén kell jelenlenni ...
Nemsokkal ezután találtunk rá Befaló Bill BBQ-jára , ahol nem csak pulled pork, de igazi BBQ marhaszegy is volt.
A BBQ egy külön pótkocsin utazik, akkora. Elmenne egy kicsinyített 424-es mozdonynak is.
A lassú füstön készült hús szép volt, a pulled pork feleségem szerint túl édes. Én már jóllaktam, ezért ez most kimaradt.
Összefutottunk a Malackrumpli csapatával is, akik az elsõ éjszakára kijöttek, de a késõbbiekben nem voltak ott a fesztiválon.
Hamburgert készítettek serpenyõben,
majd egy 450C-os óriás grillezõben adtak neki kérget.
A Tésztafeszítõ Kisiparos kunyhójában csekély 500 pízér adtak EGY fánkot, a lángosok áráról nem is szólva. No comment...
Végére hagytuk a Gnocchi furgont . Nagyon tetszett a kis háromkerekû, amit egy távirányítóval egy gombnyomással össze lehet csomagolni akkorára, hogy gurulni is tud. Beszélgettünk a tulajjal, aki elpanaszolta a kálváriáját a hatóságokkal, amit lejárt az engedélyeztetésért. Majd ugyanezzel a lendülettel leszólta a konkurenciát. Hááát ... ezt nem illik.
Rendes választék a feltétekre:
Én a pisztáciást kóstoltam, de a ruccola keserûsége, valamint a pesztó szárazsága nem emelt gasztronómiai magasságokba. Azért ennék még egy klasszikus pesztósat, mert a tészta remek volt.
Terveztem, hogy megnézem világosban is az eseményt, de már nem jutott rá idõnk. Mindent összetéve, ez NEM Gourmet Fesztivál, csupán néhány utcai kolbászsütõ randija volt, amit ma divatosan Street Food-nak hívunk. Nem is tudom, hogyan használhatták a Gourmet Fesztivál cimkét, ami tudomásom szerint védett név.
Szerencsére néhányuk profi módon állt hozzá, és igencsak kitett magáért, hogy jó étellel lakassa jól a látogatókat!
Update
Meglátogattuk a budapesti Kazinczy utcát szombaton este, mert a kicsilyány áradozott az ottani Street Foodról. Egy udvarban volt néhány kajakocsi is, de azért ezeket nem nevezném "foodtruck"-nak. Jópofa volt egy pirinyó kávésfurgon, amiben alig fért el a NAV-os pénztárgép.
Jelen volt a Kolbice csapat is. Nekik több fix helyük is van a városban.
Hamburgerkedvelőknek a Zing Burger (kép is innen) készit Angus marhából remek fogásokat a Szimpla mellett.
A Mangalica és Társai leginkább gyümölcsleveket reklámoztak, a menüt bizony kihagytuk a próbálkozásból.
Mi viszont a Kisparázsba mentünk, ami NEM foodtruck, hanem egy tökéletes Thai étterem! Kivételesen tésztaalapú ételeket próbáltunk ki:
A10. Ba Mee Luang Koong - Sárgatésztás húsleves alapú fogás, garnélarákkal, shitakee gombával, kínai kellel. Nagyon jó, reprodukálni fogom részletes recepttel!
B7. Pad Kee Mao - Sült rizstészta bazsalikommal, zöldségekkel, zöldborssal, sertéshússal és csilivel. Csíp, mint ahogy egy csípős thai csili szokott :) A benne fellelhető fafülgomákat átmenekítettem a levesembe (tudjátok, feleségem nem éppen gombaevő). Szintúgy házi elkészítésre vár.
B13. Pad Pet Kaang Luang Kai - Garnélarák cukkíni, fafülgomba, bambuszrügy, bazsalikom, sárga curry paszta, csili, jázmin rizsel sült rizstésztával. Nekem kicsit semilyen íze volt, de az ötlet tetszik!