Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (3) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) Jalapeño (3) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (114) kakukkfű (41) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (9) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

A grillezett marhahúsok királya: a TBone steak

2015.08.10. 07:00 Andrass9

Ez a steak fajta elsõsorban Amerikában ismert. Ott másképp bontják a vágóállatokat, másféle szeletek keletkeznek a hentes fûrésze alatt.

Ahhoz, hogy itthon is hozzájussunk, olyan hentest kell találnunk, aki ismeri ezt a fajta bontását a marhának, nomeg van olyan marhája, ami jó grillezni is, mert nem minden marhát lehet a grillen készíteni. Kiöregedett tejelõ tehenet legfeljebb húslevesnek fõzzük (bár annak igencsak jó!).

A TBone steak a nevét a csont formájáról kapta. A karajt a bélszínnel együtt szelik, közte marad a csigolyacsont, ami a T betû teteje, valamint egy darab a bordából, ami a szára. (Itt éppen nem nagyon látszik, de majd lejjebb ...)

10.jpg

Lehetõleg olyat válasszunk, ami kellõen zsíros, márványos - annál szaftosabb lesz az étel. A mostani poszt tárgyát a Malackaraj idõkbõl ismert Gál Józsi hentestõl vettem a Mészárszték-ben (Józsiék átköltöztek a Nagycsarnokból a Hegyvidék bevásárló központba). Van még jó hentes a Nagycsarnokban is, aki árul ilyet, valamint a Budagyöngyében is találhatunk finom húst. A Hidegkúti Spék hentest csak fenntartásokkal ajánlom.

26.jpg

A hús elkészítése kevés fineszt igényel, viszont sok odafigyelést.

Fentebb említett hentesmester nem csak vágja, hanem érleli is a húsokat. Amikor vettem nála 3 TBone-t, a negyediket nekem szánta, mert az már három hetes érlelésen esett át (lásd a nyitóképet).

Nem azonnal készítettem el õket, mert ehhez bizony "alkalom" szükségeltetik, ezért csak frissen megtört szines borssal dörgöltem be.

11.jpg

Egy napig állt a hûtõben, majd a csodahüttõ gondjaira bíztam, hogy majd eljön az õ ideje is.

Nos, pár hónap is elmúlt, amikor kivettem a fagyból kiengedni, és szobahõmérsékletre melegedni. Szedtem egy kevés zöldfûszert a kertben, amit egy kis vajban átforrósítottam - jó lesz ízesíteni a húst vele.

12.jpg 13.jpg 14.jpg

A saját húsomat is bedörgöltem törött borssal, mert úgy szeretem, majd összekészítettem minden kegytárgyat a grillezéshez.

15.jpg

Szép parazsat szítottam a grillben, majd mellétettem egy vastag birskörteágat is az illatáért. Mivel a lányok átsülve szeretik, két szeletet raktam csak fel a parázsra (megsózva durva sóval), hisz azoknak hosszabb idõ kell a süléshez. Öt percet sültek az egyik oldalukon, majd további 5 percet kaptak a másikon. Ezután átköltöztettem a hûvösebb oldalra és megkentem kis fûszervajjal.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

Ekkor ismét felszítottam a parazsat, és a másik két szelet húst 3-3 percig sütöttem a forróságban (ezeket is csak ekkor sóztam meg). Kipakoltam egy tányérra az összeset és becsomagoltam alufóliába pihentetni 10 percre. Bevonultam a húsokkal a konyhába, ahol tányérkészre alakítottam a szeleteket és feltálaltam vegyes salátával.

20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg

Fantasztikus szaftos és omlós steak lett az eredmény!

24.jpg

A "tányérkész" tálalás elsöprõ sikert aratott ...

25.jpg

Azért az érlelt szelet bizony űberelte a többit. Elrágni is könnyebb volt :)

63 komment

Címkék: saláta hentes marha bors vaj fűszervaj tbone

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr147689086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.08.10. 07:58:13

na ez mar dofi
en oszinten szolva bolti fuszerkvereket hasznalok, vannak jok
de ha megsem akkor so-bors e s fokhagyma osszerazva es azzal szorvaes hat steakkrumplival, parolt vagy grillezett zoldseggel
a hideg salata etvagygerjesztonek- mondjuk egy jo Caesar - az persze jatszik elotte
az egyik kedvenc menum

Topy 2015.08.10. 08:51:59

óóóóóhhhhh....

©________ 2015.08.10. 09:33:54

Ha omlos, miert is kell ragni?;)

medvedr 2015.08.10. 09:36:00

Az biztos, hogy a húsételek egyik fejedelme. Mondjuk az ára is olyan, pláne ha érlelt. Érlelő szekrénye van valakinek? Tudom, hogy a net teli van leírásokkal, hogyan kell traktorgumiból és használt műtőlámpából érlelőszekrénykét barkácsolni, de se helyem , kertem, udvarom , se alkalmas szerszámaim nincsenek. ( Még flexem sincsen-vágom, hogy Zsuzsi- e vagyok)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.08.10. 09:46:25

@Fokent Helikopter: egybe nyeljen le 2 centis darabokat?:)

ja amugy ez a T-Bone mar elbirt volna egy normalisabb steak kest:)

@medvedr: hat a legjobb erlelten venni, de ha berakod hutobe, mondjuk 1 napra, jo less az masnap

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.10. 10:38:37

@hagyma: Ilyeneket ne ajánlgass dokinak, mert leszedi a fejedet :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.10. 10:40:13

@medvedr: Nem építettem meg az érlelőszekrényt. Elsősorban a te hatásodra: elriasztott a sok lehetséges baktérium.
Amennyit meg megennék, azt inkább megveszem.

Fenchurch68 2015.08.10. 12:55:53

Annyira rövid szoknyám nincs, hogy az itteni hentesfiúktól ilyen bontást szerezzek.
Viszont azt kértem szülinapomra, hogy az ember vigyen el erre a rendezvényre:
www.harsany.hu/index.php?page=1&article=1022

(Nem annyira a gasztronómia kedvéért megyünk, hanem mert nem szeretném kihagyni a Botorka néptánccsoport fellépését, az APEH harcászati bemutatóját és a bajuszmustrát. Ez nem a reklám helye, de ilyen sűrűségben ennyi WTF programot nem láttam még. Több, mint 1000 plüssmackó kiállítva. Látványkovács.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.10. 13:22:13

@Fenchurch68: Ha nem lenne ennyi "nemzeti" szponzor, még be is neveztem volna a főzésbe :)
A WTF program pedig ... +10 pont az elnevezésért!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.10. 13:24:40

@hagyma: Az az USA-ban steakhez osztogatott recés valami leginkább szemétbe való. Én minden esetre kidobtam két garnitúrát is használhatatlansága miatt.
A nálam megtalálható késekkel borotválkozni is tudnál, nemhogy sztéket shavelni!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.08.10. 14:06:39

@Andrass9: ne haragudj, de szart vettel, akkor
bar a a recesek kozott is van jo
nekem van ilyen is olyan is
van jo par
a hotelben sem reces van, es van sulya
en szeretem ha sulya van es fogasa:)
pl
cask hasrautesbol, nem keresgetem milyenek vannak itthon
ecx.images-amazon.com/images/I/71pE0M74-vL._SY355_.jpg

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.08.10. 14:11:08

mondjuk az igazan jo steak kesnek van ara is
olcso ettermekben a kes is olcso az tenyallas
van egy marka ami azt hiszem nemetbol hoznak, vagy az anyaceg ott van, az nagyon jo
de a lenyeg a T-Bone nem a kes:)

Benikuty 2015.08.10. 14:48:14

@medvedr: Józsikának van. Habár ma reggel üres volt, na de hétfőn ez normális.

látjátok feleim szümtükkel 2015.08.10. 15:05:37

@Fenchurch68:

Engem az ételáldás érdekelne tállais előadásban.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.10. 15:07:47

@hagyma: Van jó steak késem, kettő darab. Rendes, nehéz és éles szerszám, gyönyörű kovácsolt penge. $70 volt darabja '88-ban, ezért van csak kettő. Most meg már nem tudok utánpótlást venni, mert nem gyártják. Yard sale-en sem találok.

A fickó 2015.08.10. 16:16:13

András, ha úgyis lefagyasztod a húst, miért nem veszed eleve fagyasztva. Sokkal olcsóbb és igen jó minőségű húsok kaphatók így és azt legalább sokkolva fagyasztják. :)

medvedr 2015.08.10. 16:18:59

@hagyma: ez igaz, így is megy, de én félek a túl hosszú éréstől, ezért érdekel.

medvedr 2015.08.10. 16:23:12

@A fickó: ez a kérdés felmerült bennem is. Az érlelt hús bírja a fagyasztást ?

©________ 2015.08.10. 17:24:40

@medvedr: neked az a dolgod, hogy féljél, doki:)

Benikuty 2015.08.10. 17:37:07

@A fickó: normál mélyhűtött hús steaknek nem alkalmas. Engedni fogja a levét, ha az ember gyereke a feje tetejére áll is.

A fickó 2015.08.10. 17:54:39

@Benikuty: Hát ez az, ha igazán jót akarunk, akkor nem fagyasztunk és lehetőleg száraz érlelésű húst süssünk. Én csak kérgezem, majd vákuum tasakban vízfürdőben juttatom el a kívánt (nekem 55 fok) maghőmérsékletig - végül tálalás előtt habzó vajon átforgatom.
Csináltam már érleletlen marhanyakból is kiváló szaftos steak-et szuvidálva.:)

A fickó 2015.08.10. 17:56:20

@medvedr: Persze, "gyárilag" fagyasztva is lehet kapni érlelt húsokat.

Fenchurch68 2015.08.10. 18:19:59

@Andrass9: Pedig egyedi logóval ellátott porcelántányérból kóstolgathatnám a főztödet!
Majd fotózok, és írok vendégposz-t belőle :D Az ember azt mondta, hogy ez egy felturbózott falunap, sebaj, lehet pogózni Bikinire este. Képzeljétek, nem tudtam rávenni, hogy növesszen addig valami érdekes bajuszt, és nevezzen be a mustrára. (Jó, ez érzékeny pont neki, tizenévig volt bajusza, és mikor először láttam róla olyan fényképet, meggyanúsítottam, hogy titokban ő volt a sziráki téesz elnökhelyettese 1973-ban.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.10. 18:44:16

@Fenchurch68: Ehh - már késő :( De ha írsz vengégposzt, az jó lesz, legalább mi is látjuk, hogy pogózol :)
Mi még nem ismertük a pogót, helyette tviszteltünk, meg rokiztunk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.10. 18:44:39

@medvedr: Annyit hangoztattad, hogy elhittem :)

medvedr 2015.08.10. 18:59:40

@Andrass9: igaz is. Ha lenne saját érlelő lehetőség max . 11-14 nap max 2,7 C 20 percenként hő és relatív páratart. rögzítés. Csak olyan vágásból ahol 20ó alatt 4 fok alatt van (bone sour) a maghő. Nagyobb húsmarha negyednél nem mindig olyan egyértelmű. És még így is gyötrelem lenne nekem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.10. 19:32:07

@medvedr: Ebből csak az nem egyszerű, hogy a vágás minősége biztos legyen. A technikai feltételeket egy szimpla mikrokontroller biztosítani tudja. A relatív páratartalom fenntartása is megoldható.
Volt egy szép nagy amerikai kétajtós hűtőm, de nem tudtam volna levinni a pincébe a méretei miatt, pedig azt terveztem erre a célra.
Így maradt a jobb hentes, ami relatíve kis fogyasztásunk miatt még olcsóbb is, mint a saját érlelés :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.08.10. 19:38:47

Köszönök szépen!
Falnám, még ha utána az ágyat nyomnám is egy hétig.
Szegény atomtudós nehézvízzel főz, ugyebár.
@hagyma: SPG, ahogy a művelt amerikai mondja. :D
@Fenchurch68: Erre a bulira tőlünk is kértek segítséget a bemutatóhoz.
Ha igazán jót akarunk, nyilván olyan helyre költözünk, ahol bármikor bármi kapható, persze a közelben és a pénztárcánkhoz képest ésszerű áron. Amúgy meg marad az atomtudós jussa.

medvedr 2015.08.10. 19:45:08

@Andrass9: a légmozgást is megkéne oldani, de gondolom egy légkeverő ventillátor meg egy időkapcsoló nem olyan nagy cucc.

©________ 2015.08.10. 19:48:51

@medvedr: mennyivel boldogabbak a tudatlanok:))))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.10. 19:52:19

@medvedr: Ez az amerikai hűtő beépített ventillátorral rendelkezett, azt csak kapcsolgatni kellene.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.10. 19:53:29

@Waka: Nincs kedvem a Hegyvidék mellé költözni :)

Topy 2015.08.10. 20:29:41

@Fenchurch68: „ A legszebb Konyhakeretek”-ről is kérünk beszámolót! :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.10. 20:47:17

@Topy: Most ezt mé????
A fánk az hagyományos harsányi étel ...
A szürkemarha tülök ismeretét ingyenesen lehet elsajátítani ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.08.10. 21:09:21

@Andrass9: Kár, hogy beépül mellettetek az a telek, át lehetne tolni oda. A rátótiak tán ráérnek. :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.08.10. 22:13:58

@Andrass9: nekem vannak egeszen jo steak keseim es nagyon szimplak is
de ettem en mar steaket muanyag kessel is:)
egyebSt a recesek /shark/ kozott is vannak igen jok

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.10. 22:26:26

@hagyma: A recés kés roncsolja a húst, nem vágja. Nekem az nem jön be.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.10. 22:27:47

@Waka: Az csak kutyafuttató lesz, elfér rajta az egész. Én csak a kilátást, meg a szabadságot sajnálnám. Több vevő ott sem volna benne ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.10. 22:29:15

@Waka: Amúgy lökött vagyok: A Hegyvidékbe tömegközlekedéssel 2 egyszerű átszállással eljutok. Még gyalogolni se kell sokat.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.08.10. 22:31:17

@medvedr: nem kelll szamolgatnunk, varialnunk, kovetjuk a mar bevalt utat es hagyomanyokat es nem less bajunk a steaktol:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.08.10. 22:37:58

@Andrass9: a jo, nem roncsolja
pl
http://scene7.samsclub.com/is/image/samsclub/0001601705947_A?$img_size_380x380$
de en is szivesebben hasznalok eles, sulyos fogatlant
a job ettermekben olyan is van

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.08.10. 22:39:21

mindegy nem keresek tobb linket
vannak jo recesek:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.08.11. 20:46:08

Köszönök szépen!
Most végeztem a mai tennivalókkal, igen elfáradtam.
@Andrass9: Ahogy a mellékelt ábra is mutatta a múltkoriban. A Nagycsarnok már inkább kihívás neked, Veszprémbe előbb hazaértem. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.11. 21:10:04

@Waka: Jó estét! Hát valóban, a Nagycsarnok nincs a szomszédban :)
Szétcsaptam a kertben, de valami kór felütötte a fejét a paradicsomban. Mintha gyomírtót kapott volna: az új levelei vékonkák, összepöndörödöttek, de a régiek szép erősek. Utánaolvastam, és két oka lehet: vírus, ami nem gyógyítható, vagy un. trágya- vagy komposztfertőzés, ami a szervestrágyában hordozhat némi gyomirtót, amit a kalászosokban vagy a fűben használnak kétszikűek irtására. Már három éve nem irtottam gazt vegyszerrel. A gondom az, hogy a legfertőzöttebb növény magától nőtt, nem kapott trágyát ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.08.12. 20:18:39

@Andrass9: Durva jó, remélem sikerül megállítani.

Victoorius · http://www.konzolcenter.hu 2021.01.31. 10:20:22

"A karajt a bélszínnel együtt szelik"

Na, itt kezdődik a probléma. Akkor vissza az alapokhoz: mióta van a marhában karaj?

A bélszínt a hátszínnel együtt szelik...

látjátok feleim szümtükkel 2021.01.31. 14:19:22

@Victoorius:

Amiótta beletették.;D

Azért megeszed ugye attól, hogy marha karajnak nevezik?

valkür 2021.01.31. 16:04:18

@Andrass9: :-) ez van, megtéveszthető vagyok és figyelmetlen.
hanem, találtam egy házi füstölőt, virágcserépből. Annyira vágyom néha frissen füstölt halra, szerinted működhet egy ilyen?
30 négyzetméteren lakom, szóval nincs sok helyem.
www.youtube.com/watch?v=yjV0qlVho6k

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.31. 16:09:19

@valkür: Nyugodtan használd! A lényeg, hogy valami jó szerkentyűbe tedd a fűrészport. Ebben a kis kiszerelésben akár alutálcára is teheted, ahol a fűrészport csigavonalban szórd a tálcára. Egy teamécsessel begyújtod az egyik végét, és egész éjjel füstöl ...

valkür 2021.01.31. 16:25:21

@Andrass9: köszi. Ha valahogy friss halhoz jutok, megpróbálom. Mióta Miskolcon az egyik pisztrángosban ettem a füstről akkor levett halat, azóta néha álmodom róla :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.31. 20:57:09

@valkür: Vigyázz! Én hideg füstölésről beszélek, míg a te példád melegfüstölő, amihez én nem értek!!!!

valkür 2021.01.31. 21:17:58

@Andrass9: egy próbát megér. legfeljebb nem sikerül, majd ültetek a cserépbe csilit.
De nem mostanában lesz, rengeteg munkám van. Ma lazítós nap volt, de hétfőtől megint ki sem látszom.
süti beállítások módosítása