Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (72) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (283) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (15) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (68) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (13) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (8) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (59) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (24) cukkini (10) cukor (135) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (11) fahéj (35) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (412) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (3) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (6) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (54) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (85) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (305) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (18) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (22) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (9) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (45) kacsazsir (4) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (6) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (84) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (10) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (20) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (27) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (149) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (50) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (39) lime levél (6) liszt (113) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (87) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (52) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (69) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (122) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (55) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (9) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (122) paradicsomlé (26) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (32) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (15) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (142) petrezselyemgyökér (20) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (78) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (43) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (13) rozmaring (72) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (47) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (9) shimeii (2) shimeji (5) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (282) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (45) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (34) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (60) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (5) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (85) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (205) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (42) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (212) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (16) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (23) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (52) zellergumó (39) zellerlevél (33) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (71) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (61) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Pirított sertésmáj (lánykori neve: reszteltmáj)

2015.07.31. 07:00 Andrass9

Nem hiába élünk már több mint negyven éve együtt a feleségemmel: beállított egy szép disznómáj lebennyel, amikor épp tûnõdtem, hogy reszteltmájat kéne enni.

32.jpg

A kép ugyan életlen, de a máj tökéletes lett. Ez az étel is mehetne a 30 perces kaják közé, ha nem lennék kényes a hagyma karamellizálására, ami önmagában is 30 perc ...

Gyorsan összeszedtem a hozzávalókat. Körítésnek paradicsomsalátát ettünk, úgy kevésbé hizlal (és nem kell a hozzávalók közé betenni) :)

  • 40 dkg máj (sertés vagy borjú, vagy akár pecsenyeliba-, csirke- vagy kacsamáj)
  • 4 fej hagyma, mert ez az étel rengeteg hagymával jó
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • 1 jalapeno csili (mert épp most kezdett megérni)
  • egy fakanálnyi zsír
  • 1 evõkanál pirospaprika
  • 1 kávéskanál õrölt kömény (állítólag amellett lehet sózni a májat)
  • 1 ek majoranna
  • sok tekerés feketebors

10.jpg

Ez a máj sózás dolog elég bizonytalan. Van aki garantálja, hogy cipõtalp lesz belõle, van aki szerint a köménnyel együtt krémes marad a máj, van aki viszont inkább a végére hagyja. Azt már tapasztalatból tudom, hogy a baromfimájat nyugodtan lehet sózni, az nem keményedik meg. A disznómájat még nem tudom, de nem kockáztattam, hogy mindjárt az elején megsózzam.

A hagymákat tisztítás után hosszanti szálakra vágtam - nekem így ízesebbre karamellizálódik (kevesebb rostot vágunk szét a késsel?). Egy nagyobb serpenyõbe a zsír mellé beleszórtam egy kávéskanál cukrot, hogy segítsek a hagymának édesre karamellizálódni. Ezt a párolt káposztánál is elõszeretettel teszem meg. Azt már nem vártam meg, hogy a cukor el is olvadjon, beleszórtam az összes hagymát.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Felkockáztam a zöldpaprikát és a jalapenot is, amíg a hagyma pirult.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Rendületlenül kevergettem a közepesnél kicsit nagyobb láng felett, oda ne égjen, majd a paprikákat is beletettem: dinsztelõdjön az is. Eltartott vagy fél órát, mire a hagyma annyira összeesett, hogy elpárolgott a leve.

22.jpg 23.jpg 24.jpg 25.jpg

Közben azért jutott idõ a máj feldolgozására is. Elõször hosszában kettévágtam, így valamennyire egyenletes csíkokat tudtam belõle szelni. A végén rátekertem vagy tizet a borsdarálóból és megszórtam a majoranna/köménymag keverékével. Ezt a megkaramellizálódott hagymára toltam a deszkáról.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 26.jpg

Feltekertem a lángot a serpenyõ alatt a maximumra, beleforgattam a májat a hagymába, és kevertem, míg kifehéredett. Ekkor ráaprítottam a paradicsomot, megszórtam a pirospaprikával és felöntöttem egy fédeci száraz vörösborral. Félig fõztem, majd megsózva bepároltam a szaftját.

27.jpg 28.jpg 29.jpg 30.jpg

Igazi fehérkenyérrel (ez ugyan hizlal, de remekül lehet vele tunkolni) és paradicsomsalátával tálaltam.

31.jpg

Nem lett kemény a máj, de csak féluton sóztam meg, amikor már többé-kevésbé átsült.

36 komment

Címkék: bor hagyma máj zsír paradicsom bors majoranna pirospaprika zöldpaprika kömény

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr617633280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fenchurch68 2015.07.31. 08:50:00

Nagy szellemek, ha találkoznak :) Ma nálunk is resztelt máj lesz, bár csirkemájból, legalább annyi hagyma, mint máj. Alá házi kacsazsír. (A múltkori levesnek megfőzött három kacsafarhátból kisült zsírból már három hete főzök, és még van...) Köretnek én cacikit fogok enni, az embernek van még maradék tökfőzelék hozzá.
Nagymamám a sertés- vagy marhamájat is mindig megsózta a főzés elején, sose keményedett meg. Én nem merem.
Az ember minden májas ételbe szokott tenni jó sok kakukkfüvet, eltanultam tőle.

turósmácsik 2015.07.31. 09:16:03

Friss, még gőzölgően forró, főtt burgonyával. Csirkemájból. Borjúmájból. Uborkasalátával. Fejessalátával. Megpróbálom rábeszélni embert, sajna nem nagyon szereti.
Igen, a máj lelke a majoranna és a bors.

látjátok feleim szümtükkel 2015.07.31. 09:18:37

Ez valóban a régi, klasszikus resztelt máj, bár éttermekben, és menzán csili nem annyira volt benne, csak sok tekerés fekete bors. Talán a cukor sem volt divat, de akkor még az "igazi" makói vöröshagymát ette az ország.:D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.07.31. 10:57:51

Köszönök szépen!
Én a sertés- és borjúmájat inkább sütve szerettem, de csirkéből hasonló módon készítettem. Bő lecsós alap, rengeteg fokhagyma, bors és majoránna. Mostanában sajnos csak álmodni szoktam róla, de olyankor felijedek. :D
@látjátok feleim szümtükkel: Milyen menza lehetett az...

Topy 2015.07.31. 11:33:25

@látjátok feleim szümtükkel: felénk őrölt paprikát sem tesznek bele

nem tudom milyen menzára jártál, mert én egyen sem találkoztam resztelt májjal :(

Fenchurch68 2015.07.31. 12:09:50

@Topy: Az őrölt paprikát is itt tanultam, ártani nem árt neki.
Jó lett, bár nem annyira lecsós máj, mint inkább májas lecsó :)
@Waka: Basszus, de jó, hogy írtál, kifelejtettem belőle a fokhagymát. Még van esélyem pótolni.

©________ 2015.07.31. 12:19:08

Majdnem tökéletes ;)

Nalunkma lecso lesz bolti paprikabol, de csak ha aludtam egyet, mert ejjel egyig dolgoztam
Hetvegen grillezunk, ha kisut a nap:-)

látjátok feleim szümtükkel 2015.07.31. 14:40:10

@Topy:

Ja, sok mindennel nem találkozik az ember, oszt még is volt/van/lesz.
Régen sok étteremben, és a középiskolai menzánkon is gyakori étel volt a resztelt máj.

látjátok feleim szümtükkel 2015.07.31. 14:41:58

@Fenchurch68:

Én brassóit mindig őrölt paprika nélkül készítettem. Most a hét végére pácoltam 5 szelet tarját, de csak kettőt sütöttünk meg, a háromból meg csudás brassói lett amiben ott volt a pácban lévő őrölt paprika is.

medvedr 2015.07.31. 16:20:23

Pecsenyekeacsa májból, jóval több majorannával, római kömény egy kicsi és kakukkfű. Ha van egy kis gomba az is mehet közé. polentával, tarhonyával vagy magában.

Fenchurch68 2015.07.31. 18:31:41

@medvedr: Jaj, de jó lett volna tarhonyával, de hát szolidarítok. Sebaj, megyek a családhoz hétvégén, majd jól kivétkezem magam.

Ez az én drágám keksztekercset kívánt, megcsináltam neki, és teljesen oda van, hogy jobb, mint az eredeti. Szépnek nem szép, azt mondta, hogy olyan, mint egy kókuszreszelékbe forgatott kutyagumi, de szerintem az eredeti kekszes verzió is olyan :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.07.31. 20:50:38

@Fenchurch68: De rég ettem olyat, azt hiszem fel kell elevenítenem a receptet.

medvedr 2015.07.31. 21:51:48

@Fenchurch68: a keksztekercset illetően támogatom a kutyagumi kinézetet IS!

Boar... 2015.07.31. 23:50:21

Én a májat a lehető legvékonyabbra vágom. Az "alapot" teljesen készre sütöm, a borral felöntés után hagyom zsírjára sülni aztán leveszem a lángról. Ha már nem serceg, beleforgatom a májat, nagyon alaposan, hogy mindenhol jusson a szeletekre a fűszeres zsírból és így rakom vissza erős tűzre. Állandó keverés mellett egy-két perc alatt átsül. Utána sózom.

Fenchurch68 2015.08.01. 09:18:11

@medvedr: Hát enni én se ennék belőle semmi pénzért, én csak megcsináltam :)
(Végül is nagyon rémes nem lehet, darált dió-vaj-házi baracklekvár-kakaó a "keksz" réteg, natúr, kicsit ízesített gesztenyemassza és kókusz a töltelék.)

Benikuty 2015.08.01. 09:44:36

@medvedr: na ne...édesanyám olyat készített, hogy hét nyelven beszélt. Macerás, megcsinálhatnám, de méreg :(
Érdekes párosítás a resztelt máj-paradicsom saláta. A májnak van egy jellegzetes édeskés mellékes szólama, azt inkább a kovászos uborka savanyú íze támogatja.
Főképp a nyúlmáj édes, na azt nem is sorolom a kedvencek közé.
Az utólagos sózás állítólag városi legenda, érdemes lenne mind a két változatot egyszer vakon összekóstolni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.08.01. 14:19:11

megjobban tamogatja az alma - es cseresznyepaprika es tulkeppen barmilyen savanyusag
nalunk ritka vendeg volt a resztelt maj, ma meg mar vegleg leesett az etlaprol
az egeszseghaz utcai falatozoban egeszn jol csinaltak
no meg a vesevelot, meg a pacalt

látjátok feleim szümtükkel 2015.08.01. 15:20:47

@hagyma:

Valamikor nem volt étterem az, ahol nem lehetett rántott májat rendelni, ma meg ritka, mint a fehér holló, és még otthon sem nagyon rántogatjuk, pedig finom.

PiperPerabo 2015.08.01. 16:00:27

@hagyma: Manapság sajna, a cseresznyepaprika is ritka vendég, legalábbis erre (Szeged) felé. Tavaly ősszel komoly munkámba került beszerezni azt a valóban cseresznyeméretű cseresznyepeprikát. Dió méretű vagy talán még nagyobb, annyi volt a piacon, hogy Tiszát lehetett volna vele rekeszteni. Egy idő után, kis túlzással, már az egész piac nekem kereste. Lett is. Most itt virít negyven tő a kertben és roskadozik a terméstől.
Gyerekkoromban ezt az egy erőspaprikát ismertük.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.08.01. 16:10:39

@látjátok feleim szümtükkel: a latszat ellenere a belsosegekkel eleg sok baj van
tarolas, tisztitas stb.
es nagyon konnyen el lehet rontani
akar egy resztelt majat is
ez a so mizeria is azert alakult ki szerintem, mert akinek olyan ragos csimbok lett, az rafogta a sora
nameg az igenyek valtoztak

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.08.01. 16:15:33

@PiperPerabo: azert erospaprikabol van meg a zold hegyes, meg a macskapocse, meg volt az alma
az igazan huzos az tenyleg az ecetes cserkopaprika volt a savanyuk kozott
meg a nem savanyuk kozott is

süllőcske 2015.08.01. 20:44:34

Szerintem a májat felesleges előre sózni, mert át úgysem járja, vagy amikorra mégis, hát, tényleg szafttalan lesz, és kemény. Ez a szerkezetéből adódik.
Amúgy, a legenda, csak az marad, oly mindegy, előtte-utána.
Utána sózni, elevenebb hatást ad, ezért teszem én is így.
Nyúlmáj, szerintem finom, fokhagymásan, rozmaringosan.
Savanyú, kovászolt melléklet kérdésben csatlakozom a mellette szólókhoz.
Májat, legjobban japán grill módon készítve szeretem legeslegjobban, vagyis, vaslapon, rövid pácban, egészben feltéve, pirulás mértékében, a lapon elvágva, és még egyszer elvágva, így keletkezik a legjobb pirult-szaftos állag. Lehet öntözni, fűszerelni közben.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.08.01. 20:49:00

@Boar...: Én csirkemájat csak 1-2 percet hevítettem a lecsóban, nem maradt véres, de kenni lehetett volna.
@PiperPerabo: A cseresznye - pár éve az utolsó termés - már a közelében sem volt annak a bizonyosnak, elfajzottak mind. Szép nagy lett, kicsit csúcsos végű, az íze sem volt rossz, de nem az volt. Rászoktam a serranora, mellé jalapeno, ecetesnek isteni, maradok ezeknél.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.08.01. 20:51:12

@süllőcske: Ez az "egészben feltéve", gondolom, nem egy egész borjúmájra vonatkozik.

süllőcske 2015.08.01. 21:21:59

@Waka: Arra azért nem, de jó nagy, lapos szeletekben dobom föl a nagyobb májat.Jó játék, gyors, érdekes, hagymák, gombák,miegymás, közbeiktatásával.

süllőcske 2015.08.01. 21:29:11

@PiperPerabo: A halfeszten vendégem vagy, ha kedved úgy hozza.

A fickó 2015.08.02. 00:21:50

A hozzávalók alapján egy májpörkölt, de biztos nem rossz. Én jóféle friss borjúmájra (nem egyszerű beszerezni) nem tennék egy evőkanál fűszerpaprikát, paradicsomot, paprikát.
Libazsír, sok vereshagyma, bele friss babér levél esetleg kevés kakukkfű végül frissen őrölt bors, frissen vágott majoránna - ennyi. Ja, és teáskanálnyi fehérbor redukció.
Nem vagyok nagy kenyeres, de ezt ropogós héjú friss kenyérrel tolom.

PiperPerabo 2015.08.02. 07:08:58

@Waka: A jalapeno, a tulipán csili és a cayenni nálam sem vendég már. ( Egyre kisebb a világ!) De azért a cseresznyepaprikára mégis úgy tekintek, mint egy régi kedves barátra. Szóval, fontos nekem.
@süllőcske: Köszönöm!! Hacsak valami fatális közbe nem jön, ott leszek.
@A fickó: No igen. A fehérbor redukció az egyenesen kihagyhatatlan.
Ez persze tartalmaz egy cseppnyi cinizmust, de az is lehetséges, hogy mellettem szaladt el a vonat már elég régen és úgy vagyok ezzel az iránnyal, mint apám a táblagéppel.

látjátok feleim szümtükkel 2015.08.02. 21:28:34

Nekem van fekete és fehér cseresznyepaprikám, pirosra érik mind a kettő, csak más a piros szín. Néha lehet magot kapni a hagyományos fajtából.
Nekem a kedvencem a Habanero Elremo, aminek igazán különleges ízű a húsa, csudásan piros, és nem is túlzottan erős. Sajnos most még csak zöldek vannak rajta, valmiért ezek a fajták nem kedvelik ezt a nyarat.
Viszont a török csilim nagyon jól érzi magát. Ez egy szép paprika.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.08.02. 21:35:26

@látjátok feleim szümtükkel: Nálam valami nem stimmel a paprikákkal, egy csomó kókadozik. A habanero, meg a trinidad bírja, de a chilifajták bágyadtak.

látjátok feleim szümtükkel 2015.08.02. 21:53:21

@Waka:
lNekem is van egy-kettő ami kókadozik ( főkeg a Red Butlah, rátaposok a tövére, és jobban öntözöm, mindig feléled, most az eső után lesárgult és megpöttyösödött az aji levele, reggel permetezés.

látjátok feleim szümtükkel 2015.08.02. 21:54:48

A habanerok közül a cancun nevű bírja a legjobban, azon már elég szép paprikácskák vannak.

PiperPerabo 2015.08.03. 08:06:51

@látjátok feleim szümtükkel: No erre a török csilire kíváncsi vagyok. Google barátunk nem ismeri. Esetleg egy-két képet nem tudnál valahol közzétenni?
Török fűszerpaprikát magam is termelek. Zömökebb és csípős ellentétben a közismerttel.

látjátok feleim szümtükkel 2015.08.03. 09:02:53

@PiperPerabo:

Sajnos a képek közlésével hadilábon állok. A paprika egy szegedi baráttól származik, neki is úgy hozták a törököktől. Hosszú, kosszarvhoz hason, de vékonyabb és nagyon szép pirosra érő.

látjátok feleim szümtükkel 2015.08.03. 09:04:07

Régebben írtam, hogy alakul a gránátalmám, tegnap meg is számoltam közel 20 darabot, amik a legnagyobb tyúktojás méretét elérőek. Remélem októberig kapnak esőt és szüretelhetek.