Nem hiába élünk már több mint negyven éve együtt a feleségemmel: beállított egy szép disznómáj lebennyel, amikor épp tûnõdtem, hogy reszteltmájat kéne enni.
A kép ugyan életlen, de a máj tökéletes lett. Ez az étel is mehetne a 30 perces kaják közé, ha nem lennék kényes a hagyma karamellizálására, ami önmagában is 30 perc ...
Gyorsan összeszedtem a hozzávalókat. Körítésnek paradicsomsalátát ettünk, úgy kevésbé hizlal (és nem kell a hozzávalók közé betenni) :)
- 40 dkg máj (sertés vagy borjú, vagy akár pecsenyeliba-, csirke- vagy kacsamáj)
- 4 fej hagyma, mert ez az étel rengeteg hagymával jó
- 1 zöldpaprika
- 1 paradicsom
- 1 jalapeno csili (mert épp most kezdett megérni)
- egy fakanálnyi zsír
- 1 evõkanál pirospaprika
- 1 kávéskanál õrölt kömény (állítólag amellett lehet sózni a májat)
- 1 ek majoranna
- sok tekerés feketebors
Ez a máj sózás dolog elég bizonytalan. Van aki garantálja, hogy cipõtalp lesz belõle, van aki szerint a köménnyel együtt krémes marad a máj, van aki viszont inkább a végére hagyja. Azt már tapasztalatból tudom, hogy a baromfimájat nyugodtan lehet sózni, az nem keményedik meg. A disznómájat még nem tudom, de nem kockáztattam, hogy mindjárt az elején megsózzam.
A hagymákat tisztítás után hosszanti szálakra vágtam - nekem így ízesebbre karamellizálódik (kevesebb rostot vágunk szét a késsel?). Egy nagyobb serpenyõbe a zsír mellé beleszórtam egy kávéskanál cukrot, hogy segítsek a hagymának édesre karamellizálódni. Ezt a párolt káposztánál is elõszeretettel teszem meg. Azt már nem vártam meg, hogy a cukor el is olvadjon, beleszórtam az összes hagymát.
Felkockáztam a zöldpaprikát és a jalapenot is, amíg a hagyma pirult.
Rendületlenül kevergettem a közepesnél kicsit nagyobb láng felett, oda ne égjen, majd a paprikákat is beletettem: dinsztelõdjön az is. Eltartott vagy fél órát, mire a hagyma annyira összeesett, hogy elpárolgott a leve.
Közben azért jutott idõ a máj feldolgozására is. Elõször hosszában kettévágtam, így valamennyire egyenletes csíkokat tudtam belõle szelni. A végén rátekertem vagy tizet a borsdarálóból és megszórtam a majoranna/köménymag keverékével. Ezt a megkaramellizálódott hagymára toltam a deszkáról.
Feltekertem a lángot a serpenyõ alatt a maximumra, beleforgattam a májat a hagymába, és kevertem, míg kifehéredett. Ekkor ráaprítottam a paradicsomot, megszórtam a pirospaprikával és felöntöttem egy fédeci száraz vörösborral. Félig fõztem, majd megsózva bepároltam a szaftját.
Igazi fehérkenyérrel (ez ugyan hizlal, de remekül lehet vele tunkolni) és paradicsomsalátával tálaltam.
Nem lett kemény a máj, de csak féluton sóztam meg, amikor már többé-kevésbé átsült.