Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Gombapaprikás tejszínnel

2015.07.29. 07:00 Waka

Akciósat főztem. A múltkoriban elutaztam hétvégére, pénteken délelőtt még lementem a boltba venni valami ennivalót, legyen itthon, mikor hazajövök vasárnap. Szokás szerint végigmentem a zöldségespult mellett, megnéztem a kínálatot. Az akciós polcon csiperkét kínáltak fél kilós dobozokban 250 forintért. Úgy tűnt, nincs különösebb baja, vettem kettőt. Hazaérve még volt időm elrendezni, megmostam, felszeleteltem. Szép, egészséges volt, talán kettő tönkje volt megbarnulva, azt kidobtam. Készítettem két csomagot - egy kisebbet levesnek, egy nagyobbat paprikásnak -, aztán bevágtam a fagyasztóba, és mentem világgá. A kisebbik csomag el fogyott nemsoká, a nagyobbikra most került sor.
A kenyérboltban - ahová néha betérek - Cserpes termékeket is árulnak. Ki lehet fogni aznap lejáró szavatosságú tejszínt féláron. Szoktam venni egyet-egyet, lefagyasztom. Habot ugyan abból már emberfia nem ver, de főzni tökéletes.
Szóval volt akciós gomba és tejszín, én meg főztem belőle egy gombapaprikást.

11.jpg


Hozzávalók:
- 60-70 dkg csiperke
- 20 dkg lecsó
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 cayenne paprika vagy valamilyen csili
- 1 teáskanál házi édes paprikakrém
- 0,33 l 30 %-os tejszín
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- só, bors, pirospaprika
- 1 csokor petrezselyem zöld
- olaj

Este elővettem a tejszínt és egy fél doboz lecsót. Tanulva a múltkoriból most bele is néztem a dobozba.
A hagymát finomra vágtam, és egy kis olajon megpirítottam. A cayenne paprikát kimagoztam és felaprítottam. Hozzáadtam a hagymához és kicsit azt is megfuttattam az olajban.

1.jpg2.jpg
Beleszórtam a pirospaprikát, és egy gyors keverés után hozzáadtam a lecsót. Sóztam, borsoztam és a házi paprikakrémmel ízesítettem.

3.jpg
Amikor felforrt, beletettem a gombát a kiolvadt levével együtt.

4.jpg
Fedő alatt kb. 30 perc alatt puhára pároltam.

7.jpg
Amíg a gomba főtt, a tejszínt kikevertem a keményítővel, a petrezselymet pedig összevágtam.

5.jpg6.jpg
Hőkiegyenlítés után behabartam a paprikást a tejszínnel és kiforraltam.

8.jpg
Pár perc főzés után elzártam a gázt, beletettem az ételbe a petrezselymet és összekevertem.

9.jpg
Nokedlit főztem hozzá a szokott módon, és azzal tálaltam.

10.jpg
Csúful beettem, aztán forgolódtam fél éjszaka. Nagyon finom lett, a savanykás tejföl helyett a selymes tejszín jól illett az ételbe. Van még egy tejszín a frigóban, ki kell ötlenem valami étel hozzá.

57 komment

Címkék: tejszín nokedli lecsó csiperke keményítő feketebors petrezselyem levél

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr597653650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

©________ 2015.07.29. 07:27:00

Megallapitom, h mindent tul sokaig fozol.
gombanak eleg 10 perc.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.07.29. 08:45:24

Köszönök szépen!
@Beth A.: Minden bizonnyal igazad van. Mentségemre legyen mondva, rendszerint kóstolás alapján döntöm el, mikor jó, az időt meg nem mértem, csak megbecsültem. Amúgy a gomba kiolvadva kieresztette szinte minden levét, és szíjas volt. Mosdatom a szerecsent. :)

©________ 2015.07.29. 08:51:53

En agombaporihez egyebkent nagyobb kockakra szoktamvagni, sokkal gombasabb izelesz

©________ 2015.07.29. 08:52:41

@Waka: akkor valoszinuleg kicsitlassan fagyott meg anno

Boar... 2015.07.29. 09:37:14

Vannak gombák ahol a minimum főzési idő húsz perc. Pl. Gyűrűs tuskógomba.
A gomba amúgy is nehezen emészthető, nem baj, ha egy kicsit jobban megfőzi az ember fia.

Benikuty 2015.07.29. 09:39:00

Sajnos a háztartási fagyasztók nem tudnak sokkolva fagyasztani. Az ehhez való aparát elég durva árú...

A fickó 2015.07.29. 12:31:22

@Boar...: … és vannak gombák, amik nyersen is fogyaszthatók. Ha a gombát túlfőzik, sütik és minden vizet kienged töpörödött gumis cucc lesz. Általában a csiperkét (barna) nagyobb gerezdekben tűzforró vasserpenyőben szárazon minden oldalról megpirítom (ekkor ami minimális levet eged, de leginkább nem, az a kevés, amit enged rákaramellizálódik. A végén (3-4 perc pirítás után) sózom, borsozom, vajat dobok rá és kész, vagy csak sózom és borsozom, fóliával lefedve kicsit állni hagyom (ekkor kevés levet ereszt) és mehet a levesbe, vagy a pörkölt alapba, ami a gomba száraiból, illetve szárított gombákkal, gombaporral készül, de tovább már nem főzöm, csak tejfölözöm.
A gomba ízes és lédús marad remek (puhább) textúrával és nem lesz gumis és térfogatából is kevesebbet veszít. Sok vendégem kérdezett már rá, hogy milyen gombát eszik, mikor közöltem, hogy sima barna csiperkét dobtak egy hátast. Tehát nagyon forró száraz serpenyő, sok gomba esetén részletekben, hogy ne főjön, csak piruljon. ilyenkor a gombában lévő víz szinte felforr, megfőzve a gombát belülről, amíg a külseje pirul.

medvedr 2015.07.29. 13:45:50

Már régóta használok tejszínt a gombapörkölthöz, nekünk is nagyon bejön. Nekem a petrezselyem tűnik soknak, de ez csak az én ízlésem. A tálalás is jó. Nem tudom miért, de azt gondolom, hogy a nokedli gombapörihez áthúzva jó. (Olajon pár percet pirítva) Ezt még senki nem erősítette meg de rendületlenül hiszek benne.
@A fickó: Kösz a tippet kipróbálom szárazon előpirítva, vajazva, majd referálok hogy sikerült, mi lett a tapasztalatunk. Igaz majd csak nyaralás után.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.29. 14:17:01

en is fozom 20 percig
nem kedvelem a petrezselymet bele
kis fokhagymat igen
tejszinnel meg nem probaltam , sot van hogy a tejfol is elmarad
egyszer kiprobalom tejszinnel
@Waka: ha maradt meg tejszined, amit hasznalnal, szvsz a csirke adja magat

látjátok feleim szümtükkel 2015.07.29. 14:54:11

Vaalmikor a történelem előtti konyhaművészetben az anyám megabálta a gombát, majd az ily módon "megfőtt" eredményt tette hagymára, és sosem volt szíjaa, taplós az étel.

Nálam a bevett szokás, hogy ha gombapörkölt készül, a hagymát átpirítom a zsiradékon ( fokhagyma is megy bele + csili ), amikor színe kezd lenni, akkor megy rá az őrölt paprika, kevés víz. Egy idő után a hagyma már málik szét, akkor zsírjára lesütöm, és teszem rá a gombát. Kis lángon tartva a gomba kiengedi a levét, jön a só, bors, és befejezem a főzést. Sűrítést a szétfőtt hagymák adnak. Tejfölt vagy tejszínt mindenki a saját tányérján tesz bele, mert más az íz, ha külön adjuk, mint ha belefőzzük.

Azért ez is jó lenne, kár, hogy galuskával van.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.29. 15:00:54

@látjátok feleim szümtükkel: en is kb igy fozom
annyi a kulonbseg, hogy kedvtol fuggoen teszek-e hozza tejfolt/akar kis liszttel is/ de ha teszek azt belefozom
de leginkabb nem teszek bele
de egyszer kiprobalom tejszinnel ma lecsonap van megest

/valaki mar szolhatna, hogy ez varganyabol az igazi:)/

látjátok feleim szümtükkel 2015.07.29. 15:48:10

@hagyma:

Ja, ha kapni, 4-5 ezer kilója. Annyiért nem szeretem.

©________ 2015.07.29. 15:59:18

@medvedr: doki, olyan nem létezik, hogy sok petrezselyem

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.29. 16:40:42

@Beth A.: nekem a keves is sok
a muskatlira emlekeztet
nagyon csinjan banok vele
/muskatlim meg nincs is/

Topy 2015.07.29. 16:50:58

@hagyma: tudod te, mibe kerül a vargánya kilója?

olyan lenne, mintha bélszínből csinálnál pörköltet

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.29. 17:04:22

@Topy: OK akkor mit lehet a varganyabol
tatarvarganyat?
de legyen akkor csaszrgomba

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.29. 17:15:09

ja, amugy en is mindig csiperkebol csinalom
az van a botba altalaban

Benikuty 2015.07.29. 18:57:55

@medvedr: én azt tapasztaltam, hogy a mélyhűtött gomba levet ereszt,ha a kutya kovászt eszik is. @A fickó: csúsztat, mert friss gombáról beszél, amíg itt ugye mélyhűtött játszik.

Benikuty 2015.07.29. 19:01:36

@hagyma: azért, mert ahonnan szalajtottak, a petrezselymes krumplira muskátli levelet aprítottak. Ez teljesen köztudomású, és az is, hogy ettől csak nagyobb disznóságokat követtek el arra...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.29. 20:48:35

@Benikuty: engem ne szalajtottak sehonnan
kicsit faraszt a hangne es stilus ahogy eloadod, inkabb felejtsd el elolvasni a hozzaszolasaimat

amugy hasznalok petrezselymet, de igen modjaval

Fenchurch68 2015.07.29. 21:07:38

@Benikuty: Árulja már el valaki, hogy az "ennél" helyett az "ettől" használata melyik tájegységből származik? Nem cikizni akarok, komolyan érdekel.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.29. 21:57:43

@Fenchurch68: en egri vagyok es mindkettot hasznalom
ettol cask jobb lehet
ennel cask jobb lehet stb.
persze nem mindenhol felcserelheto

Boar... 2015.07.29. 23:13:58

@A fickó:
Igen, vannak gombák amiket nyersen is meg lehet enni. Jellemzően nem a kereskedelemben kapható gombák ezek. Már csak azért sem, mert a "trágyán"-vagyis mindenféle bomló táptalajon nevelt gombáktól frankó kis fertőzéseket lehet összeszedni. Emellett vannak gombák amelyek nyersen mérgezőek, termolabilis méreganyaguk viszont megfelelő hőkezelés hatására elbomlik.
Ezenkívül te az "unortodox" módszereddel sütöd nem pedig főzöd a gombát, ez magasabb hőmérsékleten történik. Én is szoktam "fondü" módszerrel enni a tuskógombát, forró olaj a tárcsán, tönkjénél fogva beleteszed, pillanatok alatt átsül és lehet enni. Részegen a módszer erősen ellenjavallott.

Boar... 2015.07.29. 23:15:17

@Topy:
Amikor sok a vargánya, 5-800 forintért is lehet venni kilóját.
Az idén erre kicsi az esély.

Boar... 2015.07.29. 23:20:26

@A fickó:
Ja, ez a száraz pirítás pl. vargányánál nem működik, kell egy kis zsiradék hozzá mert megkeseredik.
Én amikor "aratás" van, felszelem a vargányát, kevés olivaolajra dobom jó bőven, lesózom, kiad egy kis levet, összeesik, rottyantok még rajta egyet aztán kiporciózva megy a fagyasztóba. Levesnek, pörköltnek vagy pörköltbe ízesíteni, szaporítani illetve gombamártásnak kiváló. Persze ezzel nem kell csalni, hogy legyen egy kis íze.

A fickó 2015.07.30. 02:04:09

@Boar...: Érdekelne, hogy milyen fertőzéseket - gondolom, hogy nem gombát. Gombát a gombától. :) Viccen kívül, én úgy tudtam, hogy NÉBIH vizsgálja, hogy ezek a ganék (gombakomposztok) ne tartalmazzanak semmilyen biológiai és vegyi fertőző anyagokat. Na, meg azt sem tudjuk, hogy kedvenc őstermelőnk mivel öntözi növénykéit, főlega földből kikerülőket - ezért is célszerű alaposan megmosni őket, mielőtt nyersen toljuk pl. a paradicsomot. :)
A vargányát, rókát, ördögszekeret, vajon pirítom (nem főzöm) rövid ideig. Most a csiperkéről az occsó tömeggombáról volt szó, és abból így lehet a legjobb ízt kihozni. Szoktam még hűtőben háncskosárban szikkasztani, főleg amikor elfelejtkezem róla - kicsit koncentrálódik az íze.

Benikuty 2015.07.30. 06:38:35

@hagyma: ha valóban egri lennél, nem húznád fel a cserpákodat a "szalajtottak" fordulaton. Egyébként is, ha valaki kipakolja az orbitális ostobaságait, akkor számítson a reakciókra. El kell viselned, hisz te már kész celeb vagy, ne viselkedj úgy, mint egy xlábú szűzlány. :) Kinyilatkoztatásaid kezelésére vonatkozó tanácsaidat ettől függetlenül köszönöm!

Benikuty 2015.07.30. 06:46:15

Kedves @Fenchurch68: egri vagyok, tartózkodási helyem ideiglenes. Sokat vagyok ott, tartom a régi személyes kapcsolataimat, tehát egri mivoltom valódi, élő, mindennapos. Így aztán természetes módon használom azokat a szavakat, amit az ottani szeretett és sokra becsült honfitársaim.
Kérdésed pedig tisztelettel köszönöm, és megjegyzem, hogy eszembe sem jutott azt provokatívnak hinni!

Benikuty 2015.07.30. 06:50:41

@Boar...: azt nem mondom, hogy lemaradt egy nulla, de ezek az összegek köszönőviszonyban sincsenek a realitással.

Boar... 2015.07.30. 09:00:39

@Benikuty: Sokan nem tudnak mit kezdeni a korlátaikkal. Te sem.
Nem küldelek el téged is az anyádba mert meghazudtolsz, egyszerűen csak elkönyvelem, hogy egy buta ember vagy.
Ennyi pénzért nem csak az erdő szélén de a kaposvári piacon is lehet venni vargányát amikor berobban. A "berobban"-t úgy kell elképzelni, hogy olyankor aki nem teljesen béna, az simán szed negyven-ötven kilót egy délelőtt. Ilyenkor dugig van a piac és nem azt mondom, hogy "nem kell senkinek", de nem könnyű eladni. A szaracénok a nagyobb példányokat nem is szedik le soxor, mert a másnapi piacozást már nem érnék meg. Tavaly panaszkodott valamelyik, hogy a felvásárló háromszáz(!) forintod ad a vargánya kilójáért és még válogat is.
Ez nem csak helyi dolog, az indexen a "Gombázós topic"-ban írta valaki, hogy tavaly tán az északi középhegységben vagy a Zemplénben is hasonló volt a helyzet.

Benikuty 2015.07.30. 09:34:42

@Boar...: köszönöm szépen, hogy felnyitottad a szemem, mert most már azt is tudom, hogy buta vagyok :) Sajnos én gomba ügyben nem látok túl a helyi és egy-két fővárosi piacon, azok kínálatán. Ebből adódóan nem vagyok tisztában pl. a kaposvári speciális viszonyokkal sem. Továbbá nem tekinthető értékelhető kínálatnak az sem, ami a fehér hollóval mozog egy pályán, tehát reálisnak sem nevezném. Még szezonálisnak sem...
Javaslom szakember segítségét igénybe venni, hogy megtanítson az értő olvasásra, mert sem édesanyádba( aki remélem jó egészségnek örvend, és büszke magzatára) nem küldtelek el, sem pedig meg nem hazudtoltalak.

Boar... 2015.07.30. 09:48:30

@Benikuty: Én úgy gondolom, hogy a termőhely közelében vásárolni a gombát egyáltalán nem olyan kuriózum ami csak keveseknek adatik meg. Az, hogy a fővárosi piacokon mi mennyibe kerül, az legyen az ott élők baja. Azok az árusok nem a saját, hajnali szedésüket árulják.
Ha a fűszerpaprikáért Bezdánig utazik a pesti sznob és hagymáért, fokhagymáért sem rest átutazni az országot, nem tudom, mi a baj azzal, ha vargánya tekintetében azon helyek kínálatát(Kaposvár, Pécs, Nagykanizsa, Zalaegerszeg)vesszük alapul ahol ez a gomba tömegesen terem.

Boar... 2015.07.30. 09:50:30

Ha legközelebb lesz ilyen "robbanás", ígérem, szólok aztán feltankolhatsz évekre.(Ha megszárítod, évekig eláll)

Benikuty 2015.07.30. 10:49:19

@Boar...: Valóban igaz, hogy idáig a szedő nem jut el. Sajnos. A gombával mázlitok van, amivel nincs, az a számtalan bajaitokat tetézi...
Azt nem tudhatom, és őszintén nem is érdekel, hogy meddig és miért utazik a pesti sznob.
Bezdáni paprika nálam nem játszik (erre vonatkozó teszt-kóstoló eredményét megírom, amint publikus lesz), a maroslelei fokhagymát szívességből helyembe hozzák, és magam pucolom (közben azon agyalok, milyen jó is sznobnak lenni), és sorolhatnám...
Azért megjegyzem, hogy ami ma sznobizmus, az lehet, hogy holnap letisztulva a mindennapok gasztronómiájának a pozitív eredője.

medvedr 2015.07.30. 11:51:05

@Benikuty: ezt nem gondoltam át, igazad lehet a mélyhűtött gomba biztosan ereszt levet. A friss gombával majd kipróbálom.

medvedr 2015.07.30. 11:54:37

@Beth A.: Nekem tud sok lenni. Nálam a majoranna ha kell az ételbe amit főzök, az a fűszer amit marokszámra.

Fenchurch68 2015.07.30. 12:48:19

@hagyma: Köszi! Nagyon érdekelnek ezek a nyelvhasználattal összefüggő kérdések, még egy ilyen kis országban is óriási különbségek vannak, nálatok meg különösen izgalmas lehet parttól partig.

@Benikuty: Köszönöm a választ, ezek szerint Eger környékén használatos mindkét forma.

Ha bárki más tájról válaszol, annak is szívből örülök.
(Vannak szemantikai becsípődéseim.)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.07.30. 12:52:46

Köszönök szépen!
Látom, príma a hangulat, mindenki a vendégem egy italra. Momentán egy kis Rumból hozott pálinkát tudok kínálni.

Topy 2015.07.30. 13:04:24

@Waka: főzzünk trollpörköltet!

látjátok feleim szümtükkel 2015.07.30. 15:15:30

Eccer kéne csapni egyet, de nagyot.

Fenchurch68 2015.07.30. 15:50:25

@Waka: Kámban meg Zsennyén voltam már. Ez a rumi pálinka nagyon vonzó ajánlat. Szívesen felajánlok cserébe virtuálisan dió és gesztenye réteges tortából egy szeletet. Vagy egy adag tökfőzeléket.

Fenchurch68 2015.07.30. 20:45:25

@Benikuty: Ott csak egyszer, az ősidőkben, odavalósi volt egy osztálytársnőm, és a szülinapi zsúrján jártam ott.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.07.30. 21:11:09

@Topy: Ki a csuda enné azt meg?
@Fenchurch68: Köszönöm, jöhet!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.30. 21:43:33

@Waka: egy igazi gourmetnek unnepi vacsora

A fickó 2015.07.31. 00:14:11

@Boar...: A pesti sznob, azaz én nem utazik Bezdan-ig, mert helyben, azaz Pesten megvásárolható, kb. annyiért, amennyiért a szutykok is. Ennek előtte, pedig elküldték csomagban, akkor még jóval olcsóbban.
Hagyma és fokhagyma is kapható a fővárosban jó minőségű. Kurvára nem érdekel, hogy mi mennyibe kerül, mert azért dolgozom, hogy jól éljek. Nem költök benzinre és más csomó szarra sem. A krumpli is helybe jön Németországból rendelem 20 kg-os csomagokban, mert innen egyszerűbb jó minőséget kapnom.

Boar... 2016.07.30. 10:29:23

Mivel anno a bolháskutyagazda kétségbevonta a vargánya dömpingárral kapcsolatos szavaimat, legyen a válasz egy bejegyzés az index "Gombázós topic"-jából a mai napról:

forum.index.hu/Article/viewArticle?a=140458065&t=9019811

(Felénk is folyik a házalás jóval szerényebb árakon. Hozzá kell tenni, hogy a vargánya hivatalos átvétele jelenleg 400, (700-ról indult) de ahogy mondják itt a falusiak, lesz az még 200 is, sőt át se veszik. Ilyen szezon ez.)

Benikuty 2016.07.30. 18:09:07

@Boar...: bocs bőrgolyó, de messziről jött ember...szóval tuti telekakiznád a tetrát kínodban, ha valakinek jó pénzért kéne szerválni egy kilónyi szárított cuccot :D

Boar... 2016.07.30. 18:37:12

@Benikuty:
Jól van öreg, ennyit tudsz. Járt a nagy pofád a gombaárakról, itt a bizonyíték, hogy hülyeséget beszéltél de még mindig a melléduma megy mert a korlátolt agyad nem képes felfogni, hogy a világ egy kicsit tovább tart mint az utcád vége.

Benikuty 2016.07.30. 18:44:48

@Boar...: azt üzeni a cipőm talpa, hogy többet megértett a mondatomból, mint te. ...és hogy akkora bunkó vagy, hogy a cölöpöt elfutnak előled :D

Boar... 2016.07.30. 18:56:21

@Benikuty:
"Messziről jött ember..."
A Te felfogásodnak a szoba túlsó sarka is messzi van...
Engedelmeddel nem fárasztanám magam a továbbiakban a veled való kommunikációval.

Benikuty 2016.07.30. 19:36:42

@Boar...: hiányozni fogsz, ritkán akadok össze egy ekkora fitymaszűkülettel! :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.30. 23:13:13

@Benikuty: benned az az erdekes, hogy a legkisebb szarsagon is kepes vagy megsertodni, de amellett ocsmany modon beszelsz masokkal
erdekes ez, de te dolgod

látjátok feleim szümtükkel 2016.07.31. 21:52:28

Maradjunk annyiban, ahol bőségesen terem a gomba, ott van dömping ár is. Nálunk nincs, mert nagyon kevés terem, ezért több ezer forintot is elkérnek egy kilóért, fajtától függően. Az egyetlen piaci gombaárus sem a mi vidékünkön termett gombát árul, így nyilván nem is tud gombadömpinget produkálni. Amit nem ad el frissen, azt szárítva árulja, és az sem olcsóbb.

Mellesleg ez más teményekkel is hasonlóan műxik.

Beni meg nem vette észre a nagy izgalomban a cipőjéről, attól, hogy a feje jó, már régen talpalni kéne.
süti beállítások módosítása