Akciósat főztem. A múltkoriban elutaztam hétvégére, pénteken délelőtt még lementem a boltba venni valami ennivalót, legyen itthon, mikor hazajövök vasárnap. Szokás szerint végigmentem a zöldségespult mellett, megnéztem a kínálatot. Az akciós polcon csiperkét kínáltak fél kilós dobozokban 250 forintért. Úgy tűnt, nincs különösebb baja, vettem kettőt. Hazaérve még volt időm elrendezni, megmostam, felszeleteltem. Szép, egészséges volt, talán kettő tönkje volt megbarnulva, azt kidobtam. Készítettem két csomagot - egy kisebbet levesnek, egy nagyobbat paprikásnak -, aztán bevágtam a fagyasztóba, és mentem világgá. A kisebbik csomag el fogyott nemsoká, a nagyobbikra most került sor.
A kenyérboltban - ahová néha betérek - Cserpes termékeket is árulnak. Ki lehet fogni aznap lejáró szavatosságú tejszínt féláron. Szoktam venni egyet-egyet, lefagyasztom. Habot ugyan abból már emberfia nem ver, de főzni tökéletes.
Szóval volt akciós gomba és tejszín, én meg főztem belőle egy gombapaprikást.
Hozzávalók:
- 60-70 dkg csiperke
- 20 dkg lecsó
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 cayenne paprika vagy valamilyen csili
- 1 teáskanál házi édes paprikakrém
- 0,33 l 30 %-os tejszín
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- só, bors, pirospaprika
- 1 csokor petrezselyem zöld
- olaj
Este elővettem a tejszínt és egy fél doboz lecsót. Tanulva a múltkoriból most bele is néztem a dobozba.
A hagymát finomra vágtam, és egy kis olajon megpirítottam. A cayenne paprikát kimagoztam és felaprítottam. Hozzáadtam a hagymához és kicsit azt is megfuttattam az olajban.
Beleszórtam a pirospaprikát, és egy gyors keverés után hozzáadtam a lecsót. Sóztam, borsoztam és a házi paprikakrémmel ízesítettem.
Amikor felforrt, beletettem a gombát a kiolvadt levével együtt.
Fedő alatt kb. 30 perc alatt puhára pároltam.
Amíg a gomba főtt, a tejszínt kikevertem a keményítővel, a petrezselymet pedig összevágtam.
Hőkiegyenlítés után behabartam a paprikást a tejszínnel és kiforraltam.
Pár perc főzés után elzártam a gázt, beletettem az ételbe a petrezselymet és összekevertem.
Nokedlit főztem hozzá a szokott módon, és azzal tálaltam.
Csúful beettem, aztán forgolódtam fél éjszaka. Nagyon finom lett, a savanykás tejföl helyett a selymes tejszín jól illett az ételbe. Van még egy tejszín a frigóban, ki kell ötlenem valami étel hozzá.