Kicsit fura párosítás, de éppen sok volt a paradicsom idehaza - meg kellett fõzni mind. Így lett paradicsomleves
és egy tökéletes lecsó
az ebéd.
Nagyon szép volt a lecsópaprika - az összes szín szerepelt benne. A paradicsom pedig igazán érett volt (miután egy kosárban érleltem 3 napig).
A lecsót kezdtem előbb, annak kicsit több idõ kell.
- 1 kg lecsópaprika
- 60 dkg paradicsom
- 2 vereshagyma
- 15 dkg füstölt fõtt császár
- 5 dkg kolozsvári szalonna
- 1/2 szál csabai kolbász
A császárt meg a szalonnát kisütöttem zsírjára.
A zsírból kiloptam a kisült császárhús zsíros részeit, és megreggeliztem ...
Felaprítottam a kolbászt is és kicsit pirítottam a zsíron, amig a színét kiadta, majd bekekevertem a félkarikákra vágott hagymát. Cserna-Szabó és Bacher szerint a lecsónak szottya van, nem szaftja, amit a hagyma nagyobb darabokban való felhasználása biztosít. Ám legyen - én ezelõtt is öregre vágtam a lecsóba a hagymát. Mivel én elõször a paradicsomot fõzöm puhára, és csak azután adom hozzá a paprikát, belekockáztam a paradicsomot és meg is cukroztam/sóztam kicsit.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Amíg ez a hagymás paradicsomos kolbászfõzelék rotyogott, nekiláttam a paradicsomlevesnek is.
- 1,5 kg paradicsom
- 1 vereshagyma
- 2 szál zellerlevél
- 2 szál petrezselyemzöld
- 1 ág oregano
- 1 ág bazsalikom
- 1 ek oliva olaj
- két marék betütészta
A paradicsomot lehámoztam (gázláng felett, mert lusta voltam vizet forralni), felkockáztam és a kicsit megdinsztelt hagymára tettem fõni. Beletettem a zellerlevelet is, mert a paradicsom és én is nagyon szeretjük a zellert. Amíg az rotyogott, felkarikáztam paprikákat és a megfelelõnek itélt lecsóalapba tettem.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A lecsónak nem kellett túl sok idõ, mert szeretem, ha a paprika még roppanós.
Hátra volt még a levesbe a betét. Felaprítottam a zöldeket a petrezselyem szárával egyetemben. Beleszórtam a levesbe a betütésztát - annak kellett 5 perc fõzés. Ezután szórtam a fazékba a zöldeket és megrottyantottam.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Már csak meg kellett enni. A levest:
és a lecsót kovászos uborkával, mert mi úgy szeretjük:
A paradicsom megfõzve egészséges igazán :)