Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

How it's made? Kicsi grill - sok ember

2015.07.15. 07:00 Andrass9

Hogyan lakassunk jól sok jóbarátot egy pirinyó grillen sütött finomságokkal? A Hogyan Készül sorozat legújabb epizódja a Rábapartról...

Vendégeskedtünk a minap Babette-nél Wakával és a feleségemmel. A lassan szervezõdõ találkozó végül létrejött, miután megválaszoltam a legégetõbb kérdéseket: Ki mit nem eszik? Igen - ez az egyik alappillérje egy többtagú vendéglátásnak, hogy olyan menüt állítsunk össze, amelyben mindenki találhat számára kedves eledelt. Babette itt handycappel indult feleségem míján, de azért találtunk megoldást. A kvaterkázás alatti fõzésre az újdonsült grilltulajdonosok kicsike gömbgrilljét vetette be.

10.jpg

Elõkerült hát a grill, a faszén, meg az általam olyannyira gyûlölt faszénbegyújtó folyadék. No akkor itt az ideje egy kis (remélem elég udvarias) grillezési tanácsadásnak. Elsõre egy darab kályhacsövet varázsolt elõ a ház ura egy kombináltfogó társaságában. Ez utóbbival, WD40-val meg a duct tape-el minden megjavítható. Ami meg nem, az  javíthatatlan!

A grillben volt még némi félig leégett brikett, amit annyira félre kell kotorni, hogy a kéményt a parázsrácsra lehessen állítani. Két jobban égõ újságpapírt (MN és NSZ együtt a legjobb, azok meggyulladnak már egymástól is, ha összegyûrjük õket) kell meggyürkélve a kémény aljára betolni. Ne legyen túl szoros, kapjon azért valami levegõt is a szén felette. Erre egy pár faszéndarab kell az elõzõ grillezés maradékából, amin van hamu. Már Öveges professzor is tanított arról, hogy a kockacukor cigarettahamuba mártva egyszerûen meggyújtható. Ez hatványozottan igaz a faszénre. A hamus darabokra tegyél néhány nagyobb darabot a szeneszsákból, majd töltsd meg a kéményt a többi faszénbõl. Az újságpapírt meggyújtva a faszén is begyullad. Amikor halljuk, hogy összenyomta a szén a pernyét, kicsit mozgassuk meg a kéményt, hogy a papírhamu lepotyogjon, amitõl jobban fog szelelni a csõ. Kb fél óra alatt szépen felizzik az egész, akkor a fogóval egyszerûen emeld le a kéményt a szénrõl, és tedd félre. A parázsra pedig egy nagyobb adag friss szén kerüljön, ami már hamar begyullad. Akkor jó, ha a teteje kifehéredik a szénnek (azaz hamu lesz rajta), mint a fenti képen látható. A grillen készített eledelek a hajtás után ...

A ház asszonya igencsak kitett magáért.

Elõkészített csevapcsicsa jellegû vegyes darált húst, egy kelt lepénytésztát, hummuszt, kápiát és padlizsánt, valamint egy adag fûszeres csirkeszárnyat grillezni egy adag kukoricasaláta körítéssel. Ha ezek közt valaki nem talál magának ennivalót, az haljon éhen!!!

A receptek egyenesen Babette tollából származnak, azokat az alkotó vetette papírra.

A tökéletes faszénparázs elérése elõtti fázisban (ekkor még nem olyan forró a rács) padlizsánt és kápiapaprikát grilleztünk. A padlizsánt célszerû picit sózni és olajozni - akkor kevésbé szárad ki. A kápiát Babette kicsumázta és kettévágta. Amúgy ezt ráért volna a sütés után, meg szárastul egyszerûbb is kezelni a paprikát (a grillre pakolni, forgatni, és a megsült héját leszedni), de így is finom lett. A padlizsánt bõ centi vastag karikákra szeletelték. Addig a darálthúskeverék megpróbált szobahõmérsékletre melegedni.

12.jpg 11.jpg

Persze a zöldség grillezésrõl nem készítettem képet, de azért remélem így is világos.

Kicsit felizzott a végére a tûz, mehetett rá egy adag lepény. A tészta Babette kenyértésztája, aminek receptjét egyszer tán megkapjuk(?):

  • liszt
  • kovász(?)
  • olaj

Az olajjal megkent egy grilltálcát, majd öklömnyi tésztadarabokat kinyújtott vizes kézzel, és a fóliatálcára tette. Ezt egyszerûen rátettük a rácsra, lefedtük, és vártunk. A tapasztalat szerint addig kell sütni, amíg kicsit feketedni nem kezd a likakban a tészta: akkorra eléggé megsült az alja, hogy leszedhetõ legyen a tálcáról.

15.jpg

Csak egy tálcával sütöttünk, mert mindenki éhezett már. Amúgy is szépen felizzott a szén, mehetett rá a kidolgozott csevapcsicsa.

  • fele marha, fele disznó volt, összesen 1,60 kg
  • bors
  • só kb egy teáskanál
  • 5 nagyobb gerezd fokhagyma
  • 1 tk szódabikarbóna (recept írta, nem tudom, mi lenne a szerepe, mert mintha nem is lett volna benne)

Az egészet jól összekeverte, és állt vagy fél napot a hûtõben. Ebbõl hengergettek a lányok rudakat, nekem meg pogácsát.

13.jpg

Éhen azért nem haltunk, elõkerült egy tál hummusz is, ami a lepénydarabkákkal fantasztikus étvágygerjeszõnek bizonyult.

  • 4 ek tahini (Készítése: 3 púpozott evõkanál szezámmag - mozsárban olivával pasztává zúzva. Lustábbak turmixolhatják is. )
  • 1 ü csicseriborsó
  • kb fél deci olívaolaj
  • 3 közepes gerezd fokhagyma
  • csipet bors
  • turmixban nem egész simára passzírozni, saját levével beállítani a sûrûséget
  • tetejére olívaolajat csurgatni

16.jpg

A ház asszonyának kedvence rendesen koldult, mintha nem kapna enni:

14.jpg

Amig ezt eszegettük, a csevapcsicsa megfordítható lett. Mivel az ilyen darálthúsok nagyon szeretik, ha a hõ direktben éri õket, ezért átraktuk a tálcáról a rácsra közvetlenül. Mindenféle csipeszekkel meg szedõlapáttal próbálkoztunk, de azért a kombinált fogó volt a tuti szerszám, csak nem fotóztam le, hátha valaki felháborodik rajt :)

17.jpg

Azért ennek a csipesznek a kitalálóját azzal büntetném, hogy naponta 100 grillen forgassa vele a zöldséget, vagy a húsokat ...

18.jpg

Gyorsan feltettük a kevésbé izzó rész fölé a csirkeszárnyakat is a rácsra. Még éppen odafértek. Amúgy is gyengébb tûzön kell elkezdeni, egyébként megégne a bõre és nyers maradna a csont mellett. A szárnyakat Babette egy német baromfi grillfûszerkeverékkel bolondította, ami igencsak jót tett neki.

26.jpg 19.jpg

Amikor a hús már megsült, az átpakolás helyett a grillrácsot forgattuk el 180 fokkal, hogy a csirke is a parázs fölé kerüljön. Összejött hát a vacsora, amit egy házimajonézes kukoricasalátával tálaltam magamnak. A többiek tányérjába nem lestem bele a géppel :)

21.jpg

Közben megsült a csirke, ami félúton megkapta társaságnak a maradék csevapcsicsát: jó lesz az reggelinek is hidegen! (Mármint a darálthús, mert a csirkeszárny nyomtalanul eltűnt.)

22.jpg

Babette sütött egy szirupos sütit is, ami semolina orange lemon cake névre hallgatott. Íme az autentikus recipe 32*23 ovális tál mennyiségre (a cup egy pohárnyi mennyiséget jelent, tipikus amerikai konyhai mértékegység):

  • 2 cup búzadara
  • 1 cup cukor
  • 2 ek liszt
  • 40 gr mandulaliszt (neem nem volt! itthon)
  • 1,5 tk sütõpor (keveselltem, legközelebb 1 csomaggal teszek)
  • 1 citrom leve és héja (ennek kéne narancsnak lennie)
  • 3/4 cup olaj
  • 3/4 cup tej
  • 16 darab egész mandula a tetejére (ehelyett volt a szeletelttel megszórva)
  • 4 tojás
  • 1 tk kardamom porrá õrölve

Úgy csinálod, ahogy a muffint, külön a nedves és külön a száraz hozzávalók, majd összekevered és megsütöd

szirupja:

  • 2 cup citromlé (nekem ebbõl 1 lime lé volt)
  • 1 cup víz
  • 1 cup cukor
  • 2 cup méz

Ezt kell összeforralni, de nem kell besûríteni. Amikor kiveszed a sütit, azon forrón ráöntöd! (Legközelebb másfélszeres mennyiséget csinálok, mert ennyivel maradtak száraz részek, az meg nemfinom.)

Mondanom sem kell, hogy Waka azonnal elkezdte lopkodni a tányérról (és nekem is izlett) ...

23.jpg

Az estére/délutánra a kútban hûtött italok tették fel a koronát, ahova egyre gyakrabban jártak a fiúk utánpótlásért. Szerencsére ez bõvizû kút, hamar lehült benne bor, sör.

Miután jóllaktunk, meg elfáradtunk, a helyi panzióban szálltunk meg, ami egy étterem, kocsma, vegyesbolt és panzió együttese:

24.jpg

Szerencsére éjjel senki sem anyázott, jól aludtunk, majd még reggelire megtámadtuk Babette-éket, akik frissen sült kenyérrel és egyéb finomságokkal vártak minket (egyesek egy stampo házipálinkával indították a napot). A csevapcsicsa és társai remekül passzoltak a ropogós, még meleg fehérkenyérrel. Én mentás limonádéval öblítettem le a királyi reggelit.

Egy rövid túra a Rába partjára megerõsítette, hogy a feleségem továbbra is irtózik a békáktól.

Nagyon jól éreztük magunkat! Remek házigazdák, csodás környezet, szép macska - mi kell ennél több? Hát a finom étel!

Köszönjük.

49 komment

Címkék: padlizsán csirkeszárny darálthús csevapcsicsa kápia

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr917626994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

turósmácsik 2015.07.15. 07:10:51

Jókat ettetek, jók az alapanyagok is:)

©________ 2015.07.15. 07:56:27

En se szeretem azt a csipeszt, de meg nem talaltam helyette jobbat.

Isley 2015.07.15. 08:37:20

Barátokkal grillezni... az egyik legjobb dolog egy szép nyári napon

látjátok feleim szümtükkel 2015.07.15. 10:53:05

@Beth A.:

Az obiban vettem régebben egy nagyon kézre álló bambusz csipeszt. Nem ormótlan, jó vele a halsütéskor forgatni.

medali (törölt) 2015.07.15. 13:48:36

Bar a bogracsozas all kozelebb hozzam de ez most nagyon-nagyon... :)
Igy kell elni :)

Topy 2015.07.15. 14:31:01

ha már bogrács! :)
itt a szezon, ehhez képest vészesen fogy a Farkas féle fűszerpaprikám, rendelnem kellene egy újabb adagot

budapesti átadást tudunk megszervezni, ha esetleg érdekel valakit (máshová nem érdemes tovább postázni, mert akkor ugyanaz, mintha oda rendelné :) )

ha jól emlékszem a legkisebb kiszerelés 25 dekás, utoljára (kb. egy éve) hegesztett, aromazáró, fémfóliás zacskóban érkezett, akkor 3000 HUF volt kilója

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.07.15. 15:16:08

@látjátok feleim szümtükkel: A bambusz a legjobb, mert nem szálkásodik a mosogatástól, meg a rugalmasságát is sokáig megőrzi. Nekem van fém- és facsipeszem is. Főleg a fémet használom. Bambusz az sajna nincs ...

©________ 2015.07.15. 15:18:29

"remélem elég udvarias"

Jaj, nagyon elvezte, hogy szakertotol tanulhat:-)

©________ 2015.07.15. 15:23:43

Ja es a Lola nem kunyizott, hanem olbe akart keredzkedni:-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.07.15. 15:24:22

@medali: Isten hozott a blogon!
Ez a grillezés azért sikerült ilyen jóra, mert kellemes beszélgetéssel és a főzésben együttműködéssel telt el. Szóba kerültek grill trükkök, meg alapszabályok, amiket a kezdőnek nem árt meghallgatnia, valamint hogyan lehetne a szomszédot rávenni, hogy némítsa már el a kutyáját (tényleg rémesen üvölt még éjjel is). És különben is: klassz emberek együtt csak jól érezhetik magukat:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.07.15. 15:26:15

@Topy: Én is most kezdtem meg az utolsó félkilós zacskót, de ez még kitart pár hónapig. Talán ki tudom várni az idei termést, és akkor viszek a nagylyánynak is az USA-ba.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.07.15. 15:27:34

@Topy: Azért egy fél kilósra jelentkezem! Legalább találkozunk :)

©________ 2015.07.15. 16:05:48

@Topy: mikor lesz a tortenet? Hetfon fel tudnnam venni wakanal, ha valahogyan el tudna hozzajutni, es neki is jo valahogy a hetfo.

©________ 2015.07.15. 16:07:03

@Andrass9: ma delelott felvettem egy megszakitasnelkuli otperces orjongest:-(
ismet igeretet kaptunk arra, hogy elviszik valahova.

Topy 2015.07.15. 16:43:37

@Beth A.: ma van szerda, úgyhogy szerintem a héten biztos nem fog ideérni

igaz a múltkor is meglepődtem, mert a pénz még oda sem ért és már postára adták - viszont legkorábban holnap fogom megbeszélni velük (hátha rendel még valaki)
meg egyébként is, a postát ismerve - amióta megvan a logisztikai központ - a csoda kategóriája ha egy csomag a feladást követő nap célba ér (régen meg az volt az alap)

de szvsz nem dől össze a világ, ha egy-két hetet eldekkol a cucc Wakánál - bár azt nem tudom, hogyan jutna el hozzá :)

Topy 2015.07.15. 16:44:15

@Beth A.: kutyapszichológushoz

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.07.15. 16:52:18

@Topy: Gazdipszichológus kellene oda ...

Topy 2015.07.15. 16:54:41

@Andrass9: ennyire nem ismerem a részleteket

©________ 2015.07.15. 17:27:22

Off

Hatha valakit erdekel

A tulajdonos meghalt, most kiarusitjaka keszletet.
07.16-tól 07.19-ig hívható ez a szám :06-304535761.

Orchideak.hu

Budafok utan van.

©________ 2015.07.15. 17:28:20

@Topy: akkor szkippeljuk, nem tudom, mikor jarunk arra legkozelebb

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.15. 17:44:26

izlesemnek tokeletesen megfelelo grill es koret,
mondjuk en lehet a kukoricat is grilleztem volna de igy is szeretem
egyszeruen tokeletes tanyer
lepeny, csevap, csirkeszarny, kukorica = heaven
@Andrass9:
en is fem tongsot hasznalok

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.07.15. 18:00:25

@hagyma: Kicsit nehéz lenne a dobozos kukoricát grillezni :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.15. 18:12:02

@Andrass9: ezert nem is nagyon veszunk konzervbe:)
de azert most is van itthon, meg van eppen corn cob is, epp arra keszulok marhaval, sultkrumplival

szoval tetszik akoret is

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.15. 18:34:40

mondjuk a hummuszadagomat, azt elcsereltem volna sorre

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.07.15. 18:47:10

@hagyma: Én aggódtam a hummusz miatt, mivel még nem ettem. Csicseriborsót sem. De egyszer mindent meg kell kóstolni! Nem bántam meg! Remekül ízesítették Babette-ék.
A kukorica nekem is főleg csöves és leginkább hajában grillezett (vagy télen mikrózott folpackban 5 perc/cob). Nagyon megkedveltem a sok vajat rajta, pedig az idehaza nem szokás.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.15. 18:58:17

@Andrass9: ja mi is ugy esszuk, a vicc az, hogy Mary meg a hajaban fottet kedvelte meg, o szinte cask sutotte elotte:) vagy haja nelkul fozte parolta
/vajjal sozva borsozva/
a hummusz...
meg cask boltit probaltam, az nem annyira jott be, dehat a boti az botyi...

A fickó 2015.07.15. 19:18:08

@Andrass9: Dobozos kukorica ilyenkor? :S Basszus, roskad a piac a zsenge édes kukiktól. :DDD

A friss zsenge kukorica legjobb elkészítési módja: Vákuumtasakba vajjal, kevés sóval 82 fokon 30 percig készíteni, ehetőre hűlés után tolni az arcba, vagy teljesen Lehűtve (jeges vízben) másnap is ugyanolyan jó és csak fel kell melegíteni tasakostul vízben. Sous vide híján gyöngyöző (inkább csak feszülő) vízben is készíthető pl. indukcióson. Természetesen héjában faszénen is remek. Ritkán én is mikrózom, de héjában, bár még így is jobb, mint vízben főzni hosszú ideig.

ui: András, láttam készítettél steak-et barna vajjal. Legközelebb nem kell barna vajat használnod, mert a sütés vége felé elég, ha rádobsz nagy adag jó minőségű (de tényleg jó igen jó fajta vajat) vajat ami a forró serpenyőben szépen bebarnul és ezzel a habzó vajjal locsolgatva fejezed be. :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.07.15. 20:42:33

Köszönök szépen!
@Beth A.: Nekem a hétfő tökéletes lenne, de ahogy látom, halasztani kell. Részemről OK a dolog máskor is, legfeljebb a laktanyába kell jönni érte.
Az a hummusz valami isteni volt, nemsoká itt is készül egy adag.

vörösbor(de)minőségi 2015.07.15. 21:20:23

@Topy: éppen tegnap rendeltem.és füstöltet is.mondjuk annak ára eléggé húzós,mert duplája.
vajon mi lehet az oka? ennyire sok és drága a macera vele?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.07.15. 21:57:12

@A fickó: Köszi a tanácsokat!
A múlt héten készítettem friss csöves kukoricát - hááááát ... Remélem a legközelebbi nem lesz ilyen száraz.
A szuvidált kukorica jól hangzik. Majd, ha szerzek vákumozó gépet, akkor elkezdek én is játszani vele. Az elektronikát meg tudom magam is csinálni hozzá.
Héjában faszénen úgy érdemes, hogy előtte a csuhéjjal együtt fél órára hideg vizbe áztatja a KDK és úgy csavarja alufóliába. Akkor sokkal szaftosabb lesz és nem ég meg. A mikrós módszernél nem kell az extra víz, viszont adható hozzá előre is vaj. Én viszont úgy szeretem, hogy a jéghideg vajat dörzsölöm bele a szemek közé, frissen sózom és már megy is befele.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.07.15. 22:00:01

@vörösbor(de)minőségi: Nagyon macerás. Saját tapasztalatból tudom, mert idén végre csináltam chipotle-t (füstölt jalapeno). Hogy az milyen finom ...
A gond, hogy a füstölés visszanedvesíti a paprikát, tehát lehet újra szárítani, valamint a porítás után sikálni kell a paprikamalmot, hacsak nem ruházik be egy önálló őrlőre a füstölthöz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.07.15. 22:01:41

@hagyma: chick pea-t tudsz venni a boltban, meg tahinit is. Csak jó sok fokhagyma, meg a kedvenc fűszereid kellenek hozzá.

vörösbor(de)minőségi 2015.07.16. 09:22:22

@Andrass9: nagyon kiváncsi leszek rá-eddig csak hallomásból ismerem a füstölt paprika micsoda zamatot ad az ételnek.alig várom....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.07.16. 18:15:30

@vörösbor(de)minőségi: A nagy meleg elzavarta a kommentelőket :)
Kellemes meglepetésben lesz részed. Még az amerikás nagylyányom is vitt magának egy zacskónyit!

Fenchurch68 2015.07.16. 18:32:40

@Andrass9: ...és ha netán nincs csicseri, felesborsóból is pont olyan finom :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.07.16. 19:07:58

@Fenchurch68: Csak azt meg kell előtte főzni. Igaz, bónuszként hozzájutsz sárgaborsófőzelékhez is :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.07.16. 21:26:59

Köszönök szépen!
Egy könnyű kapálásnak indult a mai délután - nem is mentem túl korán -, de vízhordás lett belőle. Hihetetlen hamar kiszáradt a föld. Leszüreteltem a paradicsomot, lett bő kilónyi, és leszedtem a szedret is. Nincs még sok, de lassan az is belelendül, beindítom a szörpüzemet. Szedtem fel a gerillakertben az árvakrumpliból, öklömnyi mind, meg lecsíptem két nagy cukkinit is, lesz belőle főzelék télire, meg a beléből hétvégi posztétel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.07.16. 22:44:54

@Waka: Jó estét!
Én elfelejtettem ma locsolni, de majd reggel. Feleségem leszedte az egrest - lett 1 kiló, amiből 5 kisüvegnyi lekvár lett. Az jó télen egresszósznak táfelspicchez.
A ribizlit is leszedte, de az még a hűtőben üdül. A szeder még nem érik. A KungPao-ról szedtem tegnap 3 darabot, amit most eszegetünk (csíp mint ...), de utána permeteztem, most pár napig mosolyszünet van a veteményben. A jonatánt és az idaredet majd megette a lisztharmat, az egyszem bukszust pedig az amerikai szövőlepke. Ki is vágom izibe!
Én most főztem két zöldséglevest is egymás után, annyira megkívántam. Lett belőle poszt is.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2015.07.17. 06:14:09

Jó társaság, jó ételek!

Én is szoktam hummuszt készíteni. 8 óráig áztatom, 24 órán át csíráztatom a csicserit. Ezek után 10-15 perc főzési idő elég neki.
Tegyetek bele római köményt is, nagyon megdobja.

Hamarosan írok a hummusz salátáról, amiben a borsószemek egészben maradnak. Az öntet pedig a tahini pasztának egy (olajtól és citromlétől) hígabb változata. Hagyma, paradicsom és sok petrezselyemzöld gazdagítja.

látjátok feleim szümtükkel 2015.07.17. 06:48:36

Szép napot, én már a másodk adag szedret főzöm, nagyon érik, és még a fele rajta van, hatalmasra nőnek a szemek a locsolástól és a melegtől. Málnával együtt főzve valami különlegesen jó ízt ad.

vörösbor(de)minőségi 2015.07.17. 09:14:13

@Andrass9: engem meg hazazavart a nagy meleg.a 23fokot mint kincset őrzöm a szobákban.
alig várom a füstölt csodát,és rendeltem erőset is amire szintén kiváncsi vagyok mert itt a kocsmában olvastam erről nem egy ember jegyezte meg,hogy kiváló termék.
megleptem magam :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.07.17. 10:45:06

@PO: Vártunk téged is, de nem reagálsz a leveleidre ...
Az a csicseriborsó saláta érdekes lehet!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.07.17. 10:46:15

@vörösbor(de)minőségi: Jó meglepi! Farkas Andris nagyon tudja, hogy kell jó paprikát készíteni. Ráadásul a fóliacsomagolás segít megőrizni az aromáját.

Boar... 2015.07.21. 18:10:39

Ha alufóliába rakjuk a kukoricát, akkor minek a faszénparázs?
A csevap recepteket nem ismerem de a "mics"-be is rakunk szódabikarbónát, állítólag lazítja. Mivel szódabikarbóna nélkül még nem csináltam, nincs összehasonlítási alapom. Akitől a receptet kunyiztam, azt javasolta, előző nap formázzam meg a kolbászkákat.Valszeg így jobban egyben maradnak. Eddig bejött.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.07.21. 19:05:27

@Boar...: Mert a faszénparázs sokkal nagyobb hőt produkál, mintha sütőbe tennéd. Fólia nélkül a csuhéj nagyon gyorsan kiszáradna, és megégne. Így viszont a saját gőzében fő a kukorica.
A kolbászkák így is szépen tartották a formájukat. Egy sem esett szét.
süti beállítások módosítása