Tudom, hogy furán hangzik, de így jött össze. Találkoztam egy gyönyörû tõkehal filével a hazai hiperben. Nem tudtam megállni, hogy ne vegyek belõle. Ha jól emlékszem, talán csak egyszer ettem ilyen halat az USA-ban, de az se biztos. Viszont az amerikai életem első két hetében a Cape Cod-on(*) laktam egy nyaralóban 40 centis hóban :) Kerestem hozzá valamilyen köretet, amikor megakadt a szemem egy szűk decinyi kuszkuszon a kamrában. Most már csak ízesíteni kéne valahogy.
A szokásos "falat" fotók mind életlenek lettek. Kikapcsolódott a makro valahogy. Mindegy, azért bemutatom, mit készítettem belõle.
Elfelejtettem említeni, hogy feleségem a sógoréknál kirándul, ezért szabad a gazda! Még mielõtt elindult, elvittem a kocsit bevásárolni kicsit, és így tettem szert a tõkehalra (is). A csili meg a zsálya ötlet a veteményben született, ahol már sok a paprika és a zsályabokrom óriásira nõtt. Lett még kisbokor is magról, amit ma vitt el a kislyány a fûszerládájába. Szedtem még kakukkfüvet meg petrezselymet, mert az jó a halhoz.
- 30 dkg tõkehal filé
- 2 + 1 ek ghí
- 75g kuszkusz (ennyit találtam, de ez egy személynek elegendõ köret)
- 1 csontalaplékocka
- 150ml víz
- 1 jalapeno paprika, 1 CO12 Thai hibrid és 1 serrano csili.
- 1 ágacska zsálya
- 1 kis kakukkfücsomó
- 4 szál petrezselyemzöld
- 1 tk reszelt biocitromhéj
A halat kicsontoztam. Volt benne 5 nagy szálka, amit fogóval kitéptem a húsából. A vékony hasi lebenyt levágtam, abból tepertõ lesz, mert mindkét oldalán bõrös volt, amit nem is értek. Besóztam, és félretettem. A kuszkuszhoz felforraltam a másfél deci vizet az alaplékockával. Beleöntöttem a zubogó forró lébe a golyócskákat, lefedtem és betakartam egy konyharuhával.
Ezalatt tessék-lássék kimagoztam a csiliket. Apróra vágtam. A zsályát is. Egy evõkanálnyi ghíben megpirítottam a csilit, majd hozzáadtam a zsályát is. A kuszkusz közben elkészült, rászórtam hát a pirított csili/zsálya keveréket és rálocsoltam a ghí-t amiben sült. Megsóztam, villával könnyûre felkevertem.
A halról letöröltem a felesleges sót, majd megszórtam a kakukkfüvel, pici borsot tekertem rá és rátettem a citromhéjat is. Ez utóbbit akkor reszeltem, amikor elfogadható ára volt a biocitromnak, majd egy jégkockatartóba szórva lefagyasztottam. Nagyon jól tud jönni fõzéskor! A serpenyõben 2 evõkanál ghí-n elõször megsütöttem a töpörtyûnek valót, amit azonnyomban meg is ettem ... A maradék zsiradékba beletettem hát a szép vastag filét a bõrös részével lefelé elég nagy lángra. Még maradt a töpörtyûbõl egy zsírosabb bõrdarab, azt is mellétettem: hadd süljön ropogósra. Amikor a hal már vagy háromnegyedéig kifehéredett, megforgattam és sütöttem még pár percet.
Megszórtam a kitálalt kuszkuszt petrezselyemmel, locsoltam rá még kis ghí-t a serpenyõbõl, és melléhelyeztem a halat.
Elkezdtem enni, de kellett egy pár csepp citromot facsarnom rá.
Fenomenális egy hal ez!
A húsa vastag lemezekre bomlik szét, amit jól látni még nyersen is, hogy hol lesz a választóvonal.
Amikor egy ilyen centis hallemezbe harapok, garnéla és kagyló állagot érzek: rugalmas, de nem gumírozott. Az íze is fantasztikus, szaftos, pedig nagyon kevés fûszert tettem rá. A májával ellentétben, egyáltalán nincs halszaga.
Ezt a halat lehet HARAPNI!!!
A csilis kuszkusz pedig tökéletesen harmonizált a hallal. Érdemes volt kisérletezni ...
* Cod = tőkehal angolul