Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (72) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (283) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (15) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (68) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (13) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (8) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (59) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (24) cukkini (10) cukor (135) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (11) fahéj (35) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (412) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (3) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (6) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (54) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (85) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (305) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (18) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (22) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (9) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (45) kacsazsir (4) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (6) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (84) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (10) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (20) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (27) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (149) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (50) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (39) lime levél (6) liszt (113) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (87) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (52) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (69) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (122) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (55) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (9) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (122) paradicsomlé (26) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (32) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (15) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (142) petrezselyemgyökér (20) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (78) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (43) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (13) rozmaring (72) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (47) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (9) shimeii (2) shimeji (5) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (282) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (45) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (34) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (60) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (5) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (85) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (205) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (42) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (212) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (16) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (23) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (52) zellergumó (39) zellerlevél (33) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (71) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (61) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Kármentő lencsefőzelék

2015.07.03. 07:00 Andrass9

Nagyon szigorú szabályként tartom a csodahüttõben, hogy lefagyasztott étel nem lehet egy évnél öregebb. Nem! Akkor sem!

Idén nagyon nyugis szilveszter volt, vendéget nem hívtunk, trakta sem volt. Elmaradt hát az obligát lencsefõzelék is, de a gyomor azért kívánja azt így télidõben.

25.jpg

Persze most nincs télidõ, de mit csináljak, ha csak most találtam meg a már elõkészített képeket a poszthoz.

Arról nem is beszélve, hogy a csodahüttõben keresgélve rábukkantam egy 10 hónapja lefagyasztott fõtt csülökre, saját levében. Ennek nem lehetett ellenállni, legyen hát ismét lencsefõzelék. A kevés hozzávalót felsorakoztattam kettõnknek:

  • 35 dkg lencse kicsit áztatva
  • kb 20 dkg fõtt csülök levével együtt
  • 3 dkg füstölt szalonna meg a bõre
  • 1 vereshagyma
  • 1 citrom
  • 1 ek mustár
  • 3 szelet pritaminpaprika
  • 1 kk Ancho csilipaszta
  • 1 girizd fokhgyma
  • 1 ek cukor
  • 1 ek liszt
  • 3 babérlevél
  • 1 ek biovegeta
  • 1 kk pirospaprika
  • só nem kell, elég sós a csülök

10.jpg

Mivel sikerült biocitromot szerezni, a héját belereszeltem a cukorba a mustár mellé, majd belefacsartam fél citrom levét is.

11.jpg

Felaprítottam a hagymát, fokhagymát és a pritaminpaprikát apróra.

12.jpg

A lencse áztatólevét leöntöttem, majd friss vízzel feltöltöttem a tottyos lábosban. Rászórtam a hagyma felét és a paprikát, belekanalaztam a csilipasztát. Beletettem a kiolvasztott csülökdarabokat a levével és feltettem fõni.

13.jpg 14.jpg 15.jpg 16.jpg

Ekkor eszembejutott, hogy van itthon valami bio vegeta, ami nem más, mint sokféle szárított, aprított zöldség. Abból is kanalaztam a lencsébe egy adaggal. A szalonna zsírját kiolvasztottam, a pörcöt elmentettem túrós csuszához. Megdinszteltem a hagymát, majd beleszórtam a lisztet, amivel egy szõke hagymás rántást készítettem. Megfuttattam benne a kávéskanálnyi pirospaprikát is, és hideg vízzel felöntöttem. Nekem valamiért kell a rántás, ami picit sötétebb, mint egy hiperben kapható felfújt zsemle.

17.jpg 18.jpg 19.jpg 20.jpg

Amikor a lencse megpuhult, hozzákevertem a mustáros/citromos ízbombát. Beleöntöttem a rántást is, és kifõztem benne a lisztet.

21.jpg 22.jpg 23.jpg

Pirítottam a tetejére kolbászcsipszet, mert azt nagyon megkedveltem a roppanós állaga miatt. A csülök mellé amúgy nem lenne rá szükség.

24.jpg

Nem érte panasz a ház elejét, másfél liter lencsét kanalaztunk be ketten ebédre. A maradék fél liter már csak vacsorára volt elegendõ :) A biovegeta szépen átfőtt - gyakorlatilag összeolvadt a lencsével - és érdekes plusz ízt adott a lencsefőzelékhez.

26 komment

Címkék: lencse hagyma citrom mustár fokhagyma csülök csili biovegeta

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr737489640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.07.03. 09:09:38

@látjátok feleim szümtükkel: Legkevésébé sem gondoltam, hogy ebben a melegben valaki lencsét akar enni :)

Topy 2015.07.03. 10:07:34

@Andrass9: nevetni fogsz, épp tegnap próbáltuk összerakni a hétvégi menüt és igen nagy volt a kísértés egy lencsére :)
aztán azért lett elvetve, mert kisebbik lányomnak nem százas valami a gyomrával

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.07.03. 11:31:04

@Topy: Az igazság az, hogy nekem is jólesne most egy kisfazék, de még van krumplilevesem.

vörösbor(de)minőségi 2015.07.03. 14:35:21

de nagyszerű ötlet.
szeretem nagyon és reggel elkészitem olyan kedvet kaptam hozzá.
miért is ne lehetne 35fokban lencsét enni?
hidegen!

látjátok feleim szümtükkel 2015.07.03. 15:02:09

@~~Babette~~:

Káposzta levelet?

Az most savanyítva ebben a melegben jó.

Fenchurch68 2015.07.03. 15:06:25

@vörösbor(de)minőségi: Igen! Van egy kifejezetten nyári lencsefőzelék, amiben vele főtt leveszöldség is van, meg pár karika paradicsom és paprika, a legjobb, hogy ha van egy kis maradék, másnap fel lehet önteni paradicsomlével, és hideg levesnek is szuper.
A kedves ma bevásárlás közben közölte - miután felvásároltunk egy rakás dinnyét, barackot, patisszont, uborkát és málnát -, hogy úgy enne egy kis füstölt csülkös szárazbablevest :D Óvatosan próbáltam terelgetni a fejtett bab irányába, de nem sikerült.

Nagyon jó lett a tökspagetti carbonara, egy kicsit ott tartottam a nyers tökcsíkokat a lábasban a tűzön, míg el nem kezdett izzadni belőle a víz, utána már elég volt neki annyi hő, amennyit a tojással/satöbbivel kapott. Al dente lett.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.07.03. 17:04:53

@Fenchurch68: Köszi a riportot! A legközelebbi tökkel kipróbálom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.07.03. 17:06:57

@~~Babette~~: Kaptam a T-től egyet, hogy augusztustól digitális lesz a TV-m analog helyett. Más levél nem jött.

Ugyandehogy (törölt) 2015.07.03. 17:16:34

@Andrass9:
a köcsög google spambe rakta....eskü nem értem

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.07.03. 20:57:23

@hagyma: Holnap lesz halászlé, illetve halleves :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.03. 21:11:10

@Andrass9: naugye
nekem az halaszle marad, nem halle, vagy halleves
mar, hogyha hagyomanyos /bajai vagy szegedi/ modon keszul
termeszetesen ezen belul ezer fele valtozatban

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.07.03. 21:39:10

Köszönök szépen!
Lassan be kell bűnöznöm valami ehető ételből, folyton csorog a nyálam a posztoktól.
Előkeveredtem a nagy magyar valóságból, kutya fáradt vagyok. Holnap a nagy kánikula előtt egy gyors hegymenet, permetezés, öntözés és egy kis kapálás, remélhetőleg az utolsó reggeli busszal haza tudok jönni.

látjátok feleim szümtükkel 2015.07.04. 12:21:08

@Waka:

Főzz kovászolt káposztából lucskos káposztát, a húst add kistesónak, a hússal főtt káposzta pedig magában is kiváló étel ilyen melegben.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.07.04. 13:41:31

Szép napot!
@látjátok feleim szümtükkel: Rendicsek.
Reggel kimentem a Hegyre, lepermeteztem a krumplit, megöntöztem, amit kellett, leszedtem a cigánymeggyet, letapostam a hagyma szárát és felkapáltam a borsó helyét. Itthon elmentem egy kis kaporért a szomszédnak az új kertbe, leszedtem a cukkinit, aztán a gerillakertben leszedtem a meggyet. Hazafelé ingyen osztották a meggyet az ábécé előtt, kaptam két kis dobozfedéllel, meggy a többihez. :) Most ettem pár falat, aztán nekilátok a meggynek meg befonom a fokhagymát. Estére öntözés.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.07.04. 13:42:12

Ja, a holnapi ebédnekvaló felszelve, lesózva már a frigóban pihen.

vörösbor(de)minőségi 2015.07.04. 15:37:11

@Fenchurch68: egyetértek abszolut.
a fejtettbabnak közelítöleg sincs az a karakteres íze-mint a száraznak.
nyilván finomat lehet abból is,de inkább egy könnyedebb light változat,mint egy férfiasan rántással egyebekkel elkészített bableves
:))

vörösbor(de)minőségi 2015.07.04. 15:38:32

lassan elkészül a kovászolt káposztám,igy gyakrabban benézek ide a kocsmába-hátha András vagy valaki csinál belőle valami finomat
:D

látjátok feleim szümtükkel 2015.07.04. 16:30:49

Ehető cukkinis étel csak úgy ad hoc.

Kacsafarhátat sütöttem, aminek a zsírja jó fokhagymás volt és a hús cafatkák is leragadtak a lábos aljára. Gondoltam ebből kell valamit menteni. Kezem ügyében tátotta a száját egy szép kétöklömnyi gömb cukkini, gondoltam ő jó ügyfél lesz. Leöntöttem a felesleges zsírt, és a maradékot felmelegítve rátettem a vékony szeletekre vágott cukkinit, Úgy hájastól lett összeszeletelve, mert nagyon zsenge volt.
Ahogy párolgattam, eszembe jutott, hogy van egy fék üvegcse sült paradicsom a hűtőben, gondoltam nem fog vele össze veszni a cukkini, ezért azt is beküldtem a lábosba. Mivel elég sok leve lett, gondoltam elfér ott egy-két marék rizs is, és végül három félmaréknyit bele szórtam. Födő alatt kis lángon főzögettem, kicsit sóztam, és kevéske vízzel segítettem a rizs fővését.
Mehetett volna bele csili, bors meg ki tudja még milyen fűszer, de én most csak minimált akartam, és nagyon jó lett. A sült paradicsom ugyan is olajjal, borssal, kevés vegetával készült, így az adta a szuper ízt.

Fenchurch68 2015.07.04. 20:53:17

@vörösbor(de)minőségi: Ő is ezt mondta. Amúgy sem vagyunk normálisak, most jöttünk haza a tóról, és sült kolbászt fogunk vacsorázni. De nem ám ott, hanem hogy én sütöm :D

vörösbor(de)minőségi 2015.07.05. 17:45:49

@Fenchurch68: abszolut korrekt.
minden szempontból.
éppen elég a dögmeleg,ezt nem kell tetézni még salátalevelek rágcsálásával.
mindent alkalmazni kell ami kedélyt javit és segit átvészelni a melegnek nem a kellemes részét.ha sültkolbász?akkor az.
ha kocsonya? akkor az.
:))))