Nagyon szigorú szabályként tartom a csodahüttõben, hogy lefagyasztott étel nem lehet egy évnél öregebb. Nem! Akkor sem!
Idén nagyon nyugis szilveszter volt, vendéget nem hívtunk, trakta sem volt. Elmaradt hát az obligát lencsefõzelék is, de a gyomor azért kívánja azt így télidõben.
Persze most nincs télidõ, de mit csináljak, ha csak most találtam meg a már elõkészített képeket a poszthoz.
Arról nem is beszélve, hogy a csodahüttõben keresgélve rábukkantam egy 10 hónapja lefagyasztott fõtt csülökre, saját levében. Ennek nem lehetett ellenállni, legyen hát ismét lencsefõzelék. A kevés hozzávalót felsorakoztattam kettõnknek:
- 35 dkg lencse kicsit áztatva
- kb 20 dkg fõtt csülök levével együtt
- 3 dkg füstölt szalonna meg a bõre
- 1 vereshagyma
- 1 citrom
- 1 ek mustár
- 3 szelet pritaminpaprika
- 1 kk Ancho csilipaszta
- 1 girizd fokhgyma
- 1 ek cukor
- 1 ek liszt
- 3 babérlevél
- 1 ek biovegeta
- 1 kk pirospaprika
- só nem kell, elég sós a csülök
Mivel sikerült biocitromot szerezni, a héját belereszeltem a cukorba a mustár mellé, majd belefacsartam fél citrom levét is.
Felaprítottam a hagymát, fokhagymát és a pritaminpaprikát apróra.
A lencse áztatólevét leöntöttem, majd friss vízzel feltöltöttem a tottyos lábosban. Rászórtam a hagyma felét és a paprikát, belekanalaztam a csilipasztát. Beletettem a kiolvasztott csülökdarabokat a levével és feltettem fõni.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ekkor eszembejutott, hogy van itthon valami bio vegeta, ami nem más, mint sokféle szárított, aprított zöldség. Abból is kanalaztam a lencsébe egy adaggal. A szalonna zsírját kiolvasztottam, a pörcöt elmentettem túrós csuszához. Megdinszteltem a hagymát, majd beleszórtam a lisztet, amivel egy szõke hagymás rántást készítettem. Megfuttattam benne a kávéskanálnyi pirospaprikát is, és hideg vízzel felöntöttem. Nekem valamiért kell a rántás, ami picit sötétebb, mint egy hiperben kapható felfújt zsemle.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Amikor a lencse megpuhult, hozzákevertem a mustáros/citromos ízbombát. Beleöntöttem a rántást is, és kifõztem benne a lisztet.
![]() |
![]() |
![]() |
Pirítottam a tetejére kolbászcsipszet, mert azt nagyon megkedveltem a roppanós állaga miatt. A csülök mellé amúgy nem lenne rá szükség.
Nem érte panasz a ház elejét, másfél liter lencsét kanalaztunk be ketten ebédre. A maradék fél liter már csak vacsorára volt elegendõ :) A biovegeta szépen átfőtt - gyakorlatilag összeolvadt a lencsével - és érdekes plusz ízt adott a lencsefőzelékhez.