Kérdezhetitek, hogy ezt most miért, de bízzatok - nem fogtok csalatkozni! Kell már valami olyan étel ide, amit Waka is ehet nyugodtan (jó, hagyd ki belőle a borsót).
Nem tudom, milyen apropóból, de elképzeltem egy kis adag zöldséges krumplipürét magamnak. Ritkán ehetek olyat, ezért kitettem magamért ...
Mindenképpen kell krumplipüré, nagyon hiányzik, de állítólag nem tesz jót a cukromnak. Akkor megbolondítom egy kis rosttal, hogy lassabban szívódjon fel. Feleségem nincs itthon, akár gombászhatok is ...
- 3 szem krumpli (szétfõvõs, kb 30 deka)
- 15 deka mirelit zöldborsó (bár most már van friss is)
- 15 deka csiperke
- 2 tojás
- 5 dkg vaj
- 1 dl tejszín
- 1 dl tej
- prézli, só, õrölt bors
A borsó eléggé riasztóan néz ki, nem egy mai gyerek már, de az íze azért megmarad. Gombából sima fehér csiperkét vettem, az apróbb példányokat. Azoknak legalább van valami gomba ízük is, meg az állaga is kellemesebb, mint az öreg nagy fejeknek. Feltettem a krumplikat hajában, sós vízbe, főni. A zöldborsót lemostam forró vízzel, a gombát pedig felszeleteltem. Egy kevés vajra tettem a serpenyõben alaposan megborsozva, mert a gomba imádja a borsot (a borsó se szokott tiltakozni). Eredetileg hagymát is terveztem bele, de végül lemondtam róla. Nagy lángon pároltam, majd zsírjára sütöttem.
Közben az a 3 szem krumpli is megfõtt. A tejet a tejszínnel összekevertem, mikróban kiskanálnyi sóval (a krumpli sok sót képes felvenni) felforraltam, a krumplit meghámoztam. Egy méretes, lapos fenekû tálban (ez most egy jénai volt) krumplitörõvel és egy kanálnyi vajjal összetörtem, majd beledolgoztam a felforralt dúsított tejet is.
Kettéválasztottam a tojásokat. A sárgáját a már csak langyos krumpliba kevertem, a fehérjét meg felvertem kemény habnak. A habot belekevertem a pürébe, majd hozzáadtam a borsos borsós gombát.
Óvatosan kavarva elegyítettem az egészet. Egy hasonló méretû jénait kivajaztam, majd prézlit szórtam bele, hogy ne ragadjon hozzá az edényhez. 180 fokos sütõben 30 percig sütöttem.
Azonnyomban kivettem egy adagot, hogy milyen is lett:
A fotó pocsék, a kaja gõzölgõ forró, de az íze az tökéletes! Hátha még vargányával tudtam volna készíteni ...
Habosan könnyű, és nem folyik. Másnap rájártam, és hidegen megettem az egészet.
Nagyon jó lenne köretnek is, valamint extra mutatós, ha halmocskákban sütjük meg (HercegnőBurgonya).