Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (70) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (39) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (52) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (27) bőrősháj (2) bors (272) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (67) citromfű (12) citromhéj (33) citromlé (39) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (7) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (54) csiliolaj (2) csilipaprika (45) csilipaszta (26) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (26) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (21) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (23) cukor (134) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (34) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (23) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (48) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (98) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (401) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (50) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (83) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (296) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (3) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (21) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (8) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (8) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (44) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (81) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (25) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (73) köménymag (18) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (26) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (146) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (20) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (19) lilahagyma (47) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (107) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (84) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (14) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (49) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (68) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (31) oliva (20) olívabogyó (3) olivaolaj (118) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (52) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (26) paradicsompüré (29) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (14) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (139) petrezselyemgyökér (18) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (77) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (24) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (40) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (42) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (70) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (48) sajtfonat (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (45) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (151) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (272) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (36) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (17) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (28) spenót (44) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (10) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (63) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (34) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (58) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (6) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (84) tejfel (59) tejföl (84) tejszín (83) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (201) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (31) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (209) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (20) vörösbor (20) vöröshagyma (116) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (51) zellergumó (37) zellerlevél (32) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (69) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (40) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (58) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Ghí ismét

2015.06.11. 07:00 Andrass9

Fogyófélben van a 2012-ben készített ghí, ezért újat kell csinálni. Mint írtam a részletes ismertetésnél, a megfelelõen elkészített tisztított vaj nagyon hosszú ideig eláll szobahõmérsékleten. Az enyém közel három éves, továbbra is fantasztikus vaj és picit dió illata van, avasodásnak nyoma sincs. Pedig a kamrában volt egész idõ alatt!

Nem is posztolnám a készítését, ha nem tapasztaltam volna rengeteg remek felhasználását.

A mostani adag alapját a madarasból szereztem be. Annyira olcsó volt, hogy kiváncsiságból készítettem belõle ghí-t: lehet-e olcsó anyagból is jót készíteni?

10.jpg

Ez 12 vaj, 1,2 kg. Alapban ennyi soha nincs egy háztartásban, bár amióta a feleségemet átszoktattam a margarinról a vajra sütéshez is, azóta megfordult néhány kocka a hûtõnkben. Ismét az indukciós rezsóhoz fordultam, bár egy jó platnival a gáz kislángján is el lehetne készíteni. Az elsõ fázis a víz kipárologtatása a tejzsírbõl. Ezalatt érdemes egyszer-egyszer megkavarni, de nem kell aggódni, nem fut ki. Csak arra figyeljünk, hogy idõben csökkentsük a lángot, ha a víz már elfogyott.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A második fázis, amikor a fehérjéket "sütjük" meg a tejzsírban. Ezt én folytonos keverés mellett teszem, néha szûrõkanállal kimerem belõle (amit azután gyorsan meg is eszem), és vigyázok, hogy ne barnuljon meg. Most már tudom, hogy aranyszínûre kell készíteni (csak azt nem tudom, az aranynak milyen a színe: a feleségem az ezüstöt jobban szereti). Lényeg, hogy tiszta legyen. Ekkor már egészen apró buborék jelennek meg az edény fenekén - ez már nem víz, csupán az odatapadt fehérjegöböcskékből felszabaduló gőz.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Nagyon finom szûrõn befõttesüvegekbe szûrtem a ghí-t.

19.jpg

A két kisebb üveggel a gyerekeket örvendeztettem meg. A fiam már kipróbálta egy szép darab szûzpecsenye sütésén, és nagyon elégedett volt vele.

Én meg rájöttem, hogy a jól beavatott palacsintasütõben ghí-vel sütve a palacsintát, az már a tészta beleöntés pillanatától kezdve csúszkál az edényben, még véletlenül sem tapad le!

Ismét javaslom, hogy készítsetek, hisz hosszú eltarthatósága és fantasztikus aromája igazolja a belefektetett munkaidõt.

Konklúzió: Az olcsó madaras vajnak se rossz a minősége - legalábbis emígyen feldolgozva finom étel lett belőle. (Amúgy én bő egy éve ezt a vajat eszem reggelihez.)

27 komment

Címkék: vaj ghí

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr17486298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2015.06.11. 16:56:17

Mennyi az az ócsó?

Akinek nincs madaras bóttya, az mit csinájon?:D

A fickó 2015.06.11. 17:15:46

A ghí az egyik legnagyobb királyság a zsiradékok terén konyhában.:) Bizony palacsinta, rántott hús, steak, indiai ételek, sütik, pop corn csakis ezzel és így tovább. Én általában 2,5 kg vajjal kezdek bele évente 4-5 ször. :) Főleg akkor, amikor a lidliben vagy az aldiban akciós (300 körüli) a vaj, ez is teljesen jó hozzá. A tejcukornak fontos, hogy karamellizálódjon, mert ez plusz ízt visz a kész ghí-be.
A jól elkészített ghí-t nem is kell szűrni - nincs mit. Kristálytista csak le kell önteni a kevés karamellizálódott üledékről.
25-28 fokon a legjobb az állaga kenyérre, teljesen selymes és zsírhatású az állaga.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.06.11. 18:03:18

@látjátok feleim szümtükkel: Csináltam már CBA sajátmárkásból is. Az óccó ebben az esetben 1450Ft-kg volt. Az tényleg olcsó!
Ahogy @A fickó: mondja, a világ egyik legkirályabb zsiradéka! Egyetértek vele!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.06.11. 18:04:52

@A fickó: A túlzott karamellizálás, ami már a franciák barna vaja :) Nagyon finom, dió és karamell aroma, de csak limitált felhasználású. Én nem rántanék benne békalábat :)

A fickó 2015.06.11. 18:50:01

@Andrass9: Ez nem ugyanaz, mint a barna vaj. Attól hogy hagyjuk kissé karamellizálódni a végén az üledéket, tejcukrot, a ghí ugyanolyan szép borostyánsárga marad, csak kap egy plusz enyhén diósabb ízt, de közel sem olyan intenzívet, mint egy barna vaj esetében.
Viszont krumplisaláta barna vaj nélkül nem létezik - basszus, most megkívántam, de most még nincs hozzávaló krumpli.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.06.11. 20:15:49

Köszönök szépen!
Már egy ideje piszkálja a fantáziámat, lehet, hogy belevágok. Előtte azért jól átgondolom, mire tudom majd felhasználni, mivel eléggé behatároltak a lehetőségeim.
Megkapáltam a paprikát-paradicsomot a kertben, az utóbbit fel is kötöztem ismét. Kacsozok veszettül, csak azt hagyom kicsit burjánzani, ami csenevész lett a kiültetés utáni szélverés miatt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.06.11. 21:06:27

@Waka: Csináld csak 6 vajból. Első próbára elég annyi is. Remek például zöldségeket wokban pirítani, curryt készíteni, csilipasztát megpirítani, sőt! Még kakaós csigához is használhatod, bár arra kár ezt pazarolnod :)
És ne feledd: ha eléggé tiszta lett (nem maradt benne víz meg fehérje), akkor sokáig eláll a kamrapolcon. Nem kér hűtőt!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.06.11. 21:10:23

@Waka: Én meg kertészkedés helyett csak ultrahangra próbáltam eljutni, de a Moszkva tér elég komoly kihívás volt átszállni. Holnap reggel kinyomok kis bordói lét, majd fizikoterápia, majd felkötözöm a paradicsomot és megkarózom a csilit. Kacsok még nem nagyon voltak tegnap, viszont a csilit lassan szüretelhetem.
Ja, meg virágládákba készítettem két fűszerkeveréket, amibe 2-2 Bajaja paradicsomtövet is tettem, ami apró lecsüngő bogyós - az már virágzik is. Lassan el kéne juttatnom a kislyányhoz, mert unom már pesztrálni a ládákat :)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2015.06.11. 22:15:03

@Andrass9: Ez számomra érthetetlen! Oszt mér nem? :D

A fickó 2015.06.11. 22:45:53

@Andrass9: Még annyit a barna vajról, hogy egyszer próbálj meg friss fehér húsú halat elkészíteni vele/benne. Nem sütni, csak többé-kevésbé átlangyosítani benne.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.06.11. 23:22:50

@PO: Isten hozott! Rég láttunk!
Mér??? Há csak - nekem a két iz nem passzol.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.06.11. 23:23:28

@A fickó: Garnélát el tudok vele képzelni, a halon még dolgoznia kell a fantáziámnak :)

A fickó 2015.06.12. 02:25:13

@Andrass9: Egy lékhorgász család friss sügért készít barnított vajjal a lehető legegyszerűbb módon.
allrecipes.com/video/756/brown-butter-pan-fried-white-fish/detail.aspx

Baromi finom így a friss hal, de nem kényszerítelek semmi jóra.:D Nekem ez nagyon alap dolog.:)
hu-hu.facebook.com/Halpiac/posts/268279029876632

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.12. 10:23:38

keresem, keresem, nincs olajoshal receptünk???

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.06.12. 12:25:56

@~~Babette~~: Egyetlen egy referencia van Süllőcskétől előételnek, de elkészítés nincs. Waka hivatkozott még füstölt halból készített olajos halra. Márt nem találtam.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.06.12. 15:11:50

@~~Babette~~: olajoshalra minek recept
kibontod a konzervet es megeszed kenyerrel
@Andrass9: a vajat igy kell beletenni a serpenyobe becsomagolva?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.06.12. 15:28:10

@hagyma: Sőt! A nylon zacskót is rajta kell hagyni, amiben elhoztad a boltból - az adja meg igazán a bukéját :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.06.12. 15:31:18

@~~Babette~~: Nyomjál hozzá pár képet is, aztán lehet belőle poszt. Legközelebb nem kell reklamálni miatta :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.06.12. 15:38:00

@Andrass9: kornyezetbarat lettem, mostanaban papirzacskoba kerem csomagolni az arut
megmondom oszinten a ghit meghagyom az indiaiaknak
vannak itt mindenfele zsirok, olajok, vajak
huttom is van....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.06.12. 18:00:11

@hagyma: Egy fantasztikus gasztronómiai élménnyel szegényebben fogod leélni az életedet.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.06.12. 19:35:52

Köszönök szépen!
@Andrass9: Tesztelni fogom. Ma vendégeket fogadtam a ködös Abionból, utána összedobtam egy zöldségpörköltet rizzsel hétvégére, aztán visszavittem az epres rekeszt a piacra. Hazacipeltem egy szatyor érett banánt, meg egy hátizsák újkrumplit. Ezután leugrottam a kertekbe, megterveztem, mi legyen a holnapi menetrend. Hazafelé elmentem a lottózóba, a pékségbe, és ittam egy Gössert a sörözőben. Most kis szusszanás, pancsi, vacsora, alvás, reggel 04.30-kor ébresztő, a nagy meleg előtt végezni akarok a nagyja melóval.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.06.12. 19:37:13

@~~Babette~~: Az olajoshal két éve érik. A fejemben. Nagyjából azóta megyünk kárászozni, hogy legyen megfelelő alapanyag.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.12. 19:39:21

@Waka: ott ülnek a sóban a hűtőben az apróhalak, holnap megcsinálom.
azt találtam ki, hogy vízfürdőbe fogom csinálni, hogy állandó alacsony hőmérsékletet biztosítsak neki

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.12. 19:39:40

@Waka: mennyiért megy nálatok az eper?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.06.12. 20:49:35

@Andrass9: igy jartam
nagyon keves zsiradekot hasznalunk
rantotta meg porkoltek ala szalonna megy
neha beugrik fasirt
szinte minden mas roston vagy sutoben, kis faszenesen ilyenek
szoval nincs ra igeny, bar szivesen megkostolnam a kulonbseget, de a fentiek miatt valoszinu igy kell leelni az eletemet:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.06.12. 21:16:38

@~~Babette~~: Az jó, olajat bőven tölts reá, és egy kis víz is mehet mellé, majd elpárolog. Szégyen, de nem fizettem az eperért.