Eljött a számadás ideje, felmértem a fagyasztó tartalmát, mi az, amit fel kell használni, mielőtt beérik az új. Kezembe is akadt egyből egy csomag szegfűgomba. Olyan nagy veszélye ugyan nincs, hogy a közeli jövőben degeszre szedném a frigót gombával, de ideje volt felhasználni. Egy rapid gombalevest dobtam össze, másodiknak meg egy tepsi kakaós csigát sütöttem.
Hozzávalók:
- 0,5 kg lehetőleg erdei-mezei gomba
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál petrezselyem a zöldjével együtt
- 1 fej vöröshagyma (Pár felmagzott hagymát vittem haza az egyik parlagon hagyott kertből, de nagy részét el kellett dobnom. Piszok sok hagymalégy lárva volt bennük.)
- 1 pohár tejföl
- 1 szelet szárított pöfeteg
- étolaj, só, bors
A gombát kiolvasztottam.
A gyökereket hosszában feleztem, majd vékonyan felszeltem. A petrezselyem-zöld szárát szintén hozzá aprítottam.
A hagymát félkarikára vágtam és kevés olajon megpirítottam.
Hozzáadtam a zöldségeket, és azokat is megpároltam.
Végül beletettem a gombát a levével együtt, kevés vízzel felöntöttem, sóztam, borsoztam.
Míg a leves főtt, a pöfeteget elektromos kávédarálóban megőröltem. Érdekes lett az eredmény, igen könnyű volt, szállt mindenfelé.
A tejfölhöz adtam egy kis vizet és hozzákevertem a gombaport. Nem nagyon akarta, csak úszott a tetején és szállt feszt. Minél vadabbul kevertem, annál jobban porzott. Végül azért csak sikerült össze vegyíteni őket.
A leveshez dobtam egy maréknyi szárított csipetkét - a jó ég tudja miből maradt, egy ideje kerülgettem már -, és főztem még tíz percig.
Behabartam a gombaporos tejföllel. Nagyon nem akart elvegyülni, inkább feljött a tetejére. Mindegy, komolyabb sűrítést nem igényelt a leves, viszont igen jó íze lett a portól.
Főztem még egy kicsit, végül megszórtam az összevágott petrezselyem zölddel, és le is zártam a gázt.
Két szelet tökmagos rozskenyeret majszoltam el hozzá, majd lekísértem a csigával. Jó kis könnyű ebéd volt, rövid szusszanás után mehettem is vizet hordani a paprikáknak.