Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (8) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (48) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (25) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (2) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (33) bőrősháj (2) bors (311) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (7) búzafinomliszt (26) búzasikér (3) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (4) Chipotle (2) churut (3) citrom (70) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (15) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (5) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (11) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (5) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (24) cukor (140) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (5) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (61) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (40) fánk (3) farhát (4) Farkas András (27) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (27) fehérbors (51) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) fekete bors (2) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (437) fokhagymapor (5) fokhagyma granulátum (14) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (11) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (2) galangal (9) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (9) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (56) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (10) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (92) gyömbér (118) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (329) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (20) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (23) jalapeño (24) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (23) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (4) kacsazsír (50) kacsazúza (3) kacsazuza (4) kaffir lime levél (8) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (88) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (17) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (39) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (3) kenyér (27) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (27) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (79) köménymag (24) konyak (3) könyv (2) koriander (30) koriandermag (30) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (17) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (154) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (9) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (22) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (6) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (56) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (42) lime héj (2) lime levél (6) liszt (119) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (24) majoranna (95) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (74) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olivaolaj (129) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (56) oregánó (6) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (32) paprikacsuma (29) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (126) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (22) petrezselyemlevél (2) petrezselyem levél (40) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (85) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (35) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (44) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (3) RL190 (2) RL90 (3) rókagomba (6) római kömény (49) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (77) rozskovász (3) rozsliszt (9) rub (2) rum (16) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (167) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (15) snidling (20) (316) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (47) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (68) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (36) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (63) szerecsendióvirág (50) szezámmag (12) szezámolaj (12) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (38) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (8) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (89) tejfel (62) tejföl (85) tejszín (88) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (211) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (10) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (7) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (223) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (26) vörösbor (27) vöröshagyma (121) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (23) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (36) zellerszár (28) Zhoug (2) zöldbab (15) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (39) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (75) zöldség (3) zöldségalaplé (4) zsálya (42) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (10) zserbó (2) zsír (68) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Tárcsán tarja ezzel-azzal

2015.05.28. 07:00 Waka

Úgy volt, hogy közelgett a rendes tavaszi céges muri ideje. A Főnök valahol kódorgott, Kisfőnök1 keresett meg.
- Ha lesz buli a vendégházban, főzöl valamit? - kérdezte.
- Persze - mondtam, - csak döntsétek el, mi legyen a kaja.
Ennyiben maradtunk, vártam a verdiktet.
Pár napra rá Kisfőnök2 is rám kérdezett, neki is igent mondtam.
Következő héten megint Kisfőnök1 jött hozzám, ugyanazzal a kérdéssel.
- Persze hogy főzök, de mit?
- Flekkenre gondoltam tárcsán sütve, azt a sütőben is el lehet készíteni, ha netán esne az eső. No meg hozzá valami köretet és persze a csalamádédból is csinálhatnál. Aztán számold ki, mennyibe fog kerülni fejenként, én meg pénteken a gyűlésen szólok a többieknek, hogy lesz buli.
- Rendben van, összeszedem, mi kell, aztán megmondom mennyibe lesz - mondtam neki.
- Flekken, hát persze, azért ilyen egyszerűen nem fogom elintézni - gondoltam magamban.
Csütörtökön elmentem piackutat ásni. A csarnokban kezdtem az ismerős hentesnél.
- Csabám, csontos tarja kell jövő péntekre, olyan 30 főre, fejenként két szeletet szánok, úgyhogy ne legyenek 15 dekánál nagyobbak.
- Megoldjuk - nyugtatott meg.
- Oké, csütörtökön délután idetelefonálok, megmondom pontosan, hány szelet kell.
Mentem még egy kört a piacon és az ábécében, nagyjából megjegyeztem az árakat, közben járt az agyam, lassan körvonalazódott a menü.
Hazafelé megcsörgettem Kisfőnök1-et:
- Fűszeres tarja lesz, hozzá pirított burgonya, csalamádé és egy csípős BBQ szósz.
- Jó, csak ne azzal a szósszal pácolj, mert nem mindenki szereti.
- Akkor mártogatós lesz, szedhet belőle, aki kér.
Szombaton belevetettem magam a tervezésbe, végül egy magyaros jellegű, de pár egzotikusabb hozzávalóval feldobott fűszerkeverék mellett döntöttem, és egy amerikai beütésű BBQ dip-et választottam. Úgy határoztam, hogy a pirított burgonyát friss rozmaringgal fogom fűszerezni. Úgy számoltam 900 forint/fő elegendő lesz, bár úgy nézett ki, 20 fő alatt negatív lesz a mérleg. A hozzávalók közül ugyanis néhánnyal nem lehetett dekára számolni, meg kellett venni belőle egy-egy kilót vagy litert. Megeresztettem egy e-mailt a társaságnak, hogy mire számítsanak.
Persze, ahogy az lenni szokott, a bonyodalmak még csak ezután kezdődtek, de az étel azért rendben elkészült.

15.jpg


A Kisfőnökök úgy vélték, a maguk részéről letudták a szervezést, innen már minden megy a maga útján. A csudát. Pénteken a fele csapat ott sem volt az eligazításon, aki ott volt, b@szott szólni a többieknek. Páran egészen a következő péntekig nem is dolgoztak, néhányan elmentek egy jó előre levajazott horgásztúrára. Nekem kellett egyenként összevadászni a népeket, akarnak-e jönni, ha igen, akkor esetleg adjanak némi pénzt. Csütörtök délben még nem tudtam, hányan leszünk. Végül 14 fő jött össze a közel negyvenből. Felhívtam a hentest, öt perc alatt rá is jött, kivel beszél. Akkor tarja, holnapra, 28 szelet, 15 dekás, ahogy megbeszéltük a múlt héten, reggel megyek érte. Jó, megcsináljuk. Csinálták a fenét.
Napközben kiugrottam két szupermarketbe, nagyjából megvetem, ami kellett. Hazafelé az ábécében beszereztem a zöldségeket, szárazárut. Otthon összepakoltam két húsos ládába a cuccot, meg pár konyhai eszközt, amiről tudtam, hogy a vendégházban nincs, legalábbis nem használható.
Reggel jött értem Sz, becuccoltunk, irány a piac. Péntek, őrült tumultus, mindkét ablaknál hosszú sor. Kicsit ágaskodtam, hátha meglátnak, de piszkosul el voltak foglalva. Kivártam a sort - gondoltam minek idegeskedjek, csak fel kell nyalábolni a húst, meg fizetni, és húzhatok is. Hát nem. Csaba meglátott, némi homlokráncolás után beugrott neki, hogy mit is akarok, és már kapott is egy egész csont nélküli tarját, és nekilátott felszelni.
- Nem csontosról volt szó? - kérdeztem.
- Nem, itt van felírva, csont nélküli.
- A múlt héten csontosat beszéltünk meg, azt mondtad, fel tudod szelni 15 dekás szeletekre.
- De hát tegnap csont nélkülit mondtál.
- Nem is beszéltem csontról, úgy gondoltam, azt a múlt héten már megbeszéltük.
- Jó, akkor csontos lesz - puffogott.
Elővett egy csontos tarját és elkezdte felszelni.
- Nem baj, ha nagyobbak lesznek a szeletek?
- Nem - mégis mi a fenét mondhattam volna? - Jó lesz.
- Csak legyünk már túl rajta - gondoltam magamban.
- 5 és fél kiló, 5500 lesz.
Végül 1000 forintért megkaptam kilóját.
Elmentünk a vendégházhoz, Sz segített becipekedni aztán ment a dolgára. Kifújtam magam, és nekiláttam a főzésnek. Fél óra múlva hívott Sz, hogy most jut eszébe, K szólt neki, hogy mégis jönne, majd ideadja a pénzt, amikor megérkezik.
- Kurva jó, nem tudtál volna szólni, mielőtt megvettem a húst? Mindegy, valahogy megoldjuk.

Hozzávalók a rub-hoz:
- 2 dkg frissen őrölt fekete bors
- 2 teáskanál fokhagyma granulátum
- 1 evőkanál pirospaprika (ízlés szerint lehet csípős is)
- 1 teáskanál frissen őrölt római kömény
- 1 evőkanál frissen őrölt fűszerkömény
- 1 kávéskanál frissen őrölt kapormag
- 1 teáskanál frissen őrölt koriandermag
- 1 teáskanál szárított, őrölt rozmaringlevél
- 1 evőkanál porrá őrölt barna cukor
- 1 evőkanál vöröshagymapor (sajnos felénk nem kapni, karikára vágott hagymát használtam helyette)


A dip-hez:
- 0,5 kg ketchup
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 1 evőkanál barna cukor
- 1 evőkanál Worcester szósz
- 2 evőkanál szójaszósz
- 0,33 l cider (lehetőleg száraz) esetleg almalé
- 0,5 dl almaecet
- 4 db serrano paprika

4.jpg
A pirított burgonyához:
- burgonya
- étolaj
- friss rozmaring
- durva szemű só

Először a húst fűszereztem be. Mozsárban megőröltem az egész fűszereket és a cukrot, majd alaposan összekevertem az egészet, és megszórtam vele a húst. Vöröshagymapor híján hagymakarikákat szórtam a hússzeletek közé. Sót nem használtam. Lefedtem és betettem a hűtőbe.

1.jpg2.jpg3.jpg

Ezután a csalamádé következett, a v-gyaluval összeszeltem mindent, ízesítettem, párszor átkevertem és az is ment a hidegre. Megmostam a krumplit, és feltettem főni.


Míg a krumpli főtt, megfőztem a dip-et. Elsőként megpirítottam a vöröshagymát. Utánaküldtem a vékonyra szeletelt foghagymát is, és azon is pirítottam egy sort.

5.jpg
Hozzáadtam a barna cukrot, hagytam kicsit megolvadni.

6.jpg
Beletettem a paprikát, hogy kiadja a színét.

7.jpg
Felöntöttem a ciderrel, belenyomtam a ketchupot, hozzáadtam a szójaszószt, a Worcestert és az almaecetet.

8.jpg
Kis lángon nagyjából másfél órát főztem. Gyakran kellett kevergetni, mert igencsak hajlamos volt leégni, de az inox edényben végül nem kapott le. Nagyon zamatos, édes-savanykás-csípős lett a szósz.

9.jpg
A megfőtt krumplit meghámoztam és tepsire sorakoztattam. Összeforgattam egy kis étolajjal és megszórtam durva szemű sóval.

10.jpg11.jpg
Légkeveréssel, alul-felül fűtve sütöttem 200 fokon, míg könnyedén el nem vált a tepsi aljától. Ekkor megforgattam őket, megszórtam apróra vágott friss rozmaringgal és sóztam rajtuk még egyet majd kaptak még negyedórát.

12.jpg
Egy chafing edényébe szedtem, hogy könnyebben le tudjuk vinni az alsó teraszra.


13.jpg
A krumpli megsütését úgy időzítettem, hogy nagyjából a a kezdésre készüljön el. A húst is elővettem két órával a hűtőből, legyen ideje szobahőmérsékletre melegedni. A holtidőben elsikáltam a tárcsát, az előző banda ugyanis elég retkesen hagyta ott. Két szivacsot meg egy kefét vágtam haza, mire elég tiszta lett. Sajnos a tárcsa nem az igazi boronatárcsa volt, hanem barkácsáruházas termék, egybeépítve a lábakkal és a gázégővel. Az anyaga elég vékonyka, nem képes úgy leadni a hőt, mint az eredeti. Nekem ugyan van, de láncos megoldású, az állványt meg végképp nem volt kedvem elhurcolni oda.
Befutottak szép lassan a népek, kiosztottam pár szivacsot, ugyanis a kerti bútorokon is eléggé otthagyta a nyomát a természet. Aztán, mikor megéheztek nekiláttam. Mindkét oldalon 5-6 percig sütöttem a húsokat - jól át kellett sütni, elég vastagok voltak a szeletek és senki nem szereti a rózsaszínt - sóval csak közvetlenül sütés előtt hintettem meg őket.

14.jpg
Nem kóstoltam, de jó lehetett, mert pillanatok alatt elpusztították az ételt. A dip-nek különösen nagy keletje volt, éppen csak elég lett.

Ketten voltunk húsmentes koszton. Nekünk összedobtam egy hermelint két camembert sajtból, egy serpenyőben megágyaztam nekik a pácoláshoz használt hagymával, és a sütőben pár krumplival együtt megpirítottam. Ez sem volt utolsó falat, jól is laktam, főleg, hogy Csillag nekem adta az övé felét.

16.jpg

Ja igen. K 11 után futott be, a doggybag-ből halásztam elő a részét.

37 komment

Címkék: vöröshagyma fokhagyma szójaszósz koriander római kömény rozmaring tarja csalamádé kecsap kömény almaecet cider feketebors kapormag serrano paprika fokhagyma granulátum Worcester

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr327487902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

turósmácsik 2015.05.28. 07:20:49

Ez jó lehetett! Szórakoztál is, vagy csak könyhamesterkedtél?

látjátok feleim szümtükkel 2015.05.28. 09:19:51

Nagyon jók a fotók, és biztos ízes is volt minden.

Topy 2015.05.28. 09:46:17

a kaja tetszik! :)
a szituáció meg ismerős... :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.05.28. 12:11:29

A hentest kellett volna kicsontozni ... Ez az étel szigorúan csontos tarját kíván :) A vastagság meg megkönnyíti a csontok átforrósodását is, csak a zsebed bánja.
A rub tetszik. Hogy nekem a kapormag miért is nem jut soha az eszembe??? Jaaa - mert minden évben elvetem ami van, de az soha nem kel ki.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.05.28. 12:51:12

A BBQ dipet kicsit más sorrendben készíteném (cukor karamellizál elsőnek), valamint a szójaszószt kihagynám belőle - hamár amerikai BBQ szószt imitálunk :) Szerencsére még nem sikerült megszeretnem ezeket az ecetes BBQ szószokat ...

medvedr 2015.05.28. 14:54:19

Hentessel csak írásban! Mindent leírni 2 pld. ban és odaadni az egyiket jól láthatóvá téve hogy két példány van . Kicsit bonyululttá teszi az életet, de nagyon meg tudnak szívatni egy jó csomó embert.

Topy 2015.05.28. 15:05:35

@medvedr: azért vannak kivételek! volt az újpesti piacon egy hentes, az a 26 kiló borjúlábszárat úgy beszerezte nekem, hogy még előleget sem kért
pedig túl gyakori kuncsaft sem voltam, mart a marhát csak én eszem a családban
aztán egyszercsak eltűnt, valaki más vette át az üzletet - na azóta sem láttam ott borjút... :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.05.28. 17:32:49

@Topy: A csarnokban láttam borjúlábat. Kellett volna vennem, mert miután életemben először ettem rántott borjúlábat, most már készíteni is kellene :)

Topy 2015.05.28. 17:39:53

@Andrass9:
hát a csarnok nagyon nem esik útba :(
majd ha már nagyon lesz ingerenciám, akkor vszeg végigzaklatom az összes hentest
kedvenc - hentesem pl. egyáltalán nem tart marhahúst - kicsi az üzlete, nincs akkora forgalom belőle, hogy megérje neki

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.05.28. 17:56:56

Köszönök szépen!
@turósmácsik: Mire végeztem a főzéssel, elég szórakozott voltam.
@Andrass9: Kapormag még volt itthon a lila tojásból. blogkocsma.blog.hu/2013/03/25/piros_tojas_kek_tojas

Igazából több receptből mazsoláztam össze a hozzávalókat, volt szójaszószos köztük.
@medvedr: Az is megvolt, elhagyták a papírt. Szerencsére volt miből választani.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.05.28. 20:58:44

@Topy: A seggrészeg mégsem ide illő kifejezés. :D

Topy 2015.05.29. 08:32:45

@Waka: ellenben bocsánatos! ilyen jó kaját csinálni aztán nem enni (ehetni) belőle :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.05.29. 08:47:48

@~~Babette~~: A csárdát rántsam ki? Olyat még nem ettem. :)
A helyi kisvendéglő 10 perc séta, és ott ettem. Feleségem mesélte, hogy régen a munkahelyi menzán volt hetente egyszer, amire a kollégái előre készültek. Ő persze ezt sem ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.05.29. 13:32:00

mivel Mary elment unokazni Missouriba, ma cask corn dog less
holnap sutok csirket 7 vegere, meg kis borsoleves
ezeken elnyamnyogok
viszont cask jovo het szombaton jon haza
ez most kihivas
mit fozzek magamnak?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.05.29. 15:04:48

Köszönök szépen!
@hagyma: Mákos tészta? :D
Szétvet az ideg. Kifőztem egy csomag gyermelyi makarónit, minden szál szétrepedt hosszában.

medvedr 2015.05.29. 15:24:04

@Topy: Ez a szabályt erősítő kivétel lehetett. Nálunk a családban a borjú a nagy kedvenc, de 26 kg az tényleg mennyiség.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.05.29. 15:24:27

@Waka: ah eeleg a napkozis kajabol
erre a hetre a csirke kitart, meg a corn dog
jovo hetre meg ugy akarok fozni, hogy cask ketfelet, szoval amit lehet enni 2-3 napig
rakott krumplin gondolkodom, jo kolbaszom van
esetleg paprikason
solet-bab is dolgozik
hetfoig kitalalom
egy jo rozses/tarhonyas hust is regen ettem mar

medvedr 2015.05.29. 15:25:32

@Waka: Wááá! Elhagytuk a papírt. Kész vagyok.

Topy 2015.05.29. 15:43:12

@medvedr: én nagyon bírtam a srácot, csak mennyiségekben nem volt szabad hallgatni rá, mert ahogy mondta: ha ők a haverjaival nekiállnak főzni, akkor fejenként egy kiló hús alatt nem számolnak :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.05.29. 16:01:41

@medvedr: haggyatok logva mar mult heten megettem, az exnejem megfozte
karacsonyig szoba sem jon mak
lehet fozok egy zuzaporkoltet
5 eve nem ettem belsoseget
a zuza nem veszesen belsoseg:)

Topy 2015.05.29. 16:13:38

ha már megint mák :)
Pünköskor otthon voltunk és ahogy beszélgettünk, szóba hoztam anyámnak, hogy csak én kezdek "régen minden jobb volt" állapotba kerülni, vagy tényleg sokkal jobb volt a mák (intenzívebb volt az íze, olajosabb volt, nem volt ennyire kesernyés, mint a most kaphatóak)
igazat adott, szerinte is sokkal jobb volt ami régen a kertben termett; vszeg szép csendesen fajtacsere lehetett (kisabb alkaloida tartalom miatt?), mert a saját, kerti termelésű sem olyan
(a vetőmag az évek során párszor cserélődött, egyrészt nem mindig sikerült eleget félretenni, időnként egyébként sem árt felfrissíteni, ígyhogy ennek már köze nincs mondjuk a 30-40 évvel ezelőtti fajtához)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.05.29. 16:55:36

@Topy: ez ttuti a dednagyanyam kertjeben nott mak, meg a mostani botyi /foleg a daralt/ de a "kistermeloi" is poros nyomaba nem johet annak
tudomasul kell venni hogy a mezogazdasagbol, allat-noveny/
nagyuzem lett
a mezogazdasag mar ipar
nagyanyam meg elo csirket hozott a piacrol.....
dehat nepesedunk nepesedunk

látjátok feleim szümtükkel 2015.05.29. 20:09:27

Szép estét!

Megjött a jó idő, meg a gomba, sajnos nem oda ahol jól lenne, hanem a paradicsomra. Kezdtem is az idei permetezést.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.05.29. 21:33:33

@hagyma: Ez a fogás téged már elkísér.
@medvedr: Pedig megvolt ez a stáció is.
@Topy: A nagynéném féle mák zamatos volt, éppen az évi szúrópróbaszerű drogteszt előtt ettem be belőle, mehettem komolyabb vizsgálatra, kiszűrendő az anyaghasználatot.
@látjátok feleim szümtükkel: Nálam szerencsére nem járnak a gombákok. Még.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.05.29. 21:44:29

@hagyma: A mákostészta összeforrt az elszúrt renoméddal. Ezt már nem moshatod le magadról többé :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.05.29. 21:46:26

@látjátok feleim szümtükkel: Én csak ma ültettem ki a maradék paradicsompalántákat. Mondanom sem kell, a csilik kétharmada és a paradicsom is napszúrást kapott (azt legalább kiheverik, a gombát nem annyira).
Viszont kész vagyok az ültetéssel - kezdhetem a locsolórendszert telepíteni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.05.29. 21:58:01

@Topy: Hamár kedvenc hentes.
Költözött egy új hentes a Hűvösvölgybe, Spék a bolt neve. Fennen hirdeti, milyen klassz érlelt, meg egyéb húsokat árul.
Már említettem, hogy megkóstoltam a kocsonyáját, ami bukta volt. Tegnap voltam benn nála harmadszor, de nem hiszem, hogy mégegyszer odamegyek. Most éppen barnára száradt csirkemáj egy óriási tálban letakaratlanul, enyhén szólva kérdéses állapotú birkacomb. A borjú legalább vákumfóliázva volt - valószínűleg holland eredetű. Volt valami számomra ismeretlen nevű sertés (D-vel kezdődik a neve), amin látszott, hogy már két napja a pultban van. Megnéztem, Duroc a neve.
Mindek nyit az ilyen húsboltot????? A Hűvösvölgy el tudna tartani egy tényleg minőségi hentest. Gál Józsit tán nem, de a Budagyöngyés pasit biztos - gazdag környék ez.
http://spék.hu/ - ha netán érdekel valakit. Mivel csak mikrominiatűr butatelefonom van, nem tudok vele képet készíteni bizonyítékként.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.05.30. 02:39:47

@Andrass9: a renomem es a makosom is tokeletes

vörösbor(de)minőségi 2015.05.30. 19:43:20

@Andrass9: és az ilyen "jó fej" majd sértetten bezár egy év múlva és nem érti miért nem sikerült neki.
a szomoru nekem az,hogy szakemberként hogyan van pofája ilyen árut kitenni?
nem sül le neki??
ha véletlenül beleakadok valami brutálisan ronda húsba-akkor megkérdezem a hentestől-ezt haza merné vinni mamának/ feleségnek?
én a helyedben biztos kérdeztem volna a hentest a speciális üzletpolitikájáról-és jeleztem volna azt is,hogy engem már elvesztett-bár türelmes voltam és próbálkoztam többször.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.05.30. 20:20:29

@vörösbor(de)minőségi: A gond, hogy az eladó nem azonos a hentessel. Mindhárom alkalommal más személlyel találkoztam...
süti beállítások módosítása