Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (8) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (48) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (25) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (2) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (33) bőrősháj (2) bors (311) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (7) búzafinomliszt (26) búzasikér (3) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (4) Chipotle (2) churut (3) citrom (70) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (15) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (5) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (11) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (5) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (24) cukor (140) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (5) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (61) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (40) fánk (3) farhát (4) Farkas András (27) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (27) fehérbors (51) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) fekete bors (2) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (437) fokhagymapor (5) fokhagyma granulátum (14) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (11) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (2) galangal (9) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (9) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (56) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (10) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (92) gyömbér (118) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (329) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (20) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (23) jalapeño (24) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (23) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (4) kacsazsír (50) kacsazúza (3) kacsazuza (4) kaffir lime levél (8) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (88) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (17) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (39) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (3) kenyér (27) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (27) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (79) köménymag (24) konyak (3) könyv (2) koriander (30) koriandermag (30) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (17) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (154) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (9) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (22) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (6) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (56) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (42) lime héj (2) lime levél (6) liszt (119) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (24) majoranna (95) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (74) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olivaolaj (129) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (56) oregánó (6) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (32) paprikacsuma (29) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (126) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (22) petrezselyemlevél (2) petrezselyem levél (40) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (85) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (35) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (44) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (3) RL190 (2) RL90 (3) rókagomba (6) római kömény (49) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (77) rozskovász (3) rozsliszt (9) rub (2) rum (16) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (167) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (15) snidling (20) (316) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (47) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (68) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (36) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (63) szerecsendióvirág (50) szezámmag (12) szezámolaj (12) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (38) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (8) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (89) tejfel (62) tejföl (85) tejszín (88) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (211) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (10) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (7) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (223) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (26) vörösbor (27) vöröshagyma (121) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (23) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (36) zellerszár (28) Zhoug (2) zöldbab (15) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (39) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (75) zöldség (3) zöldségalaplé (4) zsálya (42) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (10) zserbó (2) zsír (68) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Nemzeti (színű) spárgakrémleves

2015.05.20. 07:00 Andrass9

Már ez is nemzeti, de szerencsére csak a trikolorra hajazva. Vettem friss zöldspárgát, mert kell az Újházy levesbe. Igenám, de nem ennyi! Még kaptam is a feleségemtõl, hogy miért nem inkább egy jó kis levest fõzök belõle.

27.jpg

Szót tett követte. Van még két adag lefagyasztott fehér spárga a csodahüttõben, akkor abból egyet elhasználok alapnak.

Össze is szedtem mindent:

  • 40 deka tisztított fagyasztott fehérspárga
  • A fagyasztott spárga jege, ami a spárgalé, csak kifagyott
  • 1 csomag mínusz 8 szál friss zöldspárga
  • 1 dl habtejszín
  • 1/2 vereshagyma
  • 1/2 krumpli
  • 2 alaplékocka (ez most baromfialaplé volt)
  • 1 tojás sárgája
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 bazsalikomcsúcs (az ág vége)
  • 1 ek vaj
  • szerecsendió
  • csipet cukor

10.jpg

A hagymát felkockáztam és rádobram a vajra dinsztelni. Eközben felkarikáztam a fehér spárgát. Felkockáztam a krumplit és megtisztítottam a zöldspárgát (értsd töréssel leszedtem a kemény szárát, amit majd belefõzök az Újházyba, és alaposam kimostam a homokot belõle). Ezt is felkarikáztam, de a csúcsait különválasztottam. Ment az egész a hagymára, hogy egy kicsit ezt is megdinszteljem.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Kicsit már megpuhultak a dolgok, amikor beletettem az alaplékockákat felolvadni. A spárgacsúcsokat, valamint a zsenge zöldspárga szárakat kistányérra készítettem. A leveskockák is elolvadtak a fazékban, fel lehetett önteni 1,5 liter vízzel. Megsóztam és tettem egy csipet cukrot is bele.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Ekkor a tejszínbe beleütöttem a tojás sárgáját, reszeltem liberálisan szerecsendiót, és villával jól összekevertem.

19.jpg

Volt még idõ a petrezselymet is felvágni a bazsalikommal együtt. A szárát is megaprítottam, de különválasztva. A petrezselyemszár apróra vágra remek krémleves betét, mert roppan a fog alatt és csudás aromája van.

20.jpg

Ezalatt a levesben puhára fõttek a spárgák és a krumplidarab. Botturmixszal krémesítettem a levet. Ezután beleöntöttem elõször a zöldspárgakarikákat, amiket megfõztem kissé roppanósra, majd hozzáadtam a spárgacsúcsokat is. Ezeket már csak pár percig fõztem. A tojásos tejszínbe mertem 6 evõkanál forró levet, elkevertem, majd beleöntöttem a fazékba. Így nem csapódott ki a tojás!

21.jpg 22.jpg 23.jpg 24.jpg

Elzártam alatta a gázt és beleszórtam a petrezselymet.

25.jpg

Minden józan ellenérv ellenében piros (azt hiszem...) tányérba mertem magamnak, amit megszórtam a petrezselyemszárral.

26.jpg

Gyorsan elfogyott!

A pici bazsalikom adott egy új felhangot a levesnek, a fehér és zöld spárgák keveréke pedig szép színes volt. Érdemes így is felhasználni a lefagyasztott spárgát, amikor az újnak még húzós az ára.

28 komment

Címkék: tojás hagyma tejszín spárga cukor alaplé petrezselyem

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr137463076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2015.05.20. 07:36:30

Kár, hogy nem volt egy piros csili, mert abból vágott karikák igazán feldobták volna a levest. Biztos jó volt az íze.

látjátok feleim szümtükkel 2015.05.20. 08:59:28

Tényleg itt, mert erős felindulásban csucsu reggelit ütöttem össze.
Egy tojás + egy kanál kukorica liszt, de nem a finomított fehér, hanem szép sárga liszt + csipet vegeta = kevés oliva olajon ebből sült egy szép tojáslepény, amit tányérra tettem
A serpenyőbe ment egy adag, kb. 12 deka apró kockára vágott bacon, amit jól megpirítottam, majd dobtam rá egy gerezd összevágott fokhagymát, összekevertem, és egy pillanatig pirítottam, majd rátettem egy jó nagy marék, laskára vágott spenótot ( 4 db két tenyérnyi levélből ), és addig pároltam, amíg a spenót össze esett, de nem főtt szét ( majdnem zöld maradt. Ebből a masszából kanalaztam a felét a lepényre, megszórtam reszelt sajttal és feltekertem.
Legközelebb valami kötőanyagot is teszek a masszába, pl. egy kis tejfölt, vagy mustárt, vagy paradicsompürét stb., de így kiadós és jóízű, és főleg nagyon gyors reggeli lett. Előételnek is kiváló, és a töltelék módosítható. Lényege a gluténmentesség.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.05.20. 15:22:50

Köszönök szépen!
Nyitom az ablakot, jöhet!
@látjátok feleim szümtükkel: Egy szalonna- és spenótmentes változatot el tudnék képzelni.
Megkezdődött az ötnapos hosszú hétvége, végre lesz időm főzni, írni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.05.20. 19:56:31

@Waka: Sajna elfogyott :(
Ujabb 63 lyukat ástam a csiliknek, de a napsütésben nem mertem kitenni őket. Most meg már mozogni sem tudok, meg valami csapadék is van az égen.

látjátok feleim szümtükkel 2015.05.20. 20:02:45

Hej halászok...ma megtanultam gyorsan, hatékonyan gilisztát szedni. És jobban teljesítettem, mint gondoltam.

Van egy madárfiókám, amit etetni kell, de sajnos nem tudtam gilisztát találni. Most volt egy jó kis eső, és jöttek elő a méretes példányok, no de én nem voltam olyan gyors, mint őkelmék. Ahogy elkaptam, azonnal vissza is rántotta magát a földbe. Ekkor megláttam egy virágföld lazításhoz használt villát, ami egy közönséges kisebb meretű eccájg. No gondoltam ez a legjobb eszköz, amit használni lehet, és amikor megláttam a csúszkálót, megfigyeltem melyik fele van még a földben, majd a gilisztába azon a részen bele nyomtam és azonnal tekertem is egyet rajta. A teste beszorult a villa fogai közé sérülés mentesen, és mivel meg volt tekerve, nem tudott visszabújni a földbe. Szedtem egy fél üveggel, meg is nő rajta a madárkám.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.05.20. 20:54:52

@látjátok feleim szümtükkel: Tök jó ötlet!!!
A másik százast a nagyanyád küldi ... :)

látjátok feleim szümtükkel 2015.05.20. 21:14:48

@Andrass9:

A madárkám rokonai lezabálták féléretten a kevéske cseresznyét.(:

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.05.20. 21:35:13

@látjátok feleim szümtükkel: Kellett neked madárkát nevelni!!
Mi ma már ettünk a fáról cseresznyét...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.05.20. 21:38:12

Tudtok valamit Susztertangóról??? Utolsó info az volt, hogy beteg ... Hiányzik, hogy nincs kit piszkálni :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.05.20. 21:38:50

@Andrass9: Nálam szombat óta kinn vanak, a habanerok kicsit nehezen viselik, de talán összekapják magukat. Itt volt egy kis csimm-bumm, azóta csendesen esik. Felsőörsön jég esett - tájékoztatott egy kolléga -, remélem nem okozott nagyobb bajt.
@látjátok feleim szümtükkel: Talán zsarold őket a tússzal. :D

Topy 2015.05.20. 22:33:00

@Andrass9: Waka pár órája felrakott képeit lájkolta :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.21. 09:35:33

ezt most itt nem értem, mi készült...

látjátok feleim szümtükkel 2015.05.21. 15:42:50

@~~Babette~~:

Nézd meg, és megtudod.

Szerintem aki ezt látta, az inkább a multi boltjába meg, mint a "kistermelőhöz".

index.hu/gazdasag/2015/05/21/majas-horror_a_nebihtol/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.05.21. 16:53:08

@~~Babette~~: Piros tányérban fehér spárgakrém zöld spárga betéttel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.05.21. 16:54:46

@látjátok feleim szümtükkel: Ez tényleg horror. Majdnem 6 tonnát lefoglaltak ... Mennyit adhatott el eddig ???

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.05.21. 17:53:51

Köszönök szépen!
@látjátok feleim szümtükkel: Kézműves B+! Olyan, mint a biogyümölcs, akkor permetezik, mikor senki nem látja.
Itt reggel óta kisebb-nagyobb megszakításokkal esik az eső, voltam a kertben, alakul.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.05.21. 17:56:00

@Waka: Jóestét!
Én meg nem tudom elültetni a maradék palántákat, mert vizesebb lennék, mint azok gyökere :)
Holnap elmegyünk a gastrofesztiválra. Gépet viszek, bár valami nagyon szigurú szabályok vannak a fényképezésre ...

turósmácsik 2015.05.21. 19:46:10

Nagggyon jó a spárgaleveske!!! Szeretjük, és ez is jófajtának látszik!

Most spárgát spárgával eszünk. Ma éppen spárgás bulgurt, ami egy deszkás, két edényes, gyors, finom egytálétel.
Leírom, hátha valakit érdekel: bulgurt leforráztam, hagytam fél órát állni. Ittam egy pohár bort, átfutottam a híreket.
Aztán olívaolajon vékony kolozsvári szalonna csíkokat pirítottam, rádobtam csíkozott kápiát, újhagymát, a spárgaszárát, a spárgafejeket, rengeteg aprított petrezselymet. Megfuttattam, de ressen hagytam. Összekevertem a puha bulgurral, kapott még egy kevés olívát, hogy csússzon.
Fűszerei: himalaya só, zöldbors, leheletnyi oregano.
Most melegen ettük, holnap hidegen is lehet. Mellé összeforgattam egy kis fejes salátát citromos öntettel.

látjátok feleim szümtükkel 2015.05.21. 20:24:24

@turósmácsik:

Azért megehető, hogy nincs himalája sóm?:D

látjátok feleim szümtükkel 2015.05.21. 20:29:53

@Waka:

Bio?
Permetezés kezdéskor rezes lemosó. Virágzás előtt bordói lés gombaölés, majd virágzás után rovarölés. Első meleg és eső után felszívodó gombaölő. Eredmény:körte jelentős része lehullott, a kis gyümölcskék elfeketedtek.

Viszont érdekeset tapasztaltam. Van két bokor goji bogyóm, aminek a levelei áttelelnek, de a melegedéskor mindig lehullottak eddig. A meleg hatására a levél olyan lett, mintha lisztet szórtak volna rá, és eddig semmi féle permetszer nem fogta meg. No gondoltam most, majd adok a pofájának, és csináltam egy permetezőnyi cirtomsavas vizet, és azzal jól lemostam. Minden levél rajta, ilyen szép még sosem voltak a bokor.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.05.21. 20:44:23

@Andrass9: Várjuk a beszámolót.
@turósmácsik: Jól hangzik.
@látjátok feleim szümtükkel: A természet töméntelen rejtélyre képes.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.05.21. 21:57:52

@turósmácsik: Ez tetszik!
Épp ma vettünk 3 kiló spárgafejet a Fény utcában haccázé. Beszéltük is a feleségemmel, hogy a gyerekek hazamennek (szombaton), akkor spárgát spárgával fogunk enni! A receptedet meg fogom próbálni kuszkusszal - már egy éve akarok kuszkuszt enni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.05.21. 22:19:45

@látjátok feleim szümtükkel: Én megoldottam a problémás körtefát. Lesz belőle fűrészpor a füstölőbe :)
Nekem a levelei száradtak le befeketedve. Nónéhány körtét is megfertőstek, de azért a nagyja túlélte. Kb januárig bírta a hideg garázsban - utána körtepárlatba fordult a sorsa.
A helyére meg egy Champion őszibarackfa Szegedről.

turósmácsik 2015.05.22. 07:14:45

@látjátok feleim szümtükkel: Hát nem is tudom. Csakcsak...
Csak egy kicsit menőztem:P

turósmácsik 2015.05.22. 07:16:04

@Andrass9: Nálunk is lesz még hétvégén, alighanem krémlevesként. Ez a haccázé csak fej, jó ár!

látjátok feleim szümtükkel 2015.05.22. 07:16:42

@Andrass9:

Nálunk is leszáradt a hajtások vége, és a levelek is feketedtek a végeken, és van amelyik csak félig. Bordói lé ment rá, tovább nem terjedt, és még egy fiatal almát kezdett ki.

Szomszéd szerint valami bogár rágja körbe a hajtást, és attól feketedik le, no de a körömnyi körte mitől? Majd utána olvasok, hátha van rá megoldás.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.05.22. 09:17:27

@látjátok feleim szümtükkel: A hajtásvég leszáradást jól ismerem, szintúgy a hajtáscsúcs levelek összepödrését, azokat Mospilannal szépen meg tudom előzni. A levélfeketedésre egy szakember sem tudott mit mondani. Score volt az egyetlen, ami működött ellene, de az egy vagyon - annyit nem ér a körte. A mellette lévő Vilmoskörtének meg semmi baja. No ez van.
Idén viszont még nem vettem elő semmilyen vegyszert. A lemosó is csak ősszel ment ki.
süti beállítások módosítása