Már ez is nemzeti, de szerencsére csak a trikolorra hajazva. Vettem friss zöldspárgát, mert kell az Újházy levesbe. Igenám, de nem ennyi! Még kaptam is a feleségemtõl, hogy miért nem inkább egy jó kis levest fõzök belõle.
Szót tett követte. Van még két adag lefagyasztott fehér spárga a csodahüttõben, akkor abból egyet elhasználok alapnak.
Össze is szedtem mindent:
- 40 deka tisztított fagyasztott fehérspárga
- A fagyasztott spárga jege, ami a spárgalé, csak kifagyott
- 1 csomag mínusz 8 szál friss zöldspárga
- 1 dl habtejszín
- 1/2 vereshagyma
- 1/2 krumpli
- 2 alaplékocka (ez most baromfialaplé volt)
- 1 tojás sárgája
- 1 csokor petrezselyem
- 1 bazsalikomcsúcs (az ág vége)
- 1 ek vaj
- szerecsendió
- só
- csipet cukor
A hagymát felkockáztam és rádobram a vajra dinsztelni. Eközben felkarikáztam a fehér spárgát. Felkockáztam a krumplit és megtisztítottam a zöldspárgát (értsd töréssel leszedtem a kemény szárát, amit majd belefõzök az Újházyba, és alaposam kimostam a homokot belõle). Ezt is felkarikáztam, de a csúcsait különválasztottam. Ment az egész a hagymára, hogy egy kicsit ezt is megdinszteljem.
Kicsit már megpuhultak a dolgok, amikor beletettem az alaplékockákat felolvadni. A spárgacsúcsokat, valamint a zsenge zöldspárga szárakat kistányérra készítettem. A leveskockák is elolvadtak a fazékban, fel lehetett önteni 1,5 liter vízzel. Megsóztam és tettem egy csipet cukrot is bele.
Ekkor a tejszínbe beleütöttem a tojás sárgáját, reszeltem liberálisan szerecsendiót, és villával jól összekevertem.
Volt még idõ a petrezselymet is felvágni a bazsalikommal együtt. A szárát is megaprítottam, de különválasztva. A petrezselyemszár apróra vágra remek krémleves betét, mert roppan a fog alatt és csudás aromája van.
Ezalatt a levesben puhára fõttek a spárgák és a krumplidarab. Botturmixszal krémesítettem a levet. Ezután beleöntöttem elõször a zöldspárgakarikákat, amiket megfõztem kissé roppanósra, majd hozzáadtam a spárgacsúcsokat is. Ezeket már csak pár percig fõztem. A tojásos tejszínbe mertem 6 evõkanál forró levet, elkevertem, majd beleöntöttem a fazékba. Így nem csapódott ki a tojás!
Elzártam alatta a gázt és beleszórtam a petrezselymet.
Minden józan ellenérv ellenében piros (azt hiszem...) tányérba mertem magamnak, amit megszórtam a petrezselyemszárral.
Gyorsan elfogyott!
A pici bazsalikom adott egy új felhangot a levesnek, a fehér és zöld spárgák keveréke pedig szép színes volt. Érdemes így is felhasználni a lefagyasztott spárgát, amikor az újnak még húzós az ára.