Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (71) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (54) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (275) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (67) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (7) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (56) csiliolaj (2) csilipaprika (45) csilipaszta (26) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (21) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (23) cukkini (10) cukor (134) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (98) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (406) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (51) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (84) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (300) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (21) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (19) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (8) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (8) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (45) kacsazsir (3) kacsazuza (3) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (81) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (74) köménymag (19) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (26) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (148) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (20) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (48) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (109) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (85) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (50) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (68) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olivaolaj (119) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (53) oregánó (6) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (26) paradicsompüré (31) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (14) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (140) petrezselyemgyökér (19) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (77) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (40) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (42) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (13) rozmaring (70) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (46) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (274) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (44) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (64) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (34) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (59) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (6) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (84) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (84) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (203) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (209) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (21) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (51) zellergumó (38) zellerlevél (32) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (70) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (40) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (59) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Carnitas és a petrezselymes újkrumpli

2015.05.16. 07:00 Andrass9

A carnitas mexikói recept, talán leginkább "húsocskásra" lehetne fordítani, de minek, hiszen a világ sok részén ezen a néven ismerik ezt az elkészítési módot. A recept (amit egy icipici mexikói szakácskönyvbõl honosítottam) az egyszerûségével ragadott meg: végy egy darab lapockát, fõzd enyhén fûszeres húslevesben 3-4 órát, végül pirítsd zsírjára. Eredetileg rizzsel és/vagy babbal kéne enni, de most kaptam friss idei újkrumplit és nem tudtam ellenállni neki.

A krumpli mellé kötözõsalátát is szervíroztam magamnak, ami azután érdekes fogyasztási módra sarkallott:

39.jpg

40.jpg

De ne szaladjunk ennyire elõre, lássuk hogyan is készül.

Elõször is a húst kell feltenni fõzni, utána bõven van idõ mindenfélére.

  • 75 dkg lapocka (a recept soványat írt, de a mellékelt fotón eléggé tartalmas darabok voltak)
  • 1 fej vereshagyma
  • 1 fej fokhagyma (igen, fej! Nem girizd...)
  • 6-7 dl alaplé (most 3 dl sertéscsont alaplé, valamint 4 dl marhacsont alaplé)
  • 1 kiskanál õrölt római kömény
  • 2 babérlevél

10.jpg

Az eredeti recept húsleveskockát írt, amiben van bõven só (viszont alig egyéb), de én azt nem használtam, ezért felvettem a sót is a listára. Gyanakszom, hogy a fordító nem értette az alaplé fogalmát :)

A hagymát felaprítottam, a fokhagymát kettévágtam, a római köményt mozsárban megtörtem.

11.jpg

A kis tottyos fazekamba beleszórtam alulra a hagymakockákat (hogy a hús le ne égjen), amire rátettem a húst 2 darabban. Kettévágtam, hogy kevés lé is elég legyen a fõzéshez. Belefektettem a fokhagymát, a babérleveleket és megszórtam a köménnyel, kiskanál sóval. Végül rátettem a kétféle alaplékockát a csodahüttõbõl. Felöntöttem annyi vízzel, ami már ellepi a húsokat, felforraltam, amikor gondoltam egyet, és beletettem egy saját füstölt jalapeno paprikát (lánykori nevén chipotle). Ezután kivittem az indukciósra minimum teljesítményre és 3 órára, ahol nyugodtam otthagyhatom, mert az kikapcsol magától.

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

Volt idõm, tettem-vettem, majd nekiláttam a petrezselymes krumplinak. Nemsok hozzávaló kellett ahhoz sem:

  • 1 kg apró újkrumpli (parázsburgonyának is hívják)
  •  4  2 ek házi kacsazsír
  • 2 csokor petrezselyem

16.jpg

Úgy-e igazam volt? Én nagyon szeretem az újkrumpli héját, de feleségem nagyon fanyalgott, amikor megkérdeztem, hogy mi lenne, ha nem kapirgálnám le. Olvastam valahol, hogy a kapirgálást leegyszerûsíti, ha a krumplit sós vízbe áztatja az ember fél órára. Mivel volt idõm, beáztattam hát. Addig felaprítottam a petrezselymet. Az áztatás valóban megkönnyítette a kapirgálást! Sokkal könnyebben jött le a héja és szép nagy lepedõkben. Persze az is lehet, hogy akkor is ilyen könnyen hámozható lett volna, ha nem áztatom be - ellenprópát elfelejtettem csinálni (pedig volt még fél kiló krumplim). A letisztított krumplicskákat kettõbe-négybe vágtam méretétõl függõen. Végül egy konyhai törlõruhába csomagoltam, hogy a felesleges vizet leitassam róla.

18.jpg 17.jpg 19.jpg 20.jpg

A nagy teflon serpenyõmbe belekanalaztam a 4 kanálnyi kacsazsírt. Beleszórtam a petrezselyem felét, rádobtam a krumplit, amit megsóztam, és dobálva összekevertem.

21.jpg 22.jpg 23.jpg 24.jpg

Már ekkor is látszott, hogy ez biza zsíros lesz, és a végén az is volt! Ezért azután módosítottam a receptet: két evõkanál zsír elég lesz oda. Minden esetre lefedtem és kis-közepes lángra tettem. Fél óráig hagytam csendben párolódni, hozzá se nyúlva.

Belekóstoltam viszont a hús szaftjába, és bizony csípõsnek találtam. Ki is menekítettem egy kistálkába a csilit belõle! Három óra fõvés után elzártam a rezsót a hús alatt és hagytam kihülni a levében (hideg vízbe állítottam a lábast a mosogatóban, mert türelmetlen vagyok). Erre azért van szükség, hogy a hús visszaszívjon annyi szaftot amennyit csak bír, valamint megkönnyíti a felvágást. A kihült húsokat kihalásztam és nagyobb falatnyi kockákra vágtam. A recept egyes implementációiban két villával szétszaggatják ekkor a húst (pulled pork), de így nagyobb volt a kihívás :) A fokhagymákból az egyikben benne maradtak a krémessé fõtt félgirizdek, a másikból kipotyogtak a lébe. Ezeket szép csendben elmajszoltam (igencsak éhes voltam már), a levet leszûrtem.

25.jpg 26.jpg 27.jpg 28.jpg

A felkockázott húsokat egy teflon serpenyõbe tettem, amit nagy lángon addig pirítottam, míg a húsok alja ropogósra sült. Nem kell a másik oldalát is lepirítani, így az izgalmas! Közben már a krumpli is megfõtt. Felvettem hát alatta a lángot jó nagyra és gyakori dobálással rápirítottam. A végén rászórtam a petrezselyem másik felét, és késznek deklaráltam.

29.jpg 30.jpg 31.jpg 32.jpg

A maradék lébõl kb 3 dl-nyit ráöntöttem a megpirult húsra, és szépen beforraltam az egészet.

33.jpg 34.jpg 35.jpg 36.jpg

A tányérra valahogy ráügyeskedtem a római saláta leveleket (ketté kellett törni, hogy elférjenek). Szedtem a krumpliból meg a húsból is és elkezdtem enni, amikor gondoltam, hogy becsomagolom a salátába, és úgy eszem, mint a palacsintát. Hát istenesen belaktam belõle.

37.jpg

A carnitasnak volt utóélete is, mert feleségem zsírosnak találta, ezért nem evett belõle.

Másnap fõzött nekem sóba-vízbe rizst, amit megpúpoztam egy adag hússal, és több evõkanálnyi szaftjával. Errõl már nem készítettem fényképet. Még most is összefut a nyál a számban, ahogy írok róla ...

Valóban rizzsel kell enni és nem petrezselymes újkrumplival! És ha még lett volna bab is hozzá?

30 komment

Címkék: krumpli vöröshagyma hagyma fokhagyma római kömény kacsazsír alaplé babérlevél újkrumpli petrezselyem jalapeno római saláta jalapeño

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr867451664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2015.05.16. 14:52:09

Ez nagyon jó, jöhetne egy adag.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.05.16. 15:18:18

@látjátok feleim szümtükkel: Most kicsit nehéz lesz, mert az unokának is főzni kell, de azért küldök :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.16. 15:59:10

na, ma vettem egy kis gombbarbit. hus bepacolva.

kerem az instrukciokat, hogyan kell:-)':-)
faszenet vettem hozza

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.16. 17:59:26

na sehol senki....
szep egy nepseg

hagyma, te se vagy itt? biztos tudnal mondani valami okosat:-D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.05.16. 18:58:28

@~~Babette~~: @hagyma: na te is pont a legjobbtól kérsz tanácsot! Még egy mákostésztát sem tud megfőzni, nemhogy grillezni ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.05.16. 19:02:10

@~~Babette~~: Vettél-e hozzá begyújtó kéményt?
Ha nem, kicsit nehézkes a begyújtása. Ha sikerült jól megizzítanod, akkor egy oldalára kapard a parazsat (vagy eleve ott rkj csak szenet bele). Így lehetőséged nyílik a nagyon forrótól (az izzó szén felett közvetlen) a sütő közepes melegéig (másik oldalon a hús, fenn van a teteje a grillnek és csak 1/3-ra vannak nyitva a szelelőnyílások. Ezt majd az elkövetkező tíz évben fogod igazán kitanulni, hogyan kell állítgatni :)
A bepácolt hús függvénye mit lehet belőle csinálni, de annak ismerete nélkül nem tudok tanácsot adni.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.16. 20:32:26

@Andrass9:

ja a begyujtassal ugy jartunk, mint a torkos borz, de megoldottuk.holnap faszen helyett fa megy bele,oszt kesz.

felsalat kaptam elfogadhato aron, na azt nem tudtam eltalalni, mikor jo, egy szelet lett medium, a tobbi cipotalp, az utolso ket szelet ment a kutyaknak, azoknak izlett.
a csirkecomb brutal jo lett.

a zoldsegek modjaval, a cukkinit hiaba vagtam hoyyzura, fele belepotyogott, a paprika kicsit megegett, hagyma jo lett, gomba jo lett.

majd belejovunk, eddig sose kellett nekem csinalni:-)

holnap is ez lesz:-):-):-)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.05.16. 20:55:54

Köszönök szépen!
Tegnap éjszaka előkeveredtem kicsit a nagy magyar valóságból. Ma elültettem a palántákat, 25 tő paradicsom és 32 paprika. Éppen négy óra ment el a folyamatra. Ebédeltem egyet, pihentem, délután hordtam pár kanyar vizet, meg kikaróztam a paradicsomokat, kicsit megnyúltak, holnapra meg szelet ígérnek. Holnap megkapálok, amit kell, telehordom a hordókat, aztán hétfőtől megint kétnapos túra a kies vidéken. Nem baj, jövő héten 5 napos hosszú hétvége, talán még főzni is tudok valamit, nem szendvicsen kell tengődnöm.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.05.16. 20:57:32

Az ilyen levélbe csomagolt ételek igen finomak tudnak lenni, a Távol-Keleten van nagy hagyománya, valahol látta is egy videót róla. Hús nélkül jöhet. :)

Fenchurch68 2015.05.17. 09:12:48

@Waka: Már teljesen megszoktuk és megszerettük, hogy túrán salátalevélbe tekert húsféle meg sajt a "szendvics".

látjátok feleim szümtükkel 2015.05.17. 10:53:55

@~~Babette~~:

A cipőtalpat sem muszáj a kutyának adni, főleg ha nem szenesre égett. Csinálni kell egy hagymás szaft alapot, és arra rátenni felszeletelve a húst, átpárolni, és köretet/salátát adni hozzá.

Topy 2015.05.17. 12:20:36

tegnap is újkrumpli volt, ma is az lesz (tegnap sütőben, ma serpenyőben)
csak én eleve olyan aprókat válogatok, hogy ne kelljen darabolni :)
(szeretnek is a zöldségesek, mert én pont kiválogatom azt, amit senki nem akar elvinni :D )
meg csak nem bírtam a véremmel, vettem friss borsót levesnek, azt esszük nagy boldogan egész hétvégén :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.05.17. 12:23:25

@Kató néni: mi is nagyon szeretjuk igy, cask alatta es felette van ket malomkonagysagu buci

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.05.17. 12:26:51

@Topy: Én is az egész aprót szeretem, válogattam is rendesen, de valaki megelőzhetett a piacon ...
Holnap nagycsarnok túra a gyerekekkel. Esetleg elbukunk egy friss zöldborsóra mi is. A kertben meg szedünk bele friss hajtásokat :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.05.17. 12:27:35

@hagyma: Mindíg tűnődtem, hogy minek bele a húspogácsa - az csak elbújik ott ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.05.17. 12:27:41

@Topy: en is max kettobe vagom - es nem is pucolom - az ujkrumplit
mondjuk a milyen krumlikat, es amihez, mi hasznalunk egyiket sem kell pucolni
neha veszek oreget paprikaskrumplihoz, azt esetleg,
borsoleves megy nalunk is ezerrel

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.05.17. 12:29:04

@Waka: Keddre tervezem az ültetést vagy szerdára. Befogom a vejemet is dolgozni, tán fél napa alatt végzünk. Van 120 tő csili és 60 tő paradicsom, mert nem jöttél értük ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.05.17. 12:31:56

@Andrass9: nana, mi nem mekis hambit eszunk
most inkabb egy jo fasirot kivantam meg ujkrumplival, uborkasalataval
lehet meg is csinalom
fasirtbol ipari mennyiseget szoktam sutni, mert ha mar elfogy is a koret, akkoris kenyerrel, ,hidegen kis zoldpaprikaval 1 felperc alatt talalva a kaja
vagy cask magaban ha az ember a konyha fele jar

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.05.17. 12:32:12

@~~Babette~~: A felsált (ha legalább 2 cm vastag!!!), akkor 3-2 percig a két oldalán a legnagyobb parázs felett. Ne ijedj meg, ha kicsit megfeketedik! Ha véknyabb, akkor 1,5-1,5 perc (számolsz kilencvenig és fordítod) elegendő. A cipőtalpra meg jó @látjátok feleim szümtükkel: ötlete - akár kuktában is.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.05.17. 12:34:03

@Topy: debizony az
en a nagyobbakat megfelezem

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.05.17. 14:57:57

@hagyma: Ott nem nagyon voltak nagyobbak! Ez egy 8"-es teflon ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.05.17. 17:56:27

@Andrass9: de, vannak benne kisebbek es nagyobbak
na az utobbiakat en megfelezem es olyanok lesznek mint a kisebbek
kicsit maskeppen sul amugyis, ha kozepe is erintkezik

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.05.17. 19:49:23

Köszönök szépen!
Most értem haza, ismét kutyául elfáradtam. Van két posztra való anyagom, de már nincs erőm foglalkozni vele. Vacsorát kell csinálnom, meg holnapra útravalót, jön Kistesó is mindjárt, meghatalmazást kell írni neki, mert jönnek a leolvasók kedden, én meg úton leszek.
@Andrass9: Mondhatnám, hogy mea kuka, de sajnos a körülmények áldozata vagyok. Majd hozok a termésből. :D
@Kató néni: Jó az, ha van egy kockabála saláta hozzá.

Topy 2015.05.17. 20:52:47

@hagyma: azért nem szeretem megvágni, mert a vágott hajlamos szétesni amikor rázogatom

Topy 2015.05.17. 20:54:00

rég járt erre Pinka-Panka
tud valaki róla?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.05.17. 21:29:54

@Topy: en ressre sutom:)
kerlek szepen Pinka Panka, szerintem fozoget, paradicsomot ultet ki, dolgozik
borsot szed, tesz el befottet, ilyenek
de nem biztos:)