Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Azon a párnán alszok, amit a sajátkacsámról szedtem le. Sőt van vadkacsatoll párnám i... (2020.02.18. 16:14) Remek teriyaki szósz házilag
  • Andrass9: @Fenyvesy László: Az asszony most meg egy kis kocsonyaalapot próbált eldugni az én fagyasztómba :)... (2020.02.18. 15:09) Angus marhacomb steaknek?
  • jegeskaveee.: @kobold63: Mert a szakemberek nagy tömegben, futószalagon csinálják három nap alatt. (2020.02.17. 09:21) Húsfüstölés házilag kicsit komolyabban
  • vörösbor(de)minőségi: @jegeskaveee.: aaaaazigen! @kobold63: változatosan lehet cifrázni-ez tény :) (2020.02.15. 21:52) Távolkeleti roppanós tavaszi tekercs
  • 1kutya: csirkeszárnyat csak is a saját magam által kreált pácban áztatva, bő zsiradékban ropogósra sütve. ... (2020.02.14. 20:53) Csirkeszárny és krumpli
  • Waka: @élhetetlen: Sajnálom a frizsidert meg a madarakat. (2020.02.11. 20:01) Csirkepaprikás vajas nokedlivel

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (68) alma (29) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) ananász (2) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (36) babérlevél (35) bableves (3) bacon (36) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (50) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (21) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (5) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (254) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (5) búzafinomliszt (25) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (31) citromlé (37) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (6) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (50) csiliolaj (2) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (13) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (24) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (19) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (13) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (22) cukor (125) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (33) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (52) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (22) fehérbors (46) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (94) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (379) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (8) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (13) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (6) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (46) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (64) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (7) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (76) gyömbér (105) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (280) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (21) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (40) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (76) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (10) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (15) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (25) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (17) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (24) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (17) kömény (70) köménymag (16) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (25) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (139) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (18) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (14) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (12) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (45) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (100) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (80) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (49) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (14) olajbogyó (7) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (116) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (49) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (25) paradicsompüré (29) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (135) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (73) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (24) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (39) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (5) római kömény (40) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (65) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (48) sajtfonat (2) sajtok (2) sake (3) saláta (6) salátaöntet (6) salotta (45) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (142) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (248) sodó (3) sólet (2) sonka (18) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (17) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (28) spenót (41) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (10) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (57) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (31) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (9) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (2) szerecsendió (55) szerecsendióvirág (42) szezámmag (10) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (19) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (80) tejfel (56) tejföl (79) tejszín (82) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (191) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (203) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (14) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (15) vörösbor (19) vöröshagyma (111) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (35) zellerlevél (31) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (68) zöldség (3) zsálya (38) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Csontalaplé FRISSÍTVE

2015.05.12. 07:00 Andrass9

Nagyon szeretek alapleveket használni, mert azzal egyszer van csak munka (az se sok), de sok alkalomra ad remek kiegészítést az ételhez.

Minden alkalommal megkérdezem a hentest, van-e ritkacsontja. A válasz az esetek 90%-ban az, hogy nincs. Most viszont volt! Vettem hát 4 darabot, amiből egyet azonnal a kutya gondjaira bíztam. A többiből viszont alaplé lesz.

A csontokat egy alufóliás tepsiben betettem a grill alá megpirulni.

10.jpg

Gyorsan összeszedtem egy kisadag húsleveszöldséget (sárgarépa, gyökér, zeller, hagyma) is, amit egy másik tepsiben az előző mellé betoltam a sütőbe.

11.jpg

10 szem feketeborsot, 4 szegfüborsot és 1 szem kardamomot egy girizd fokhagymával teatojásba tettem. Amikor a sütőben megpirultak a dolgok, átpakoltam egy öntöttvas fazékba, Hozzáadtam a teatojást is, és ment az indukciósra a teraszon. Beállítottam 3 órára (a maximum ennél a darabnál) az időzítőt és 80C-ra a hőmérsékletet. Mivel a hőmérője nem igazán pontos, ezért ez 80 és 100 C között ingadozik, vagyis közel ideális a lassú főzéshez.

12.jpg

3 óra múltán ismét újabb 3 órára állítottam, és elmentem aludni éjszakára.

Reggel lezsíroztam a lehült levet egy villával, kivettem a zöldségeket és a csontokat. A kutya megfőzve is elfogadja a csontot ... Átszürtem, majd a kb 4 liter levet besürítettem bő félliterre. Hagytam kihülni, amikoris egy jó kemény kocsonyává állt össze. Kiborítottam egy tányérra, 8 szeletre vágtam a csontlétortát, és egyesével bezacskózva betettem a csodahüttőbe a szebb napokra.

13.jpg

Ha csak ennyike helyed van a mélyhűtőben, akkor is érdemes elkészíteni, mert munka nem sok van vele, csak a tűzhely dolgozik sokáig. Dehát az meg a legkisebb lángon megy csak.

Remek kiegészítője egy gyors zöldséglevesnek, valami mártásnak, vagy akár egy rizottó készítéséhez is jó. Én nem szoktam megsózni, mert nagyon besürítem, és ha netán sűrűn akarom mártáshoz használni, akkor oda nem kell ennyi só. Különben is, sót mindig lehet adni hozzá - minek foglalja az is az értékes köbcentiket a mélyhűtőben ...

 

 Frissítés:

 

Süllőcske kérdezte, hogy vajon le lehet-é fagyasztani a jus zselét? Azaz amikor készítünk valami kiadósabb húst, aminek a szaftja megzselésedik, az fagyasztható-e a fenti módszer szerint, és hogy lehet utána zselé állapotában felszolgálni valamilyen más ételhez.

A puding próbája az evés, ezért gondoltam, hogy teszek egy kísérletet. A minap elkezdtem egy kacsa konfitot készíteni, aminek remek szaftja lett. Ez egy külön üvegben csücsül a hűtőben, ahol persze kemény zselévé vált kis zsírral a tetején. Remek zsíroskenyereket eszünk belőle :)

Kikanalaztam belőle vagy fél decit egy műanyag dobozba, nem túl ügyesen, mert széttöredezett kicsit. Beraktam a csodahüttőbe a gyorsfagyasztó részbe. Két nap múlva kivettem, és hagytam szobahőmérsékletre felmelegedni. nem mikróztam, nem forróvizeztem - csak úgy magától olvadjon ki.

Érdekes lett: van egy cseppnyi leve, ami nem volt előtte, de mintha most is zselés lenne.

 

14.jpg

Átkanalaztam valamennyit egy tányérra, mellé pedig a nem fagyasztottat, hogy lássuk a különbséget. Baloldalt van a fagyasztott, ha nem volna egyértelmû ...

15.jpg

Nagyon kevés levet eresztett, kóstolásra is kellemes zselé állaga volt. Ízre egyezett a fagyasztatlannal, ám az cseppet keményebb volt (igaz, az a zselé 4C-os hûtõbõl jött ki).

Ekkor visszapakoltam a mûanyagba, és mikróban 40C-ra melegítettem, amire szépen felolvadt.

16.jpg

És a végleges teszt: be a hûtõbe, lehûtöttem 4C-re és egy szép piramist kaptam, rendes kemény állaggal.

17.jpg

Véleményem szerint a zselét le lehet fagyasztani, ha van gyorsfagyasztód, mert akkor nem kristályosodik ki, vagyis marad a zselé, ha lassan melegíted ki, nem szükséges felmelegíteni és visszafagyasztani. A gyorsfagyasztót a hûtõd fagyasztó része akkor tudja produkálni, ha lecsavarod a hõfokot 5 fokkal hidegebbre. Akkor jópár óráig dolgozik a hûtõ leállás nélkül.

 

37 komment

Címkék: hagyma sárgarépa gyökér zellergumó marhacsont

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr27266419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.05.12. 12:17:58

@látjátok feleim szümtükkel: Nem beszélve arról, hogy benne van a porcok építéséhez és fenntartásához szükséges sok-sok zselatin :)

látjátok feleim szümtükkel 2015.05.12. 12:33:11

@Andrass9:

Inkább az benne a zseniális ( a lényegen túl persze ), hogy ezt a "kocsonyát" darabokba lehet tárolni, könnyen kezelhető a fagyasztóban.

látjátok feleim szümtükkel 2015.05.12. 14:51:35

Elmesélem a csuda jól sikerült ebédemet.

Tegnap este lepároltam egy negyed kiló csiperkét, amit most ismét felmelegítettem, raktam hozzá egy gerezd apróra vágott fokhagymát, kevés oliva olajat, és egy friss aji cristal paprikát ( csilit ), majd amikor már jól lepirult, bele tettem egy fél kiló apróra vágott ( fél-egy centi ) zöld spárgát és azzal is néhány percig pirítottam, sóztam, borsoztam és rátettem két-három kanálnyi tejfölt ( amit kevés meleg vízzel előbb kikevertem ). Jó összeforraltam és elzártam. Közben megfőztem sós vízben egy tasak pohánkát, amit összekevertem kevés oliva olajjal.
Tálalás: néhány kanál pohánka, rá egy adag eredeti holland reszelt sajt ( nagyon finom sajt, ezzel a megjelöléssel vettem a tescoban ) és jól összekevertem, majd a tetejére szedtem egy adag gombás spárgát.

Én a pohánkát szeretem, csak van egy különleges aromája, az néha zavar. Nos ebben az összeállításban ez az aroma nagyon kellemes volt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.05.12. 16:45:29

@látjátok feleim szümtükkel: Ez jól hangzik, de fogalmam sincs, mi az a pohánka (pohárka valahogy nem játszik ebben az ételben).

süllőcske 2015.05.12. 19:53:42

Teljesen logikus és hasznos megoldás. Én biztosan követni fogom.
Esetleg pecsenyelé téglák eltevése is lehetséges volna.
Kíváncsi lennék, hogy jus zselék felolvasztás esetén, hogyan viselik magukat, lehet-e azonnal tálalni kocsonyásan, vagy újra kell melegíteni, mennyire zselésedik újból, esetleg csak melegen használható-e?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.05.12. 20:19:55

@süllőcske: Olyan híg levek fagyasztasaval a kocsonyán kívül mással nem próbálkoztam. Kocsonyaként rendesen ki kell melegíteni (40-50C), majd lehűteni. Akkor visszazselésedik az eredeti állapotára.
A pecsenyelevek meg általában elfogynak, mielőtt megfagyhatnának :)

Most vettem ki a csodahüttőből a húsvéti sonka besűrített levét. Annak a ü24C sem volt elég a megfagyáshoz, ezért ment egy üvegbe - megromlani nem tud! Jó lesz viszon pl a bográcsgulyásba só helyett.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.05.12. 20:20:48

@Topy: Köszönöm! Még nem ettem, hát nem tudtam róla semmit.

susztertangó 2015.05.12. 20:31:21

Ma voltam a KÁDÁRban.

Topy 2015.05.12. 22:16:01

@Andrass9: én azt direkt nem sűrítettem be, jégkocka zacskóba töltve fagyasztottam meg, azóta lelkesen dobálom mindenbe :D

A fickó 2015.05.12. 23:01:25

@süllőcske: Egy jól elkészített közepesen koncentrált jus is zselé lesz. Én folyamatosan készítem csirkeszárnyból, apróra vágott lebőrözött farháttal is keverve. Mindig készül másodfőzet ami szintén a mélyhűtőbe kerül és ezzel öntöm fel az aktuálisan készülő jus-t. Én kisebb-nagyobb zip lock tasakokban teszem hűtőbe a leveim, ami sosem kevés - praktikus, mert nem kell mosogatni, laposan pakolható, feliratozható. Amúgy meg minden egyebet vákuum tasakban pakolok a hűtőbe, minden sokkal frissebb marad és tovább is áll el. A legjobb konyhai találmány. :)

A fickó 2015.05.12. 23:16:54

@Andrass9: Biztos azért nem kapsz mindig ilyen csontot a hentesnél, mert ritka.:D
Én nagy alaplé párti vagyok, gyakorlatilag csak ezekkel főzök. Zöldség, hús, hal többféle változatban, de csak csontból bevallom még nem készítettem. Nem enyves az íze? Pont rizottóhoz és zöldségleveshez ezért nem igazán tudom elképzelni.Ezekhez inkább gyöngytyúkból készítek levet, kevés zöldséggel ami igen könnyed, de intenzív ízű lesz viszonylag rövid főzési idő alatt. Majd kiszedem belőle a zöldségeket, újra felöntöm és pár órát főzöm még 80 fokon. Aztán legközelebb ezzel "vízzel" készítek mondjuk egy húslevest.

süllőcske 2015.05.13. 08:29:14

@A fickó: Ez világos, de nem olvastad el rendesen, amit írtam. Az érdekelne, hogy a jus zselé lefagyasztva, majd felolvasztva hogyan viselkedik, azon hidegen, zselé formájában tálalható-e?
Mert én szeretem így is feladni a pecsenyelevet.

Topy 2015.05.13. 09:48:12

OT: ha valakinek épp ravioli készítő forma kellene: www.tchibo.hu/raviolikeszito-forma-p400053165.html

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.05.13. 19:33:19

@süllőcske: Lefagyasztottam egy adagot a kacsaconfit zselés dzsúszából. Holnapra megtudjuk a kérdésedre a választ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.05.13. 19:35:07

@látjátok feleim szümtükkel: Amikor valakinek van arra ereje és ideje, hogy különféle színű kukoricacímerekkel rohangáljon a földjén ... :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.05.13. 20:57:48

Köszönök szépen!
@Andrass9: A fagyasztott zselé egészen biztosan folyóssá válik kiolvadás után a jégkristályok miatt. Szerintem, egy újraforralás után bezselésedik. A puding próbája...
@látjátok feleim szümtükkel: Jöhet!

süllőcske 2015.05.13. 21:16:01

Lemegyek a tóra, behajigálom a szerelékeket, csak egy botot. A másikkal süllőzni készülök.
De a csalihalfogásig se jutok el, irdatlan kapás a feederre, tekeri, csavarja, feszíti, van frekvencia.
Négykilós tükrös.
Dobom vissza, adminisztrálok(mert a szabály az idő és súly szerinti körmölés), de újabb húzós, durva kapás. Kettőhúszas nyurgaponty.Irány haza, még a bodza-olaj illatát is alig szívtam mellre.
Ez volt ma, villámpeca. Lesz halászlé, pontytepertő, a tükrös vaskos hasi lebenyéből. Ha kóstoltatok már igazi, ízes-ropogós haltepertőt, pácolt lilahagymasalátával, tudjátok, az csucsu.

süllőcske 2015.05.13. 21:31:34

@~~Babette~~:
Bizony, hogy szerethető. És szeretném megénekelni azt az egyébként igazán egyszerű, de érzékeny készítési módot, amiből egy kiváló előétel, particsemege, vacsora eredményeztethető.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.05.13. 21:34:48

@süllőcske: Kétszer olvastam végig, mire rájöttem, hogy a "dobom vissza" az "dobok vissza", és a szerelékre vonatkozik. Egészségetekre, az ablakot mindenesetre nyitom. :)

süllőcske 2015.05.13. 21:47:44

@Waka: Jaj, tényleg. Az az igazság, hogy visszatértemkor a kollégákat még egy Lejtő nevű szabadtéri helyen találtam, és még volt egy kis folytatás.. Így a fogalmazásom, nem az igazi.

Topy 2015.05.13. 21:57:49

@süllőcske: pedig azt mondják, a lejtőn nincs megállás! :)

süllőcske 2015.05.13. 22:06:47

@Topy: Ippeg azért híjják így. Egyébként, a Közmívelődési Palota, vagyis Múzeum oldalrámpájáról induló téregység, ami tényleg lejt egy kissé.
Sajnálom, hogy nem a Tisza felőli oldal, mert akkor ráláthatnánk a "Főutca" kanyarulatára.

A fickó 2015.05.14. 00:31:39

@süllőcske: Ezt a fajta pecsenyelét mártások alapjaként használom. A pecsenyelét mindig fel kell frissíteni, ízesíteni, aromatizálni. Felolvasztva egyébként valamilyen szinten megmarad zselének, de rossz állagú és vizes lesz - pont a jégkristályok miatt. Szerintem, kiolvaszt, ízesít-frissít, majd újra dermeszt a megoldás.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.05.15. 23:17:41

@A fickó: Szerezz jobb mélyhűtőt, vagy figyelj oda, hogy hogyan fagyasztod le a zselét. Akkor nem kell semmit csinálni vele...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.05.15. 23:18:19

@süllőcske: Frissült a poszt a jus zselé fagyasztásáról!

A fickó 2015.05.15. 23:47:45

@Andrass9: -21 fokon hűtök, néha vákuumtasakban. De pont azt mondtam, amit Te is írtál, hogy vizes és nem olyan feszes. Nekem ez már nem jó állag. :) Folyamatosan van Jus a hűtőmben, kacsa, liba, csirke - nálam ez alap.

A konfitált ...... combot is tartok a mélyhűtőben, mivel sous vide technológiával konfitálok a lehűtött tasakot csak simán benyomom superfreezell, ha nem akarom egy-két héten belül felbontani. Bár újabban újrazacskózom, dermedés után szétválasztom, a jus-t és zsírt és azt külön tárolom.
Pillanatnyilag is 6 hízott libacomb áll sós fűszeres páclében majd hajnali kettőkor megy a tasakba 2 ek zsírral, friss fűszerekkel, egész éjjel (10 órát) készül 82,2 fokon.:) Készítem őket a friss borsó mellé. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.05.16. 00:02:06

@A fickó: Nekem is az újborsóhoz készül a kacsabefőtt, de én a klasszikus módszert választva zsírban konfitáltam és nem fagyasztom. Sokkal jobban beérik az íze, ha kamrahőfokon áll egy-két hónapig! Persze a just le kell róla fejteni, víz ne maradjon a zsír alatt. A combok 48 óráig álltak szabályos fűszeres sózásban, kivéve, hogy nem pácsóban voltak, nitritet nem kaptak. Megfő a zsírban, nem kell a nitrit a tartósításhoz.

A fickó 2015.05.16. 03:11:10

@Andrass9: Régebben és is bő zsírban konfitáltam, de amióta megvan a szuvid kütyüm, azóta Thomas Keller módszerével készítem. Annyi, hogy a száraz pác helyett a páclé nekem jobban bevált egyenletes és pont kellemesen lesz sós. Előnye, hogy kevesebb zsír kell, meg kompaktabb. Pecsenyelevestől is 3 hétig simán eltarthatom hűtőben 4 fok alatti hőmérsékleten, csak, ha hosszabb időre akarom eltenni, akkor fagyasztom.

Én, ha lehet mondani konfit esetében liba párti vagyok, szerintem sokkal finomabb. :) A gyöngyös nagyon jó még konfitálva.

Nincs semmi bajom a nitrittel, ha májkrémet készítek simán beleteszem - ne legyen már szürke. Mondjuk van erre van egy spéci rózsaszín sóm, kevesebb nitrit tartalommal, a rövidebb ideig tárolt dolgokhoz való.

Irigyellek a cukorborsódért. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.05.16. 07:23:24

@A fickó: Én meg sajnállak, hogy elesel a finom pecsenyezsírtól a szuvid oltárán :)

A fickó 2015.05.17. 02:31:41

@Andrass9: Amennyi zsír amennyi kell pont marad, de azt tudod, hogy ez nem pecsenyezsír. Az ízanyagok a jus-be kerülnek, amit leválasztunk, zsírt leginkább csak a fűszerek olaja ízesíti.
Amúgy meg, sose egyek zsírt, de a szuvidot nem adom és nem csak a húsok miatt.:D

süllőcske 2015.05.21. 19:36:32

Andris, köszi a frissítést, tanulságok benne vannak.
Nincs most erőm, hogy a többi komment jelentéseihez hozzászoljak, annyi a meló, ki vagyok rendesen.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.05.21. 22:15:59

@süllőcske: Nincs mit. A lényeg, hogy nyugodtan használd a fagyasztott jus zselét, csak öntsd le az a pici levet, amit ereszt. Én sem nyaralok a gyerekek mellett most :)