Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (48) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (25) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (33) bőrősháj (2) bors (315) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (7) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) Chipotle (2) chipotle (4) churut (3) citrom (70) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (15) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (5) csiperke (21) csipetke (15) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (11) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (6) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (25) cukor (141) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (36) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (62) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (40) fánk (3) farhát (4) Farkas András (28) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (27) fehérbors (52) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) fekete bors (2) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (440) fokhagymapor (5) fokhagyma granulátum (14) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (2) galangal (9) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (9) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (56) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (2) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (10) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (93) gyömbér (118) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (332) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (20) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (24) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (4) kacsazsír (52) kacsazúza (3) kacsazuza (4) kaffir lime levél (8) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (90) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (32) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (17) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (39) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (4) kenyér (28) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (27) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (80) köménymag (24) konyak (3) könyv (2) koriander (30) koriandermag (30) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (17) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (156) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (10) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (22) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (6) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (57) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (42) lime héj (2) lime levél (6) liszt (119) Lucullus (7) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (24) majoranna (95) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (75) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olívaolaj (8) olivaolaj (130) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (56) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (32) paprikacsuma (29) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (126) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (22) petrezselyemlevél (3) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (87) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (35) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (44) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (49) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (78) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (16) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (168) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (20) (320) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spenót (47) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (68) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (36) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (65) szerecsendióvirág (50) szezámmag (12) szezámolaj (12) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (38) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (9) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (90) tejfel (63) tejföl (85) tejszín (89) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (213) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (11) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (7) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (226) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (27) vörösbor (27) vöröshagyma (121) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (24) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (36) zellerszár (28) Zhoug (2) zöldbab (15) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (40) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (75) zöldség (3) zöldségalaplé (6) zsálya (42) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (68) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Egy újabb igazi sólet

2015.04.26. 07:00 Andrass9

Nem is tudom, mit ünnepeltem inkább:

1, Elkészült és beérett (és egy kicsit ki is száradt) a saját füstölésû kacsa, liba és marhahúsom, vagy

9.jpg

2, Kaptam a barátunktól, akinek dílere van, egy gyönyörû cserépfazekat

22.jpg

A két esemény szerencsésen tudtam ötvözni egy fenséges vacsorában. Egy majdnem autentikus sóletben. Már volt egyszer a terítéken egy olyan sólet, amit a nagykönyv megírt, de most egy picit módosítottam a recepten. Nem volt libanyakbõröm, ganefet meg nem akartam készíteni, ezért helcli sem lett, valamint nem szeretek lisztet tenni a sóletbe, és a zsírt is redukáltam. Álljon hát itt egy finom sólet, kóser módra elkészítve.

Begyűjtöttem a hozzávalókat egy 4 literes lábashoz:

  • 50 dkg fehér gyöngybab
  • 40 dkg füstölt marhanyak
  • 15 dkg füstölt kacsamell
  • 1 füstölt libacomb
  • 40 dkg nyers marha fartõ (szegy nem volt itthon)
  • 10 dkg árpagyöngy (gersli)
  • 6 tojás
  • 3 vereshagyma
  • 4 ek kacsazsír
  • 1 púpos ek pirospaprika
  • 4 girizd fokhagyma
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál szemesbors
  • 3 friss babérlevél a babérbokromról
  • 6 dl marhacsont alaplé

10.jpg

A babot és a húsokat is beáztattam még elõzõ nap délután, így volt 24 órájuk, hogy a bab puhuljon, a kiszáradt füstöltek meg rehidratálódjanak, és a fölösleges só kioldódjon belõlük.

Feltettem a lábast platnin a gázra, belekanalaztam a zsírt és ecsettel liberálisan bekentem belülrõl mindenhol. Új az edény, nem akarom mindjárt azzal kezdeni, hogy valamit beleégetek.

11.jpg

Felvágtam a hagymát nagyobb darabokra, és betakartam vele a lábas alját. Egy picit meg is pároltam, hamár ott a platnin a lábas. Most durranjon szét a cserép, ne akkor, amikor már fõ benne a sólet!

12.jpg

Az összes hús saját füstölés eredménye. a libacomb azért hókább, mert az egy másik fázisban készült, és rövidebb ideig volt a füstön. Feldaraboltam olyan 5-6 cm-es darabokra a húsokat (a fartõt is, csak nem tettem a deszkára fotózáshoz.

13.jpg

A lábasba a hagymára tettem alulra a babért, majd megszórtam egy réteg gerslis babbal. Rápakoltam a feldarabolt húsokat, belepaszíroztam a fokhagymát, megszórtam a paprikával, szemesborssal és a kis sóval.

14.jpg 15.jpg 17.jpg 16.jpg

Rászórtam a maradék gerslis babot, kitöltve a hézagokat a húsok közt, meg a fura formájú lábos szegélyébe is tuszkoltam belõle. Tetejére tettem az alaplékockákat, ahol minden kocka 3 dl alaplének felel meg. Se a csodahüttõben, sem ebben a lábosban nem jutott már hely marhacsontnak, ezért az alaplé. Felöntötem vízzel, és beleillesztettem a megsikált tojásokat.

18.jpg 19.jpg 20.jpg 21.jpg

A lábasra feltettem a fedelét, majd betoltam a sütõbe (lásd a nyitóképet). Begyújtottam, és 180 fokon futtattam kb 25 percig, hogy felforrjon az egész, majd az abszolut minimumra állítottam a lángot. A lábas tetején a foggantyúban van egy pici lyuk, amin a gőz távozhat, ha akar.

31.jpg

Ezután irány a kert, gereblézés, fûnyírás meg palántaföld szitálás/keverés. Idõm mint a pelyva. Kétóránként ránéztem, van-e még leve, mert az elõzõ sóletemnél annak hiánya volt a baja a mi izlésünkhöz. Kellett is adni még fél liter vizet a negyedik órában! A harmadik vizitnél egy tojást szétnyílva találtam, kivettem hát, és gyorsan megettem, amíg senki se látja (már igencsak éhes voltam). Hamár kinn az edény, lekanalaztam róla egy rakat zsírt is, ami a kacsa-liba kettõsbõl kiolvadt.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

Feleségem színházban volt, nem álltam meg, hogy meg ne vacsorázzak, mielõtt hazaér. Elvégre hét órát vártam egy szem keménytojással a gyomromban :)

27.jpg

Minden omlós és szaftos. Nem lett túl sós sem, a helcli sem hiányzott, és olyan volt az íze, mint gyerekkoromban, pedig nem is kemencében sült.

28.jpg

Pakoltam a kislábasba egy adagot a szomszédasszonynak is, de azt nem fotóztam, mert lusta dög vagyok. Helyette itt egy másik nyálcsordító kép a vacsorámról:

29.jpg

A verdikt:

Amint beáll a tél, ismét nekiállok füstölni. Megpróbálok másfajta fákkal is dolgozni, mert van sok levágott gyümölcsfám. Érdemes volt rendesen, klasszikus módszerekkel pácolni a húsokat, mert remek lett az ízük. A húsvéti sonkát is magam fogom elkészíteni!

48 komment

Címkék: tojás hagyma fokhagyma bab bors kacsamell babér sólet alaplé gersli pirospaprika libacomb fartő marhaszegy marhanyak helcli

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr67396774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.04.26. 11:23:59

Köszönök szépen!
Jöhet, ahogy van.
Ez a füstölés dolog valahogy ne rémlik, írtál már róla? Csalóka a negyedik kép, úgy néz ki, mintha tele lenne zsírral az edény. Amúgy ügyes a kerámia. Megyek, készítem tovább a szélesmetélt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.04.26. 12:05:00

@Waka: Jó vasárnapot!
Még nem írtam meg a füstöléses posztot, mert előbb meg akartam kóstolni, milyen lett az alkotás. Hosszabb lélegzetű poszt, erőt kell vennem magamon, hogy megírjam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.04.26. 12:06:06

@Waka: Az edény formája csalóka, mert nagyon erősen szűkül a teteje. Csak 4 ek zsírt tettem bele kenegetni.

medvedr 2015.04.26. 12:31:18

Ez jó. Nálunk mindig hasonlóan készítjette nagymamám, és az ismerősök ,de babérlevél nem volt benne. A marhaszegy elvileg füstölten kéne bele. Gersli ės előfőzve v. áztatva ganef/ kugli kell- e , és abba kell -e tojásfehérje, zsír , és miből mennyi az hitvita szintje volt. Bár emlékeim homályosak mert kisgyermek voltam amikor még ezek a szomszédolások, összejárások mentek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.04.26. 16:05:03

jol nez ki
nem csodalom, hogy vittel a szomszedasszonynak ez ipari meret
mondjuk kb en is ennyibol csinaltam harmunknak
es a nagy zabalasok utan, m eg figyel a fagyasztoban rosszabb idokre
mondjuk az enyemben nincs liba, de j let
alaple a husveti sonka leve volt

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.04.26. 18:36:13

@medvedr: A babér ötlete Fűszeres Esztertől származik, nem bántam meg. Én marhanyakat füstöltem, kevésbé zsíros, mint a szegy, viszont van olyan jó ízű.
Nálunk nem voltak hitviták. Az előző sóletbe főztem helclit, de akkor sem nyerte meg a tetszésemet. (Elsőre Rosensteinnél ettem olyat, és nem lett a kedvencem).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.04.26. 18:38:06

@hagyma: Fél kiló babnak nem kellene ipari méretnek lennie, de a hozzáadott húsokkal igencsak megszalad.
Jó lehetett a babfőzeléked ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.04.26. 18:52:24

@Andrass9: hat tugeter gondoltam amennyiseget
tokeletes solet let
mukodik az libacomb nelkul is
nagyon fajintos sonkaval
sot soletesebb allagu let mint a tied
a soletet kevesebb szafttal kedvelem
tettem bele meg fasza fustoltkolbaszt is
tojas ugyanigy
es sutobe!
sutoben nincs babfozelek
nem cask akoser solet solet
eleg fustoltaru volt benne
tokeletes juice
ja es meg tettem bele kisebb fustolt csulkot is

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.04.26. 19:01:57

lisztet en sem hasznalok, viszont
en is feherbabot hasznaltam legutoljara, de ra kell jojjek nekem tarkabol job
sot tettem bele fustolt szalonnat is
talalaskor zoldpaprikaval diszitettem

zikat 2015.04.26. 19:10:48

@Andrass9: Csodasan nez ki! Ra kene szannom magam mar!
Mi birkasonkat csinaltunk tavaly. (1 eves joszagokbol) Felet füstölve felet csak ugy pac utan szaritva! A csalad kette szakadt: volt aki a füstöles nellkülire esküdött, volt aki a vegere halalosan kiszaradt füstölt sonkat locsolgatta olivaolajjal es hangosan hümmmögött az elvezettol. :)
Szivesen olvasnam a füstolesi tapasztalataid. (mi pacso nelkül csinaltuk az egeszsegesseg jegyeben, igy amikor elkeszült napokig csak egyetlen hajszalvekony szeletet ettünk, hogy ha vakulgatunk, legyen idonk abbahagyni!:) Mennyit nevettünk... jo visszaemlekezni!)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.04.26. 21:32:49

@zikat: Birkából a szárított mellett tenném le a voksomat, de nem voltam ott :)
Az egészség jegyében nem akkor haltok meg, amikor elkezditek kóstolgatni, hanem amikor volt elég ideje a rossz baciknak a toxinok kellő mennyiségének termelésére.
Nem akarlak rábeszélni, de azért valami oka van annak, hogy az E250-et (nátrium-nitrit) az EU-ban nem hajlandók betiltani :) A pácsó E250 tartalma nem haladhatja meg a 0,5%-ot, míg a húsra vetített mennyisége a 150mg/kg arányt. Még a bio élelmiszerekben is engedélyezett a 80mg/kg nitrittartalom!
Sokat foglalkoztam ezzel a kérdéssel, mert én sem szeretek felesleges vegyszereket enni és kutatásaim közben bukkantam egy nagyon jó doktori disszertációra, ami részletesen és érthetően tárgyalja a nitrit szerepét. A doktori értekezést csak esti magányban javaslom olvasni, mert nem a legszórakoztatóbb olvasmány a maga 150+ oldalával :) Nem bántam meg, hogy elolvastam még a füstölésre való készülődésem alatt.
phd.lib.uni-corvinus.hu/562/1/zsarnoczay_gabriella.pdf
A füstölésről lesz cikk, de fel kell rá rendesen készülnöm. Eredendően nyárspolgár blogról szereztem az információt, majd magam is nekiláttam. Javaslom a vonatkozó cikk elolvasását :)
nyarspolgar-bbq.blog.hu/2015/02/06/a_hidegfustoles_alapjai

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.04.26. 21:34:04

@zikat: Apropó! Vakulni a rossz házipálesztől lehet (metilalkohol). A botulizmus ronda és hirtelen halál ...

süllőcske 2015.04.26. 21:41:14

Mindenki jól teszi, ha rászánja magát.
Ez annyira jó, kifinomodott, érett étek. Ebben a posztban nagy tisztességgel van elkészítve.
Számomra is a cserépedény, az egyéni füstölt hús használata
az, ami igazi elmélyültséget ad. Igencsak hívja a tiszteletemet. Köszi.

süllőcske 2015.04.26. 21:48:01

@Andrass9:
Jól teszi, aki a Máriusz oldalán keresgél, talál.
Ami a prof írományát illeti, akárhány oldal az, keríteni kell rá időt, figyelmet.

Topy 2015.04.26. 21:54:27

Hát ez, hát ez...
Hát erre nincsenek szavak!
:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.04.26. 21:55:10

@süllőcske: Ez a cserépedény nagyon becsületesen viselkedett a bemutatkozó étekkel. Tán még egy töltött káposzta készül benne, mikor hazajön a kinti család egy hétre.

süllőcske 2015.04.26. 22:20:13

@Andrass9:
És még mennyi minden!
Nekem most vagy húsz edényféleségem várja a tüzet, úgy izgulok, miféle eredmények jönnek...
Asszem, egy újabb korszak, főzésben, tálalásban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.04.26. 22:28:44

@süllőcske: Szívesen korongoznék egy tajint magamnak - egy relatíve kicsit. Dehát az a kedves keramikus barátnőnk, aki megtanított rá, már nincs közöttünk. Én meg az agyagot nem ismerem, korongom sincs, meg égető kemencém se (azt még tudnék azért építeni).
Július elején Szegeden járok 40 éves találkozón, akkor tán kipróbálhatnánk az egyik edényféleségedet?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.04.27. 20:44:02

Köszönök szépen!
Durva dühös vagyok. Készítettem mustárt, olyan keserű lett, mint az epe. Az Ázsiánál vettem barna mustármagot, abból tettem bele. Tettem félre egy keveset egy másik ételhez, most megkóstoltam, az a ludas. Mehet a kukába egy rakás orosz mustárpor meg a sűrített must.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.04.27. 20:52:41

@Waka: Ettől nekem is szétszállna a fejem!!!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.04.27. 22:19:21

Vissza az egész! Megint megízleltem, már nem keserű, viszont baxott erős, lemarta a kiskanál végét. :)

susztertangó 2015.04.27. 22:19:28

@Andrass9: Köszönöm szépen! Ez fantasztikus tech. Én sajnos idáig csak paleo fanyelű gumiharangot használtam :-(((@Waka: Mester, hogy lett sikeres és mi vezetett ehez, elmondaná nekünk? Hogyne: jó döntéseket hoztam. No és honnan tudta, hogy a döntései jók? Úgy, hogy előtt már sok rossz döntést, hoztam.

susztertangó 2015.04.27. 22:29:46

@Waka: Főztem 1 kg hagymából lekvárt és tettem bele gyömbért. Is.Aztán még egyszer annyit. Piszok erős lett, zavaró. Kénytelen voltam még 1 kg hagymát natúr főzni és összerottyantani..

susztertangó 2015.04.27. 23:04:15

@Andrass9: Látom felkeltette az érdeklődésedet a fénygömb.....jó úton haladol...figyelj a kristálykopnyákra...De ha palantír akadna a kezedbe, ne nézz bele...lehet, hogy már nem Szauron kukucskál vissza, de esetleg Seth...és rávesz, hogy OUIJA táblával szórakozz...most a buckamanókról szó se essék, éjjel van...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.04.28. 09:14:27

@Waka: Nem a szétmart kiskanál tette keserűvé? :)))
Nekünk az orosz gorcsica szedte szét a kanalainkat.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.04.28. 09:14:51

@susztertangó: A frászt hozot itt rám a buckamanókkal!!!!

susztertangó 2015.04.28. 15:38:30

Ahány ház, annyi kávédaráló....türelem...gondolj a szopós bárány/malac/borjúra...
www.facebook.com/pages/Stop-eating-dogs-cats-in-vietnam-and-china/795128653857356?fref=ts

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.04.28. 16:04:07

@susztertangó: Jó!
@Andrass9: Ott lehet a kutya elásva, hogy érnie kellett egy kicsit. A múltkori is ilyen lehetett az elején, de azt csak másnap kóstoltam meg, ezért nem tűnt fel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.04.28. 18:06:52

@Waka: Azért a kanalat ne tartsd benne sokáig...

susztertangó 2015.04.28. 18:50:59

@Waka: Azért ez érdekes. Neked, ha jól tévedek van kínai rokonságod...kutya elásva....érnie kellett....csak másnap kóstoltam meg és a linkre csak talányosan annyit írsz, hogy: jó...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.04.28. 19:10:17

@susztertangó: A távoli rokonság fellógatva érleli az ebet. A Mester történetére írtam, hogy jó - de csak a kedvedért -, kurva jó. :D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.04.28. 19:11:12

@Andrass9: Már átraktam a fermentált káposztába...

susztertangó 2015.04.28. 20:54:36

@Waka: DDDDDDDDDDDDDD!Ahogy vénülök egyre jobban hajlok-nem csak derékban-holmi elfogadásra. A képek borzasztóak, de csak szokatlanok-mondaná egy isis harcos, no jó, őket mégse...

látjátok feleim szümtükkel 2015.04.28. 21:06:15

@susztertangó:

Ezt a vietnami fényképes valami akár mellőzhetted volna innen.:(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.04.28. 21:15:16

@látjátok feleim szümtükkel: Eléggé izléstelen volt, dehát senki sem lehet tökéletes ...

susztertangó 2015.04.28. 22:08:37

@látjátok feleim szümtükkel:@Andrass9: Aranyosak vagytok, hogy csak szőrmentén kritizáltok. De!A -borzasztó-képeket nézve tűnődhetünk gondolkodásunkon, miért fogadható el a nálunk megszokott mészárlás és miért lel ki a hideg egy másik nép kulináris szokásaitól.

Fenchurch68 2015.04.29. 00:01:21

@susztertangó: Pont ez ugrott be nekem is, hogy az édes pici gyapjas barikát, meg a selymes szőrű nyuszikát minden további nélkül jóízűen elfogyasztjuk, a lovat is megesszük, pedig az aztán elég magasrendű intellektussal rendelkező állat, miért pont a kutyán akadunk ki?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.04.29. 00:05:15

@Kató néni: hat en nem
se nyulat, se barikat, se lovat
kutyat macskat meg annyira sem
/ jo, birkat mar ettem, de az megsem kutya, vagy lo/

susztertangó 2015.04.29. 06:07:20

@Kató néni: @Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel: Azt gondolom két különböző szükséglet-éhség-kielégítéséről van szó.A pekingi kacsa bőrének felfújása, vagy egyéb előkészítő művelet azt hiszem senkit nem botránkoztat meg, és jól meg is ennénk. :-).A kutyik mifelénk más éhséget csillapítanak, a szeretet hiányunkat csökkentik."A kutya is ember, családtag", mondta Fater.Csányi Vilmos könyvének címe: A kutyák szőrös gyerekek. Ezzel szemben a mexikói "Csodálatos Kutyadoki" azt állítja, a kutyáknak nem tesz jót az emberként, emberi pszichológia szerint való kezelése, mert állat, és sajátos "lélektanuk" van. A kérdés számomra most az, hogy miként fogadom el a "kutya gyilkos" kínaiakat. Büfében: Ez miből van? -Kuta. Hé, Magyarországon az tilos! Jó, akkol csilke.

Benikuty 2015.04.29. 08:04:46

@susztertangó: a húsló tenyésztés ma is létező ágazat. Szerintem nem kellene összemosni a kedvtelésből tartott, vagy sport célokat szolgáló lovakkal. Ezeket ma sem eszik, esszük meg, és nem feltétlen csak érzelmi okokból. Ettől függetlenül bármelyik állat húsának az elfogyasztása, vagy nem fogyasztása utóbbi okkal magyarázva teljesen elfogadható. Mindenki úgy necces ahogy van, sőt még szeretni is lehet, bár nehéz :DD

zikat 2015.04.29. 19:41:48

@Andrass9: CSak most olvastam a valaszod! Nagyon köszönöm a linkeket, akkor nincs mese muvelodünk!
Köszi meg egyszer!

zikat 2015.04.29. 19:56:04

@Andrass9: most jol olvasom, hogy nyarspolgar is pacso nelkül csinalta a kacsamellet?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.04.29. 20:07:29

@zikat: Igen, jól olvasod. Nem is értettem vele egyet, mint még több kommentelője sem, de mentségéül kell felhozni, hogy szinte azonnal el is fogyasztották, nem maradt ideje a baktériumoknak botoxot termelni.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2015.11.11. 07:30:56

Irgumburgum!!!
Tessék használni a "sólet" címkét! Itt állok 3 füstölt libacombbal, kellett hozzá egy jó sólet recept. De azért megtaláltam :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.11. 09:27:26

@PO: Igazad volna, ha nem lenne keresés opció! De valóban, a címet is érdemes a cimkefelhőbe betenni, egyszerűbb megtalálni!
Remélem jól sikerült a libás sóleted!

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2015.11.11. 09:44:02

@Andrass9: Álmos hajnalon nem jutott eszembe a keresés opció :)) De azér a problémamegoldó készségem így sem hagyott cserben!

Bizonyára jól fog sikerülni, mert már ebben is eltört egy tojás! Ez jó jel! Megyek is és megeszem!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.11. 09:57:27

@PO: A hiányosságot pótoltam, így lehetőséged van egy második igazi sólet megtekintésére is :)
Nem vagyok babonás, ezért az eltört tojásról leginkább arra tudok asszociálni, hogy sok levegő volt benne :)
süti beállítások módosítása