A barnarizs is rizs, csak nem koptatják le róla a barna belső héját, amiben sok vitamin és rost van. Azt hittem, hogy a főzése ugyanúgy történik, mint a fehér rizs esetén, csak tovább kell főzni. Utánaolvasgattam a neten és meghallgattam a dietetikus nővérke tanácsadását is. Elképesztő változatosságot találtam a módszerek között.
Találtam sütőben készítve ahol persze nem derül ki, meddig kell sütni. Mindmegette.hu-n ezen nem csodálkoztam.
A legegyszerűbb a kuktában főzés , de ott gyanúsan kevés a javasolt vízmennyiség. Ezen a fórumon van még ezer és egy további módszer, meg butaság is.
Van aki megpirítja, mielőtt főzi . Ezt a síma rizsnél én is használom, ha pergősre akarom készíteni.
Sőt, még barnarizs pép készítésével is találkoztam. Hopp, ez a link közben meghalt. A lényeg annyi volt a leírásban, hogy 4-6 órán át főzzük, mint a rizsnyákot is.
Talán a legjobb leírást (és átfogó ismertetést a Food & Wine oldalon találtam. Érdemes elolvasni!
Mivel ez a rizsfajta nagyon egészséges, alacsony a glikémiás indexe is, meg gyógyítja az elmebajt és a szifiliszt, ezért még Csökkentett Deutérium Tartalmú vizet is vehettem volna a főzéséhez aranyáron...
Abban a legtöbb cikk megegyezett, hogy legalább 12 órára be kell áztatni.
Az áztatás után le kell szűrni és átöblíteni.
Háromszoros mennyiségű vízzel felönteni (kétszeres és háromszoros között változtak a receptek). Először csak 2,5 szeres vizet adtam hozzá, de egy pohárnyit a végén még bele kellett öntenem.
Lefedve főztem pont egy órányit, ami alatt fel is itta az összes vizet.
Ekkor bebugyoláltam két konyharuhába fél órára, és kész is volt
Lehet, hogy egészséges, de nekem nagyon nem izlett ...
Hogy valami jót is írjak, lássátok feleim szümtükkel olvasónk készített több finom verziót:
1. Rizssaláta: összevágott narancs, banán, főtt rizs, megöntve édes szójaszósszal, és némi sós szójaszósszal, kevéske citromlével.
2. Zöldséges rizs: nagyobb darabokra vágott vöröshagyma, összenyomott fokhagyma olajon megpirítva, rávetve egy marék összevágott mángoldlevél és jó adag metélő fokhagyma, keverés, majd hozzáadva maréknyi összevágott spenótlevél, nagylángon futtatva, néhány csepp hallé és sós szójaszósz valamint kevéke csilipehely társaságában átforrósítva, végül hozzá keverve a főtt barna rizs. Tüzhely elzárása után megöntözve citromlével. Most mondaná Gordon séf, hogy kész.
3. Tovább fejlesztettem a barnarizses ételemet. A maradék spenótos változathoz megpirítottam egy fél, kockára vágott piros kaliforniai paprikát, erre rátettem a zöldséges rizst, meglocsoltam kevés édes szójaszósszal, és egy fél citrom levével, majd összeforraltam. Egészen jó lett. Több maradék nincs.:(
A második nagyon jó lett, csak a hallé adagolásával kell vigyázni, mert ha túl sok, akkor minden mást elnyom ( ez a hallé szardellakivonatként van nevesítve, kellemes ízű ). Nekem egy picikét soknak tűnt amennyit tettem, de még elfogadható volt. Csili minden képen kell bele.
Remélem, nem haragszik meg, hogy posztnak használtam a kommentjeit ...
Update!
Feleségem most készített egy kuktás/mikrós változatot, miután Uncle Ben (2006-ban vásárolt) előfőzött barnarizse olyan avas volt, hogy a kukában végezte!
- 15 dkg barnarizs
- 3 dl víz
- mikronnyi só
- 15 dkg zöldborsó
- 1 kk olivaolaj
- zöldségleveskocka
Az alaposan átmosott rizst a kuktában egy parányi oliván megpirította. Amíg ez pirult, a vizet a leveskockával felforrósította a mikróban, majd beleöntötte a kuktába. Lezárta, és 30 percig hagyta pici lángon piszeregni. Ezalatt a zöldborsót egy csöpp vízen felfuttatta a mikróban. A rizs valóban nem lett pépes, köszönhetően az előpirításnak.
Egy kis kolbászhússal töltött karaj került körítésnek, hogy a barnarizs egészséges voltát valahogy egyensúlyozzuk...
Most mit mondjak, a feleségem sem lett barnarizsrajongó!